Glutenvrije pompoencake met kaneel swirl

Wanneer je een smeuïge glutenvrije pompoencake combineert met een overheerlijke kaneel swirl ontstaat er een FAN-TAS-TISCHE smaaksensatie! Wauw, wat begon als een leuk experiment in de keuken, eindigde met dit heerlijke recept. De cake is glutenvrij, vegan én koolhydraatarm te maken. Ga er maar even voor zitten!
Glutenvrije pompoencake
4.9
(12)

Glutenvrije pompoencake met de de smaak van cinnamon rolls!

Nu de pompoenen weer volop verkrijgbaar zijn en ik graag bak met seizoensproducten kon ik het niet laten om een heerlijke pompoencake te maken. In plaats van kaneel aan het beslag toe te voegen maakte ik een swil van kaneel in het deeg. Eerlijk is eerlijk, dit is een gouden combinatie! De luchtige glutenvrije pompoencake combineert zo goed met een zoete smaak van de kaneelsuiker. Het doet mij denken aan de oh zo bekende cinnamon rolls! Wij waren thuis meteen verkocht. Met slechts een paar ingrediënten maak jij deze heerlijke cake die 200 gram pompoen bevat. Je proeft er niets van, het maakt de cake lekker smeuïg en je hebt er veel minder boter voor nodig om de glutenvrije cake ook echt een cake te laten zijn.

Glutenvrij én koolhydraatarm te maken!

De cake heb ik gemaakt met een basis van amandelmeel en een klein beetje kokosmeel. Daardoor is de cake glutenvrij! Meer heb je niet nodig van het kokosmeel want dan wordt de cake heel droog. Doordat ik deze melen heb gebruikt is de cake ook koolhydraatarm te maken. Wil je hem helemaal koolhydraatarm maken? Gebruik dan erythritol als zoetmiddel en Greensweet Brown ipv kokosbloesemsuiker. Ik beloof je, je zit gebakken!

De glutenvrije melen uit het recept vervangen?

Ik krijg vaak de vraag Marik, maar als ik nou de melen niet in huis heb? Ik probeer er altijd zo goed mogelijk bij te vermelden hoe je deze kan vervangen. Zo kun je in dit geval de amandelmeel en kokosmeel samen vervangen door 250 gram glutenvrij havermeel. Zo wordt de cake ook super lekker alleen zal de kleur iets donkerder zijn.

Meer glutenvrije recepten met pompoen

Heb je de glutenvrije brownies met pompoen al geprobeerd? Deze zijn echt te lekker om te laten staan. Of wat dacht je van de Ferrero Rocher taart waar ik pompoen in verstopte. De glutenvrije pantertaart met een mousse van verstopte pompoen of de glutenvrije ontbijttaartjes met pompoen.

Glutenvrije pompoencake met kaneel swirl
Koolhydraatarme pompoencake

Pompoencake met kaneel swirl – glutenvrij recept

4 from 19 votes
Recipe by Marike Course: Tussendoortje, Cake, TraktatieCuisine: Glutenvrij, Lactosevrij, Vegan, KoolhydraatarmDifficulty: Makkelijk
Hoeveelheid

10

hoeveelheid
Voorbereiding

20

minutes
Baktijd

45

minutes
Calorieën

135

kcal
Total time

1

hour 

5

minutes

Een glutenvrije pompoencake met een kaneel swirl, het beste wat je kan overkomen. Zo licht en smaakvol is deze cake dat je er het liefste een tweede plakje van wil nemen. De pompoencake is glutenvrij maar ook vegan en koolhydraatarm te maken!

ingrediënten

 • 200 g 200 pompoenblokjes

 • 180 g 180 amandelmeel

 • 35 g 35 kokosmeel

 • 4 4 eieren- op kamertemperatuur*

 • 60 g 60 (plantaardige) boter of kokosolie

 • 50 g 50 ahornsiroop of erythritol

 • 2 tl 2 vanille-extract

 • snufje snufje zout

 • 1 tl 1 baking soda + scheutje citroensap OF 2 tl bakpoeder

 • Voor de kaneel swirl:
 • 4 el 4 kokosbloesemsuiker of Greensweet Brown

 • 1 el 1 kaneel

 • 1 a 2 el 1 a 2 plantaardige melk

 • Voor de topping:
 • 2 el 2 kokosbloesemsuiker of Greensweet Brown

 • 1/2 tl 1/2 kaneel

Zo maak je het!

