Sinterklaas taart recept, glutenvrij en vegan

Het is bijna 5 december! Op de valreep heb ik een overheerlijke Sinterklaas taart gemaakt die glutenvrij, vegan én koolhydraatarm te maken is. Wat een feest. Heel eerlijk, de taart kun je ook op andere momenten eten hoor! 😉
Sinterklaas taart recept, glutenvrij en vegan
4.5
(10)

Glutenvrije Sinterklaas taart

Het lijkt een hele klus, het kost misschien even tijd maar ik laat je stap voor stap zien hoe jij deze taart kan maken! Je kan ervoor kiezen om de bodem zelf te maken met verschillende ingrediënten of je kan voor de makkelijke kruidnotenbodem gaan. Kies de ingrediënten en zorg ervoor dat je ze klaar heb staan wanneer je aan de slag gaat. De vulling stijft snel op, dat is mega handig zo kun je de lagen snel achter elkaar maken. De taart maak je heel strak door de zijkanten van de springvorm te bedekken met acetaatfolie. Een dikke tip voor iedereen die graag kwarktaarten of wel eens een moussetaart maakt! Versier de taart met kruidnoten maar je kan ook kiezen voor speculaas of ander lekkers, zo is de taart niet alleen een feest met Sinterklaas maar ook op ieder ander moment. 😉

Zo maak je de Sinterklaas taart koolhydraatarm!

Marike, maar hoe maak ik dit recept dan koolhydraatarm? Nou dat is heel simpel! Ik heb even de tips op een rijtje gezet. Gebruik amandelmeel in de speculaas bodem en gebruik Greensweet Brown als zoetmiddel. Kies voor mascarpone, roomkaas of Griekse yoghurt in de vulling en kies ook hier voor erythritol als zoetmiddel. In plaats van normale chocolade met suiker kun je kiezen voor chocolade die laag is in koolhydraten. Lieve mensen, geniet!

Meer glutenvrije Sinterklaas recepten

Ben je op zoek naar lekkers voor 5 december? Bak dan eens de glutenvrij pepernoten, speculaasbrokken cheesecake, taai taai of de glutenvrije kruidnoten cake!

Sinterklaas taart recept, glutenvrij en vegan
Sinterklaas taart recept, glutenvrij en vegan

Glutenvrije Sinterklaas taart

3 from 16 votes
Recipe by Marike Course: Sinterklaas, Traktatie, Gebak, DessertCuisine: Glutenvrij, Vegan, Lactosevrij, KoolhydraatarmDifficulty: Makkelijk
Servings

12

puntjes
Voorbereiding

30

minutes
Baktijd

8

minutes
Calories

325

kcal
Wachttijd

2

hours 

30

minutes
Total time

0

minutes

De lekkerste glutenvrije Sinterklaas taart heb ik voor jou gemaakt. Met dit recept scoor jij hoe dan ook punten!

ingrediënten

 • Voor de bodem:
 • 75 g 75 glutenvrije havermeel

 • 75 g 75 amandelmeel

 • 2 tl 2 speculaaskruiden

 • 40 g 40 kokosbloesemsuiker of Greensweet Brown

 • 45 g 45 (plantaardige) boter of kokosolie

 • 1 el 1 plantaardige melk

 • snufje zout

 • 1 tl 1 bakpoeder

 • Voor het amandelspijs:
 • 100 g 100 amandelmeel

 • 70 g 70 ahornsiroop

 • 2 tl 2 rasp van een citroen

 • Voor de vulling:
 • 250 ml 250 (plantaardige) slagroom

 • 300 g 300 (plantaardige) roomkaas, stevige (kokos) yoghurt of voor degene die wel tegen melk kunnen mascarpone.

 • 50 ml 50 (plantaardige) melk

 • 6 blaadjes 6 gelatine of 4 g agar agar

 • 2 tl 2 vanille-extract

 • 50 g 50 ahornsiroop of Syrup gold- of meer naar eigen wens

 • 1 1/2 el 1 1/2 kaneel

 • Voor de topping:
 • 125 ml 125 kokosmelk of slagroom

 • 125 g 125 pure chocolade

 • Optioneel: glutenvrije kruidnoten of glutenvrij speculaas

 • Wat heb je nodig?
 • Springvorm 18 a 20 cm

 • Mengkom

 • Spatel

 • (Hand)mixer

 • Pannetje

 • Optioneel: Acetaatfolie

Zo maak je het!

