Glutenvrije muffins met chocolade

Glutenvrije muffins met chocolade die zo smeuïg zijn dat je er jouw vingers bij aflikt! Zeker met toef luchtige chocolademousse on top. Ik kan je zeggen, deze muffins wil je proeven! Glutenvrij, vegan én voor de liefhebbers koolhydraatarm te maken!
glutenvrije muffins met chocolade
4.2
(16)

Glutenvrije muffins bakken

Eerlijk is eerlijk, ik maakte bijna nooit muffins. Op één of andere manier werden ze nooit mooi, waren ze plat of overstroomde mijn muffinvormpjes. Ik had mijzelf al bestempeld tot mislukte muffinbakker. Wat ontzettend helpt is een Hoe maak je de muffins vegan?

Heel vaak krijg ik de vraag, Marik hoe maak ik jouw baksels vegan? Geen nood als het goed is staat het bij vrijwel alle recepten beschreven. Gebruik als eerste vegan chocolade die kun je gewoon kopen in de supermarkt of online bestellen. Gebruik ipv de eieren 2 el arrowroot opgelost in 4 el water of 100 g appelmoes extra. Nog een tip, gebruik baking soda als rijsmiddel en voeg wanneer je ze vegan maakt 1 tl bakpoeder toe. Zo krijgen de vegan muffins ook de gewenste luchtigheid. Enjoy!

Zo maak je ze koolhydraatarm!

Appeltjes eitje! Ik leg je precies uit hoe! Gebruik i.pv. 100 g havermeel en 75 g amandelmeel, 160 g amandelmeel. De appelmoes vervang je door volle kwark of Griekse yoghurt en als zoetmiddel gebruik je Erythritol of Syrup gold. Als laatste gebruik je koolhydraatarme chocolade, eerlijk is eerlijk de muffins zijn FANTASTISCH! Genieten maar!

Glutenvrije muffin recepten

Muffins, ik maak ze niet heel vaak maar als ik ze maak dan zijn ze echt heel lekker. De glutenvrije ontbijtmuffins met frambozen en de ontbijtmuffins met blauwe bessen zijn nog altijd een groot succes, evenals de glutenvrije bananenmuffins of wat dacht je van de glutenvrije muffins met chocolade en rozijnen?

muffins bakken
glutenvrije muffins met chocolade

Glutenvrije muffins met chocolade

Recipe by Marike
4.6 from 12 votes
Course: Tussendoor, Traktatie, Gebak, MuffinsCuisine: Glutenvrij, Vegan, KoolhydraatarmDifficulty: Makkelijk
Hoeveelheid

8

hoeveelheid
Voorbereiding

10

minutes
Baktijd

30

minutes
Calorieën

145

kcal
Wachttijd

2

hours 
Total time

2

hours 

40

minutes

De lekkerste glutenvrije muffins met chocolade bak je zonder moeite met dit recept. Extra lekker met chocolademousse on top!

ingrediënten

 • 100 g glutenvrij havermeel*

 • 60 g amandelmeel*

 • 3 el cacao (mogen eetelepels met een kop zijn)

 • Snufje zout

 • 2 eieren

 • 60 g (plantaardige) boter

 • 150 g appelmoes, graspte courgette of (plantaardige) kwark

 • 60 g ahornsiroop of erythritol

 • 1 tl vanille-extract

 • 1 tl baking soda + scheutje citroensap OF 2 tl bakpoeder

 • 50 g pure chocolade (druppels) of stukjes grof gehakte pure chocolade

 • Voor de chocolademousse:
 • 200 ml (plantaardige) slagroom

 • 4 el ahornsiroop of erythritol

 • 1 tl vanille-extract

 • 100 g pure chocolade

 • 1 el cacao

Zo maak je het!

