Gezondere Twix taart, glutenvrij én vegan!

Een grote Twix met een brosse bodem, gevolgd door een licht gezouten karamellaag én een heerlijke chocoladelaag, dat is wat je ervaart wanneer je jouw tanden in deze gezondere Twix taart zet. Deze combinatie is goud waard! Aangezien de normale Twix niet glutenvrij is kon ik het niet laten om er een eigen glutenvrije versie van te maken die ook nog eens vegan is én zonder geraffineerde suikers. Je kan er een taart van maken maar je kan er natuurlijk ook bites van maken, de keuze is aan jou! Ik koos ervoor om er een taart van te maken en mijn vriendinnen te trakteren op een puntje van deze gezondere Twix taart!
Gezondere Twix taart, glutenvrij én vegan!
3.9
(32)

Gezondere Twix taart

Afgelopen week droomde ik over de old school Twix, maar dan een hele grote, het was best een gekke droom. Laat ik bij het begin beginnen. In mijn droom kon ik namelijk bij de bakker alles glutenvrij kopen. De regering had besloten dat alle bakkers glutenvrij moesten bakken. Wauw, wat was ik blij! Ik kocht nog net niet de lokale bakker leeg om alles te proeven. Ik kocht een Twix taart én die won de smaaktest! Ik weet nog goed dat ik van blijdschap een vreugdedansje deed. Op het moment dat ik wakker schrok baalde ik stiekem best wel dat het een droom was. De Twix taart kon ik niet uit mijn hoofd zetten en ik besloot die ochtend nog de keuken in te gaan om een Oh My Pie! versie te maken.

Aan de slag met gezondere Twix taart

Zonder gluten, zonder lactose én ook nog eens plantaardig. De brosse bodem van amandelmeel schoof ik al snel de oven in en de karamellaag maakte ik op basis van verse dadels. Deze hoef je niet te weken, dat is heel fijn én handig. Heel toevallig had ik nog een blikje Lima bonen staan, deze geven iets meer volume aan de karamel en maken de karamel niet mier zoet maar gewoon lekker zoet! Een klein snufje zout door de karamel heen én het feest is compleet. Terwijl de taart stond te “chillen” in de koelkast begon ik alvast aan de chocoladelaag. Door de chocolade te combineren met kokosmelk of slagroom wordt deze stevig maar niet té hard waardoor je de Twix makkelijk door kan snijden. Zo ontstaan er geen scheuren en brokken, iets wat ik erg kan waarderen.

Waar komt de naam Twix eigenlijk vandaan?

Ik kon het niet laten om op onderzoek uit te gaan om te onderzoeken waar de Twix eigenlijk vandaan komt. Eerder had de Twix een andere naam, namelijk: Raider. Deze naam verdween in 1991 wereldwijd en werd vervangen door de naam Twix, een samentrekking van de Engelse woorden “twin” en “biscuits.

Nog meer glutenvrijetaartjes om te maken!

De afgelopen jaren heb ik heel wat fijne recepten verzameld. Wat dacht je van deze glutenvrije Lions bites, Twix Bites, Bounty taart, een heerlijke granola ontbijttaart of deze glutenvrije stroopwafelcake met slagroom? Allemaal heerlijke baksels om van te genieten!

Twix taart

Gezondere Twix taart, glutenvrij én vegan!

4 from 28 votes
Recipe by Marike Course: Cake en brownie, Desserts, Taart, TussendoortjesCuisine: Tussendoortje, Gebak, DessertDifficulty: Glutenvrij, Lactosevrij, Vegan
Personen

10

puntjes
Voorbereiding

20

minutes
Baktijd

10

minutes
Wachttijd

2

hours 
Total time

2

hours 

30

minutes

Een overheerlijke gezondere Twix taart met een krokante bodem, romige karamel én een overheerlijke chocoladelaag on top. Glutenvrij én vegan!