 • Verwarm de oven voor op 175 graden onder en bovenwarmte of 160 graden hetelucht. Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier en vet de randen in met wat kokosolie.
 • Doe alle ingrediënten voor de bodem in de mengkom en kneed dit tot één geheel. Verdeel het deeg over de bodem en maak mooi plat met de bolle kant van een natte koude lepel.
 • Schuif de bodem de oven in voor zo’n 8 minuten. Laat deze vervolgens afkoelen buiten de oven.
 • Ga ondertussen aan de slag met het maken van het amandelspijs. Roer alle ingrediënten door elkaar en kneed er vervolgens een spijsbal van. Duw het uit over de bodem van de taart zodat er overal een even dikke spijslaag te zien is.
 • Bekleed de zijkanten eventueel met acetaatfolie, door dit folie worden de randen van de taart heel strak, ik vind dit heel mooi en fijn werken. Het is geen must. Zet de springvorm in de koelkast, we gaan aan de slag met het maken van de overheerlijke vulling!
 • Klop de slagroom lobbig met de vanille. Klop de roomkaas of kwark luchtig met het zoetmiddel en spatel dit door de slagroom heen.
 • Gebruik je gelatine? Wel de blaadjes gelatine in koud water. Verwarm de melk in een pannetje. Knijp de gelatine uit, meng deze door de melk en klop dit even mee met de slagroom en de roomkaas met een garde of met een mixer, zodat er geen stukjes ontstaan. Ga door met stap .
 • Gebruik je agar agar? Los de agar agar op in de melk en roer goed. Zorg dat het 5 minuutjes kookt terwijl je goed blijft roeren. Giet de melk vervolgens in een heel dun stroompje door de slagroom en roomkaas, terwijl je blijft mixen. Als je teveel toevoegt in n keer zal het namelijk schiften.
 • Verdeel de vulling over twee mengkommen, spatel de kaneel door de vulling van 1 van de mengkommen. Proef zelf even de vulling en voeg eventueel meer kaneel toe.
 • Verdeel de kaneelvulling over het amandelspijs. Klop met de springvorm voorzichtig op het aanrecht zodat de luchtbellen verdwijnen uit de taart. Verdel hier de vanille vulling overheen en zet de taart in de koelkast voor zo’n 2 uur.
 • Wanneer de vulling stevig genoeg is kun je de chocolade ganache maken. Verwarm de kokosmelk of de slagroom. Wanneer deze warm is zet je het vuur uit en kun je de chocolade toevoegen en deze laten smelten. Laat de chocolade iets afkoelen.
 • Verdeel dit vervolgens over de taart en laat de chocolade uitharden in de koelkast. Wanneer de chocolade stevig genoeg is kun je de kruidnoten grot hakken en verdelen over de taart. Maak de taart he-le-maal af met een swirl van pure chocolade en GENIET!

Recept video

Notities

 • Bewaartip! Bewaar de taart afgedekt in de koelkast. Dan blijft deze zo’n 3 dagen goed. Het lekkerste is als je de kruidnootjes pas op de taart legt net voordat je de taart serveert. Dan blijven ze lekker knapperig!

#ohmypie

Ga je deze glutenvrije Sinterklaas taart maken? Laat even een berichtje achter, dat vind ik leuk! Heb je een foto? Post deze op mijn Facebook of Instagram. Vergeet mij niet te taggen of de haghtag #ohmypie te gebruiken. Bewaar deze foto ook op een van jouw Pinterest borden.

Ben je op zoek naar meer inspiratie?

Bestel mijn boeken Oh My Pie! of  ‘Bakken zonder Tarwe‘!

Pinterest

Wil je de recepten bewaren op Pinterest? Bewaar dan deze foto op jouw Pinterestbord zodat je de recepten makkelijk terug kan vinden.

Sinterklaas taart recept, glutenvrij en vegan

Wat vind je van dit bericht?

Gemiddeld 4.5 / 5. Reacties: 10

Geef als eerste je mening!

1 comment
 1. Gemaakt en hij was zó lekker. Het ziet er feestelijk uit en smaakt geweldig.! Recept was goed te volgen ook. Volgend jaar weer met Sinterklaas maken, iedereen was er enthousiast over! Ik maakte hem met zuivelspread light en slagroom . Een feest voor het oog en voor je smaakpapillen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Related Posts