Gevulde speculaaskoeken, glutenvrij én koolhydraatarm

Ze kunnen eigenlijk altijd, deze gevulde speculaaskoeken! Ik kon het niet laten om een nieuw recept te maken voor deze gevulde speculaaskoeken die niet alleen glutenvrij zijn maar ook vegan én koolhydraatarm te maken zijn. Lees je mee?
gevulde speculaaskoeken
4.8
(5)

Gevulde speculaaskoeken bakken

Wat waren ze een succes de glutenvrije gevulde koeken die ik laatst deelde. Al zoveel mensen zijn ermee aan de slag gegaan. Dat vind ik ongelofelijk leuk om te zien! Toch bleef het kriebelen nu de decembermaand nadert om er een nóg lekkerdere speculaasvariatie op te maken. Ik vind ze nóg lekkerder dan de gevulde koeken die ik eerder deelde. Er zit nog meer bite in en zijn gewoonweg niet van de gewone gevulde speculaaskoeken te onderscheiden.

Hoe maak je de gevulde speculaaskoeken vegan?

Het is uniek dat deze heerlijke koeken glutenvrij zijn maar voor veel mensen nog fijner dat ze ook vegan te maken zijn. In plaats van het ei kun je plantaardige melk toevoegen aan het deeg. Tip voor jou! Voeg dan ook een theelepel xanthaangom toe om ervoor te zorgen dat de koeken niet zullen brokkelen. Xanthaangom is een natuurlijk bindmiddel en echt een musthave in de glutenvrije keuken. Je hebt er maar een heel klein beetje van nodig voor een perfect resultaat!

Zo maak je de speculaaskoeken koolhydraatarm!

Jaja, speciaal voor de liefhebbers heb ik de koeken maar liefst vier keer gemaakt. Waaronder ook een koolhydraatarme versie. Zo kunnen ook de mensen die glutenvrij eten én koolhydraatarm of beperkt nu heerlijk meegenieten van dit lekkers. Allereerst gebruik enkel amandelmeel om de koeken te maken en geen havermeel. Als zoetmiddel raad ik jou aan om de Brown van Greensweet stevia te gebruiken of erythritol. Het enige nadeel, wanneer je erythritol gebruikt zullen de koeken een lichtere kleur krijgen. Wanneer je het speculaasdeeg koolhydraatarm maakt is het belangrijk dat je als bindmiddel een ei gebruikt en geen plantaardige melk. Anders blijft het deeg en ook de koek heel kruimelig. Gebruik als zoetmiddel van het amandelspijs erythritol (voeg dan wel iets meer vocht toe) of een suikervrije stroop. Bakken maar!

Glutenvrije speculaasrecepten

Ondertussen staan er al zoveel lekkere glutenvrije speculaasrecepten online, waarschijnlijk kun je maar moeilijk kiezen. Wat dacht je van de glutenvrije slof met speculaas en appeltjes. Ik ben benieuwd wat jij gaat bakken!

gevulde speculaaskoeken
gevulde speculaaskoeken

Gevulde speculaaskoeken, glutenvrij én koolhydraatarm

4 from 9 votes
Recipe by Marike Course: Feestdagen, Glutenvrije recepten, Koeken, Koolhydraatarm, Sint, TussendoortjesCuisine: Glutenvrij, Koolhydraatarm, Lactosevrij, VeganDifficulty: Makkelijk
Hoeveelheid

6

hoeveelheid
Voorbereiding

15

minutes
Baktijd

15

minutes
Calorieën

180

kcal
Wachttijd

2

hours 
Totale tijd

2

hours 

35

minutes

Gevulde speculaaskoeken met een krokante buitenkant gevuld met zelfgemaakt amandelspijs. Vooral wanneer ze nog warm zijn, het allerlekkerste! Glutenvrij én ook koolhydraatarm te maken!

ingrediënten

 • 130 g 130 glutenvrij havermeel, boekweitmeel OF 150 g amandelmeel

 • 100 g 100 amandelmeel

 • 75 g 75 (plantaardige) boter of roomboter- koud in blokjes

 • 1 1 ei of 50 ml (plantaardige) melk

 • 65 g 65 kokosbloesemsuiker of Greensweet Brown

 • snufje zout

 • 1 tl 1 bakpoeder

 • 2 el 2 speculaaskruiden

 • Voor het spijs:
 • 150 g 150 amandelmeel

 • 60 g 60 ahornsiroop OF Syrup gold

 • 2 tl 2 citroenrasp

 • 50 ml 50 water of een losgeklopt eitje

 • Voor de garnering:
 • 6 6 blanke amandelen

 • 1/2 1/2 losgeklopt ei OF 2 el plantaardige melk en 1 el honing

 • Optioneel: voeg 1/2 tl xanhtaangom toe

 • Wat heb je nodig?
 • Mengkom

 • Bakplaat

 • Bakpapier

 • keukenfolie

Zo maak je het!