ingrediënten

 • Voor de bodem:
 • 140 g 140 amandelmeel*

 • 1 tl 1 bakpoeder

 • 1 tl 1 vanille-extract

 • 30 g 30 ahornsiroop

 • 50 g (plantaardige) boter of kokosolie- gesmolten

 • Snufje zeezout

 • Optioneel: 1 el kokosmeel

 • Voor de vulling:
 • 200 g 200 Medjoul dadels of verse dadels- ontpit

 • 75 ml 75 kokosmelk- de volle variant OF (plantaardige) slagroom

 • 40 g 40 kokosolie- gesmolten

 • 150 g lima bonen- witte bonen of cannellini bonen (geen fan? laat ze weg)

 • Snufje zout

 • Voor de chocoladetopping:
 • 100 ml 100 kokosmelk – volle variant uit blik of pakje OF (plantaardige) slagroom

 • 125 g 125 pure chocolade

 • Wat heb je nodig?
 • Springvorm  18 cm, 3- 10 cm springvormpjes of een vierkante bakvorm

 • Bakpapier

 • Mengkom

 • Keukenmachine

Zo maak je het!

 • Verwarm de oven voor op 175 graden onder- en bovenwarmte of 160 graden hetelucht.
 • Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier en vet de randen in. Doe alle ingrediënten voor de bodem in een mengkom en kneed deze tot een geheel. Extra handig: Voeg een eetlepel kokosmeel toe zodat de bodem niet plakt en dit neemt later ook het vocht op van de karamel.
 • Schuif de bodem de oven in voor zo’n 10 a 13 minuten, laat afkoelen buiten de oven en ga door met het maken van de karamel.
 • Spoel de bonen schoon in een vergiet en laat ze goed uitlekken. Het extra vocht kan ervoor zorgen dat jouw karamel te nat wordt. Maak de ontpitte dadels fijn met een keukenmachine of staafmixer, voeg de kokosmelk en kokosolie toe zodat er een smeuïge massa ontstaat. Voeg vervolgens ook de bonen toe en mix tot een stevige massa. Is jouw mengsel te stevig? Voeg dan een klein beetje extra kokosmelk toe. Proef even of jouw karamel op smaak is. Voeg eventueel een klein beetje ahornsiroop toe.
 • Verdeel de karamel over de bodem. Dek de springvorm af met folie en laat de karamel zo’n 3 uur opstijven in de koelkast. Ga aan de slag met het maken van de chocoladetopping.
 • Verwarm de kokosmelk of slagroom op een laag vuur. Zet het vuur uit en voeg de chocolade toe. Blijf goed roeren totdat alle chocolade is gesmolten. Wanneer de chocolade zo dik is als stroop kun je dit voorzichtig over de karamel verdelen. Schuif de springvorm weer de koelkast in voor een uur zodat de chocolade goed uit kan harden en de Twix taart stevig genoeg is om aan te snijden.
 • Snijd de Twix taart met een warm scherp mes voorzichtig puntjes of blokjes en geniet!

Notities

 • Kun je niet tegen amandelmeel? Gebruik tijgernotenmeel extra fijn of 110 g glutenvrij havermeel.
 • Ben je geen fan van bonen? Laat ze gerust weg en voeg minder kokosmelk toe.

#ohmypie

Ga je deze Gezondere Twix taart maken? Laat even een berichtje achter, dat vind ik leuk! Heb je een foto? Post deze op mijn Facebook of Instagram. Vergeet mij niet te taggen of de haghtag #ohmypie te gebruiken. Bewaar deze foto ook op een van jouw Pinterest borden.

Ben je op zoek naar meer inspiratie?

Bestel mijn boeken Oh My Pie! of  ‘Bakken zonder Tarwe‘!

Pinterest

Wil je de recepten bewaren op Pinterest? Bewaar dan deze foto op jouw Pinterestbord zodat je de recepten makkelijk terug kan vinden.

Twix taart

Wat vind je van dit bericht?

Gemiddeld 3.9 / 5. Reacties: 32

Geef als eerste je mening!

