Glutenvrij suikerbrood

Wat is het lang geleden dat ik voor het laatst suikerbrood at en volgens mij ben ik niet de enige, de vraag naar een lekker glutenvrij suikerbrood bleek heel groot. Ik kon het niet laten om aan de slag te gaan in de keuken. Het is gelukt zie hier een luchtig en vooral smeuïg glutenvrij suikerbrood dat ook lactosevrij én vegan te maken is!
glutenvrij suikerbrood
4
(39)

Glutenvrij suikerbrood maak je nu zelf!

Suikerbrood is voor mij echt jeugdsentiment, ik weet nog goed dat het door een tante werd meegenomen uit Friesland en dat we dan thuis extra genoten van ieder plakje. Mijn oma kon ook heerlijk suikerbrood bakken. Dit vergeet ik nooit meer. Lekker met roomboter of gewoon zo uit de hand. Een lekker glutenvrij suikerbrood heb ik nog niet gegeten, hoog tijd om zelf aan de slag te gaan in de keuken. Ik heb verschillende melen en verhoudingen getest en dit recept kwam als beste uit de bus! Maak zelf een glutenvrij suikerbrood en geniet weer zoals vroeger. Kun je niet tegen lactose, melk of eet je vegan? Met mijn tips kun je het suikerbrood ook lactosevrij, melkvrij of vegan maken. Extra lekker wanneer het brood nog warm is. Ik kan je zeggen, het suikerbrood is op voor je er erg in hebt!

Glutenvrij suikerbrood over? Maak er wentelteefjes van!

Glutenvrij suikerbrood is het lekkerste wanneer het nog warm is. De rest van de stukjes suikerbrood heb ik na het fotograferen meteen ingevroren, zo is het elke keer weer vers als ik een stukje uit de vriezer haal. Je kan het ook bewaren (buiten de koelkast graag) en maak er wentelteefjes van of verwarm de plakjes suikerbrood nog even voordat je ervan geniet!

Makkelijk om te maken met dit recept én de tips!

Ik heb de afgelopen week aardig wat suikerbroden gebakken om de juiste structuur en smaak te krijgen. Ik kan je zeggen, dat is aardig goed gelukt! Het fijne is dat je het suikerbrood zonder melenmix kan maken dus met rijstmeel en tapiocameel óf met een melenmix uit de supermarkt. Het resultaat is met beide opties geweldig! Maak het suikerbrood vegan door plantaardige boter en melk te gebruiken. Easy peasy zullen we maar zeggen!

Waar koop je suikerparels?

Suikerparels koop je helaas niet zomaar in de supermarkt. Ik kocht ze hier, ze zijn ook te koop bij Welkoop en bouwhuis.com. Doe er je voordeel mee!

Op zoek naar meer glutenvrije oer-Hollandse recepten?

Ben je op zoek naar meer heerlijke Hollandse recepten? Probeer dan eens de glutenvrije boterkoek, Oma’s appeltaart , speculaas appeltaart, gevulde speculaaskoeken, havermoutkoekjes of de heerlijke krentenbollen!

Glutenvrij suikerbrood
Glutenvrij suikerbrood
Glutenvrij suikerbrood
Glutenvrij suikerbrood

Glutenvrij suikerbrood

4 from 7 votes
Recipe by Marike Course: Ontbijt, Tussendoor, Lunch, Dessert, BroodCuisine: Glutenvrij, Lactosevrij, Vegan, KoemelkvrijDifficulty: Makkelijk
Servings

10

servings
Voorberding

20

minutes
Baktijd

30

minutes
Calories

300

kcal
Wachttijd

1

hour 

30

minutes
Total time

1

hour 

10

minutes

Het is maar liefst 10 jaar geleden dat ik suikerbrood at, met dit recept heb ik alles goed gemaakt. Vanaf nu bak jij zelf glutenvrij suikerbrood! Het suikerbrood is ook lactosevrij én vegan te maken.

ingrediënten

 • 7 g 7 gedroogde gist

 • 1 el 1 honing of agavesiroop

 • 300 300 ml (plantaardige) melk

 • 450 g 450 Mix Bröt *

 • 3 el gembersiroop

 • 1 tl 1 vanille-extract

 • 60 g 60 (plantaardige) boter-gesmolten

 • 6 a 8 g 6 a 8 zout

 • 1 ei of 50 g appelmoes

 • * Je kan de melen + psylliumvezels ook inruilen voor 450 g glutenvrije broodmix

 • Voor de vulling:
 • 200 g suikerparels

 • 1 el 1 kaneel

 • 20 g (plantaardige) boter

 • Wat heb je nodig?
 • Cakevorm 25 cm

 • Mengkom

 • Spatel

 • Optioneel: mixer met deeghaak

Zo maak je het!