 • Doe alle ingrediënten voor het speculaasdeeg in een mengkom en kneed dit tot een stevige deegbal. Is het deeg te droog? Voeg dan een scheutje plantaardige melk toe. Maak een bal van het deeg en wikkel het in keukenfolie en plaats het een uurtje in de koelkast zodat de smaken beter tot hun recht zullen komen en de koeken minder uit zullen lopen.
 • Vervolgens gaan we aan de slag met hetm aken van het amandelspijs. Persoonlijk vind ik amandelspijs het lekkerste als het al een dagje in de koelkast heeft gelegen. Maak het gerust van tevoren. Doe de ingrediënten in een mengkom en spatel dit door elkaar totdat er een smeuïge amandelspijs ontstaat.
 • Verwarm de oven voor op 200 graden onder- en bovenwarmte of 180 graden hetelucht. Bekleed de bakplaat alvast met bakpapier. We gaan nu aan de slag met het maken van de gevulde speculaaskoeken!
 • Strooi wat meel over het aanrechtblad en rol de deegbal uit met een deegroller of met een glazen fles. Zorg ervoor dat het deeg zo’n 2 a 3 mm dik is. Steek of snijd 8 a 12 cirkels uit van zo’n 8,5 a 10 cm. Leg de helft daarvan op de bakplaat. Verdeel het amandelspijs over de speculaas deegrondjes en smeer het uit tot zo’n 1 a 1,5 cm van de buitenrand. Kijk zelf even hoeveel spijs je per koek wil gebruiken. Ik hou van spijs, dat zie je eraan terug. 😉
 • Maak de randjes van het deeg vochtig met een klein beetje koud water en bedek de koeken met de overige deegrondjes. Druk de zijkanten goed dicht, gebruik hier eventueel een vork voor.
 • Druk een amandel of verdeel amandelschaafsel en bestrijk de koeken met losgeklopt ei of een mix van plantaardige melk en honing of rijstsiroop, voor de vegan versie.
 • Bak de gevulde speculaaskoeken in zo’n 15 a max. 20 minuten goudbruin. Laat ze goed afkoelen buiten de oven en geniet!

Recept video

Notities

 • Bewaartip! De gevulde speculaaskoeken blijven zo’n 5 dagen vers in een afgesloten trommel. Je kan ze ook per stuk invriezen., bak ze dan af voor zo’n 12 minuten in een voorverwarmde oven wanneer je er van wil genieten.
 • Spijstip! Maak het spijs een dag of een paar dagen van tevoren, je zal zien dat het dan nog lekkerder is!

#ohmypie

Ga je deze gevulde speculaaskoeken maken? Laat even een berichtje achter, dat vind ik leuk! Heb je een foto? Post deze op mijn Facebook of Instagram. Vergeet mij niet te taggen of de haghtag #ohmypie te gebruiken. Bewaar deze foto ook op een van jouw Pinterest borden.

Ben je op zoek naar meer inspiratie?

Bestel mijn boeken Oh My Pie! of  ‘Bakken zonder Tarwe‘!

Pinterest

Wil je de recepten bewaren op Pinterest? Bewaar dan deze foto op jouw Pinterestbord zodat je de recepten makkelijk terug kan vinden.

gevulde speculaaskoeken

Wat vind je van dit bericht?

Gemiddeld 4.8 / 5. Reacties: 5

Geef als eerste je mening!

14 comments
 1. Koeken zien er heerlijk uit! Moet je voor de koolhydraatarme versie 150 + 100 gr amandelmeel gebruiken? Verder geef je wel het aantal calorieën aan, maar ik zou graag willen weten hoeveel koolhydraten er in zitte.

 2. Koeken zien er heerlijk uit! Moet je voor de koolhydraatarme versie 150 + 100 gr amandelmeel gebruiken? Verder geef je wel het aantal calorieën aan, maar ik zou graag willen weten hoeveel koolhydraten er in zitten.

  1. Klopt! Het aantal koolhydraten hangt af van welke producten jij gebruikt. Het ene amandelmeel of zoetmiddel heeft meer koolhydraten dan het andere. Wanneer je kijkt naar de producten die je gebruikt, kun je heel makkelijk zien hoeveel koolhydraten in de koeken zitten. 🙂

  2. Ik heb zojuist het recept toegevoegd aan mijn calorieën teller en kom uit op 465 cal per koek. Dat is toch wel heel wat ander als 180 en dan heb ik ei vervangen voor water daar waar kon. Veel koolhydraten en veel vet

 3. Hoi,
  Vandaag de koeken gemaakt. Nu was de smaak top, maar het koek was erg droog. De koek viel niet uit elkaar, maar heel droog als je een hap nam…Heb je misschien een idee waar dit aan kan liggen? Mvg

  1. Ik heb de koeken ook gemaakt en ook hier waren ze droog. Wel lekker, want zelfs m’n zoontje vond het lekker, maar wel erg droog!
   Na een hap moest je wel goed doorkauwen om het uiteindelijk weg te krijgen.
   Ik ben ook benieuwd waar dit aan ligt.

   1. Beste Mani,

    Wat jammer dat ze wat droog waren. Dat kan liggen aan baktijd. Je zou ze iets korter kunnen bakken of op een iets minder hoge temperatuur. Iedere oven kan verschillen qua baktijd en temperatuur namelijk, daardoor kan het zijn dat de ene oven warmer bakt dan de andere. Dit is iets om rekening mee te houden.

    Groetjes,
    Marike

 4. Hallo, moet je voor de koolhydraatarme gevulde koek 1x 150 gr amandelmeel hebben en daarna staat er nog een keer 100 gr amandelmeel Klopt dit? Dus 250 gram die je bij elkaar doet en mengt met de rest? Vond dit zelf verwarrend, sorry.
  Groet, Ineke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Related Posts