Gezonde appelcake, glutenvrij en lactosevrij!

Een heerlijke gezonde appelcake, smeuïg, kruidig én extra lekker door de gekarameliseerde appeltjes. Deze glutenvrije appelcake is al even favoriet in huize Oh My Pie!, hoog tijd om het recept met jou te delen. Glutenvrij én vegan te maken.
Gezonde appelcake glutenvrij en lactosevrij
4.6
(16)

Gezonde appelcake bakken

Iedere week verschijnt hier wel een lekkere cake op tafel vaak afgestemd op de producten van het seizoen. Deze appelcake staat nu al een tijdje op nummer 1! Iedere keer weer krijg ik de vraag “Marik, heb je nog zo’n lekkere appelcake?“, zie hier het recept. Nu kunnen jullie hem zelf bakken! Voedzaam, smeuïg en verrassend lekker. De gekarameliseerde appeltjes maken de cake écht af. Je kan er gerust een plakje van eten als ontbijt, voor tussendoor of als traktatie. Ik beloof je, je scoort hoe dan ook punten.

Glutenvrij en vegan

Naast glutenvrij is deze cake ook melkvrij en lactosevrij. Met een kleine aanpassing maak je de cake ook nog eens vegan. Vervang de eieren door 100 g appelmoes + 1 el arrowroot. Om meer luchtigheid aan jouw cake te geven voeg je een theelepel bakpoeder extra toe. Belangrijk, voeg dan standaard baking soda toe als rijsmiddel anders wordt jouw cake niet zo luchtig. Bak de cake eventueel 5 a 10 minuten langer en geniet.

Gezonde appelcake bewaren

De gezonde appelcake is heel goed te bewaren. Het beste is om de cake goed af te dekken en de cake te bewaren in de koelkast. Normaal gesproken bewaar je cake buiten de koelkast maar omdat het gaat om een cake met gebakken appeltjes is het echt beter om deze koel te bewaren om ervoor te zorgen dat jouw cake niet wegloopt na een dag. 😉 Invriezen kan ook prima, doe dit dan zonder kokosyoghurt topping

Glutenvrije cake recepten

De website staat er vol mee, glutenvrije cake recepten! Ik kan je zeggen, dit is echt de lekkerste maar ben je gek op chocolade dan is de chocolade cake een topper. Of wat dacht je van de Stracciatella cake, kersen cake, blauwe bessen cake of de stroopwafel cake? Glutenvrij genieten!

Gezonde appelcake glutenvrij en lactosevrij

Gezonde appelcake, glutenvrij en lactosevrij!

4 from 26 votes
Recipe by Marike Course: Ontbijt, Tussendoor, Cake, GebakCuisine: Glutenvrij, Melkvrij, Lactosevrij, VeganDifficulty: Makkelijk
Servings

10

plakken
Voorbereiding:

20

minutes
Baktijd:

40

minutes
Calories

145

kcal
Total time

1

hour 

De lekkerste gezonde appelcake maak je zo! Smeuïg, kruidig én vooral een feest met de gekarameliseerde appeltjes. Glutenvrij én vegan te maken.

ingrediënten

 • 190 g 190 glutenvrij havermeel of bruine rijstmeel

 • 100 g 100 amandelmeel of tijgernotenmeel-extra fijn

 • Snufje zout

 • 225 g 225 appelmoes of heel fijn geraspte appel

 • 40 g 40 kokosbloesemsuiker of ahornsiroop

 • 3 3 eieren of eivervangers*

 • 1 tl 1 vanille-extract

 • 1 tl 1 baking soda + scheutje citroensap OF 2 tl bakpoeder

 • Voor de vulling en topping:
 • 2 2 appels- ik heb Elstars gebruikt

 • 2 tl 2 kaneel

 • 1 el 1 kokosbloesemsuiker

 • 1 el 1 (plantaardige) boter of kokosolie

 • Optioneel: handje rozijnen/ stukje gedroogde vijg

Zo maak je het!

 • Verwarm de oven voor op 170 graden onder- en bovenwarmte of op 160 graden heteluht.
 • Vet de cakevorm in en bekleed de cakevorm met bakpapier.
 • Snijd de appels in stukjes en verwijder de klokhuizen. Verhit een koekenpan en voeg wat boter toe. Bak de appelstukjes samen met het kaneel, kokosbloesemsuiker op middelhoog vuur. Voeg vervolgens de rozijnen en of de stukjes gedroogde vijg toe. Zet het vuur laag en bak de appeltjes in zo’n 5 minuten goudbruin. Zet de appelstukjes even opzij.
 • Meng de melen, zout, kaneel en de vanille door elkaar. Voeg de geraspte appel/appelmoes, zoetmiddel en de eieren toe. Spatel alles goed door elkaar totdat er geen klontjes meer te zien zijn. Proef even of jouw cake op smaak is. Voeg zo nodig nog wat extra zoetmiddel of specerijen toe.
 • Los de baking soda op met het citroensap en voeg dit toe aan het beslag. Spatel alles nog één keer door elkaar heen. Roer de helft van de gebakken appeltjes door het beslag en schenk het beslag in de cakevorm. Bak de cake in zo’n 40 a 45 minuten goudbruin.
 • Laat de cake afkoelen buiten de oven. Wanneer deze helemaal is afgekoeld kun je de gezonde appelcake versieren met de overgebleven gebakken appeltjes. Tip! Je kan ook eerst wat kokosyoghurt/ roomkaas verdelen over de afgekoelde cake en daar bovenop de appeltjes te strooien.
 • Snijd de cake in plakken en geniet!

Notities

 • Eivrij of vegan? Vervang de eieren dor 100 g extraq appelmoes + 1 el arrowroot en voeg een tl extra bakpoeder zodat de cake ook echt luchtig zal worden. Bak de cake 10 minuutjes langer.
 • Bewaartip! Bewaar de cake afgedekt in de koelkast of vries de cake per plak in.
 • Variëer er gerust op los met specerijen! Wat dacht je van wat extra gember, kardemom of een vleugje kruidnagel. Echt ik beloof je, succes gegarandeerd!

#ohmypie

Ga je deze gezonde appelcake maken? Laat even een berichtje achter, dat vind ik leuk! Heb je een foto? Post deze op mijn Facebook of Instagram. Vergeet mij niet te taggen of de haghtag #ohmypie te gebruiken. Bewaar deze foto ook op een van jouw Pinterest borden.

Ben je op zoek naar meer inspiratie?

Bestel mijn boeken Oh My Pie! of  ‘Bakken zonder Tarwe‘!

Pinterest

Wil je de recepten bewaren op Pinterest? Bewaar dan deze foto op jouw Pinterestbord zodat je de recepten makkelijk terug kan vinden.

Gezonde appelcake glutenvrij en lactosevrij

Wat vind je van dit bericht?

Gemiddeld 4.6 / 5. Reacties: 16

Geef als eerste je mening!

4 comments
 1. Hoi,

  Ik heb het recept gevolgd maar kreeg echt geen beslag maar een dik kruimeldeeg? Moet er niet een vloeistof bij? Melk, boter/ kokosolie oid?
  Ik heb ipv appelmoes, appel gebruikt en 3 eieren zoals je dat ook aangaf in de opties. Kennelijk werkt dan alleen appelmoes ofzo. Ik heb zelf maar 50gr plantaardige boter en 100ml havermelk toegevoegd om het enigszins nog als een beslag in de vorm te krijgen. Ik ben benieuwd, zit nu nog in de oven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Related Posts