Glutenvrije verjaardagstaart met frambozen

Vandaag ben ik jarig, en dat vier ik natuurlijk met een overheerlijke glutenvrije verjaardagstaart! Dit jaar koos ik voor een luchtige moussetaart met frambozen en een speculaasbodem. Makkelijk maar altijd lekker!
Glutenvrije verjaardagstaart
5
(2)

Jarig!

Het tweede jaar op rij zonder feest. We maken er thuis gewoon iets gezelligs van. Loek is namelijk ook jarig. Ik heb mijzelf een prachtige schommelstoel cadeau gedaan voor op de babykamer, ik kan hier nu al heel helemaal naar uitkijken!

Glutenvrije verjaardagstaart maken

Ieder jaar is het weer een verrassing welke verjaardagstaart ik maak op mijn verjaardag. Aangezien ik afgelopen jaar en het jaar daarvoor gekozen heb voor een glutenvrije biscuittaart, leek het mij nu gewoon heel erg leuk om een frisse taart te maken met veel kleur. Eén van mijn favorieten is en blijft toch wel een luchtige moussetaart. Makkelijk om te maken en eigenlijk altijd lekker! Je kan er ook voor kiezen om een andere kleur te gebruiken zoals paars, gebruik dan diepvries blauwe bessen (wel laten ontdooien) of mango voor een licht gele kleur!

Natuurlijke kleurstoffen

Wanneer je de kleur van de taart stevig wil aanzetten kun je bijvoorbeeld dragonfruit poeder gebruiken of blauwe spirulina. Deze natuurlijke kleurstoffen hebben geen bijsmaak maar zorgen toch voor een te gekke kleur in jouw baksels!

Zo maak je de verjaardagstaart vegan!

Een glutenvrije verjaardagstaart die ook vegan is, stop maar met zoeken die maak je met dit recept! Het enige wat je hoeft te doen is te kiezen voor agar agar ipv gelatine. Voor de rest is de taart al helemaal vegan. 🙂

Met deze tips maak je de taart koolhydraatarm

De vraag naar glutenvrije en koolhydraatarme recepten blijft mij achtervolgen. Het is vaak geen moeite om er een draai aan te geven zo ook met dit recept! Je maakt er zonder poespas een glutenvrije en koolhydraatarme verjaardagstaart van! Gebruik voor de bodem enkel amandelmeel, dus ipv havermeel ook amandelmeel. Gebruik als zoetmiddel erythritol of koolhydraatarme stroop. Ik beloof je, dit is een taart waar je heel blij van zal worden!

Glutenvrije verjaardagstaart
Glutenvrije verjaardagstaart
Glutenvrije verjaardagstaart

Glutenvrije verjaardagstaart

5 from 2 votes
Recipe by Marike Course: Ontbijt, Dessert, GebakCuisine: Glutenvrij, Vegan, Koolhydraatarm, LactosevrijDifficulty: Makkelijk
Personen

10

servings
Voorbereiding

30

minutes
Wachttijd

3

hours 
Calories

185

kcal
Total time

3

hours 

30

minutes

Een glutenvrije verjaardagstaart, ik heb hem dit jaar zelf gemaakt. Een luchtige frambozen moussetaart met een krokante speculaasbodem. Glutenvrij, lactosevrij, vegan én koolhydraatbeperkt te maken!

ingrediënten

 • Voor de bodem:
 • 75 g 75 amandelmeel

 • 75 g 75 glutenvrij havermeel of bruine rijstmeel of amandelmeel

 • 40 g 40 (plantaardige) boter

 • 40 g 40 agavesiroop, dadelstroop of Syrup gold

 • 2 a 3 tl 2 a 3 speculaaskruiden

 • Voor de vulling:
 • 250 g 250 frambozen- diepvries

 • 500 g 500 (plantaardige) kwark of stevige kokosyoghurt

 • 250 ml 250 (plantaardige) slagroom

 • 11 11 blaadjes gelatine of 7 g agar agar

 • 50 g 50 agavesiroop of Syrup gold

 • 2 tl 2 vanille-extract

 • 2 tl 2 limoenrasp OF citroenrasp

 • Voor de topping:
 • 250 g 250 frambozen of bosvruchten- diepvries + vers fruit voor de garnering

 • 2 2 blaadjes gelatine of 1 g agar agar

 • 2 el 2 ahornsiroop of Syrup gold

 • Wat heb je nodig?
 • springvorm 18 a 20 cm

 • bakpapier

 • 2 x 2 mengkom

 • spatel

 • pannetje

 • optioneel: acetaatfolie

Zo maak je het!

 • Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier, vet de randen in verwarm de oven voor op 170 graden.
 • Doe alle ingrediënten voor de bodem in een mengkom en kneed dit tot een soepel deeg. Is het deeg te droog voeg dan een scheutje (plantaardige) melk toe. Speel met de hoeveelheid kruiden, iedereen heeft een andere smaak. Verdeel het deeg over de bodem van de springvorm en duw aan met de bolle kant van een koude natte lepel. Bak de bodem in zon 10 minuten goudbruin. Laat de bodem afkoelen buiten de oven.
 • Ga ondertussen aan de slag met het maken van de vulling. Verwarm de frambozen met 30 g zoetmiddel en laat ze inkoken. Pureer ze met een staafmixer of blender en wanneer je helemaal geen stukjes wil kun je ze door een zeef drukken. Zet het over in een kom en laat het goed afkoelen.
 • Meng in een schone kom de kwark, limoenrasp of citroenrasp, vanille en het zoetmiddel goed door elkaar.
 • Klop in een schone kom de slagroom lobbig, let op deze mag niet te stevig zijn. Spatel de slagroom door de kwark en verdeel de vulling over 2 kommen.
 • Verdeel de frambozencoulis over de tweemengkommen, in de ene mengkom mag je meer toevoegen dan in de andere om zo een kleurverschil te zien.
 • Gebruik je gelatine? Wel de blaadjes los van elkaar in koud water totdat deze zacht zijn. Knijp de gelatine uit en verwarm de blaadjes in een steelpannetje op laat vuur. Roer ondertussen goed. Wanneer de gelatine is opgelost zet je het vuur uit.
 • Voeg de helft van de gelatine toe aan mengkom één terwijl je de yoghurt-slagroom mixt, een (hand)mixer kan handig zijn om te voorkomen dat de gelatine stolt. Herhaal dit bij de tweede mengkom. Ga verder naar stap 12.
 • Gebruik je agar agar? Kook de agar agar met 100 ml watervoor zo’n 4 minuten. De agar agar moet vloeibaar blijven geen bal, is dat wel het geval voeg dan iets meer water toe. Zie of voel je een korrelige structuur dan moet je het nog wat langer verwarmen tot alles is opgelost.
 • Voeg de helft van de agar agar toe aan mengkom één terwijl je de yoghurt-slagroom mixt, een (hand)mixer kan handig zijn om te voorkomen dat de gelatine stolt. Herhaal dit bij de tweede mengkom. Ga verder naar stap 12.
 • Bekleed de rand van de springvorm met acetaatfolie, heb je dit niet in huis? Geen probleem het kan ook zonder. Verdeel de donker roze vulling over de bodem. Klop een paar keer rustig op het aanrecht met de springvorm zodat de luchtbellen zullen verdwijnen. Zet zo’n 10 minuten in de koelkast. Wanneer de donker roze vulling stevig genoeg is kun je de lichtroze vulling hier overheen verdelen. Is de lichtroze vulling al een beetje stevig geworden, mix deze dan nog even zodat de vulling makkelijker te verdelen is. Zet de springvorm in de koelkast voor zo’n 2 a 2,5 uur.
 • Als de vulling stevig genoeg is kun je aan de slag gaan met het maken van de topping. Zorg ervoor dat het fruit is ontdooid. Roer hier het zoetmiddel doorheen.
 • Gebruik je gelatine? Wel de blaadjes los van elkaar in koud water totdat deze zacht zijn. Knijp de gelatine uit en verwarm de blaadjes in een steelpannetje op laat vuur. Roer ondertussen goed. Wanneer de gelatine is opgelost zet je het vuur uit en roer je dit door de bosvruchten heen. Ga verder naar stap 16.
 • Gebruik je agar agar? Kook de agar agar zo’n 4 minuten samen met de bosvruchten op een laag vuur. Roer alles goed door elkaar, je zal zien dat de vuling iets in zal dikken. Ga door naar stap 16.
 • Laat de topping iets afkoelen en verdeel het fruit over de taart. Garneer de taart met vers fruit en zet deze weer in de koelkast zodat de topping op kan stijven. Wanneer deze stevig genoeg is kun je ervan genieten!
 • Snijd punten met een warm mes, dan zal je zien dat de taartpunten mooi strak zijn. Geniet!

Notities

 • Bewaartip! De taart blijft zo’n 3 dagen goed in de koelkast. Vries de taart liever niet in, dat zal de smaak en structuur niet ten goede komen.
 • Geen fan van frambozen? Gebruik gerust ander fruit naar wens!
 • Wil je ook zo’n mooie donkere koekbodem? Gebruik dadelstroop of keukenstroop, de smaak van de koekbodem is dan echt zo lekker!

#ohmypie

Ga je deze glutenvrije verjaardagstaart maken? Laat even een berichtje achter, dat vind ik leuk! Heb je een foto? Post deze op mijn Facebook of Instagram. Vergeet mij niet te taggen of de haghtag #ohmypie te gebruiken. Bewaar deze foto ook op een van jouw Pinterest borden.

Ben je op zoek naar meer inspiratie?

Bestel mijn boeken Oh My Pie! of  ‘Bakken zonder Tarwe‘!

Pinterest

Wil je de recepten bewaren op Pinterest? Bewaar dan deze foto op jouw Pinterestbord zodat je de recepten makkelijk terug kan vinden.

Glutenvrije verjaardagstaart

Wat vind je van dit bericht?

Gemiddeld 5 / 5. Reacties: 2

Geef als eerste je mening!

1 comment
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Related Posts