Glutenvrije slof met appel en speculaas

Een glutenvrije slof met een vleugje speculaas, gevuld met amandelspijs, échte gele room en gebakken appeltjes. Ik kan je vertellen dit is één van mijn favoriete taarten, Glutenvrij, lactosevrij én vegan te maken.
Glutenvrije slof met appel en speculaas
3.5
(6)

Glutenvrije slof met appel en speculaas

Het recept van een glutenvrije slof stond al heel lang op mijn verlanglijstje om te maken, toen Sandra Vronik de Whirlpool winactie won met dit idee en ik de vrijbrief kreeg om er een lekker recept van te maken, kon het niet anders dan een feest worden. Zie hier het resultaat een overheerlijke speculaasslof met amandelspijs, gele room en afgetopt met gebakken appeltjes. Deze taart is meer dan een feestje waard! Ik heb het recept voor jou uitgewerkt zodat jij deze thuis ook kan maken.

Glutenvrije slof

De lekkerste glutenvrije slof bak je zo!

Heb je wel eens een slof gemaakt? Deze oh zo lekkere taart wordt gekenmerkt door de wenerbodem, het laagje amandelspijs en de rijke vulling. Je hebt ze tegenwoordig in allerlei varianten. Eerder deelde ik al een heerlijk recept gedeeld van de glutenvrije aardbeien slof. Nu is het tijd voor een speculaas slof met gebakken appeltjes. Ik beloof je, dit recept is een hit! Ben je geen fan van appeltjes? Gebruik dan gerust ander fruit of kruidnoten, ook heel lekker. De gele room kun je vervangen door slagroom! Net zo lekker!

Glutenvrije slof
slof recept
Glutenvrije slof met appeltjes en speculaas

Bakken met de Whirlpool combimangnetron met Crisp technologie

Je kan de slof bakken in slechts 8 minuten met de Crisp technologie of bak hem op hetelucht of onder- en bovenwarmte. De keuze is aan jou! Ben je benieuwd naar mijn ervaring met de Whrilpool combimagnetron, lees dan hier mijn artikel!

Glutenvrije slof met appel en speculaas

5 from 6 votes
Recipe by Marike Course: Gebak, Tussendoor, Toetje, FeestdagenCuisine: Glutenvrij, Lactosevrij, MelkvrijDifficulty: Makkelijk
Hoeveelheid

10

hoeveelheid
Voorbereiding:

30

minutes
Baktijd

25

minutes
Calorieën

175

kcal
Wachttijd

2

hours 
Totale tijd:

2

hours 

55

minutes

Een glutenvrije slof gevuld met amandelspijs, gele room, een vleugje speculaas en gebakken appeltjes on top. Een feest voor iedereen! Glutenvrij, lactosevrij én voor de liefhebbers plantaardig te maken!

ingrediënten

 • Voor de glutenvrije speculaasslof:
 • 130 g 130 glutenvrij havermeel

 • 100 g 100 amandelmeel

 • 75 g 75 (plantaardige) boter

 • 1 1 ei of 50 g appelmoes

 • 60 g 60 kokosbloesemsuiker

 • snufje zout

 • 1 tl 1 bakpoeder

 • 2 el 2 speculaaskruiden

 • Amandelspijs:
 • 90 g 90 amandelmeel

 • 50 g 50 honing of ahornsiroop

 • 2 tl 2 citroenrasp

 • Gele room:
 • 250 ml 250 (plantaardige) melk of lactosevrije melk

 • 40 g 40 suiker of erythritol

 • 1/2 1/2 vanillestokje

 • 1 1 eierdooier

 • 20 g 20 arrowroot en maizena

 • Voor de topping:
 • 2 2 appels- ik heb Elstars gebruikt

 • 1 tl 1 kaneel

 • 1 el 1 honing of erythritol

 • 10 g 10 (plantaardige) boter of olie

 • Wat heb je nodig?
 • Sloffenring

 • Mengkom

 • Spatel

 • Bakpapier

 • Bakplaat

 • Spuitzak + spuitmondje

Zo maak je het!

