Het lekkerste glutenvrije brood!

Een overheerlijk glutenvrij brood met een krokante korst en een waanzinnig lekkere smaak. Niet te onderscheiden van brood mét gluten. Makkelijk om te maken zonder gist. Dit wil je proeven!
Het lekkerste glutenvrije brood
4.3
(214)

Gezond glutenvrij brood

De vraag naar een lekker glutenvrij broodje is groot, dat is niet gek het is voor veel mensen nog een ware zoektocht om een lekker glutenvrij brood te scoren dat ook nog wat langer houdbaar blijft én dat voedzaam is zonder dat het als een blok beton op je maag valt. Eerder schreef ik een blog over glutenvrij brood bakken en deelde ik al heel wat lekkere recepten om zelf brood te maken. Dit recept is toch wel weer een pareltje om in te lijsten. Het brood heeft een krokante korst en een elastische binnenkant. Daarnaast is het brood licht van kleur maar toch volkoren! Ideaal voor kids of mensen die minder makkelijk brood eten. Het brood is favoriet hier in huis!

Luchtig glutenvrij brood zonder pitjes

Een luchtig brood zonder pitjes, yes ik heb het voor jou! Door glutenvrij havermeel met rijstmeel te combineren heb je gelijk een voedzame basis. Je kan eventueel ook boekweitmeel of sorghummeel gebruiken, hierdoor wordt het brood wel iets donkerder en zwaarder. De smaak van het brood is neutraal. Ik voeg graag een lepel zoetmiddel toe om het broodje een nog fijnere smaak te geven. Dit kun je eventueel weglaten. Door bakpoeder en baking soda te combineren wordt het brood erg luchtig. Je hebt daardoor geen gist nodig. Ideaal voor de mensen die weinig tijd hebben maar wel willen genieten van een lekker glutenvrij brood! Het meest fijne van alles vind ik toch wel dat het brood zeker 4 dagen goed blijft buiten de koelkast. Hierdoor kun je er extra lang van genieten! Ben jij benieuwd? Het recept staat nu online!

Brood bakken

Op zoek naar meer glutenvrije brood recepten? Probeer dan eens het glutenvrije haverbrood, glutenvrije panini’s, glutenvrije hartige broodje of de luchtige bolletjes eens!

glutenvrij brood
gezond glutenvrij brood

Het lekkerste glutenvrije brood!

Recipe by Marike
4.2 from 119 votes
Course: Ontbijt, Lunch, Tussendoor, BroodCuisine: Glutenvrij, Lactosevrij, MelkvrijDifficulty: Makkelijk
Hoeveelheid

12

plakjes
Voorbereiding

10

minutes
Baktijd

50

minutes
Totale tijd

1

hour 

Een overheerlijk glutenvrij brood met een krokante korst en een waanzinnig lekkere smaak. Niet te onderscheiden van brood mét gluten. Makkelijk om te maken zonder gist. Dit wil je proeven!

ingrediënten

 • 200 g glutenvrij havermeel of boekweitmeel

 • 150 g volkoren rijstmeel

 • 20 g psylliumvezels

 • 1 tl bakpoeder

 • 7 g zout

 • 300 g (plantaardige) kwark of stevige yoghurt of geraspte courgette

 • 3 eieren OF 2 el arrowroot opgelost met 4 el water + 50 g extra kwark

 • 130 ml kokend water

 • 2 el olijfolie

 • 1 tl baking soda + scheutje appelazijn of citroensap

 • 1 el ahornsiroop of honing (optioneel)

 • sesamzaad of andere zaden of pitten naar keuze

Zo maak je het!

 • Verwarm de oven voor op 185 graden. Bekleed een cakevorm met bakpapier of vet deze goed in.
 • Roer de melen door elkaar in een mengkom en voeg de psylliumvezels, het zout en het bakpoeder toe. Roer alles goed door elkaar met een garde om te voorkomen dat de psylliumvezels gaan klonteren. Spatel hier de kwark, eieren, zoetmiddel, olijfolie en het hete water doorheen.
 • Los de baking soda op met het citroensap, roer dit als laatste door het beslag.
 • Verdeel het beslag over de bodem van de cake- of broodbakvorm. Top het brood met de zaden of pitten naar keuze. Bak het brood in zo’n 50 a 60 minuten goudbruin. Let op! Iedere oven is anders, de baktijden kunnen hierdoor verschillen.
 • Laat het broodje helemaal afkoelen buiten de oven. Snijd het brood in plakken en GENIET!

Recept video

Notities

 • Bewaartip! Bewaar het brood in een papier zak of in een schone theedoek op het aanrecht. Dan blijft het zo’n 4 dagen vers of vries het brood per plak in.
 • Eivrij of vegan? Vervang de eieren door 50 g extra kwark + 2 el arrowroot + 4 el water.

#ohmypie

Ga je dit glutenvrije brood maken? Laat even een berichtje achter, dat vind ik leuk! Heb je een foto? Post deze op mijn Facebook of Instagram. Vergeet mij niet te taggen of de haghtag #ohmypie te gebruiken. Bewaar deze foto ook op een van jouw Pinterest borden.

Ben je op zoek naar meer inspiratie?

Bestel mijn boeken Oh My Pie! of  ‘Bakken zonder Tarwe‘!

Pinterest

Wil je de recepten bewaren op Pinterest? Bewaar dan deze foto op jouw Pinterestbord zodat je de recepten makkelijk terug kan vinden.