 • Verwarm de oven voor op 170 graden. Vet de muffinvorm in en doe hier muffincupjes in.
 • Doe de melen, caao en het zout in een mengkom en spatel dit rustig door elkaar. Snijd de boter in blokjes en voeg deze samen met de eieren, appelmoes/fijn geraspte courgette of kwark., zoetmiddel en de vanille toe. Mix het beslag zo’n 5 minuten met een mixer op de middelste stand zodat het een mooi beslag wordt zonder klontjes. Het wordt een stevig beslag, is het beslag te droog? Voeg dan wat extra boter of appelmoes/kwark toe.
 • Los de baking soda op met het citroensap en voeg dit toe. Spatel alles nog één keer goed door elkaar. Voeg nu ook de chocolade druppels of de stukjes chocolade toe en verdeel het beslag over de muffinvormpjes. Deze mogen goed vol zitten, dan worden de muffins lekker hoog!
 • Bak de muffins in zo’n 25 a 30 minuten gaar. Laat ze helemaal afkoelen voordat je de topping erop spuit.
 • Ga ondertussen aan de slag met het maken van de chocolademousse.
 • Smelt de chocolade au bain-marie. Voeg een theelepel kokosolie of zonnebloemolie toe als de chocolade wat korrelig blijft.
 • Klop in een ruime kom de slagroom bijna stijf met het zoetmiddel en vanille. Spatel de slagroom in 2 of 3 gedeelten door de chocolade en cacao. Zet de kom nu zo’n 2 uur in de koelkast zodat de chocolademousse steviger kan worden.
 • Na twee uur is het tijd om de toefjes te maken. Doe de mousse in een spuitzak met spuitmondje. Spuit op iedere muffin een flinke toef.
 • Genieten maar!

Notities

 • Eivrij of vegan? Vervang de eieren door 2 el arrowroot- tapiocameel OF kikkererwtenmeel geweekt in 4 el water + 100 gram appelmoes. 
 • Bewaartip! Bewaar de muffins in een afgesloten bakje in de koelkast wanneer ze voorzien zijn van een topping of bewaar de muffins in een afgesloten bakje buiten de koelkast wanneer ze nog geen topping hebben. Ze blijven zo’n 3 dagen goed.
 • Kun je niet tegen amandelmeel? Vervang dit door chufameel-extra fijn dit geeft dezelfde structuur of door glutenvrij havermeel ( 50 gram).
 • Havermeel vervangen? Gebruik dan boekweitmeel, sorghummeel of bruine rijstmeel.
 • Slagroom vervangen? Gebruik eens 2 gepureerde avocado’s, je krijgt een romige chocolademousse die wellicht iets compacter is maar oh zo lekker!

#ohmypie

Ga je deze glutenvrije muffins met chocolade maken? Laat even een berichtje achter, dat vind ik leuk! Heb je een foto? Post deze op mijn Facebook of Instagram. Vergeet mij niet te taggen of de haghtag #ohmypie te gebruiken. Bewaar deze foto ook op een van jouw Pinterest borden.

Ben je op zoek naar meer inspiratie?

Bestel mijn boeken Oh My Pie! of  ‘Bakken zonder Tarwe‘!

Pinterest

Wil je de recepten bewaren op Pinterest? Bewaar dan deze foto op jouw Pinterestbord zodat je de recepten makkelijk terug kan vinden.

glutenvrije muffins met chocolade

Wat vind je van dit bericht?

Gemiddeld 4.2 / 5. Reacties: 16

Geef als eerste je mening!

13 comments
 1. Ha Marike,

  Helaas waren mijn muffins niet gerezen, heb arrowroot ipv eieren gebruikt en bakpoeder.. verder het recept nauwkeurig gevolgd.. de smaak is ook vrij sterk. Heb jij enig idee wat ik verkeerd gedaan zou kunnen hebben?🤔

 2. Na veel mislukte glutevrije&lactosevrije baksels, tóch de moed bij elkaar geschraapt om dit recept te maken. En WAAAUWW wat een resuLtaat!!
  H E E R L I J K!!

 3. Ik heb ze gemaakt met 150 gram havermeel (ipv de amandelmeel), kokosyoghurt, erythritol en baksoda, en ze zijn gelukt! Eindelijk muffins/iets met havermeel dat goed gaar wordt :). Bedankt! Ik ga ze alleen wel zoeter maken volgende keer, want 60 gram erythritol was wel heel mild (misschien dat ze met de chocomousse erop dan zoet genoeg zijn, die heb ik overgeslagen ivm intoleranties). De baksoda geeft wel een typisch smaakje, maar die vind ik persoonlijk erg lekker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Related Posts