Glutenvrije mokka koeken

Het gebeurt mij niet vaak maar afgelopen week droomde ik over koeken. Niet zomaar koeken, mokka koeken en stroopkoeken. Een bijzondere combinatie. Ik besloot meteen aan de slag te gaan in de keuken en heerlijke mokka koeken te maken mét een klein laagje karamel. Ik beloof je, deze koeken wil je proeven! Glutenvrij, vegan én koolhydraatarm te maken.
Mokka koeken
5
(1)

Mokka koeken

Het is één van de koeken waar ik een zwak voor heb. Mijn oma had ze vroeger altijd in huis als wij langskwamen. Je begrijpt vast dat wij het niet bij één konden laten of in elk geval vochten om de laatste kruimel. 😉 Ze worden ook wel Mokka ladies genoemd. Anders dan de naam doet vermoeden is het een Oer-Hollandse koek. Eerder bakte Colette al de Meesterlijke Mokka koeken die zijn zo lekker dat het mij leuk leek om er een vervolg aan te geven. Net iets luxer en oh wat zijn ze lekker! Vooral het laagje karamel geeft de koek een extra smaaksensatie! Ben je hier geen fan van? Laat het dan vooral weg.

Hoe maak je de mokka koeken vegan?

Het is uniek dat deze heerlijke koeken glutenvrij zijn maar voor veel mensen nog fijner dat ze ook vegan te maken zijn. In plaats van het ei kun je plantaardige melk toevoegen aan het deeg. Tip voor jou! Voeg dan ook een theelepel xanthaangom toe om ervoor te zorgen dat de koeken niet zullen brokkelen. Xanthaangom is een natuurlijk bindmiddel en echt een musthave in de glutenvrije keuken. Je hebt er maar een heel klein beetje van nodig voor een perfect resultaat!

Zo maak je de mokka koeken koolhydraatarm!

Jaja, speciaal voor de liefhebbers heb ik de koeken maar liefst drie keer gemaakt. Waaronder ook een koolhydraatarme versie. Zo kunnen ook de mensen die glutenvrij eten én koolhydraatarm of beperkt nu heerlijk meegenieten van dit lekkers. Allereerst gebruik enkel amandelmeel om de koeken te maken en geen havermeel. Een tip kan zijn om 1 tl xanthaangom toe te voegen aan het deeg zodat de koeken minder snel kruimelen. Als zoetmiddel raad ik jou aan om de Brown van Greensweet stevia te gebruiken of erythritol. Het enige nadeel, wanneer je erythritol gebruikt zullen de koeken een lichtere kleur krijgen. Wanneer je het koekdeeg koolhydraatarm maakt is het belangrijk dat je als bindmiddel een ei gebruikt. Anders blijft het deeg en ook de koek heel kruimelig. Laat de spijs weg en gebruik als Gebruik als zoetmiddel van het de mokka creme erythritol of de Brown. Zit je er klaar voor? Bakken maar!

Glutenvrije mokka koeken

Glutenvrije mokka koeken

4 from 7 votes
Recipe by Marike Course: Tussendoortje, Koeken, GebakCuisine: Glutenvrij, Lactosevrij, Vegan, KoolhydraatarmDifficulty: Makkelijk
Koeken

8

stuks
Voorbereiding

20

minutes
Baktijd

12

minutes
Wachttijd

1

hour 
Total time

1

hour 

32

minutes

Mokka koeken! Zo lekker met een knapperige bodem, een romige koffievulling en een krokant laagje chocolade on top. Ik gaf er een twist aan door een laagje karamel toe te voegen. Dit maakt de koeken he-le-maal fantastisch! Uiteraard kun je dit ook weglaten. Glutenvrij, vegan en koolhydraatarm te maken!

ingrediënten

 • 75 g 75 glutenvrij havermeel, volkoren rijstmeel OF 80 g amandelmeel

 • 50 g 50 amandelmeel

 • 40 g 40 (plantaardige) boter of roomboter- in stukje

 • 1/2 ei 1/2 of 25 g appelmoes

 • 35 g 35 kokosbloesemsuiker of Greensweet Brown

 • snufje zout

 • 1 tl 1 bakpoeder

 • 1 tl 1 kaneel

 • Voor de karamel:
 • 8 8 Medjoul dadels

 • 100 ml 100 plantaardige melk -ik heb amandelmelk gebruikt

 • 1 tl 1 vanille-extract

 • Voor de mokka vulling:
 • 200 a 250 g 200 a 250 (plantaardige) roomkaas of mascarpone- de laatste is niet vegan of lactosevrij

 • 1 zakje 1 oploskoffie –mokka

 • 2 tl 2 cacao

 • 40 g 40 kokosbloesemsuiker of Greensweet Brown

 • 1 tl 1 vanille-extract

 • Voor de topping:
 • 100 g 100 pure chocolade- druippels of in stukjes

 • 2 tl 2 kokosolie of zonnebloemolie

 • Optioneel: 8 walnoten

 • Wat heb je nodig?
 • bakplaat

 • bakpapier

 • mengkom

 • spatel

 • steelpannetje

 • hittebestendig bakje

 • Optioneel: spuitzak

Zo maak je het!

