Glutenvrij brood bakken met een broodbakmachine

Glutenvrij brood bakken, ik vind het ontzettend leuk om te doen. Alleen kan dit ook met een broodbakmachine? Ik geef toe, ik was er een beetje huiverig voor maar toen Panasonic mij uitdaagde om deze broodbakmachine aan de slag te gaan was ik verkocht. Vandaag deel ik mijn ervaringen, do’s en don’ts én mijn favoriete recept voor het overheerlijke glutenvrije rozijnenbrood met vijgen en noten!
Glutenvrij brood bakken met een broodbakmachine
4.3
(4)

Glutenvrij brood bakken met een broodbakmachine

Regelmatig krijg ik de vraag of je mijn brood recepten ook kan maken met een broodbakmachine. Om daar een eerlijk antwoord op te kunnen geven zou ik het uit moeten proberen. Een lange tijd stond het mij tegen om met een broodbakmachine aan de slag te gaan. Zo’n 15 jaar geleden kocht ik er één voor een prikkie en ik weet nog goed dat het mij niet lukte om er een fatsoenlijk brood uit te krijgen zonder dat de deeghaak het brood verruïneerde of dat het brood er als een baksteen uit kwam. Been there, done that! Ondertussen zijn de tijden veranderd, zijn de broodbakmachines van tegenwoordig nóg beter én heb ik mijn kennis over glutenvrij brood bakken vergroot. Ik kan je zeggen, ik moet mijn mening over glutenvrij brood bakken met een broodbakmachine bijstellen. 😉

Ideaal voor mensen die weinig tijd hebben maar toch heel graag glutenvrij brood willen bakken!

Panasonic broodbakmachine

Allereerst wil ik aangeven dat iedere broodbakmachine anders is en dat het altijd goed is om de gebruiksaanwijzing te lezen en de programma’s te kennen van de machine. Zelf bak ik nu deze broodbakmachine van Panasonic en daar heb ik mijn ervaringen op gebaseerd. De broodbakmachine heeft een luxe uiterlijk en is heel makkelijk in gebruik. Naast de normale bakprogramma’s vind ik het super fijn dat er 4 glutenvrije bakprogramma’s aanwezig zijn waarmee je glutenvrij brood, cake, pizzadeeg en glutenvrije pasta kan maken. Er zijn glutenvrije recepten bijgeleverd waardoor je zonder moeite gelijk aan de slag kan gaan. Ideaal voor mensen die weinig tijd hebben maar toch heel graag glutenvrij brood willen bakken! Binnen twee uur staat er een brood op tafel en de geur in huis is voortreffelijk! Het basisrecept voor glutenvrij brood is echt heel fijn. Ik heb het gemaakt en de elasticiteit is super! Daarnaast worden er nog tips gegeven zodat je kan variëren met het recept, heel fijn!

Glutenvrij brood bakken met een broodbakmachine

Glutenvrije broodbak tips!

De afgelopen weken heb ik heel veel geexperimenteerd met de broodbakmachine. Mijn do’s en don’ts heb ik voor jou op papier gezet!

 • Ik heb dit overheerlijke glutenvrije brood recept gemaakt in de machine. TIP! Pas de kneed tijd, rijstijd en baktijd aan en gebruik niet altijd klakkeloos het glutenvrije broodbakprogramma wanneer je een broodbakmachine gebruikt. Ieder recept heeft z’n eigen rijstijd en baktijd.
 • Neem de tijd om jouw broodbakmachine te leren kennen. In het begin zal niet altijd alles goed gaan, zo ben ik wel twee keer vergeten om een bepaald ingrediënt toe te voegen terwijl het wel op de ingrediëntenlijst stond. Mijn leermoment, neem de tijd! 😉
 • Je kan de broodbakmachine ook enkel gebruiken om te kneden en het brood te laten rijzen. Bak het brood in de oven in een andere vorm of op de bakplaat, dit werkt ook heel erg goed!
 • Na het bakken kun je het brood nog even in de oven afbakken op 200 graden voor een extra krokante korst als je dat zou willen.
 • Is het brood een dag oud? Maak het iets vochtig en bak het zo’n 10 minuten in de oven. Je zal zien dat jouw brood ineens weer super smeuïg is!
 • Voeg altijd xanthaangom of psylliumvezels toe aan jouw glutenvrije brood. Dit geeft jouw brood elasticiteit en vervangt daarmee de gluten. Je zal zien dat jouw brood ineens voelt en smaakt als brood met gluten.
 • Wanneer je een kant-en-klare broodbakmix wil gebruiken, stel de broodbakmachine dan in op de tijden die worden aangegeven voor het rijzen en bakken op de verpakking op misbaksels te voorkomen.

Wat kun je beter niet doen?

 • Ieder brood bakken op het standaard glutenvrije broodbak programma.
 • De deksel openen tijdens het rijzen of bakken, hierdoor kan het brood inzakken. Zonde van de ingrediënten.
 • Het brood te lang na het bakken in de broodbakmachine laten, hierdoor bakt het brood verder dan je zou willen.
 • Ken de ingrediënten waarmee je bakt. Wanneer je havermeel vervangt door bijvoorbeeld kokosmeel, krijg je een heel ander bakresultaat. Het is belangrijk om te weten dat wanneer je een ingrediënt wil vervangen er een gelijkwaardige vervanger tegenover moet staan.

