Glutenvrij brood bakken

Eén van de dingen die ik heel erg miste toen ik net glutenvrij moest eten was lekker glutenvrij brood. Glutenvrij brood bakken is geen kunst. Met dit glutenvrije brood recept maak jij het lekkerste glutenvrije brood ooit zonder broodbakmix. Glutenvrij, lactosevrij én vegan!
Glutenvrij brood bakken
4.5
(241)

Glutenvrij brood bakken

De vraag naar recepten voor een lekker glutenvrij brood is groot. Ik krijg dagelijks zoveel mailtjes binnen met de vraag naar tips en recepten. Een tijdje geleden was ik weer eens aan het experimenteren in de keuken. Ik wilde een glutenvrij zuurdesembrood maken maar het leek mij zó leuk om met deze melen combinatie een gistbrood te maken. Zo ontstond al snel een nieuw recept! Vandaag deel ik één van mijn lievelingsrecepten. Glutenvrij brood bakken zonder dat jouw brood als een baksteen uit de oven komt maar juist mooi hoog en luchtig. Het brood is ontzettend voedzaam én ongelofelijk lekker! Het brood is rijk aan vezels en je kan er volop mee variëren. Wat wil je nog meer? Glutenvrij, tarwevrij, lactosevrij én vegan!

Het lekkerste glutenvrije brood maak je zo!

Hoe kan het nu zo zijn dat glutenvrij brood vaak zo anders smaakt dan glutenvol brood? Die vraag krijg ik vaak. Het antwoord is simpel: Gluten zorgen in brood simpelweg voor elasticiteit, daarnaast zijn het de gluten die ervoor zorgen dat een brood makkelijk rijst wanneer je gist gebruikt. Het het maken van glutenvrij brood mis je dus een belangrijke basis. Wanneer je hiervoor niets anders gebruikt dan enkel glutenvrij meel zal je zien dat jouw brood droog wordt, gaat kruimelen en wellicht wel als een baksteen uit de oven komt. Been there, done that! We moeten dus inzetten op iets anders waarmee we de juiste structuur krijgen en voldoende elasticiteit. De basis: psylliumvezels. Dit is een must voor de glutenvrije bakker om in huis te hebben. Hiermee maak je het brood niet alleen elastisch maar ook heel voedzaam. Psylliumvezels zetten enorm uit wanneer je er warm water aan toevoegt. Ik koop ze bij De Notenshop of bij de Kruidvat en Etos wanneer je het in een fysieke winkel wil kopen. Belangrijk is om ze te mengen met warm water en ze even te laten staan. De vezels hebben namelijk tijd nodig om goed op te lossen. Je zal zien dat er een brei ontstaat, dit ziet er niet smakelijk uit maar daar proef en zie je uiteindelijk niets meer van terug.

Baktip van Marike: Een goede basis is het halve werk, zorg ervoor dat je goede messen gebruikt bij het glutenvrij koken en bakken, dat geeft zoveel kook- en bakplezier! Deze messenset heb ik van Knives and Tools. Ook heel leuk om cadeau te doen!

Meelsoorten combineren

Naast de psylliumvezels zie je dat het brood uit meerdere meelsoorten bestaat. Door bijvoorbeeld havermeel en volkoren of bruine rijstmeel te combineren met tapiocazetmeel of arrowroot (dit zijn bindmiddelen) ontstaat er een hele fijne combinatie voor het maken van glutenvrij brood. Het brood wordt niet te zwaar en blijft elastisch én toch voedzaam. Kun je niet tegen havermeel? Gebruik dan sorghummeel, echt een dikke tip om eens brood mee te bakken mocht je het nog niet kennen.

Wat kun je het beste gebruiken: psylliumvezels of psylliumpoeder?

Psyllium watte? Yes, psylliumvezels een wondermiddel van de natuur en onmisbaar in de glutenvrije keuken. Rijk aan vezels en het zorgt voor elasticiteit van jouw baksels. Maar dan, daar sta je dan in de keuken, je wil een glutenvrij haverbrood maken maar je hebt geen psylliumvezels maar psylliumpoeder. Ik raad je aan om psylliumvezels te gebruiken maar wanneer je alleen poeder hebt let dan op het volgens. Psylliumpoeder zijn fijngemalen psylliumvezels. Je hebt maar 1/2 van de aangegeven hoeveelheid psylliumvezels nodig wanneer je psylliumpoeder wil gebruiken. Dat gaat dus ook op voor dit recept. Los de psylliumpoeder NIET op met warm water maar roer het eerst door de melen heen en voeg dan pas de andere ingrediënten toe.

Baktip! Laat jouw brood rijzen op een warme plek. Ik gebruik graag een ovenschaal met warm water waar ik de broodbakvorm in zet. Hierdoor wordt mijn brood mooi hoog en luchtig.

