Gezonde glutenvrije chocolade cake

Een gezondere glutenvrije chocolade cake waar je het liefste nog een plakje van zou willen nemen en voor je het weet is de hele cak verdwenen. Je begrijpt vast dat ik dit top recept niet voor mij kan houden en het meteen uit wilde werken. Deze gezondere glutenvrije chocolade cake is er namelijk één om in te lijsten!
gezonde glutenvrije chocoladecake
4
(91)

De lekkerste glutenvrije chocolade cake maak je zo!

Chocolade cake is altijd goed! Ik kwam erachter dat er op mijn website naast de chocolade-bananencake, chocolade- kokos cake, brownies, makkelijke chocolade cake en ALLE andere chocolade recepten eigenlijk nog geen echt recept te vinden is voor een lekkere gezonde chocolade cake. Zonder al teveel moeite tover je deze cake zo op tafel. Normaal gesproken maak je een cake van boter en suiker, maar voor deze chocolade cake is dat niet nodig. Daardoor is de glutenvrije chocolade cake een stuk gezonder dan chocolade cakes uit de supermarkt.

Varieer er op los en maak zo jouw eigen favoriete cake!

Chocolade cake met walnoten en stukjes dadel, dat is toch wel mijn favoriet. Het leuke aan dit recept is dat jij er zelf op los kan variëren. Je kan de cake met of zonder dadels maken en je kan noten toevoegen maar het hoeft niet. Voeg eens bakvaste chocolade druppels toe voor een extra bite of swirl er net als ik wat chocolade overheen wanneer de cake uit de oven komt rollen. De mogelijkheden zijn eindeloos!

gezonde glutenvrije chocoladecake

gezonde glutenvrije chocoladecake

Glutenvrije chocolade cake

4.3 from 17 votes
Course: Cake, Ontbijt, Tussendoor, ToetjeCuisine: Glutenvrij, Lactosevrij, Vegan
Hoeveelheid

12

plakken
Voorbereiding

10

minutes
Baktijd

40

minutes
Totale tijd

50

minutes

Een overheerlijke glutenvrije chocolade cake. Makkelijk om te maken én altijd een succes!

Wat heb je nodig?

 • Cakevorm 23 a 25 cm

 • Bakpapier

 • Mengkom en spatel

 • Ingrediënten:
 • 150 g glutenvrij havermeel of glutenvrij basismeel van Koopmans

 • 100 g amandelmeel

 • 30 g cacao

 • Snufje zout

 • 225 g (plantaardige) stevige yoghurt of appelmoes

 • 75 g g ahornsiroop of Erythritol

 • 3 eieren*

 • 1 tl vanille-extract

 • 60 g pure chocolade druppels of grofgehakte chocolade  + 30 g extra voor de topping

 • 35 g (plantaardige) boter, kokosolie OF hazelnootpasta

 • 5 Medjoul dadels (optioneel)

 • 1 tl baking soda + scheutje citroensap

 • 30 g geroosterde noten (optioneel)

 • Optioneel voor de topping:
 • 50 g pure chocolade

 • Eivrij of vegan?
 • Eivrij of vegan? Vervang de de eieren door 50 g extra appelmoes + 2 el arrowroot opgelost in 75 ml plantaardige melk. Voeg een 1 tl bakpoeder toe zodat de cake ook net zo hoog zal worden.

Zo maak je het!

 • Verwarm de oven voor op 170 graden onder- en bovenwarmte of 160 graden hetelucht.
 • Bekleed de cakevorm met bakpapier of vet deze goed in.
 • Meng de melen en het zout door elkaar. Voeg vervolgens de eieren, vanille, (plantaardige) yoghurt of appelmoes en de ahornsiroop toe. Spatel alles goed door elkaar heen totdat er geen klontjes meer te zien zijn.
 • Smelt de boter of kokosolie en spatel dit samen met de chocolade druppels of grofgehakte chocoladestukjes door het beslag. Ontpit de Medjoul dadels en stop ze in stukjes in het beslag voor een karamelachtige bite, mocht je dit lekker vinden!
 • Los de baking soda op samen met het citroensap, roer dit in één keer door het beslag.
 • Hak de noten grof en verdeel deze over het beslag voor een extra bite, je kan zelf bepalen welke noten jij het meeste kan waarderen.
 • Schuif de glutenvrije chocolade cake de oven in voor een bruiningskuurtje van zo’n 40 a 45 minuten
 • Laat de cake afkoelen buiten de oven.
 • Wanneer de cake helemaal is afgekoeld kun je glutenvrije chocolade cake versieren met gesmolten chocolade.

Notities

 • Bewaartip! Je kan de cake zo’n 3 a 5 dagen afgedekt buiten de koelkast bewaren of vries deze per plak in.

Wat vind je van dit bericht?

Gemiddeld 4 / 5. Reacties: 91

Geef als eerste je mening!

#OHMYPIE

Ga je deze gezonde glutenvrije chocolade cake maken? Laat even een berichtje achter, dat vind ik leuk! Heb je een foto? Post deze op mijn Facebook of Instagram. Vergeet mij niet te taggen of de haghtag #ohmypie te gebruiken. Bewaar deze foto ook op een van jouw Pinterest borden.

BEN JE OP ZOEK NAAR MEER INSPIRATIE?

Bestel mijn boeken Oh My Pie! of  ‘Bakken zonder Tarwe‘!

glutenvrije chocoladecake

Wat vind je van dit bericht?

Gemiddeld 4 / 5. Reacties: 91

Geef als eerste je mening!

9 comments
  1. Hi Erica,

   Ai, dat mag niet de bedoeling zijn. Heb je de baking soda gebruikt om de cake meer lucht te geven? Dat kan heel veel verschil maken namelijk. Ik hoor het graag.

   Lieve groet,
   Marike

 1. Ik heb deze gegeten bij een vriendin, heerlijk! Alleen eet ik koolhydraatarm/beperkt…. Kan de rijstemeel/havermeel ook vervangen worden?

 2. Net deze cake geprobeerd te maken. Maar net zoals de eerste reactie zit het beslag als een blok in het blik. Is dat de bedoeling? In het recept kon ik de 30g cacao niet meer terug vinden. Hopelijk smaakt hij zometeen alsnog lekker 🤞🏻

 3. Wederom weer een top recept van jou. De cacao heb ik gelijk door de melen gedaan, ( staat niet in het recept ) want anders zou het effect van chocolade er niet zijn. De cake is heerlijk luchtig geworden, en dat zal door de bakingsoda komen . De bakvorm heb ik bekleed met bakpapier.
  Ik heb geen restricties qua voeding, maar ben gek van jou recepten omdat je oa geen geraffineerde suikers gebruik.

  Marike dank je wel.

 4. Heb deze gisteren gemaakt voor een vriendin en mij, maar we vonden er wat te weinig smaak aan zitten. Wij zijn ook wel enorme zoetekauwen en best kritisch, dus hecht daar niet al te veel waarde aan 😉. Zoals ie nu is, vind ik hem als ontbijt wel erg lekker. Ik had een tl bakpoeder toegevoegd naast de baking soda en hij is wel heerlijk luchtig geworden. Ik ga hem zeker nog een keer maken, maar volgende keer doe ik er wat meer cacao bij (bovenop de 30 gram die er al in zit). Ik had ook al wat stevia toegevoegd naast de ahornsiroop om hem wat zoeter te maken, maar volgende x mag ie toch nog wel wat zoeter (had er geen dadels aan toegevoegd). Bedankt voor het delen iig! Fijn om niet zelf het wiel uit te moeten vinden 😊

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Related Posts