Basisrecept: Glutenvrij wit zuurdesembrood

Basisrecept: Glutenvrij wit zuurdesembrood
4.7
(7)

Wat een ontdekking, glutenvrij zuurdesem! De afgelopen tijd sta ik dagelijks in de keuken om de lekkerste glutenvrije zuurdesembroden te bakken, nieuwe recepten, variaties, experimenten. Vaak met een lach maar soms ook met een traan, alleen maar goed zo kan ik jou nóg beter op weg helpen om het perfecte glutenvrije zuurdesembrood te maken. Heb je al een glutenvrije starter klaarstaan? Dan ligt dit glutenvrij witte zuurdesembrood voor jou binnen handbereik! Ik laat je stap voor stap zien waar je op moet letten en ik probeer in deze blog antwoord te geven op jouw vragen.

Het glutenvrije witte zuurdesembrood is glutenvrij, vegan, FODMAP proof en nootvrij, hoe fijn is dat!

Niet schrikken van de term wit brood, het brood bevat 50% volkoren glutenvrije meelsoorten, maar is heel toegankelijk om mee te beginnen wanneer je net start met het maken van glutenvrij zuurdesembrood. Het brood bevat ook 25 gram psylliumvezels, daardoor is het brood heel voedzaam! Nog even geduld want binnenkort deel ik een mega lekker glutenvrij rozijnen- notenbrood zuurdesembrood én een glutenvrij bruin zuurdesembrood!

Het basisrecept voor de glutenvrije starter kun je hier vinden!

Wat heb je nodig om een glutenvrij zuurdesembrood te maken?

 • Een actieve glutenvrije starter. Deze moet minimaal 7 a 10 dagen oud zijn en het moet qua substantie een dikke pasta zijn. Hoe ouder de starter des te beter deze werkt, dus hou vol.
 • Verschillende meelsoorten voor een goede basis, hierover deel ik verderop in deze blog alle details.
 • Ik gebruik zelf een banneton om mijn brood in te laten rijzen met een deegkleedje. Het reismandje geeft jouw brood tijdens het rijzen lucht. Je kan ook theedoek gebruiken om de banneton mee af te dekken.
 • Een hitte bestendige pan, waarin je het brood bakt. Let er wel op of deze bestand is tegen hoge temperaturen.
 • Een scherp mesje waarmee je een mooi patroon of simpel patroon in het brood kan tekenen.
 • Rust en geduld! Een glutenvrij zuurdesembrood maken dat doe je niet in 5 minuten, dit moet je leren aanvoelen en echt het gaat jou lukken!

Op deze verzamelpagina kun je alle glutenvrije zuurdesemrecepten terugvinden!

Glutenvrij wit zuurdesembrood welke melen gebruik ik?

Maar Marik, wat heb ik allemaal nodig om zo’n lekker broodje te maken? Ik laat het je stap voor stap zien. In mijn basisrecept voor glutenvrije zuurdesemstarter liet ik al zien dat ik een aantal meelsoorten graag gebruik voor mijn glutenvrije zuurdesembrood. Misschien ken je ze nog niet allemaal, ontdek welke jij het fijnste vind en houd je aan de verhoudigen die ik omschrijf. Ruil een volkoren meelsoort in voor een volkoren meelsoort en gebruik geen havermeel inplaats van tapiocameel bijvoorbeeld. Dan wordt het brood te zwaar in dit geval. Kijk en lees met mij mee, ik leg je alles uit!

