Glutenvrij breekbrood

Een glutenvrij breekbrood. lekker om te delen met het gezin of wanneer je iets te vieren hebt. Overheerlijke broodjes gevuld met pesto en mozzarella, een feest om van te genieten voor iedereen. Ze zijn knapperig van buiten en super smeuïg van binnen, je zou bijna niet geloven dat ze glutenvrij zijn!
Glutenvrij breekbrood
4.8
(5)

Glutenvrij breekbrood maken

Het stond al heel lang op mijn verlanglijstje om een keer een breekbrood te maken. Broodjes die je in een krans kan leggen met daarbij een dipje waardoor het extra gezellig op de plank ligt wanneer er visite komt. Het is dan de kunst om een lekker broodrecept te ontwikkelen waarbij de broodjes niet te droog en te zwaar zijn én waarbij de smaak ook écht lekker is. Ik het recept geoptimaliseerd zodat je er een zonder moeite kan genieten! De broodjes zijn glutenvrij én vegan te maken, afhankelijk van de vulling die je gebruikt.

Glutenvrij breekbrood bewaren

Het beste kun je het breekbrood bewaren in een schone theedoek of in een papieren zak. Ik raad je aan om de broodjes dezelfde dag nog op te eten. Wil je de broodjes de dag later eten? Dat kan, verwarm dan de oven voor, maak de broodjes vochtig en bak ze nog zo’n 7 minuten in de oven. Je zal zien dat de broodjes dan weer smeuïg uit de oven komen.

Variëer er op los!

De broodjes zijn heel lekker met een vulling maar je kan ze uiteraard ook maken zonder vulling. Voeg wat geraspte gepofte knoflook toe aan het deeg. De knoflook is zacht van smaak en veel minder scherp, ik beloof je een fijne smaaksensatie! Wanneer je mozzarella of kaas gebruikt als vulling van jouw deeg, serveer de broodjes dan wel warm dan komen de smaken het beste uit.

Glutenvrij brood bakken

De afgelopen tijd heb ik al heel wat lekkere recepten gedeeld voor het maken van een lekker glutenvrij brood. In deze blog over glutenvrij brood bakken staan veel tips en een fijn broodrecept. Daarnaast is de glutenvrij focaccia, het glutenvrije haverbrood, het brood zonder gist en zijn de cinnamon rolls echt een aanrader!

Glutenvrij breekbrood
Glutenvrij breekbrood

Glutenvrij breekbrood

4 from 5 votes
Recipe by Marike Course: Brood, Feestdagen, Glutenvrije recepten, Hartig, KerstCuisine: Glutenvrij, Lactosevrij, Melkvrij, VeganDifficulty: Makkelijk
Personen

9

broodjes
Voorbereiding

20

minutes
Baktijd

25

minutes
Calories

128

kcal
Rijstijd

1

hour 

45

minutes
Total time

2

hours 

30

minutes

Lekkker glutenvrij breekbrood, je maakt het zonder moeite. Knapperig van buiten en zacht van binnen. Super leuk om te maken wanneer je iets te vieren hebt!

ingrediënten

 • 550 g 550 Mix-B van Schär, glutenvrij wit meel of een andere witte broodmix

 • 10 g 10 zout

 • 10 g 10 instant gist

 • 1 el 1 suiker of honing

 • 25 g 25 gesmolten (plantaardige) boter of olijfolie

 • 130 g 130 lauwwarme (plantaardige) melk

 • 260 g 260 lauwwarm water

 • Voor de gepofte knoflook:
 • 1 a 2 bollen 1 a 2 knoflook

 • scheutje olijfolie

 • snufje zeezout

 • takje rozemarijn

 • Voor de vulling:
  Let op, dit is niet noodzakelijk maar wel heel erg lekker. Kies gerust iets uit wat jij dolgraag in jouw breekbrood zou willen verstoppen.
 • pesto

 • mini mozzarella of geraspte kaas

 • zongedroogde tomaatjes

 • gepofte knoflook

 • Voor de topping:
 • 1 eigeel of scheutje (plantaardige) melk

 • Naar wens: maanzaad, sesamzaad, pompoenpitten, zonnebloempitten

Zo maak je het!