 • Vet de cakevorm goed in met (plantaardige) boter. Zet deze even opzij.
 • Doe de gist in een kommetje, voeg hier de honing of agavesuiker aan toe samen met de lauwwarme (plantaardige) melk. Roer alles goed door elkaar en laat dit zo’n 10 minuten staan.
 • Ondertussen kun je de melen of de melenmix in een mengkom doen. Voeg hier het zout, gembersiroop en de vanille aan toe. Wanneer het gistmengsel begint te borrelen kun je deze al roerende samen met de gesmolten boter en het ei of de appelmoes toevoegen.
 • Ik heb de mixer gebruikt om er een mooi egaal deeg van te maken. Je zal zien dat het deeg nog iets plakkerig is. Dat geeft niet dat is beter dan te droog. Laat het deeg zo’n 30 minuten afgedekt rijzen op een warme plek.
 • Voeg de suikerparels in een bakje, voeg de kaneel en de gesmolten boter toe. Roer dit goed door elkaar en kneed de suikerparels vervolgens door het deeg.
 • Maak er een mooie deegbal van en doe deze in de ingevette cakevorm. Dek het glutenvrije suikerbrood af met wat keukenfolie en laat het rijzen voor zo’n 60 minuten.
 • Verwarm de oven voor op 200 graden onder- en bovenwarmte of 180 graden hetelucht. Zet een klein hittebestendig bakje warm water op de bodem van de oven. Hierdoor zal het glutenvrije suikerbrood minder snel uitdrogen en bak het suikerbrood in zo’n 30 minuten goudbruin.
 • Laat het glutenvrije suikerbrood afkoelen buiten de oven en geniet! Snijd er lekker dikke plakken van en beleg het suikerbrood met boter. 😉

Notities

 • Glutenvrij suikerbrood is het allerlekkerst wanneer je het warm eet! Wil je er de dag daarna van genieten? Warm het suikerbrood dan even op of maak er wentelteefjes van.
 • Wil je zelf een melenmix maken? Gebruik dan 225 g volkoren rijstmeel of glutenvrij havermeel + 225 g tapiocameel of aardappelzetmeel + 12 g psylliumvezels.
 • Bewaartip! Eet het glutenvrije suikerbrood op de dag zelf of bewaar deze per plak in de vriezer. Zo kun je iedere dag genieten van vers suikerbrood!

#ohmypie

Ga je deze glutenvrije suikerbrood maken? Laat even een berichtje achter, dat vind ik leuk! Heb je een foto? Post deze op mijn Facebook of Instagram. Vergeet mij niet te taggen of de haghtag #ohmypie te gebruiken. Bewaar deze foto ook op een van jouw Pinterest borden.

Ben je op zoek naar meer inspiratie?

Bestel mijn boeken Oh My Pie! of  ‘Bakken zonder Tarwe‘!

Pinterest

Wil je de recepten bewaren op Pinterest? Bewaar dan deze foto op jouw Pinterestbord zodat je de recepten makkelijk terug kan vinden.

Glutenvrij suikerbrood

Wat vind je van dit bericht?

Gemiddeld 4 / 5. Reacties: 39

Geef als eerste je mening!

10 comments
 1. Hoi! Wauw ziet er geweldig uit, wil hm graag snel een keertje maken. Is het ook mogelijk in de broodbakmachine volgens dit recept (met broodmix)? 🙂

 2. Ik heb ipv suikerparels, suikerklontjes gebruikt. Deze wat grof gehakt, zodat de stukken wat kleiner zijn. En dit werkt ook prima. Misschien een oplossing…

 3. Ik heb ‘m vandaag gemaakt en hij is heerlijk, maar hij is een beetje te elastisch en lijkt op stiek. Ik heb iets minder gist en psylliumvezels gebruikt en 25 gr rijstmeel erbij gedaan, omdat ik net te weinig topiacameel had. Kan dit de oorzaak zijn?

 4. Heerlijk recept! Er staan wel een paar foutjes in, wat in eerste instantie voor stress zorgde, maar uiteindelijk is het goed gelukt.
  (De boter blijkt gesmolten te moeten worden, wat nergens staat vermeld, en de psyllium vezels komen niet terug in de instructies)

 5. Hoi Marike, stomme vraag, net als een suikervrije suikerspin, maar kan ik dit ook met erytritol maken? En als je de gist even laat staan, moet je dan zien (bubbeltjes) dat hij leeft? Doet de mijne niet, is die dan te oud?

 6. Wij gaan binnenkort aan de slag met het recept; zo’n zin in! Elk weekend proberen we iets niewus uit van Oh my pie 🙂 en het smaakt steeds naar meer! Vraagje: ik zocht op suikerparels en kwam toen de decoratievariant tegen. Na ff verder speuren, bleek het dat ik PARELSUIKER moet hebben. Misschien toch aanpassen in het recept?

 7. Hoi! Ik heb dit suikerbrood gemaakt en we waren verbaasd over hoe lekker het was!! Echt een fantastisch recept. Het smaakte alleen wat sterk naar gist. Moet ik het dan langer laten rijzen of moet ik iets minder gist toevoegen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Related Posts