Mijn favoriete messen in de glutenvrije keuken

Een van de tips die ik iedereen wil meegeven is toch wel: zorg ervoor dat je met fijne messen werkt in de keuken. Dit maakt het bakken van brood, het snijden van groentes, fruit en het hakken van noten een stuk comfortabeler. Ik heb sinds kort een nieuwe messenset (dit is de hele fijne Eden Classic Damast messenset) en ik gebruik alle drie de messen heel graag. De set bestaat uit drie keukenmessen: een schilmes, koksmes en vleesmes. Naast het schillen van fruit en groentes gebruik ik het schilmes ook graag om mijn broden mee in te snijden voordat ze de oven in gaan. Wist je dat je hiermee een grote luchtbel onder de korst kan voorkomen? Het koksmes is mijn grootste vriend want hiermee snijd ik ook mijn glutenvrije brood in mooie plakken zodat ik ze in kan vriezen voor een ander moment. De messen zijn duurzaam, gaan lang mee en liggen fijn in de hand. Mijn tip voor jou: doe ze jezelf cadeau of schrijf ze op jouw verlanglijstje. 😉

glutenvrij brood bakken

Mijn favoriete recepten

De afgelopen jaren heb ik niet stil gezeten, er zijn al heel wat lekkere recepten voor het maken van glutenvrij brood online gekomen. Eerder deelde ik mijn 7 favoriete glutenvrije brood recepten, het glutenvrije brood zonder gist, glutenvrij suikerbrood, glutenvrije brioche, glutenvrije krentenbollen en de glutenvrije focaccia. Allemaal hele fijne recepten waar je naar hartenlust mee kan experimenteren!

glutenvrij brood bakken
brood glutenvrij
Glutenvrij brood recept

Glutenvrij brood bakken

4 from 131 votes
Recipe by Marike Course: glutenvrij brood, ontbijt, lunch, tussendoorCuisine: glutenvrij, vegan, lactosevrijDifficulty: Makkelijk
Hoeveelheid

15

hoeveelheid
Voorbereiding

20

minutes
Baktijd

1

hour 

20

minutes
Rijstijd

1

hour 

30

minutes
Totale tijd

3

hours 

10

minutes

GLutenvrij brood bakken is een eitje met dit heerlijke recept! Glutenvrij brood met een krokante korst en een elastische binnenkant, dit wil je!

ingrediënten

 • 12 g 12 instant gist

 • 2 el 2 suiker of honing

 • 30 g 30 psylliumvezels of 24 g psylliumpoeder

 • 600 ml 600 lauwwarm water

 • 200 g 200 glutenvrij havermeel of sorghummeel

 • 150 g 150 volkoren rijstmeel of boekweitmeel

 • 150 g 150 tapiocazetmeel of aardappelzetmeel

 • 10 g 10 zout

 • klein scheutje appelazijn

 • 3 el 3 olijfolie

 • 75 g pompoenpitten/lijnzaad gebroken, chiazaad of zonnebloempitten

 • 1 1 eigeel of 2 el water om het brood mee te bestrijken

 • Wat heb je nodig?
 • Broodvorm 25 cm of een broodvorm waar 900 gram in kan

 • Bakpapier

 • 2 mengkommen

 • Schaaltje

 • Optioneel: mixer met deeghaken

 • Ovenbestendig schaaltje

 • mesje om het deeg mee in te snijden

Zo maak je het!

 • Bekleed een broodvorm met bakpapier en vet eventueel de randen goed in.
 • Als eerste doe je het gist in een kommetje, voeg hier het zoetmiddel aan toe en 200 ml lauwwarm water. Roer dit allemaal goed door elkaar en laat het gist zo’n 10 minuten staan.
 • Dan zijn de psylliumvezels aan de beurt! Roer hier de rest van het water aan toe. Zorg dat het water echt heet is zodat de vezels snel zullen binden. Het wordt een slijmerige massa, dat is top! Ga door naar stap 5.
 • Gebruik je psylliumpoeder? Doe dan de droge ingrediënten in een mengkom en roer hier met een garde de psyulliumpoeder goed doorheen zodat er geen klontjes of verkleuringen in het brood ontstaan wanneer je het water toevoegt. Voeg de overige ingrediënten toe en spatel tot een egaal beslag wat uiteindelijk steeds steviger zal worden en een deeg zal vormen. Ga door naar stap 6.
 • Doe de melen, zout, appelazijn en het olijfolie bij elkaar. Spatel het goed door elkaar heen. Schenk hier de gist en de psylliumvezels bij. Kneed het deeg goed door elkaar met de hand of gebruik een keukenmachine met deeghaken. Ik geef de voorkeur aan kneden met een mixer, hierdoor lukt het goed om alle ingrediënten te mengen, zeker met de psylliumvezels kan die soms lastig zijn is mijn ervaring.
 • Voeg als laatste de pitten en zaden toe, bewaar er een aantal om het brood mee te versieren. Kneed het bood nog één keer goed door elkaar. TIP! Kneed het brood niet te lang.
 • Wanneer het deeg loskomt van de mengkom maak je er een mooie deegbal van. Blijft het deeg heel erg plakken? Strooi dan een beetje rijstmeel of havermeel op het aanrecht en maak er nu een bal van. Verdeel het deeg over de bodem van de bakvorm.
 • Zet het broodblik in een ovenschaal met heet water en dek het brood af met een warme vochtige theedoek of keukenfolie (niet te strak). Laat het brood zo’n 1,5 uur rijzen op kamertemperatuur.
 • Verwarm de oven voor op 240 graden onder- en bovenwarmte. Zet een ovenbestendig schaaltje op de bodem van de oven met water. Snijd het deeg in met een scherp mesje om te voorkomen dat er een gat onder de korst ontstaat. Smeer het brood in met eigeel of met water en strooi hier de zaden/havermout overheen, net wat jij leuk vindt!
 • Schuif het glutenvrije brood de oven in voor zo’n 75 a 80 minuten. Verlaag de temperatuur na 20 minuten naar 220 graden. Wordt het brood heel snel donker van kleur dan kun je halverwege de baktijd het brood bedekken met aluminiumfolie om aanbranden te voorkomen. Het brood is klaar wanneer de korst hard is en het brood hol klinkt wanneer je er op klopt. Laat het brood helemaal afkoelen buiten de oven voordat je het brood aan gaat snijden.
 • Snijd het brood in plakken én geniet! Ik ben zó gek op het brood, ik heet het graag met zowel zoet als hartig beleg én het is erg lekker om sandwiches of tosti’s mee te maken. 🙂

