Zebra cheesecake met blauwe bessen, glutenvrij én vegan

Een overheerlijke zebra cheesecake met blauwe bessen én een smeuïge brownie bodem. Dé taart waarmee je punten scoort! Ik laat je zien hoe je een zebra cheesecake maakt én ik deel vandaag al mijn tips. Glutenvrij én vegan te maken.
Zebra cheesecake met blauwe bessen
4.8
(6)

Zebra cheesecake met blauwe bessen maken

De zebra cheesecake, mijn signature dish! Het is alweer even geleden dat ik zo’n pareltje uit mijn bakvorm haalde, daarom is het hoog tijd voor een nieuwe variatie! Eerder deelde ik al de zebrataart met bosvruchten, of deze zebra cheesecake en de Unicorn cheesecake, nog altijd succesrecepten die ik veel voorbij zie komen. Niet zo gek want wie is er nou niet dol op die prachtige kleuren? Eerlijk waar, het is niet zo moeilijk als het lijkt. Als je maar rekening houdt met een aantal dingen. Zorg er altijd voor dat de vulling niet te dik is, anders worden de strepen niet zo mooi zichtbaar. Klop met de springvorm een paar keer tussendoor op het aanrecht (voorzichtig) om de strepen goed in elkaar over te laten lopen en de luchtbellen te laten verdwijnen. Geen fan van blauwe bessen? Gebruik gebrust frambozen, aardbeien, mango of wat dacht je van een (natuurlijke) kleurstof? Zoals dragonfruit, blauwe spirulina of Acai? Ik koop ze bij De Notenshop en ze zijn prima geprijsd voor natuurlijke kleurstoffen.

Zo maak je de zebra cheesecake vegan

Yes, de cheesecake is glutenvrij maar je kan haar ook heel makkelijk vegan maken. Vervang de eieren door 2 el arrowroot in de brownie. Gebruik i.p.v. de gelatine agar agar (bereiding staat in het recept) en je hebt een vegan cheesecake! Zo makkelijk kan het zijn. 🙂

Zo maak je de zebra cheesecake koolhydraatarm!

De vraag naar koolhydraatarme recepten is groot, deze cheesecake maak je heel gemakkelijk koolhydraatarm. Gebruik als basis van de brownie amandelmeel, zoet de brownie met Syrup gold of erythritol en zoet de cheesecake ook hiermee. Zo heb je zonder moeite een zebracheesecake die lager is in koolhydraten. 🙂 En nu? Aan de slag!

Zebra cheesecake met blauwe bessen, glutenvrij én vegan
Zebra cheesecake met blauwe bessen, glutenvrij én vegan

Zebra cheesecake met blauwe bessen, glutenvrij én vegan

4 from 8 votes
Recipe by Marike Course: Ontbijt, Tussendoor, Dessert, GebakCuisine: Glutenvrij, Lactosevrij, Vegan, KoolhydraatarmDifficulty: Gemiddeld
Personen

10

servings
Voorbereiding

30

minutes
Baktijd

20

minutes
Wachttijd

2

hours 
Total time

2

hours 

50

minutes

Een kleurrijke zebra cheesecake met blauwe bessen en een super smeuïge brownie bodem. Een feestje om te maken en om van te genieten. Glutenvrij én vegan!

ingrediënten

 • Voor de brownie:
 • 110 g 110 amandelmeel of 100 g glutenvrij havermeel

 • 12 g 12 cacao

 • 2 2 eieren OF 2 el arrowroot opgelost in 2 el water

 • 120 g 120 pompoen puree, ongezoete appelmoes of (plantaardige) kwark

 • 30 g 30 ahornsiroop of 30 g Erythritol 

 • 1 tl 1 bakpoeder OF 1/2 tl baking soda + 1 el citroensap

 • snufje zout

 • 35 g 35 pure chocolade in kleine stukjes gehakt

 • Voor de vulling:
 • 800 g 800 (plantaardige) kwark of Griekse yoghurt

 • 200 ml 200 (plantaardige) slagroom

 • 2 tl 2 vanille-extract

 • rasp van 1 citroen

 • 50 ml 50 ahornsiroop of 30 g Erythritol 

 • 11 blaadjes 11 gelatine of 8 g agar agar

 • 200 g 200 blauwe bessen- mag diepvries zijn

 • Voor de topping:
 • 250 g 250 blauwe bessen

 • 1 el 1 arrowroot

 • 2 el 2 ahornsiroop of 30 g Erythritol 

 • Wat heb je nodig?
 • springvorm 18 a 20 cm

 • 2 mengkommen

 • spatel

 • (hand)mixer

 • pannetje

Zo maak je het!