 • Glutenvrij havermeel. ik ben gek op de smaak van glutenvrij havermeel, het vormt een basis van mijn starter en ik ben gewoon fan deze meelsoort. Ik gebruik 75 gram glutenvrij havermeel voor mijn brood. Je zou dit ook kunnen vervangen door Sorghummeel, boekweitmeel of rijstmeel.
 • Sorghummeel, dit is mijn nieuwe lievelingsmeel! Ik merk dat mijn glutenvrije starter het hier heel goed op doet maar ook dat de structuur en smaak van glutenvrij zuurdesembrood hierdoor verbetert.
 • Rijstmeel, geeft een neutrale smaak en een allrounde in de glutenvrije zuurdesemkeuken! Je zou het kunnen vervangen door sorghummeel, glutenvrij havermeel of boekweitmeel. Je kan bruine of witte rijstmeel gebruiken, beide werken prima!
 • Aardappelzetmeel, nooit geweten dat dit een aanwinst zou kunnen zijn voor mijn bakrecepten. Ik kende aardappelzetmeel wel als bindmiddel maar eerlijk is eerlijk het geeft jouw glutenvrije zuurdesembrood lucht. Het brood rijst hierdoor als een raket!
 • Tapiocameel. geeft een licht en luchtig karakter aan jouw brood. Een musthave voor jouw keukenkastje!

Psylliumvezels, wat zijn dit en wat doen ze?

Psylliumvezels zijn onmisbaar bij het maken van glutenvrij brood, ik deelde het al eerder in dit recept van mijn glutenvrije haverbrood en koolhydraatarme brood.Psylliumvezels ook wel Vlozaad vezels genoemd, komen van de Pantago Ovata. Van deze planten worden de zaden en zaadhuiden geoogst. Deze worden vervolgens gehakt en gedroogd. De psylliumvezels hebben specifieke eigenschappen die de darmwerking en stoelgang kan stimuleren. Daarnaast bevatten deze vezels specifieke eigenschappen die goed van pas komen wanneer je glutenvrij wilt bakken. Zonder psylliumvezels zou je deeg geen kracht hebben om te rijzen, omdat de gist bellen creëert en niet in staat is om de flinke hoeveelheid vloeistof die we in het recept gebruiken te absorberen. Psylliumvezels nemen heel veel vocht op, daarom is het belangrijk om ze even te laten staan wanneer je ze hebt gemengd met warm water, dit laatste is erg belangrijk wanneer psylliumvezels goed moeten worden opgenomen.

Psylliumvezels of psylliumpoeder?

Daar is de vraag weer, psylliumvezels of psylliumpoeder? Beide is mogelijk maar psylliumvezels raad ik aan. Wanneer je psylliumpoeder gebruikt moet je dit NIET laten weken in warm water, het resultaat zal zijn dat er klonten ontstaan. Je mengt 18 gram psylliumpoeder met de melen en je voegt vervolgens geleidelijk het warme water toe en de glutenvrije zuurdesemstarter. Je zal zien dat het dan wel goedkomt.

Basisrecept: Glutenvrij wit zuurdesembrood

Glutenvrij zuurdsembrood
Maak nu jouw glutenvrije zuurdesemstarter!

OH MY PIE! baktips voor een lekker glutenvrij zuurdesembrood

Glutenvrij bakken is geen theorie, je moet het voelen en proeven. En dat gaan we dus doen! Om te beginnen met het het maken van glutenvrij zuurdesembrood heb je enthousiasme nodig en een klein beetje discipline. Het is belangrijk dat dat je jouw starter goed voedt zodat je wanneer jij dat zou willen een glutenvrij zuurdesembrood kan maken. Het zal misschien niet in één keer goed gaan, door veel te oefenen en te experimenteren zal je zien dat je het snel genoeg onder de knie zal krijgen.

 • Gebruik een actieve starter, deze is niet te nat maar zo dik als een pasta.
 • Bak het brood pas als deze is toegenomen in volume, dit kost gewoon even tijd. Daarom laat ik het brood vaak ‘s nachts rijzen. 🙂
 • Is het brood te kleverig om een mooie deegbal van te vormen? Rol het deeg voorzichtig een paar keer door het meel dat op het aanrecht ligt en vorm een mooie bol.
 • Schuif een ovenbestendig bakje in de oven met water en zet dit op de bodem van de oven, hierdoor zal je zien dat jouw brood een mooie knapperige korst krijgt.
 • Verkijk je niet op de mooie vorm na een uur bakken, het brood ziet er aan de buitenkant perfect uit maar heeft echt nog de tijd nodig om van binnen gaar te worden, anders heb je een gommig brood. Dat wil je niet!
 • Wanneer is mijn brood goed? Het moet een mooie gouden korst hebben en hol klinken als je erop klopt.

