Glutenvrije tompoucen zelf maken!

Glutenvrije tompoucen
4.1
(12)

Glutenvrije tompoucen wat zijn ze lekker, het is alweer veel te lang geleden dat ik ze voor het laatst maakte. Ik besloot om mijn oude glutenvrije tompoucen recept te optimaliseren en er nieuwe foto’s van te maken. Super leuk om te maken voor Koningsdag, 5 mei of voor elke andere gelegenheid waarbij jij denkt, die tompouce die lust ik nu! 😉 Ik laat je stap voor stap zien hoe ik mijn glutenvrije tompoucen het liefste maak. Zit je er klaar voor? Bakken maar!

Ben je nog op zoek naar Oranje gebak? Maak dan eens de oranje koekenoranje cheesecake bitesoranje ontbijttaart en oranje tartelettes!

De lekkerste glutenvrije tompoucen maak je zo!

Als kind was ik er al gek op, tompoucen. Zo heel soms stonden ze op tafel, als dat zo was dan was het écht feest! Sinds dat ik glutenvrij moet eten heb ik ze eigenlijk niet vaak meer op. De lekkerste glutenvrije tompoucen maak je namelijk gewoon zelf. 😉 Ik ben aan de slag gegaan met heel eenvoudig glutenvrij bladerdeeg. Zelf gebruik ik graag het bladerdeeg van Schär of Lieke is vrij als basis. Wanneer je hier heeeel veel gaatjes in prikt voorkom je dat het bladerdeeg tijdens het bakken te bol gaat staan zodat je een mooie strakke glutenvrije tompouce kan maken. Wanneer de koekbodems mooi goudbruin gebakken zijn hebben we nog een belangrijke speler in het recept, namelijk de banketbakkersroom! Ook die maak je heel gemakkelijk zelf. Ik laat je zien hoe. De kunst is om de room lekker stevig te maken zodat de tompouce niet als een trieste bedoening meteen in zal zakken. Dit kun jij ook!

Extra lekker met zelfgemaakte banketbakkersroom

Ik gaf het al aan, de glutenvrije tompouce staat of valt (letterlijk) met de banketbakkersroom. Ik heb deze gemaakt van plantaardige melk (je kan ook gewone melk gebruiken). Door dit te koken met suiker of erythritol en een vanille stokje ontstaat al snel de perfecte basis. De kunst is om de banketbakkersroom te koken, te roeren en nog heel even door te laten koken wanneer het begint in te dikken, dan heb je namelijk wanneer deze is afgekoeld de perfecte banketbakkersroom! Spuit er mooie strepen van op de tompoucen én geniet!

Glutenvrije tompoucen

Wil je geen oranje maar roze tompoucen? Voeg dan 2 a 3 el frambozen sap toe ipv wortelsap of sinaasappelsap en citroensap.

RECEPTENKAART

Glutenvrije tompoucen

Voorbereiding:
Baktijd:
Totaal:

Benodigdheden

 • Bakplaat
 • Bakpapier
 • 2 Spuitzakken + spuitmondje
 • Mengkom
 • Vershoudfolie
 • Garde

Ingrediënten:

Voor 5 glutenvrije tompoucen

Voor de bodempjes:
 • 5 blaadjes glutenvrij bladerdeeg
Voor de gele room:
 • 500 ml (plantaardige) melk
 • 1 vanillestokje
 • 100 g suiker of Erythritol
 • 2 eidooiers
 • 50 g maïzena of arrowroot
Voor de topping:
 • 100 g poedersuiker of Erythritol poedersuiker
 • 3 el wortelsap OF sinaasappelsap + 1 el citroensap
Voor de slagroomtoefjes:
 • 100 ml (plantaardige) slagroom
 • 2 el ahornsiroop
 • 1 tl vanille-extract