Recept video

Notities

 • Bewaartip! Het brood blijft zo’n 3 a 4 dagen heel erg lekker wanneer je het in een papierenzak of in een theedoek bewaart op het aanrecht. Nog een tip is om het brood in plakken te snijden en in te vriezen.
 • Zaden en pitten, je kan ze eventueel ook weglaten. Het is net wat jij qua smaak en structuur kan waarderen.
 • Psylliumvezels en psylliumpoeder. Wanneer je psylliumpoeder gebruikt heb je maar 80% nodig van de aangegeven hoeveelheid psylliumvezels. Poeder gebruik je door het door de droge ingrediënten te spatel.

#marikebol

Ga je glutenvrij brood bakken? Laat even een berichtje achter, dat vind ik leuk! Heb je een foto? Post deze op mijn Facebook of Instagram. Vergeet mij niet te taggen of de haghtag #ohmypie te gebruiken. Bewaar deze foto ook op een van jouw Pinterest borden.

Ben je op zoek naar meer inspiratie?

Bestel mijn boeken Oh My Pie! of  ‘Bakken zonder Tarwe‘!

Pinterest

Wil je de recepten bewaren op Pinterest? Bewaar dan deze foto op jouw Pinterestbord zodat je de recepten makkelijk terug kan vinden.

vers glutenvrij brood

Disclaimer: *De messen van knifes and tools bevatten een betaalde samenwerking.

Wat vind je van dit bericht?

Gemiddeld 4.5 / 5. Reacties: 241

Geef als eerste je mening!

110 comments
  1. Hi Noelle,

   Ik ken het inderdaad, je kan het vergelijken met arrowroot alleen de werking is iets effectiever, ik zou eerst 140 gram toevoegen voor hetzelfde resultaat!

   Liefs,
   Marike

   1. Heerlijk brood, maar het blijft een beetje nattig van binnen. … Kan ik dit ook in de broodbakmachine maken?

  2. Hallo Marike,
   Ik ben helemaal nieuw hier en nog niet bekend met brood bakken. Jouw recept is precies wat ik zoek. In de ingrediëntenlijst staat ‘600ml lauwwarm water’ doorgestreept, terwijl in de verdere uitleg wel lauwwarm en heet water wordt genoemd. Ik kijk uit naar je reactie 🌷

   1. Hi Ina,

    Dat gebeurt wanneer je met je pijltje op het ingrediënt staat, dan kun je het ingrediënt afstrepen (bijv. als je het in huis hebt). Niet dat het dan niet in het recept moet. 🙂

  1. Hi Machteld,

   Honing of suiker zorgt ervoor dat de gist wordt geactiveerd daarnaast geeft het een iets mildere smaak aan het brrod. 🙂

   Groetjes,
   Marike

 1. Hi!

  Ik lees in het recept dat er 150 gram arrowroot of tapiocazetmeel kan.. Ik vond dit erg veel. Ik dacht; misschien staat er een 0 teveel. Met 15 gram arrowroot heb ik nu een mooie deegbal gekregen. Klopt dit?

  Hopelijk lukt het brood 🙂

  1. Hi Chanelle,

   Dankjewel voor het bericht! Inprincipe is 150 gram correct. Ik ben benieuwd naar jouw resultaat!

   Groetjes,
   Marike

   1. Hoi Marike!

    Bedankt voor je antwoord.
    Het brood is er goed uit gekomen en viel in de smaak bij mij en bij mijn vriend (hij heeft geen coeliakie). Gelukkig heb ik nu genoeg arrowroot over voor de cake op basis van pompoen! 🙂

    Groetjes,
    Chanelle

    1. Heerlijk brood, maar het blijft een beetje nattig van binnen. … Kan ik dit ook in de broodbakmachine maken?

 2. Hoi Marike,

  Waarom moet er appelazijn in dit recept?
  Ik weet dat het nodig is om bakinsoda te activeren, maar dat zit hier niet in en gist heeft dit niet nodig.
  Ik ben heel benieuwd wat het doel van de appelazijn is.