 • Verwarm de oven voor op 170 graden onder- en bovenwarmte. Bekleed de cakevorm met bakpapier of vet deze goed in.
 • Breng een pannetje met water aan de kook en voeg de pompoenblokjes toe. Kook de pompoenblokjes in zo’n. 10 minuten boterzacht. Giet de inhoud van de pan in een vergiet en laat het overtollige vocht goed uitlekken. Maak de pompoenblokjes droog met een schone theedoek of keukenpapier en pureer ze tot een stevige puree.
 • Doe de melen in een mengkom spatel hier de eieren, het zoetmiddel en de gesmolten kokosolie of boter doorheen samen met het zout, eventueel bakpoeder, en de vanille-extract. Spatel alles goed door elkaar.
 • Voeg beetje bij beetje de pompoenpuree toe. Mix de ingrediënten zo’n 5 minuten met een mixer tot een egaal beslag.
 • Los de baking soda op met het citroensap en voeg deze als laastste toe. Spel het beslag nog één keer goed door elkaar. Verdeel de helft van het beslag over de bodem van de cakevorm.
 • Roer in een kommetje de kokosbloesemsuiker, kaneel en de plantaardige melk door elkaar. Verdeel met een theelepel wat hoopjes van de kaneel swirl over het beslag.
 • Verdeel het overige beslag over de kaneel swirl. Je kan eventueel nog wat van de kaneel swirl over de bovenkant verdelen als je nog over hebt.
 • Roer de kokosbloesemsuiker los met de kaneel voor de topping. Strooi dit over de cake.
 • Schuif de cake de oven in voor een bruiningskuurtje van zo’n 40 a 50 minuten. Soms duurt het iets langer en soms iets korter. Check tussendoor wel of de cake niet te donker wordt, als dat zo is kun je de cake afdekken met alluminiumfolie om aanbranden te voorkomen
 • Laat de glutenvrije pompoencake buiten de oven helemaal afkoelen en geniet!

Notities

 • Eivrij of vegan? Vervang de eieren door 3 el arrowroot opgelost in 6 el water + voeg 50 g extra plantaardige kwark of kokosolie toe en een tl bakpoeder. Succes gegarandeerd!
 • Bewaartip! Je kan deze glutenvrije cake zo’n 3 dagen afgedekt in de koelkast bewaren of vries de cake per plak in.
 • Extra lekker met een icing voor de echte zoetekauw! Doe 3 el poedersuiker in een bakje, voeg een lepel water toe en roer goed door elkaar. Swirl dit over de lauwwarme of afgekoelde cake en geniet!

#ohmypie

Ga je deze glutenvrije pompoencake met kaneel swirl maken? Laat even een berichtje achter, dat vind ik leuk! Heb je een foto? Post deze op mijn Facebook of Instagram. Vergeet mij niet te taggen of de haghtag #ohmypie te gebruiken. Bewaar deze foto ook op een van jouw Pinterest borden.

Ben je op zoek naar meer inspiratie?

Bestel mijn boeken Oh My Pie! of  ‘Bakken zonder Tarwe‘!

Pinterest

Wil je de recepten bewaren op Pinterest? Bewaar dan deze foto op jouw Pinterestbord zodat je de recepten makkelijk terug kan vinden.

Glutenvrije pompoencake

Wat vind je van dit bericht?

Gemiddeld 4.9 / 5. Reacties: 12

Geef als eerste je mening!

8 comments
 1. Hoi, ik heb de cake gemaakt maar omdat bij de beschrijving niet stond dat je de erythritol of ahornsiroop erbij moet doen, ben stomme ik deze vergeten. Het staat wel in de ingrediënten lijst, dus niet slim van mij. Hij is niet zo hoog geworden maar verder smaakt hij prima, alleen iets minder zoet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Related Posts