De lekkerste glutenvrije appeltaart

De allerlekkerste glutenvrije appeltaart met een krokante bodem, een laagje spijs, een overheerlijke vulling van appeltjes en rozijnen én een krokante crumble on top. Wie wil hier nou niet z’n tanden in zetten?;) Makkelijk om te maken én ook nog eens lactosevrij, vegan én zonder geraffineerde suikers!
glutenvrije appeltaart
4.2
(33)

Glutenvrije appeltaart

Eén van de dingen waar je mij voor wakker kan maken dat is appeltaart. Niet zomaar appeltaart, wel een appeltaart die écht lekker is! Als klein meisje keek ik al mee in de keuken van mijn oma hoe zij de lekkerste appeltaart maken met appels uit de tuin. Mijn liefde voor bakken is in die tijd ontstaan, wat vond ik het mooi om te bakken en stiekem mee te snoepen van het deeg én de verse appeltjes met wat kaneel. De afgelopen jaren heb ik al een aantal recepten voor glutenvrije appeltaart gedeeld maar ik beloof je, dit is één van de allerlekkerste! Dit recept maak ik al een tijd, en beetje bij beetje is het bijgeschaafd. Het deeg is perfect, de vulling torenhoog en echt geweldig op smaak, dan nog niet gesproken over de super lekkere crumble!

Glutenvrije appeltaart bakken

De basis van de taart is gemaakt van voedzame ingrediënten, minder boter én dadelstroop of honing i.p.v. heel veel suiker. Toch heeft de glutenvrije appeltaart de smaak van een normale appeltaart. Zorg ervoor dat het deeg niet te warm is wanneer je het gaat bakken of de vorm ermee bekleed. Is jouw deeg te plakkerig? Zet het deeg dan even koud, dit helpt enorm. Het laagje spijs zorgt ervoor dat het vocht van de appels wordt opgenomen én de korst lekker knapperig blijft! Ideaal! Snijd de appelschijfjes niet te dik, zo worden ze mooi gaar wanneer je ze bakt. Door arrowroot of maizena toe te voegen aan de vulling in combinatie met abrikozenjam, zal je zien dat de vulling heel mooi bij elkaar blijft en de taart heel blijft bij het aansnijden. Bak de taart in zo’n 55 a 60 minuten goudbruin. Plaats eventueel halverwege de baktijd een alluminiumfolie over de taart heen om aanbranden te voorkomen.

Appeltaart bewaren

De glutenvrije appeltaart is eigenlijk het allerlekkerste wanneer je deze een nachtje laatst staan. Dan zijn de smaken goed in de taart getrokken en is het feest nog groter om ervan te genieten! Je kan er ook voor kiezen om na het bakken een paar uurtjes te wachten of gewoon gelijk aan te vallen. De kans is er dan alleen wel dat de taart wat breekbaarder is, niet minder lekker. ;)

Appeltaart recepten!

Dat appeltaart één van mijn favoriete recepten is blijkt wel aan de diversiteit aan recepten die op de website te vinden is. Wil je voor een old school Oma’s appeltaart gaan? Maak dan deze glutenvrije oma’s appeltaart eens! Ontbijten met appeltaart, dan is dit appeltaart ontbijttaartje jouw recept! Of wat dacht je van de appeltaart cheesecake en de appeltaart pannenkoekjes?

Extra lekker met een toef (plantaardige) slagroom!

Als je het écht goed wil doen klop je zelf wat (plantaardige) slagroom op en spuit je er een mooie toef op. Zelf maak ik de slagroom graag steviger met een theelepel xanthaangom en geef ik de slagroom extra smaak met wat citroenrasp, vanillen en zoetmiddel. Eetsmakelijk!

glutenvrije appeltaart
De lekkerste glutenvrije appeltaart
De lekkerste glutenvrije appeltaart

De lekkerste glutenvrije appeltaart

Recipe by Marike
4.2 from 40 votes
Course: Tussendoor, Gebak, DessertCuisine: Glutenvrij, Lactosevrij, VeganDifficulty: Makkelijk
Hoeveelheid

8

puntjes
Voorbereiding

20

minutes
Baktijd

1

hour 
Totale tijd

1

hour 

20

minutes

Appeltaart is één van de meeste geliefde taarten. Met dit recept bak je de allerlekkerste glutenvrije appeltaart met een overheerlijke vulling en een krokante crumble on top. Glutenvrij, vegan én ook nog eens een stukje gezonder dan de doorsnee appeltaart. ;)

ingrediënten

 • Voor het deeg:
 • 200 g glutenvrij havermeel of rijstmeel

 • 125 g amandelmeel

 • 90 g dadelstroop, ahornsiroop of honing

 • 80 g (plantaardige) boter of kokosolie

 • 1 tl kaneel

 • 1 tl bakpoeder

 • 50 g appelmoes of 1 ei

 • snuf zout

 • Voor de spijslaag:
 • 100 g amandelmeel

 • 70 g ahornsiroop of honing

 • rasp van 1/2 citroen + scheutje citroensap

 • Voor de vulling
 • 3 a 4 appels- Elstart of Goudrenet bijvoorbeeld

 • 40 g rozijnen- geweld

 • 2 tl kaneel

 • Optioneel: 2 el kokosbloesemsuiker

 • 1,5 el arrowroot of Maizena

 • 2 el abrikozenjam

 • Voor de crumble:
 • 1/4 van het basisdeeg

 • 3 el havermout

 • Optioneel: amandelschaafsel, enkele noten grof gehakt

 • Wat heb je nodig?
 • springvorm 18 cm a 20 cm

 • mengkom

 • spatel

 • bakpapier

Zo maak je het!