 3. Haai… ik vroeg me ook af wat appelazijn doet in dit recept. En als poeder gemalen vezel is kan er dan niet evenveel van gebruikt worden? Van heel vlozaad gebruik je 3x zoveel, maar poeder of vezels doe ik altijd evenveel. Ziet er heerlijk uit dit recept!
  Warme groet, Marije

  1. Hi Marije, dankjewel voor het bericht! De appelazijn stabiliseert de smaak en komt de structuur ten goede. 🙂 Wat betreft de vezels, als jij gewend bent om hetzelfde te gebruiken doe dit vooral. Poeder van vlozaad zie ik als psylliumpoeder, temminste zo verkopen veel merken het. Ik denk dat je heel veel plezier van het brood zal hebben :). Ga ervan genieten!

   Lieve groet,
   Marike

  2. In het recept staat psylliumvezels óf poeder, bij de notities zeg je gebruik de vezels, niet het poeder? Het deeg bleef heel erg nat, geen bal van te vormen. Het brood rees goed, maar na een uur klapte hij in elkaar. Hoop dat de smaak wel goed is!

 4. Hoi Marike,
  Het ziet er echt heerlijk uit. Helaas kan ik niet zo goed tegen gist. Ik denk dat ik het gewoon kan vervangen voor baking soda? (Net als bij die heerlijke krentenbollen)
  Heb je dan net zoveel water nodig? Hoeveel baking soda nodig?
  Jammer dat ik vandaag moet werken want ik wil dit zo graag proberen 😃

  1. Hi Aranka, dat zou moeten lukken. Je hoeft het brood niet te laten rijzen. Gebruik 2 tl bakpoeder en 1 tl baking soda opgelost met appelazijn of citroensap 🙂

   Groetjes,
   Marike

   1. Geachte Marike,

    Ik wil graag uw recept proberen, echter mag ik geen gist gebruiken, dus wil ik uw advies van baking soda en bakpoeder met appelazijn proberen. Alleen weet ik 2 dingen nog niet:
    1) hoeveel tl appelazijn moet ik gebruiken?
    2) wat moet ik met de 200 ml water doen die anders bij de gist moet?
    Ik hoop dat u mij wilt helpen?

    Met vriendelijke groet,
    Laura

    1. Hi Laura,

     Wat leuk om te lezen! Ik ben benieuwd wat je ervan zal vinden. Allereerst hoeft jouw brood dan niet te rijzen. Ik zou uitgaan van 2 tl bakpoeder en 1 tl baking soda. Het water moet je wel toevoegen aan de melen anders wordt het brood te compact.
     Ik zou een goede scheut appelazijn gebruiken om de baking soda op te lossen, door te roeren totdat je geen klontjes meer ziet en dan kun je het toevoegen.

     Als het goed is moet het dan lukken! Het kan zijn dat jouw broodje iets langer moet bakken om het goed gaar te krijgen. Zo’n 10 minuten.

     Liefs,
     Marike

     1. Geachte Marike,

      Allereerst bedankt voor uw reactie. Helaas kreeg ik een compacte brood. Kan ik wat minder meel nemen, waardoor het deeg wat minder stevig is? Zal het brood dan wat luchtiger/minder compact dan worden?

      Met vriendelijke groet,
      Laura

 5. Super bedankt. Eindelijk een goed, gezond recept waar geen aardappelzetmeel of amandelmeel in zit. Het was wel teveel voor mijn bakblik want het rees er boven uit, dus nu nog twee muffin broodjes gemaakt. Mijn brood was na 40 minuten al op een temperatuur van 95 graden. Komt dat door de kleinere vorm? Hij is na mijn idee wel gaar. Ik heb 220 hetelucht en na 20 minuten 200 hetelucht aangehouden

  1. Hi Dimiam, wat leuk om te lezen zeg! Dat kan inderdaad heel goed.
   Soms wil het qua tijdens nog wel eens verschillen per oven. Fijn dat je hebt genoten!

   Liefs,
   Marike

 6. Omdat ik geen medische klachten heb maar wel alternatieve koolydraten wil gebruiken stel ik me de vraag of ik een deel van het havermeel kan vervangen door biologische volkoren speltmeel?

 7. Hoi Marike
  heel erg bedankt voor opnieuw een cool recept!
  Mag ik vragen welke keukenmachine u gebruikt? of welke u aanraadt? Ik wil meer en meer mijn eigen glutenvrij brood bakken en met de hand vlot dat tot nu toe niet echt.. Dus zou me graag een keukenmachine aanschaffen. Sommige machines zijn echter heel duur en ik weet niet of het nodig is voor een amateurbakker zoals ik om zo’n hightech apparaat aan te schaffen. Alvast heel erg bedankt!

 8. Yeah na veel mislukte pogingen is het vandaag eindelijk gelukt! Ik kreeg elke keer een heel hoog brood dat hol was van binnen met een nattige drap onderin…. Maar nu is het gelukt! Zoooo happy!

  1. Ik had precies hetzelfde de eerste keer. Hopelijk lukt het volgende keer beter! Ik vermoed dat ik de oven niet had mogen openen om te kijken of de korst goed aan het bruinen was?