 • Verwarm de oven voor op 170 graden of bak zometeen de slof zometeen op de Crisp stand van de oven dan hoef je niet voor te verwarmen. Bekleed de bakplaat met bakpapier en vet de sloffenring in met wat olie of boter.
 • Doe alle ingrediënten voor de sloffenbodem in een mengkom en kneed deze door elkaar tot een soepel deeg. Is jouw deeg net iets te droog? Voeg dan een klein scheutje plantaardige melk toe.
 • Verdeel het deeg over de bodem van de sloffenring, zorg voor een kleine opstaande rand.
 • Ga ondertussen aan de slag met het maken van het amandelspijs. Doe alle ingrediënten in een mengkom en spatel dit door elkaar. Voeg een klein scheutje citroensap toe om het spijs iets smeuïger te maken. Verdeel dit met een lepel over de bodem van de glutenvrije sloffenbodem.
 • Schuif de glutenvrije sloffenbodem de oven in voor zo’n 23 tot 28 minuten goudbruin in de oven of in 9 minuten op de Crisp stand. Laat de bodem afkoelen buiten de oven. Ga ondertussen aan de slag met het maken van de vulling.
 • Ga ondertussen aan de slag met het maken van de gele room. Doe 225 ml van de melk in een pannetje. Snijd het halve vanillestokje open en schraap het merg eruit. Doe het halve vanillestokje en het merg in de pan. Breng aan de kook.
 • Doe de suiker, de rest van de melk en de eierdooier in een kommetje en klop door elkaar. Voeg dan de arrowroot of de maizena toe en klop met een garde tot een glad mengsel.
 • Haal het vanillestokje uit de melk als de melk kookt. Giet de helft van de melk bij het mengsel in het kommetje en blijf continue roeren. Giet het mengsel in het kommetje dan bij de melk in de pan en breng dit aan de kook, terwijl je blijft roeren. Het mengsel zal snel dikker worden. Na 1-2 minuten is de gele room dik genoeg.
 • Giet de gele room dan in een ovenschaal die je van te voren even hebt omgespoeld met koud water. Dek af met huishoudfolie, om te voorkomen dat er een vel op komt, en laat afkoelen in de koelkast.
 • Klop de gele room luchtig wanneer deze helemaal is afgekoeld en vul een spuitzak met spuitmondje met de gele room. Verdeel de gele room over de glutenvrije slof en zet deze nog even in de koelkast.
 • Snijd de appeltjes in kleine stukjes, wentel ze door de kaneel en het zoetmiddel. Bak de appelblokjes goudbruin in een pan met een klein beetje boter of olie. Laat de appelblokjes afkoelen en verdeel ze over de gele room.
 • En nu? Aansnijden en genieten maar!

Notities

 • Ben je geen fan van appel? Vervang dit gerust door iets anders zoals gebakken peer of kruidnoten wanneer het Sinterklaas is!
 • Kun je niet tegen havermeel? Vervang dit dan door boekweitmeel of door 150 gram extra amandelmeel.

#ohmypie

Ga je deze glutenvrije slof met appeltjes en speculaas maken? Laat even een berichtje achter, dat vind ik leuk! Heb je een foto? Post deze op mijn Facebook of Instagram. Vergeet mij niet te taggen of de haghtag #ohmypie te gebruiken. Bewaar deze foto ook op een van jouw Pinterest borden.

Ben je op zoek naar meer inspiratie?

Bestel mijn boeken Oh My Pie! of  ‘Bakken zonder Tarwe‘!

Pinterest

Wil je de recepten bewaren op Pinterest? Bewaar dan deze foto op jouw Pinterestbord zodat je de recepten makkelijk terug kan vinden.

Glutenvrije slof met appeltjes en speculaas

Wat vind je van dit bericht?

Gemiddeld 3.5 / 5. Reacties: 6

Geef als eerste je mening!

7 comments
  1. Hi Ellen,

   Ik heb amandelmeel gebruikt, dit heb ik aangepast. Anders moet je de amandelen fijnmalen inderdaad. 🙂

   Liefs,
   Marike

 1. Zoooo leuk om te zien dat je zo’n prachtige slof gebakken hebt van ons ideeetje. Hij ziet er echt zo mooi en lekker uit, ik zou er zo in willen happen 🙂 Echt geweldig!!
  Lieve groetjes, Sandra

 2. Goedemorgen!
  Heb de appelslof gemaakt allen mijn banketbakkers room is niet zo geel, hoe kan dit?
  Groetjes Gerjanne.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Related Posts