 • Verwarm de oven voor op 160. Snijd de bovenkant van de knoflook en doe de knoflook in aluminiumfolie,  sprenkel hier wat olijfolie overheen met verse kruiden en zout. Maak er een pakketje van en bak de knoflook in zo’n 50 a 55 minuten gaar.
 • Ga ondertussen aan de slag met het maken van het deeg. Doe het meel en het zout in de mengkom.
 • Los het gist op met een eetlepel suiker of honing en roer hier de lauwwarme melk doorheen. Laat het gist zo’n 10 minuten staan zodat de gist begint te borrelen.
 • Zet de keukenmachine aan en voeg beetje bij beetje de gist toe. Vervolgens kun je de gesmolten boter of olijfolie en het lauwwarme water beetje bij beetje toevoegen. Let op! Ieder meel is anders en heeft meer of minder vocht nodig, dus doe er niet in één keer alles bij.
 • Mix of kneed de mix tot een stevig deeg. Wanneer je een keukenmachine gebruikt zie je dat het deeg vanzelf loslaat van de zijkant. Het deeg mag iets plakkerig zijn maar niet te plakkerig. Is het deeg te plakkerig rol het deeg over het aanrecht wat met glutenvrij meel is bestrooid. Leg de deegbal in de mengkom en zet deze weg op warme plek voor een uur.  Wat ik nu zelf vaak doe is de mengkom op een pan warm water zetten en afdekken met keukenfolie of met een vochtige theedoek.
 • Maak zo’n 9 a 10 bollen van het deeg en leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat. Wanneer het deeg iets plakkerig is kun je je  handen een klein beetje nat maken of invetten met olijfolie dan maak je makkelijker mooie bollen. Verstop in de bollen eventueel wat pesto, zongedroogde tomaatjes, kaas of mozzarella. Dit doe je door de bollen iets open te klappen en weer dicht te vouwen of door de pesto/ teentjes geraspte knoflook mee te kneden met het deeg en tot een bol te vormen.
 • Bestrijk de bollen met ei of (plantaardige) melk en versier ze met zaden of pitten naar keuze. Laat de bollen nog zo’n 45 minuten rijzen. Dek ze af met een keukenfolie en zet ze op een warme plek.
 • Verwarm de oven voor op 220 graden onder- en bovenwarmte en bak de broodjes in zo’n 25 minuten goudbruin. De baktijd kan per oven iets verschillen, dus houdt de bollen in de gaten.
 • Haal het breekbrood uit de oven en serveer ze warm of koud en geniet! Extra lekker met een dipje erbij. 😉

Notities

 • Baktip van Marike! Zorg ervoor dat jouw deeg eerder iets te vochtig is dan te droog. Glutenvrij deeg heeft dit nodig om smeuïge broodjes te maken. Is jouw deeg te droog en bak je het toch af? Dan is de kans groot dat jouw broodjes te droog zijn van binnen.

#ohmypie

Ga je dit glutenvrije breekbrood maken? Laat even een berichtje achter, dat vind ik leuk! Heb je een foto? Post deze op mijn Facebook of Instagram. Vergeet mij niet te taggen of de haghtag #ohmypie te gebruiken. Bewaar deze foto ook op een van jouw Pinterest borden.

Ben je op zoek naar meer inspiratie?

Bestel mijn boeken Oh My Pie! of  ‘Bakken zonder Tarwe‘!

Pinterest

Wil je de recepten bewaren op Pinterest? Bewaar dan deze foto op jouw Pinterestbord zodat je de recepten makkelijk terug kan vinden.

Glutenvrij breekbrood

Wat vind je van dit bericht?

Gemiddeld 4.8 / 5. Reacties: 5

Geef als eerste je mening!

5 comments
 1. Het deeg/bollen willen niet rijzen. Het zijn harde droge bolletjes geworden. Ik houd mij exact aan het recept zoals boven beschreven met schar b. Wat zou eventueel het probleem kunnen zijn? Ik heb het gist met warme melk gedaan en zag het bruisen. Alles beetje bij beetje toegevoegd. Vond het deeg misschien iets te droog. Kan dit het rijsproces beïnvloeden?

  1. Hee Alyssa,

   Wat vervelend dat ze niet gelukt zijn. Het deeg moet altijd wat vochtig zijn voordat het gaat rijzen, dat geldt voor alle glutenvrije broden. Is dat niet het geval dan heb je kans dat het brood niet lukt. Voeg dan iets meer melk of water toe. Daar kan het verschil mee gemaakt worden. Als het goed is staat dit ook bij de tips beschreven. Hopelijk kun je de volgende keer wel genieten van een lekker brood!

   Lieve groet,
   Marike

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Related Posts