Dit zijn mijn belangrijkste tips die ik jou mee wil geven. Heb je nog een tip voor mij, deel hem gerust!

Glutenvrij brood bakken met een broodbakmachine
Glutenvrij brood bakken met een broodbakmachine

Glutenvrij rozijnenbrood met vijgen en noten

Recipe by Marike Course: Ontbijt, Lunch, BroodCuisine: Glutenvrij, Lactosevrij, Tarwevrij, VeganDifficulty: Makkelijk
Hoeveelheid

12

plakken brood
Voorbereiding

10

minutes
Rijstijd + baktijd

1

hour 

50

minutes
Total time

2

hours 

Een overheerlijk glutenvrij rozijnenbrood met vijgen en noten, makkelijk om te maken, mét of zonder broodbakmachine. Glutenvrij én vegan te maken!

ingrediënten

 • 250 g 250 glutenvrij havermeel of volkoren rijstmeel

 • 200 g 200 aardappelzetmeel of tapiocameel

 • 8 g 8 zout

 • 2 tl 2 xanthaangom

 • 9 g 9 gedroogde gist

 • 50 ml 50 ahornsiroop of honing

 • 330 ml 330 amandelmelk

 • 100 g 100 (plantaardige) kwark of 2 eitjes

 • 2 el 2 olijfolie of gesmolten boter

 • 1 el 1 appelazijn

 • 1 el 1 kaneel

 • 50 g 50 rozijnen- geweld

 • 50 g 50 vijgen

 • handje walnoten, pecannoten of paranoten

Zo maak je het!

 • Doe de gist in een kommetje en voeg hier 1 eetlepel ahornsiroop en 200 ml lauwwarme amandelmelk aan toe. Roer dit goed door elkaar en laat zo’n 5 a 10 minuten staan.
 • Doe alle ingrediënten in de broodbakvorm, voeg als laatste de natte ingrediënten toe. Wanneer de gist begint te borrelen voeg je deze ook toe.
 • Kies programma 13, glutenvrij brood bakken. De machine gaat nu zelf aan de slag! Na 6 minuten begint de broodbakmachine te piepen. Haal nu met een spatel de restjes meel of deeg van de zijkant van het blik, doe de klep weer dicht en druk weer op start. De machine gaat nu verder met kneden. Rijzen én bakken!
 • Na iets minder dan 2 uur is het brood klaar! Haal het brood direct uit de bakvorm, ik draaide de broodbakvorm om op een bplank en het brood viel er gemakkelijk uit. Je zal zien dat er weinig meer te zien is van de deeghaak in het brood. 🙂 Laat het brood goed afkoelen voordat je het aansnijdt. Geniet!
 • Geen broodbakmachine in huis? Mix of spatel dan alle ingrediënten goed door elkaar tot een stevig deeg. Plaats de deegbal in een mengkom ingevet met een beetje olie, dek deze af met een vochtige theedoek en laat het deeg zo’n 60 minuten rijzen. Verwarm de oven voor op 190 graden. Bekleed een bakvorm met bakpapier en plaats hier het deeg in. Bak het brood in zo’n 45 minuten goudbruin en GENIET!

Notities

 • Ben je geen fan van havermeel of volkoren rijstmeel? Vervang dit door boekweitmeel of sorghummeel. 🙂
 • Je kan de vijgen en rozijnen ook weglaten of vervangen door gewelde abrikozen.

#ohmypie

Ga je dit glutenvrije rozijnenbrood met noten en vijgen maken? Laat even een berichtje achter, dat vind ik leuk! Heb je een foto? Post deze op mijn Facebook of Instagram. Vergeet mij niet te taggen of de haghtag #ohmypie te gebruiken. Bewaar deze foto ook op een van jouw Pinterest borden.

Ben je op zoek naar meer inspiratie?

Bestel mijn boeken Oh My Pie! of  ‘Bakken zonder Tarwe‘!

Pinterest

Wil je de recepten bewaren op Pinterest? Bewaar dan deze foto op jouw Pinterestbord zodat je de recepten makkelijk terug kan vinden.

Glutenvrij brood bakken met een broodbakmachine

Dit artikel heb ik geschreven n.a.v. mijn ervaringen met de Panasonic broodbakmachine.

Wat vind je van dit bericht?

Gemiddeld 4.3 / 5. Reacties: 4

Geef als eerste je mening!

9 comments
  1. Goed verhaal ! Dank je. Wij denken er al een poosje over na om zelf te gaan bakken. Wat ik me nog afvraag is wat de kosten per brood zijn en wat voor mix jij gebruikt hebt ?

   1. Hey Alice,

    Wat leuk om te lezen! De kosten verschillen afhankelijk van waar je de ingrediënten koopt. Ik bestel ze vaak online in grotere hoeveelheden, dat scheelt veel geld.

    Liefs,
    Marike

 1. Hoi Marike,

  Ik heb een een Panasonic broodbakmachine met gistdispenser. Doe dan alsnog de gist toevoegen bij de overige ingedrienten of kan ik gebruik maken van de gistdispenser?

 2. Beste Marike,

  Waarom meng jij de gedroogde gist met vloeistof? Ik dacht dat gedroogde gist juist níet in aanraking mocht komen met vloeistof? Eerst de natte producten, dan het meel en dan pas de gist? Of is dit voor glutenvrijbrood anders? Ik hoor graag van je. Groetjes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Related Posts