26 comments
 1. Goedemorgen Marike! Vandaag bakdag met Roos… Wat zal ze verrast zijn met jouw heerlijke twixtaartrecept Super blij met al je recepten !!! Ik zeg.. blijf vooral meer van deze dromen hebben😊 Geniet vandaag en heb plezier 🥰

 2. Lekker lekker! Deze ga ik snel maken!
  Kan ik in de caramel de bonen weglaten of vervangen? Door bijv kikkererwten? Ik wil hem namelijk voor mijn zus maken die allergisch is voor bonen…

  1. Lekkere taart! Voor mij smaakt het niet naar twix/caramel maar op zich niet erg omdat het lekker geworden is. Zoals andere al zeggen had ik ook een wit laagje over de chocolade vd kokosmelk en heeft de vulling een creme kleur ipv mooi caramel kleur zoals op de foto. Ik heb de cannellini bonen gebruikt. Dank voor het recept!

 3. Dit is echt zoooooo’n super lekker taartje! Alle verjaardagsvisite wilde het recept. Natuurlijk enthousiast verteld dat je nog heel veel lekkere recepten op je blog hebt staan!
  Van mij mag deze alleen nog wel een stuk minder zoet. Kan ik gewoon dadels weglaten of moet ik die dan vervangen?

 4. Hi Marike,
  Wat ziet dat er heerlijk uit! Mijn dochter mag helaas geen amandelmeel. Heb je een tip waardoor ik dat zou kunnen vervangen? Bedankt alvast!
  Groetjes Hannah

 5. Wij zaten enorm te stoeien met de hoeveelheid bonen.klein potje gekocht net 240 gr uitlek gewicht. Dus zouden we over moeten houden.
  Helaas was t hele potje net 152 gr wat overbleef na afspoelen.er zat een Dikke gelei omheen die niet wilde uitlekken Maar nu vind ik de vulling erg melig.
  Hadden we voor t afspoelen moeten wegen en dus minder erin moeten doen ?
  Dat snapten we niet helemaal.
  De vulling werd ook niet echt stevig na nachtje koelkast

 6. Hoi Marike,

  Gisteren heb ik deze taart gemaakt volgens jouw recept en hij is echt heerlijk. Bij mij ontstaat, nadat de taart in de koelkast heeft gestaan, een wit vettig laagje op de chocolade en dat ziet er niet zo mooi uit. Weet jij ook hoe dit kan en hoe ik dit kan voorkomen de volgende keer?

  Alvast erg bedankt voor je reactie.😊

  Groeten,

  Jitske

 7. Gemaakt voor het paasfeest in de kerk morgen, mmm! Ik heb op de karamellaag ook nog een laagje gepofte rijst met een beetje van de topping gesmeerd. Heel benieuwd hoe het in de smaak valt. Bedankt!

 8. Ziet er heerlijk uit, maar als je de bonen weg laat, kan je er dan iets anders voor in de plaats doen? Het laagje caramel is nu namelijk maar een paar millimeter dik.

  1. Jazeker, je zou 100 g amandelpasta bijvoorbeeld toe kunnen voegen, dan krijg je een heerlijke karamel met een iets sterker karakter en meer volume. 🙂

   Liefs,
   Marike

 9. Wat ziet dit er heerlijk uit! Super slim om verse dadels te gebruiken, zo gebruik je natuurlijk minder suiker. Deze ga ik binnenkort maken voor mijn verjaardag!

  Groetjes,
  Anne

 10. Ik heb een vraag! Hoe kan het dat bij jou de karamel zo’n mooie oranje kleur heeft en de karamel bij mij redelijk lichtbruin blijft. Kun je vertellen welke bonen jij hebt gebruikt in je recept?

 11. Ben de taart aan het maken voor iemand die veganistisch is en bij ons komt eten.
  Las al eerder een vraag of je de taart kan invriezen? Ben daar benieuwd naar.

  1. Hi Wendy, dat kan zeker! Liefste per punt zodat je de taart makkelijk kan ontdooien. 🙂 Heel veel bakplezier!

   Lieve groet,
   Marike

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Related Posts