 • Verwarm je oven voor op 160 graden onder- en bovenwarmte. Bekleed de bodem van de
  springvorm met bakpapier en vet de randen in.
 • Begin met het maken van de vulling. Was de appels, snijd het klokhuis eruit en snijd ze in
  hele kleine schijfjes. Meng in een kom samen de andere ingrediënten.
 • Ga verder met de bodem en kruimellaag. Doe alle ingrediënten in een mengkom en stroop je mouwen op. Kneden maar! Minimaal twee minuten totdat alles goed door elkaar is gekneed.
 • Vorm een bal van het deeg en leg ¼ van het deeg even apart. Bekleed de bodem van de
  springvorm en de randen met het deeg. Ik doe dit zelf door de deegbal iets te verkruimelen over de bodem en hem daarna in model te drukken met mijn handen. De rand hoeft niet helemaal tot aan de bovenkant van de vorm te komen, ik zou zeggen zo’n 4 a 5 cm.
 • Maak de spijslaag door alle ingrediënten te mengen tot je een plakkerige substantie hebt en verdeel dit met een lepel over de bodem van de taart. Verdeel hier de schijfjes appel
  overheen en duw de appelstukjes goed aan.
 • Pak het overgebleven deeg er weer bij, strooi hier de havermout bij en maak grove kruimels. Ben je fan van noten? Hak de noten grof en voeg deze ook toe voor een extra bite. Verdeel de kruimels over de appeltaart
 • Schuif de vorm voor 50 a 60 minuten in het midden van je oven. Houd de kruimeltaart na 20 minuutjes even in de gaten want elke oven is anders. De glutenvrije appeltaart eventueel af met een alluminiumfolie als de taart te snel bruin wordt.
 • En klaar is’ie! Het beste is om de taart een paar uur (of een nachtje) in de koelkast te laten
  staan. Hierdoor zal hij steviger worden en kun je hem mooier in punten snijden.

Notities

 • Bewaartip! Bewaar de appeltaart afgedekt in de koelkast, na een dag of zelfs na 3 dagen is de appeltaart het allerlekkerste!
 • Kun je niet tegen amandelmeel? Vervang dit door tijgernotenmeel extra fijn bijvoorbeeld! Dit meel is nootvrij en geeft dezelfde structuur.

#ohmypie

Ga je deze glutenvrije appeltaart maken? Laat even een berichtje achter, dat vind ik leuk! Heb je een foto? Post deze op mijn Facebook of Instagram. Vergeet mij niet te taggen of de haghtag #ohmypie te gebruiken. Bewaar deze foto ook op een van jouw Pinterest borden.

Ben je op zoek naar meer inspiratie?

Bestel mijn boeken Oh My Pie! of  ‘Bakken zonder Tarwe‘!

Pinterest

Wil je de recepten bewaren op Pinterest? Bewaar dan deze foto op jouw Pinterestbord zodat je de recepten makkelijk terug kan vinden.

De lekkerste glutenvrije appeltaart

Wat vind je van dit bericht?

Gemiddeld 4.2 / 5. Reacties: 33

Geef als eerste je mening!

11 comments
  1. Het recept is wat bewerkelijk, vandaag voor de eerste keer gemaakt voor mijn verjaardag.
   Stiekum wat kruimels voorgeproefd.
   Het proeft als gevulde speculaas appeltaart.
   Wel lekker.
   Ik ben benieuwd morgen.

   1. Hee Marja,

    Wat leuk om te lezen dat het is gelukt! Hopelijk heeft iedereen genoten! Waar liep je tegenaan bij het maken van het recept? Wellicht kan ik het verduidelijken in het recept zelf zodat het minder als ‘bewerkelijk’ zal voelen.

    Lieve groet,
    Marike

 1. Hartstikke lekkere appeltaart, heel veel dank voor dit recept! Ik ga zeker de volgende keer noten en geschaafde amandel door de kruimels mengen. Ik ben geen grote zoetekauw, maar het deeg mag van mij toch wel wat zoeter. Zou ik er suiker of extra ahornsiroop doorheen kunnen doen? Of verandert dan de structuur van het deeg? En zo ja, welke hoeveelheid zal ik eens uitproberen? Alvast veel dank voor je reactie. Groet, Evelien

 2. Hey Marike,

  De taart is zo goed gelukt, ook al was het de eerste keer en ben ik geen regelmatige taartenbakster.
  Het is zo moeilijk om lekker glutenvrij eten te vinden, maar met jou site maak ik het gewoon zelf.
  Bedankt hiervoor! 👏

 3. Heel lekkere appeltaart. Niet zo zoet, maar dat vind ik juist wel lekker. Ik had er amandelpulp (van de plantaardige melkmaker) overheen gestrooid.
  De volgende keer zal ik havermeel gebruiken ipv rijstmeel en hopelijk is de taart dan minder droog. De korst/bodem was nu wel wat droog van smaak.

  1. Dat kan zeker, het is aan jou of je dat lekker vindt. Je kan ook gewoon een lepel zoetmiddel gebruiken voor een neutrale smaak :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Related Posts