  2. Ik heb juist hetzelfde voorgehad.
   Super lekker, maar helemaal hol bovenaan en onderaan nog vochtig.
   Wat heb je gedaan zodat het de volgende keer wel gelukt is?

    1. Beste Faye,

     Dankjewel voor het berichtje. Was het brood niet meer te eten? De korst hoort mooi krokant te zijn maar wel heel lekker. Het kan met verschillende factoren te maken hebben. 1. De oven bakt heter dan de aangegeven temperatuur. 2. Heb je onder- en bovenwarmte gebruikt? Dit werkt het beste bij het bakken van brood.

     Liefs,
     Marike

 9. Wat een toprecept! Al heb ik er wel wat aan gesleuteld omdat ik niet alle ingrediënten in huis had. De havermeel heb ik vervangen door havervlokken. En ik had geen tapiocazetmeel en heb dat vervangen door 75 gram boekweitmeel en 75 gram kokosmeel plus twee eieren. Een prachtig en heerlijk brood! Zo blij dat ik weer een recept heb dat ook mijn zoon lekker vindt. Grote dank, Marike!

 10. Wat ‘n lekker brood zeg! Met ‘n knapperig korstje. Heb ‘m gemaakt met sorghum, boekweit en tapiocazetmeel. Nog niet eens zo’n ongezonde meelsoorten! Kokosbloesemsuiker ipv suiker. Moest wel al vrij spoedig een aluminiumfolietje erop leggen, werd al snel te donker. Ingevroren en de dagen daarna even opgepiept in het broodrooster.

 11. Hai, Nu ben ik het brood aan het bakken maar ik vind 600 ml water zo veel! daar kan ik toch geen deegbal mee maken? Het blijft enorm plakkerig!

  1. Hoi Charlie,

   In principe zou 400 ml al geabsobeerd moeten zijn in de psylliumvezels en heb je alleen nog 200ml waar je t gist in opgelost hebt. Heb je het ook zo gedaan en was het dan nog te nat?
   Groetjes Ymkje

  2. Hi Charlie,

   Wat vervelend om te lezen. Het recept klopt helemaal, heb je er psylliumvezels aan toegevoegd? Laat het deeg even staan en je zal zien dat je een mooie deegbal kan maken. Daarnaast helpt het om lijnzaad/zaden toe te voegen om een nog mooier deeg te krijgen, dit staat er als het goed is bij. 🙂

   Laat het mij maar weten!

   Liefs,
   Marike

 12. Hoi Ymkje,
  Super fijn dat jij je recept(en) met ons deelt.
  Ik ben nieuw in het glutenvrije-baksel gebeuren, dus ik heb nog wat km te maken, zeg maar. Ik heb jouw recept precies gevolgd. Ik dacht psylliumvezels gekochte te hebben, maar het zakje zag er poeder-achtig uit, dus heb ik daar 10 gr. van toegevoegd aan het meelmengsel, dat goed gemengd met de olijfolie en de appelazijn. Daarna de opgeloste gist en de resterende 400 ml water toegevoegd en dit alles in de keukenmachine gekneed.
  Het is echter totaal geen bal geworden, ook niet nadat ik het op het aanrecht met wat havermeel gekneed heb.
  Heb ik dan toch teveel water toegevoegd, omdat het geen psylliumvezels, maar psylliumpoeder was?
  Groetjes,
  Erica

  1. Hey Erica,

   Wat vervelend dat het niet goed lukte. Ik gebruik zelf echt graag de vezels omdat dit goed uitpakt. Ik weet niet welk merk je hebt gebruikt en wat de exacte samenstelling was? Aangezien het niet goed lukte met het maken van een bal denk ik dat je te weinig vezels hebt toegevoegd. Het duurt altijd even eer het deeg een mooi stevig deeg wordt.

   Ik hoor het wel!

   Lieve groet,
   Marike

 13. Ik bak nu enkele weken dit recept en is het lekkerste brood tot nu toe. Voor mij is de hoeveelheid water/vocht die gebruikt wordt teveel. Dat probleem heb ik in meerdere recepten op deze site. Ben voor de rest erg blij met wat er allemaal te maken is. Top!

 14. Hallo, ik heb dit brood met succes 3x kunnen maken, echter vanaf de 4e keer mislukt het keer op keer al voor de 4e keer, ik heb al een nieuwe oven gekocht omdat ik dacht dat mijn oude het niet goed meer deed. Ik begrijp er niks van …. Kneed ik misschien niet lang genoeg ?
  Het brood zit er perfect uit, tot ik het snijdt, dan zie ik dat het deeg gewoon niet gerezen is en zit er bovenaan onder de korst een grote holt en een papperige brij onderaan. Hoe zou dit kunnen komen ? Het enige verschil met de eerste broden is dat ik tapiocameel ipv tapiocazetmeel heb gebruikt …. Ik hoop dat ik er in slaag om de oorzaak te vinden wat het is werkelijk een heerlijk brood, in tegenstelling tot al de rotzooi die ik tot nu toe glutenvrij heb kunnen vinden …

 15. Hoi! Ik heb vandaag het brood gemaakt, het smaakt heeerlijk! Maar ik heb 2 vraagjes. Hoe laat je die psylliumvezels goed “oplossen”? Ik bleef heel veel klontjes houden, die voor een deel ook in het brood zijn gebleven.. en het brood is een beetje plakkerig geworden, hoe kan ik dat verhelpen? Voor de rest echt super blij met dit recept! Ga nu echt vaker zelf brood bakken!! 😁

 16. Gisteren mijn eerste brood gebakken volgens dit recept in de broodbakmachine. Helaas helemaal mislukt. Hij rees erg hoog en vervolgens stortte hij helemaal in en was erg zompig vanbinnen. Exact dezelfde eenheden en producten gebruikt. Wat gaat er mis?