 • Doe alle ingrediënten voor het koekdeeg in een mengkom en kneed dit tot een soepel deeg. Is het deeg te droog? Is het deeg te droog? Voeg dan een scheutje plantaardige melk toe. Maak een bal van het deeg en wikkel het in keukenfolie en plaats het deeg een half uurtje a een uurtje in de koelkast zodat de smaken beter tot hun recht zullen komen en de koeken minder uit zullen lopen.
 • Ga ondertussen aan de slag met het maken van de karamel. Zorg ervoor dat je zachte dadels gebruikt, ontpit deze en blend ze samen met de plantaardige melk en vanille tot een zachte pasta. Je kan er een vleugje zeezout aan toevoegen voor een verrassende twist. Zet de karamel even in de koelkast.
 • We maken ook alvast de mokka creme. Doe alle ingrediënten in een mengkom en roer dit allemaal door elkaar. Gebruik je mascarpone? Gebruik dan even een (hand)mixer, dat werkt makkelijker. Proef even of jij de smaak kan waarderen. Is het zoet genoeg? Is de mokka goed op smaak? Voeg zo nodig nog wat koffiepoeder of zoetmiddel toe. Zet de mokka creme in de koelkast.
 • Verwarm de oven op 170 graden onder- en bovenwarmte. Bekleed de bakplaat met bakpapier. Bestrooi je aanrechtblad met wat meel en rol de deegbal uit met een deegroller of koude wijnfles. Steek er met een ronde steker van 5 a 7 cm koeken uit. Je kan hiervoor ook een glas gebruiken bijvoorbeeld. Zorg er wel voor dat de koeken niet te dun zijn.
 • Plaats de ronde koeken op het bakpapier en bak de koeken in de oven voor zo’n 13 a 15 minuten. Laat de koeken afkoelen buiten de oven.
 • Verdeel met een lepel over iedere koek een laagje karamel, laat een klein stukje van de randen vrij. Doe de mokka creme in een spuitzak en spuit op iedere koek een wat mokka creme. Maak met een lepel of paletmesje de koeken mooi glad.
 • Smelt de chocoalde au bain-marie, voeg wat kokosolie of zonnebloemolie toe zodat de chocolade makkelijk uit zal lopen en mooi zal glanzen.
 • Plaats de koeken of een afkoelrekje of op bakpapier. Schep ongeveer 1 eetlepel gesmolten chocolade over iedere koek, en verdeel dit over de koek door de koek te bewegen zodat de gesmolten chocolade goed wordt verdeeld.
 • Versier iedere koek met een walnoot en laat de chocolade uitharden. En nu? Genieten maar!

Recept video

Notities

 • Bewaartip! Bewaar de koeken in een afgesloten bakje in de koelkast, dan blijven ze zo’n 3 a 5 dagen goed.
 • Ben je geen fan van karamel? Laat dit dan vooral weg, zonder smaken ze echt super!
 • Mascarpone geeft een romigere en vollere smaak dan roomkaas. Good to know: Gebruik liever geen light roomkaas, deze loopt uit.
 • Geen fan van mokka of koffie? Maak er chocolade koeken van! Vervang de koffie door 1 el cacao. Enjoy!

#ohmypie

Ga je deze glutenvrije mokka koeken maken? Laat even een berichtje achter, dat vind ik leuk! Heb je een foto? Post deze op mijn Facebook of Instagram. Vergeet mij niet te taggen of de haghtag #ohmypie te gebruiken. Bewaar deze foto ook op een van jouw Pinterest borden.

Ben je op zoek naar meer inspiratie?

Bestel mijn boeken Oh My Pie! of  ‘Bakken zonder Tarwe‘!

Pinterest

Wil je de recepten bewaren op Pinterest? Bewaar dan deze foto op jouw Pinterestbord zodat je de recepten makkelijk terug kan vinden.

mokka koeken

Wat vind je van dit bericht?

Gemiddeld 5 / 5. Reacties: 1

Geef als eerste je mening!

8 comments
 1. In je recept staat dat de mascarpone niet lctosevrij is… maarrrrrrr er bestaat sowieso een lactosevrije variant van Minus-L en veel leuker nog: Schlagfix heeft een vegan variant! En hoewel ik bij het uitproberen vrij sceptisch was over vegan mascarpone, was de tiramisu (met speculoos) echt echt echt heel lekker. Zelfs de gasten die normaal gewone mascarpone eten hebben oprecht genoten van de smaak!

 2. Hmm, deze zijn heerlijk! Echt boven verwachting.
  Had alleen wat problemen met het uitsteken van de rondjes, het deeg was heel plakkerig, misschien toch het scheutje melk er niet in moeten doen.
  Daarnaast vind ik het jammer dat de mokkacreme zo zacht blijft en niet wat opstijft in de koelkast. Beetje gesmeer met eten, maar de smaak maakt dat het wel meer dan waard hoor!
  Ik kreeg de chocolade er niet mooi over verdeeld, maar mocht ook de pret niet drukken 😁

  1. Ah wat leuk om te lezen maar wat jammer van de creme. Deze hoort wel stevig te zijn. Welke roomkaas of mascarpone heb je gebruikt? Wat betreft het deeg kun je deze altijd even koel leggen zodat je er daarna goed mee kan werken. 🙂

  2. Hoihoi!
   Ik wil deze koeken maken, maar moeten het echt medjoul dadels zijn? Of kan het ook met gewone dadels? Zo ja, hoeveel gram moet ik dan nemen?
   Verder kan ik niet wachten tot ze klaar zijn!
   Ik zie zoveel lekkere recepten op je site en insta! Ik ben helemaal fan!
   Toch eens vaker de tijd nemen om jouw recepten te bakken.
   Groetjes Jacolien

 3. Echt veeeeeelste lekker.. ik heb de koffiepoeder vervangen door een extra eetlepel cacao. Na een nachtje in de koelkast zijn ze nog smaakvoller en lekkerder. Niet dat er de volgende dag nog veel over waren..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Related Posts