Ik zeg: glutenvrije bakkers klaar? Bakken maar!

Banneton met deegkleedjePan voor het brood

Recept:

Dit gerecht is:

#Benodigdheden:

Ingrediënten:

Voor de starter:

 • 150 g glutenvrije zuurdesemstarter
 • 100 g glutenvrij havermeel of sorghummeel
 • 100 ml lauwwarm water

Voor het brood:

 • 25 g psylliumvezels
 • 1 scheutje appelazijn
 • 380 ml heet water
 • 75 g glutenvrij havermeel
 • 75 g sorgummeel of rijstmeel
 • 100 g aardappelzetmeel
 • 100 g tapiocameel
 • 10 g zout
 • 1 el ahornsiroop of honing
 • 2 el olijfolie

*Extra glutenvrij havermeel om het aanrecht mee te bestrooien.

Aan de slag

Starter:

 1. Het is belangrijk dat je begint met een starter die drie uur geleden gevoed is, zoals je altijd doet. Ik zet de starter vaak in een bak warm water met pot en al om de starter extra te activeren. Wanneer de starter op z’n hoogtepunt is kun je beginnen met fermeteren.

Fermeteren:

 1. Doe de glutenvrije starter in een schone pot of plastic bakje, voeg hier al roerende het meel en lauwwarme water aan toe. We gaan de starter extra activeren zodat deze het brood luchtig zal maken. Zorg ervoor dat je een glutenvrije zuurdesemstarter gebruikt die zo’n 3 uur daarvoor nog is gevoed.
 2. Dek de pot of het bakje af met een plastic folie met enkele gaatjes of met een schone theedoek met een elastiekje vastgezet zodat de starter nog voldoende kan luchten. Laat de pot zo’n 7 a 12 uur staan voordat je aan de slag gaat het met het maken van het brood. Ik zet de pot altijd in de oven, zonder dat de oven aanstaat. Alleen het lampje staat aan. Een fijne plek waar mijn starter het altijd goed doet. Je kan de pot ook in een bakje/ pan warm water zetten, dit vind de starter ook erg fijn waardoor deze zal groeien. De starter zal groeien, luchtbellen maken en weer inzakken, dit is precies zoals het hoort!
 3. Neem de tijd hiervoor, want in veel gevallen hoe korter je het brood laat fermeteren des te zuurder het brood zal zijn.

Om het brood te maken:

 1. Wanneer de starter begint te leven, oftewel meer belletjes maakt en is gestegen qua volume en vaak weer is ingezakt kun je starten met het maken van het brood. Doe de psylliumvezels in een mengkom, voeg het hete water toe en vervolgens de appelazijn. Roer goed door elkaar en laat de psylliumvezels zo’n 10 minuten staan.
 2. Doe in de andere mengkom de melen, zout, olijfolie en de ahornsiroop. Spatel dit door elkaar, voeg de psylliumvezels toe en vervolgens ook de starter.
 3. Gebruik een keukenmachine met deeghaken of kneed met (schone!) handen de ingrediënten tot een samenhangend, iets plakkerig deeg.
 4. Strooi een klein beetje glutenvrij meel op het aanrecht. Leg hier het deeg op en kneed het deeg door elkaar, vorm een mooie deegbal die niet te plakkerig is.
 5. Bestuif de banneton licht aan de binnenkant met wat glutenvrij havermeel en plaats het deeg met de mooie kant naar beneden in de banneton. De onderkant van het brood (met alle naden) moet naar boven wijzen.
 6. Maak het deegkleedje nat met lauwwarm water en plaats deze over de banneton heen. Hieroor droogt het deeg niet uit en wordt de korst lekker knapperig wanneer we het glutenvrije zuurdesembrood gaan bakken.
 7. Zet het brood zo’n 4 tot 7 uur op een warme plek of plaats het brood zo’n 10 uur in de koelkast zodat deze s’ nachts geleidelijk kan rijzen. Afhankelijk van de temperatuur in huis zal het brood toenemen in volume. Soms duur het rijzen iets langer dan 4 uur. Goed om erbij te zeggen dat ik mijn brood vaak langer laat rijzen, ik zie hierdoor dat de resultaten nog beter zullen zijn.