 17. Hoi! Dit recept gemaakt, maar wel wat aangepast. Het werd een prima brood.
  geen 12 gram maar 7 gram gedroogde gist gebruikt. Hiermee stroomde het nog over de vorm…. Ik heb ook geen deegbal kunnen vormen
  2 eetlepels suiker vervangen door 4 theelepels.
  30 gram psylliumvezels vervangen door 1 eetlepel.
  Het instellen van de oven daar ben ik nog niet helemaal uit. Gebruik boven en onderwarmte,
  Het gebruik van een thermometer voor de kerntemperatuur van 95gr. vind ik aan te raden.

 18. Wauw na 10 jaar glutenvrij te leven, heb ik eindelijk een heerlijk brood zelf kunnen bakken! Hij smaakt heerlijk en is gewoon perfect! Ik ben super blij met dit recept en de duidelijke uitleg voorafgaand👍😄bedankt Marike! Gr Kim

 19. Hallo, kun je ook brood maken van maïsmeel samen met boekweitmeel? Zo ja, wat is dan de verhouding tussen deze 2?

  1. Hi!
   Mijn brood komt net uit de heteluchtoven, het is niet mooi gebruind…..heb dan ook geen ei gebruikt om in te smeren maar water. Had geen eieren meer. Maakt het qua temperatuur veel verschil tussen de oven en heteluchtoven? Die van mij kan max 220 graden en heeft geen onder en bovenwarmte stand.

   1. Hi Debbie,

    Wat leuk dat je het brood hebt gebakken! Is het gelukt? Jammer dat het brood niet bruin kleurde, de temperatuur kan daar zeker een rol bij spelen. Waar kan ik je mee helpen?

    Lieve groet,
    Marike

 20. Hi Marike! Bedoel je met rijstmeel volkoren rijstmeel (bvb van de ekoplaza) of juist wit rijstmeel (zoals bij de toko te koop is) . ?
  Dank!

 21. Het is mijn pas de vijfde keer gelukt om dit goed te bakken. Ik meng nu de psyliumvezels met de melen En pas als alles goed gemengd is voeg ik er de azijn en olijfolie aan toe. Daar doe ik 400 ml water bij en meng ik een halve minuut met de deeghaken tot er een grove massa ontstaat voordat ik er gist bij doe. Op deze manier krijg ik een prachtige deegmassa zonder klonters. Heel blij met dit recept. Dank je wel!

 22. Dit recept gedaan in de broodbakmachine, Super gelukt, luchtig brood gekregen, de bruining stand mag wat donkerder
  Heet water in de bakvorm met de psyliumvezels en in een kommetje het gist samen met de suiker in lauwwarm water oplossen. rest van de droge ingrediënten in de broodbakmachine vervolgens de gistoplossingen hier boven op rustig gieten, olie en azijn toevoegen vervolgens de machine op glutenvrij menu. En starten maar.

 23. Hoi! Ik ben net begonnen met brood bakken in mijn broodbak machine. Heb steeds kant en klare pakken gebruikt maar leek me zo veel leuker om zelf aan de slag te gaan met (gezondere) meel mixen. Werd enthousiast van jouw recept. Ik heb dit brood gebakken, maar dan wel in een broodbak machine op de glutenvrij stand. Het kwam er helaas erg nat uit en het deeg was erg ingezakt. Heb je misschien nog tips? De gare delen waren overigens goed op smaak dus hoop dat ik met een kleine aanpassing toch verder kan met jouw recept!

 24. Dit is by far mijn favoriete broodrecept. Ik bakte het brood altijd in een gewone oven. Als test nu 3 x in de Panasonic BBM. Helaas blijft het brood dan wat klef aan de onderkant. Hoe kan ik dit het beste oplossen denk je? Als ik de Glutenvrije instelling gebruik kan ik niet voor een langere vaktijdschrift opteren.

 25. Ik heb dit recept geprobeerd en ik vind het heerlijk ..
  Ik heb het gewoon in de oven gedaan , alleen de binnenkant was nog wat plakkerig . Is dat normaal of had ik nog even 10 minuten langer moeten bakken ?
  En zou dit ook in een broodbakmachine kunnen ?

  1. Hi Johan,

   Ai het kan zijn dat het dan nog iets langer gebakken mag worden én ja het kan zeker gemaakt worden met een broodbakmachine 🙂

   Groetjes,
   Marike

 26. Hallo Marike,

  Ik heb al een paar keer dit recept gebruikt. De structuur en smaak van het brood zijn super en overtreffen veel glutenvrije broodjes. Alleen ik krijg brood niet mooi homogeen uit de oven. Veel van het deeg gaat onderin het brood zitten. Dus onderin is die compacter dan bovenin. Tot grote luchtbellen aan toe. Heb je een tip om dit te voorkomen?