Aan de slag

 1. Als eerste gaan we aan de slag met het maken van de banketbakkersroom. Giet 450 ml melk in een pan. Snijd het vanillestokje met een scherp mesje open en schraap het merg eruit. Voeg zowel de peul als het merg toe aan de melk en breng alles aan de kook.
 2. Doe de overige melk met de suiker/erythritol en de eidooiers in een kom en klop dit goed door elkaar. Klop als laatste de maïzena erdoor en maak er een mooi glad papje van. Verwijder als de melk kookt het vanillestokje. Giet al roerend de helft van de hete melk op het suikermengsel. Roer het goed door. Giet dit mengsel vervolgens bij de melk in de pan en breng aan de kook terwijl je goed blijft roeren. Het mengsel zal opeens gaan binden en dikker worden. Blijf de hele tijd roeren. Wanneer het mengsel dikker wordt laat je het nog een minuut doorkoken terwijl je goed blijft roeren. Zet het vuur uit.
 3. Giet de banketbakkersroom in een schaal en dek deze af met keukenfolie. Plaats het folie direct op de room, om ervoor te zorger dat er geen vel op de room zal verschijnen.
 4. Laat de room eerst wat afkoelen op het aanrecht en zet de kom daarna tot gebruik in de koelkast. Laat de banketbakkersroom helemaal afkoelen voordat je verder gaat.
 5. Verwarm de oven voor op 180 graden. Snijd de plakjes bladerdeeg doormidden zodat je 10 rechthoekige stukjes hebt. Leg deze op een bakplaat bekleed met bakpapier en prik met een vork heeel veel gaatjes in elk stukje bladerdeeg.
 6. Bak de glutenvrije tompoucen in 20 minuten goudbruin. Draai de bladerdeegjes halverwege om.
 7. Laat het bladerdeeg afkoelen. Maak in de tussentijd het glazuur door de poedersuiker te mengen met het wortelsap of sinaasappelsap. Doe dit voorzichtig, want glazuur wordt snel te dun. Dus zorg voor een dik stroperig glazuur. Is jouw glazuur nog iets te dik? Voeg dan een scheutje citroensap toe.
 8. Verdeel het glazuur over 5 plakjes afgekoeld bladerdeeg en laat het glazuur uitharden.
 9. Klop de banketbakkersroom los met een handmixer of garde en vul hiermee de spuitzak met een kartelspuitmondje. Spuit mooie banen of toeven op de 5 overgebleven tompouce bodems en dek ze voorzichtig af met de geglazuurde bladerdeeg plakjes.
 10. Klop de slagroom op met vanille en ahornsiroop, spuit nog een aantal toeven op de glutenvrije tompoucen en geniet!

Wat vind je van dit bericht?

Gemiddeld 4.1 / 5. Reacties: 12

Geef als eerste je mening!

Bewaartip! Je kan de glutenvrije tompoucen zo’n 2 dagen in de koelkast bewaren.

#OHMYPIE

Ga je deze glutenvrije oranje tompoucen maken? Laat even een berichtje achter, dat vind ik leuk! Heb je een foto? Post deze op mijn Facebook of Instagram. Vergeet mij niet te taggen of de haghtag #ohmypie te gebruiken. Bewaar deze foto ook op een van jouw Pinterest borden.

BEN JE OP ZOEK NAAR MEER INSPIRATIE?

Bestel mijn boeken Oh My Pie! of  ‘Bakken zonder Tarwe‘!

Wat vind je van dit bericht?

Gemiddeld 4.1 / 5. Reacties: 12

Geef als eerste je mening!

8 comments
 1. Hoi, ik zie dat je eidooiers gebruikt voor de vulling, kan dat ook met een vervanger? Ik mag namelijk geen eigeel.

  Mvg.

 2. Ziet er heerlijk uit! Heb je een tip voor goed glutenvrij vegan bladerdeeg? Heb meerdere geprobeerd maar blijft toch lastig..

 3. Super receptje! Helemaal gelukt! Mijn eerste glutenvrije tompouce ooit gegeten! 🙂 Bedankt! Groetjes Marjolein! 👑 🎉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Related Posts