 • Verwarm de oven voor op 170 graden onder- en bovenwarmte of 165 graden hetelucht. Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier en vet de rand in.
 • Doe het amandelmeel of havermeel en de cacaopoeder in een mengkom, spatel hier de overige ingrediënten voor de bodem doorheen.
 • Verdeel het beslag over de bodem van een springvorm van 18 cm, duw de blokjes chocolade in de glutenvrije browniebodem. Extra lekker met grof gehakte nootjes als topping, maar dit is geen must!
 • Schuif de browniebodem de oven in voor zo’n 18 a 20 minuten, laat de bodem afkoelen buiten de oven.
 • Ga ondertussen aan de slag met het maken van de vulling. Mix met een mixer de slagroom lobbig, voeg het zoetmiddel, de vanille en de rasp van de citroen toe. Wanneer de slagroom lobbig is mix je nog even de kwark mee zodat er een luchtige vulling ontstaat.
  Verdeel de vulling over 2 schaaltjes (afhankelijk van hoeveel kleuren je terug wil laten komen in de cheesecake).
 • Verwarm in een pannetje de blauwe bessen met 4 el water en laat ze zachtjes koken totdat er een coulis ontstaat. Pureer ze met een staafmixer fijn.
 • Gebruik je gelatine? Week de blaadjes gelatine in koud water, wanneer ze helemaal soepel zijn kun je ze uitknijpen. Voeg 6 blaadjes toe aan het pannetje met blauwe bessen en verwarm dit op een laag vuurtje. Roer ondertussen regelmatig. Wanneer de gelatine is opgelost kun je het mengsel in een dun stroompje toevoegen aan de vulling van één van de mengkommen. Wil je graag naast de donkerpaarse kleur ook een lichtpaarse kleur in de cheescake? Verdeel dan het mengsel over twee kommen en voeg aan het ene kwarkmengsel iets minder blauwe bessen toe dan aan de andere.
  Verwarm in een ander pannetje de 5 blaadjes gelatine met 4 el water en roer dit door elkaar. Wanneer de gelatine is opgelost kun je deze in een dun stroompje toevoegen aan de witte vulling. Mix ondertussen goed om klontjes te voorkomen. Ga door naar stap 9.
 • Gebruik je agar agar? Verwarm 5 gram agar agar in het pannetje met blauwe bessen coulis en laat dit zo’n 4 minuten zachtjes kokoen. Wordt het mengesel te stevig, voeg dan een paar eetlepels water toe. Verwarm een ander pannetje de overige agar agar met 50 ml water en laat dit zachtjes koken zo’n 4 minuten. Blijf ondertussen goed roeren. Dikt de agar agar teveel in voeg dan wat extra water toe. Laat de agar agar in beide pannetjes iets afkoelen en mix het voorzichtig door beide vullingen door het toe te voegen als een dun stroompje om klontjes te voorkomen. Je hebt dan een mengkom met een paarse vulling en een mengkom met een witte vulling.
 • Haal de bodem tevoorschijn en bekleed eventueel de randen met acetaatfolie voor een strak resultaat. Roer de vullingen allebei nog even goed door, deze mag niet te stevig zijn. Is dat wel het geval, haal dan even een staafmixer door de vulling zodat je mooie strepen krijgt wanneer je deze gebruikt.
 • Plaats nu één eetlepel het witte mengsel in het midden van de springvorm, plaats hier weer een lepel van het paarse mengsel op en herhaal dit totdat het op is. Schuif de taart de koelkast in voor zo’n 2 uur. Liefst iets langer. Klop tussendoor voorzichtig met de springvorm op het aanrecht zodat de lagen mooi in elkaar over zullen lopen.
 • Wanneer de vulling stevig genoeg is kun je aan de slag gaan met de topping. Verwarm de blauwe bessen met 4 a 5 eetlepels water en het zoetmiddel in een pannetje. Voeg de arrowroot of maizena toe en laat de blauwe bessen kort koken zodat ze daarna mooi in kunnen dikken. Laat de blauwe bessen volledig afkoelen en verdeel ze over de taart wanneer deze stevig genoeg is. Strooi er nog wat kokosrasp of verse blauwe bessen overheen en GENIET!

Notities

 • Bewaartip! Bewaar de cheesecake afgedekt in de koelkast, dan blijft deze zeker zo’n 3 a 4 dagen goed.
 • Geen fan van blauwe bessen? Gebruik gerust bosvruchten, mango, frambozen of aardbeien.

#ohmypie

Ga je deze zebra cheesecake met blauwe bessen maken? Laat even een berichtje achter, dat vind ik leuk! Heb je een foto? Post deze op mijn Facebook of Instagram. Vergeet mij niet te taggen of de haghtag #ohmypie te gebruiken. Bewaar deze foto ook op een van jouw Pinterest borden.

Ben je op zoek naar meer inspiratie?

Bestel mijn boeken Oh My Pie! of  ‘Bakken zonder Tarwe‘!

Pinterest

Wil je de recepten bewaren op Pinterest? Bewaar dan deze foto op jouw Pinterestbord zodat je de recepten makkelijk terug kan vinden.

Zebra cheesecake met blauwe bessen, glutenvrij én vegan

Wat vind je van dit bericht?

Gemiddeld 4.8 / 5. Reacties: 6

Geef als eerste je mening!

9 comments
 1. Beste Marike,

  Kan ik ook kokosyoghurt gebruiken ipv kwark/Griekse yoghurt? En welke maat bakvorm heb je gebruikt voor dit recept?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Related Posts