  1. Hi Gerhard,

   Wat vervelend zeg! Wat je zou kunnen doen is het brood op een iets minder warme temperatuur te laten rijzen, iets korter rijzen en het brood bakken met onder- en bovenwarmte. Kun je hier iets mee?

   Groetjes,
   Marike

   1. Hi Marike,

    Ik ga het proberen! Je verhaal kan inderdaad kloppen want ik liet het brood rijzen in onze stoomoven op 30 graden en hield dan nog wel de rijtijd in het recept aan.

 27. Heb dit pas voor de eerste keer gemaakt en ik was aangenaam verrast! Lekker krokante korst, stevig, maar toch zacht binnenste en heel goed te snijden.

  En ik vond het heel gemakkelijk te maken, heb alle instructies netjes gevolgd en helemaal geen issues gehad. Ik heb het met sorghum, boekweit en tapiocazetmeel gemaakt.

  Bedankt!

 28. Ik ben jubelend door de keuken gesprongen! Eindelijk een heerlijk brood en het ziet er nog eens mooi uit ook! Dat is heel wat anders dan de kruimelende betonblokken die ik voorheen bakte. Een zalig en duidelijk recept, waarvoor superveel dank!

 29. Welke meelsoort kan ik nog gebruiken naast boekweit? Ik mag geen tarwe, haver, spelt, … dus geen graansoorten eten. De voedingsdeskundige gaf enkel boekweit als alternatief, maar dat is zo eentonig.

 30. Hi,
  Voor de tweede keer sta in de keuken om dit brood te maken. De eerste poging smaakte heerlijk, maar had meer de structuur van een cake. Nog enorm compact helaas. Nu zie ik dat het brood opnieuw niet gerezen is (ik heb het de nacht laten staan).

  Geen idee wat hier misgaat. Het enige wat ik heb gewisseld is tapioca zetmeel voor maïzena en geen appelazijn. Verder iets meer water toegevoegd aan de psyllium vezels aangezien dit niet meer een klompje was dan stroperig. Denk je dat bakpoeder toevoegen nog enig effect heeft?

 31. Hallo Marike,
  Dank voor het delen van dit recept. Vandaag heb ik je brood gebakken, gelijk twee, alleen was het deeg wel erg nat toen ik alles gekneed had. Ik heb het aardig natte deeg in de cakeblikken gedaan. Na de 75 minuten in de oven waren de broden vanbinnen nog erg kleverig met een knapperige korst. Nu heb ik de broden los van elkaar langer in de oven gedaan, hopelijk helpt het.
  Waar kan het aan liggen dat het deeg nog zo kleverig was? Hoe lang moet het worden gekneed? En heb je langere oventje nog als je twee broden tegelijk bakt?

  Vriendelijke groet,
  Suze

 32. Hey Marike,

  Ik wil graag beginnen met het bakken van glutenvrij brood. Ik zie in sommige recepten staan dat er gedroogd gist gebruikt wordt. Echter als ik wat opzoek, is dit blijkbaar moeilijk te vinden en ook niet zo lang houdbaar? Is het mogelijk om instantgist te gebruiken en wat is dan de verhouding?
  Groetjes, Charlotte.

 33. Hallo,
  Na lang zoeken heb ik psylliumvezels gevonden.
  Op de verpakking staat dat het vezels zijn maar ik vermoed dat het poeder is.
  Hoe ziet zo’n vezel er uit?
  Thx

 34. Ik heb dit brood gebakken voor mijn kleindochter maar eet er zelf ook van. Eindelijk een echt lekker glutenvrij brood. En nog makkelijk te maken ook. Geweldig!

 35. Hoi Marike, heb nu eindelijk door dat ook droge gist over datum kan zijn. Met nieuwe borrelde het wel en rees het mooi! Maar afgebakken was hij toch ingezakt. En de binnenkant is n beetje plakkerig met holtes. Terwijl ik me dit keer precies aan je recept heb gehouden. Wat doe ik fout?

  1. Hoi! Heeft er al iemand uitgevonden waardoor het brood hol word met een knapperige korst? Hier ook meermaals dit probleem. Zo jammer want als hij lukt, is het een super lekker brood.

 36. Mijn allereerste zelfgebakken brood. Ik ben superblij met het resultaat. Mijn eerste boterhammekes na een maand op eliminatiedieet. Ze hebben me gesmaakt!!!
  De onderkant was wel wat vochtig. Moet je het brood uit de vorm halen om te laten afkoelen?

 37. Hoi Marieke, ik heb dit brood voor het eerst gebakken, in de heye luchtoven. Na het bakken was hij nog heel klef. Is het verstandig om iets minder water toe te voegen? En eventueel het brood bakken met boven en onderwarmte.