Om het brood te bakken:

 1. Wanneer je het gevoel hebt dat het brood ongeveer 1/3 is toegenomen in volume en zacht terugveert wanneer je er met de handpalm zachtjes op duwt dan kun je de oven voorverwarmen op 250 a 300 graden onder- en bovenwarmte, plaats de bakpan in de oven met de deksel er op. Schuif een ovenbestendig schaaltje met water op de bodem van de oven, dit geeft een stoomeffect waardoor het brood lekker knapperig zal worden.
 2. Pak nu een bakpier, knip deze door de midden en leg deze op het aanrecht, keer het brood om op het midden van het bakpapier. Doe dit heel voorzichtig, wanneer je dit met grof geweld doet kan alle lucht uit het brood verdwijnen, hallo baksteen! Snijd met een aardappelschilmesje een leuk patroon in jouw brood. Ik ben gek op een bloempatroom, maar een kruis of twee strepen kan ook al heel leuk zijn. Check hieronder de inspiratie! Snijd niet te diep, dat heb ik wel eens gedaan, dat werd een gek brood (wel lekker hoor, maar niet de mooiste).
 3. Haal de pan uit de oven, let op: deze is heeeeeel heet. Haal de deksel er af, pas op voor de stoom die nu vrijkomt, en plaats het brood met bakpapier in de pan. Ik laat deze er altijd voorzicht in zakken door beide kanten van het bakpapier vast te houden.
 4. Zet de pan weer snel terug in de oven. Verlaag de temperatuur naar 220 graden. Bak het brood 60 minuten voor een uur met deksel, haal de deksel van de pan en verlaag de temperatuur van de oven naar 200 graden en bak het brood nog 20 a 25 minuten.
 5. Yes, het is eindelijk tijd om het brood uit de oven te halen. Haal het brood meteen uit de pan en laat deze afkoelen op een rooster of broodplank, het liefste een nacht of een middag voordat je het brood aan kan snijden. Als je het brood toch warm zal snijden dan wordt het brood compact en druk je alle luchtbelletjes eruit, dat wil je niet.
 6. Ik bewaar het brood graag in een papieren zak en vries plakken brood in, zodat ik elke dag kan genieten van een verse glutenvrije zuurdesemboterham!

Ga je dit glutenvrije witte zuurdesembrood maken? Laat even een berichtje achter, dat vind ik leuk! Heb je een foto? Post deze op mijn Facebook of Instagram. Vergeet mij niet te taggen of de haghtag #ohmypie te gebruiken. Ben je op zoek naar meer inspiratie? Bestel mijn boek Oh My Pie! of mijn  boek ‘Bakken zonder Tarwe!

Bewaar dit recept op Pinterest!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je dit glutenvrije zuurdesembrood makkelijk terugvinden wanneer je ze wil gaan maken!

Glutenvrij wit zuurdesembrood

Wat vind je van dit bericht?

Gemiddeld 4.7 / 5. Reacties: 7

Geef als eerste je mening!

33 comments
 1. Jeetje Marike wat een waardevolle informatie! Mega glimlachmoment 😁
  Super bedankt! Liefs Suus en Roos
  Zo blij met jou! 🥰😘

  1. Dit is fantastische info! Nu zie ik het helemaal zitten om dit uit te proberen. Mag je het aardappelzetmeel vervangen door sorghum, haver of boekweitmeel?