 38. Het brood zojuist gemaakt. Ik heb hete lucht gebruikt en 220 graden de eerste 20 minuten aangehouden en daarna op 200 voor nog eens 60 minuten. Hij klonk hol. Was niet echt bruin geworden maar voor de zekerheid toch eruit gehaald. Hij was nog nattig van binnen. Wat kan ik het beste aanhouden hiervoor zodat hij toch bruin word (hij is overigens wel heerlijk krokant) en dat hij van binnen beter gaart. Toch de tempratuur omhoog of moet hij langer? Het brood heeft er in totaal 80 minuten ingezeten.

 39. Hoi Marieke,
  Ik zou dit recept graag proberen in de Panasonic broedmachine, kun je aangeven welk programma en welke instellingen ik ervoor moet gebruiken en of ik nog aanpassingen ergens zou moeten doen..
  Ben heel benieuwd, heb je boek ook , maar nog niks van geprobeerd.. ik heb net de Panasonic YR2550 aangeschaft en wil graag meer met gluten en tarwevrije recepten uitproberen met de machine.
  Ik ga het ook s proberen met de backing soda maar ga eerst met je recept aan de slag zoals het is.
  Heb je eventueel leuke andere tips voor alternatieve ingrediënten of meelsoorten?
  Ik ben zelf niet zo’n fan van amandelmeel voor brood, te zoet en de cake-achtig.
  Ik kijk erg uit naar je reactie, dan ga ik er gauw mee aan de gang
  Veel liefs,
  Eva

 40. Hoi Marieke,
  Jouw recept ziet er goed uit, ik heb erg veel zin om dit uit te proberen.
  Wat zou je aanraden met een stoomoven? Er zit namelijk ook een ‘brood’ optie op.

  Groetjes Laura

  1. Hee Laura, dat kan zeker! Je hoeft dan geen bakje heet water in de oven te zetten wanneer je het brood bakt. 🙂 Ik zou de brood optie eens testen!

 41. Wát een lekker brood! Ik ben vorige week begonnen met glutenvrij eten, maar als enorme broodliefhebber vielen alle glutenvrije broden die ik de afgelopen week heb gekocht en uitgeprobeerd me zo vies tegen. Echt niet lekker. Maar deze is heerlijk! Bedankt!

 42. Ik had die vezels gekocht met die moeilijke naam. De verkoopster zei dat het geen poeder was. Nu blijkt het dit wel te zijn. Ik heb nu 15 gram gedaan maar wel 400 ml water. Ik krijg van het deeg echt geen bal gemaakt, het blijft te nat en te plakkerig. Komt dit door die poeder en/of had ik ook minder water moeten gebruiken. Het staat nu te rijzen en dan bak ik het. En dan zie ik wel hoe het wordt. Mocht het nu niet lukken. Wat moet ik volgende keer anders doen?

 43. Hi, Fantastisch recept, ook mooi brood gebakken, met mooie korst, maaar…..het brood ruikt zo erg naar gist.
  Eerst droge giste gebruikt en daarna not een brood gebakken met het equivalent in verse gist. Beide hetzelfde. heb dit laatste brood veel langer laten rijzen,,,,maar ja….toch nog die heftige gistsmaak…Wat te doen?

 44. Hoi, ik wil dit brood graag maken in mijn broodbakbol…kan dat? Maak jij dit brood met speciale reden in een blik?? Want ik zie ook veel mooie bolbroden voorbij komen.

 45. Hoi, Ik wil dit brood graag bakken in mijn broodbakbol. Kan dat? Of gebruik je met een speciale reden een bakblik? Ik zie namelijk ook veel mooie bolbroden voorbij komen op je site.
  Ik hoor het graag.

 46. Eindelijk, na meer dan 5 jaar een smakelijk recept voor gv brood! Kan ik eindelijk weer eens genieten van een “gewoon” sneetje brood of een tosti!
  Dank je wel!!

 47. Hi Marike,

  Ik maak regelmatig dit overheerlijke glutenvrije brood. Nu wil ik dit graag in een broodbakmachine doen. Maar wat ik me afvraag hoe doe je dat met het gist, psylliumvezels en het water? Heb je hier en tip voor?

  Groetjes, Marielle

 48. Hoi Marieke,
  Ik vind dit heerlijk brood, maar ik heb als ik het gegeten heb steeds pijn in mijn buik.
  Nu las ik dat dat van de phisilium vezels kan komen.
  Nu is mijn vraag kan ik dat ook in dit recept halveren?
  Groetjes, Cisca

 49. Hey Marike

  Kan ik dit brood ook bakken in een gietijzeren pan? Ik heb namelijk geen broodblikken en was gewend mijn broden in een gietijzeren pot met deksel te bakken… Nu blijft bakt dat ik glutenvrij moet beginnen eten wil ik toch brood en gebak blijven maken want het werkt voor mij enorm stress reducerend!

 50. Het is perfect 👌🏻 ik zou graag foto plaatsen 😀. Mijn brood heb ik zelfs na 30 min al in de oven kunnen zetten omdat het het blik uit ging rijzen. Mijn gist was ook ontzettend gaan rijzen.
  Brood is heerlijk luchtig en nu gaat het in plakjes de diepvries in.

 51. Hoi Marike,

  Wat is de functie van de appel azijn? Ik lees het in je andere recepten in combinatie met baking soda, maar dat komt niet voor in dit recept.

  Groet!
  Kirsten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Related Posts