  1. Ziet er heel mooi uit, kan je het ook gewoon in een broodbakvorm bakken??

   En kan je aardappelzetmeel vervangen voor iets anders??

  2. Hi Lut,

   Jazeker, zoals ik aangeef in het bericht kun je werken met boekweitmeel, sorghummeel, havermeel of rijstmeel als starter. Je kan ze ook combineren 🙂

 2. ik ga het zeker proberen maar eerst maar eens zien hoe ik de starter maak. ben er nog niet uit hoe te beginnen zal het nog eens goed door lezen en inderdaad ik ken sorghum meel heerlijk meel om mee te werken. ik laat het weten als het gelukt is. groetjes Alda

 3. Ik heb mijn starter proberen maken maar de pot is aan de bovenzijde beginnen schimmelen. Ik heb mijn starter maar weggegooid. Heb je tips om dit te vermijden?

  Hij was een weekje oud, ik had al lichtbellen aan de zijkant van de pot maar aan de bovenkant kwamen er nog geen belletjes.

  1. Hi Laura,

   Wat goed dat je het geprobeerd hebt. Jammer dat het begon te schimmelen. Dit heb ik zelf nog niet eerder meegemaakt, laat je de pot luchten? Dus gaatjes in plastic of een theedoek/doekje op de pot? Of heb je met een niet schone lepel meel geroerd? Dit kan eraan bijdragen namelijk.
   De starter geeft eerst alleen bellen aan de zijkant soms iets later dan 7 dagen ontstaan ze ook aan de bovenkant. Blijf doorzetten de volgende keer, het gaat je lukken!

   Liefs,
   Marike

   1. Ja ik had er een theedoek over. Ik ben het nu opnieuw aan het proberen. Hopelijk lukt het nu wel goed. Ik probeer nu tijdens het roeren de zijkanten niet te vuil te maken zodat de schimmel hopelijk niet meer voorkomt.

 4. Hi Marike,

  Als eerst wil ik even zeggen wat een verademing jouw website is !
  Ik kan namelijk zowel geen gluten als zuivel verdragen en heb daarom ook besloten direct vegan te worden. Daarnaast kunnen mijn darmen heel weinig verdragen.
  Vandaag kijk ik voor het eerst op jouw website en het eerste wat ik dacht was yess mogelijkheden!
  Super fijn hoe jij mij iedere keer in jouw omschrijving voor bent als het gaat om het bedenken van alternatieven voor bepaalde ingrediënten, super!

  Brood maak ik nooit zelf omdat ik het met al mijn intoleranties enz heel lastig vind het luchtig te krijgen. Ik lees net dat bij het maken van brood psyllium vezels essentieel zijn. Dit is dus een van de problemen waar ik tegen aanloop “ik kan niet tegen psyllium vezels” dus het maken van brood en soortgelijke recepten durf ik hierdoor vaak niet aan. Omdat ik bang ben dat het te droog word.
  Vandaar mijn vraag: Is hier een alternatief voor en krijg je dan alsnog het gewenste resultaat?

  Ik hoop dat jij hier het antwoord op hebt 🙏🏼☺️

  1. Psyllium vezels voorkomt dat het brood kruimelig wordt. Misschien kun je het vervangen voor lijnzaad die je ook in het water weekt

   Even uitproberen. Succes.

 5. Oké, mijn zuurtje is er bijna klaar voor… ter voorbereiding nog een keer dit recept doorgelezen. En nu heb ik toch je hulp even nodig: wij hebben een heteluchtoven (ja, irritant, maar die zat dus al in de keuken toen we ‘t huis kochten). Welke temperaturen moet ik nu aanhouden? Ik kan hem instellen als hetelucht met onder en bovenwarmte, maar niet alleen onder en bobenwarmte.

  1. Hi Dorien

   Wat tof zeg! Je kan hetelucht met onder en bovenwarmte prima gebruiken hoor 🙂

   Ik ben benieuwd!

   Liefs,
   Marike

   1. Hoi!

    Het is gelukt, ik heb hem nu twee keer gemaakt. De buitenkant is perfect, alleen de binnenkant blijft plakkerig. Hoe kan ik dit verhelpen?

    Groetjes Dorien

    1. Hi Dorien,

     Wat vervelend! Je kan hem iets langer bakken zodat het brood goed zal garen van binnen of iets minder vocht toevoegen bij het maken van het brood. Het kan zijn dat de starter iets te nat was.

     Kun je hier iets mee?

     Groetjes,
     Marike

 6. Hoi Marike , nu de starter is bijna klaar gelukt. maar wat voor bakpan bedoel je zo’n gietijzeren. want bakken en braden doe ik meestal in een soort koeken pan ..je kunt het niet in een andere bakvorm doen..Ik hoop dat je even tijd hebt om te antwoorden. groetjes van mij Alda

 7. Hoi Marike, overmorgenavond hebben we een kaas en wijn schotel en een van de gasten blijkt glutenintollerant te zijn. Ik heb gewone desem in huis. Als ik deze nog 2 dagen kan voeden met havermeel is die dan al voldoende glutenvrij? Zou jij het riskeren?

 8. Dag Alda, ken je een Creuset? of een gelijkaardig type gietijzeren pot/pan? Dat is ideaal. Maar wat ook goed lukt is een kleiner broodje in het deksel van een mosselpot afbakken.

  Groetjes Nans van de volgende vraag 🙂

 9. Dag Alda, ken je een Creuset? of een gelijkaardig type gietijzeren pot/pan? Dat is ideaal. Maar wat ook goed lukt is een kleiner broodje in het deksel van een mosselpot afbakken.

  Groetjes Nans van de volgende vraag 🙂

 10. Hoihoi afgelopen zondag ben ik begonnen met rijstmeel psylium en water zoals vermeld. Nu ben ik 2 dagen verder en het is keihard. Heb ik iets niet goed gedaan of klopt dit, groetjes yvonne

 11. Dag,
  Je vertelt dat het brooddeeg uiteindelijk 4-7 u moet rijzen (of 10 u in de koelkast) maar dat langer ook goed is. Ik wil het deeg s nachts laten rijzen maar heb de koelkast erg koud staan (ivm borstvoeding), is het dan wel slim om het daarin te zetten? Als ik het de hele nacht (10 u ) buiten de kk zet, gaat het dan mis?
  Groeten

 12. Dag,
  Je vertelt dat het brooddeeg uiteindelijk 4-7 u moet rijzen (of 10 u in de koelkast) maar dat langer ook goed is. Ik wil het deeg s nachts laten rijzen maar heb de koelkast erg koud staan (ivm borstvoeding), is het dan wel slim om het daarin te zetten? Als ik het de hele nacht (10 u ) buiten de kk zet, gaat het dan mis?
  Groeten

 13. Dankbaar voor de recepten hier. Als feedback zou ik wel willen meegeven dat het lastig te volgen is. Zeker in het begin moet je hele tijd schakelen tussen uitleg en recept omdat het niet bij elkaar in 1 alinea staat. Idealiter staat er bij elke stap ook de hoeveelheid in. Succes!

 14. Hallo Marike, blij jou gevonden te hebben 😊
  Ik ben Vegan en ook veel darm problemen ik heb steeds zuurdesem brood gebakken met tarwe maar na een uitgebreide bloedonderzoek de diagnose gekregen candida. Ik zou heel graag mijn starter omvormen Glutenvrije, ook is suiker mij verboden zo kan ik de Ahorn er kunnen uitlaten?
  Alvast bedankt voor je vele goede informatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Related Posts