Het lekkerste glutenvrije brood

Wat vind je van dit bericht?

Gemiddeld 4.3 / 5. Reacties: 214

Geef als eerste je mening!

53 comments
 1. Dag Marike,
  Ik heb dit brood gebakken en het is echt lekker van smaak. Het was ook mooi gerezen. Toen ik het sneed was het precies niet goed uitgerezen of uitgebakken. Zou het helpen om een iets grotere bakvorm te gebruiken zodat het wat platter is om af te bakken? Of moet ik het wat langer in de oven laten?
  Ik ben grote fan van jouw receptjes 😋
  Groetjes, Karolien.

 2. Heel erg lekker brood, snel klaar! Makkelijk om te maken ook nog. Alleen lijkt het of de bodem van mijn brood niet helemaal doorbakken is. Wat deed ik fout?

 3. Hi Marike,
  Ik heb vandaag ook voor het eerst een glutenvrij brood gebakken. Maar net als bij de andere dames is is de onderste helft veel te compact, een beetje zompig, gebleven na het bakken. Heb je een tip hoe ik dit kan voorkomen?
  Want een wel goed gerezen stukje smaakt namelijk wel superlekker!!
  Ik ga het brood toch maar opnieuw maken 😉.
  Oja, je glutenvrije appelontbijttaartje is trouwens ook heeeerlijk!

  1. Hi Lianne,

   Ah wat jammer! Het kan zijn dat jouw kwark iets te nat was, dus te waterig of het kan zijn dat het brood nog iets langer moest bakken, hou volgende keer 60 min aan.
   Wellicht kun je hier iets mee!

   Liefs,
   Marike

  2. Herkenbaar, ook 1 hoekje onder net niet helemaal gaar. Maar verder heel lekker en ook prima gerezen. De bakvorm was vrij vol. volgende keer doe ik hem iets minder vol en maak ik er een kleine versie bij.

 4. Hi, op zoek naar lekker glutenvrij brood, vond ik (eindelijk) dit receptje. Ik heb het in de broodbak machine gemaakt (met lauw water ipv kokend) en het kwam er prachtig uit. Heb er heerlijk van gegeten. Bak het nu voor de tweede keer, ben benieuwd of het weer zo goed lukt. Bedankt voor dit fijne recept!

   1. Wat een ontzettend lekker brood is dit.
    Al meerdere keren gemaakt, vandaag heb ik boekweitkorrels (geroosterd & afgeblust) meegebakken. Een heerlijke toevoeging, waardoor het brood nog lekkerder ruikt. 😋

 5. Marike, ik vroeg me af of ik het brood in of uit de vorm af moet laten koelen? En dank dank dank voor al jouw heerlijke recepten. Ik maak daar zeer vaak gebruik van

  1. Op zich was het een heel lekker brood, maar vrij vast, totaal niet gerezen. Ik heb de wel de vegan variant gemaakt. De tweede keer had ik hetzelfde. De foto’s zien er zo smakelijk uit, heb jij nog tips?

 6. Ik had het niet verwacht, maar het brood is erg lekker en goed gelukt!! Ik heb het gemaakt met honing en citroensap en kokosyoghurt. De zaden geven er echt smaak aan.

  1. Hi Jacqueline, het is al een tijd gelden maar weet je nog of je diezelfde hoeveelheid kokosyoghurt aan hield? Mijn zoontje mag naast gluten ook geen koemelk.

 7. Hoi Marike! Gisteren je brood gemaakt en heerlijk, wat evenaart dit het brood wat je normaal koopt. Elastisch en luchtig en lang houdbaar. Wel vind ik het qua smaak toch wat vlak…kan je daar iets mee? Ik gebruik toch goede producten maar blijft het toch minder smaakvol. Hoor graag of je deze reactie vaker hoort of dat het persoonlijke ervaring is. Maar tips zijn welkom!

  1. Hee Marijke, je zou een snufje extra zout toe kunnen voegen dan komen de smaken beter uit. Wil je een hartig brood bakken? Voeg gerust kruiden toe en eventueel wat zongedroogde tomaatjes. WIl je een zoet brood bakken? Dan is een snufje kaneel en een handje rozijnen ideaal om toe te voegen!

 8. Hoi Marike!

  Mijn zoon moet glutenvrij eten en ik kom op jouw site terecht met die heerlijke recepten. Ik wil van het weekend dit brood maken. Ik zie dat jij volkoren rijstmeel gebruikt. Waar koop je dat? En is dat dan een grootverpakking? Kun je ook gewone rijstmeel gebruiken?

 9. Hai,
  Welke maat cakevorm heb je gebruikt? En kan het water eventueel door amandelmelk of havermelk worden vervangen?

  Groetjes Angelique

  1. Lang op zoek geweest nr een goed recept voor een glutenvrij brood voor mijn dochtertje, maar oooooo wat ben ik blij met jouw recepten. Al enkele geprobeerd, maar dit brood is totnutoe favoriet! Lekker van smaak, heerlijk smeuïg, makkelijk te maken en belangrijk: een voedzaam brood.

 10. Hoi Marike,
  Heb het brood vandaag met courgette gedaan maar het is niet zo luchtig geworden als dat je hem maakt met Griekse yoghurt. Jammer maar ver smaakt het goed.
  Klopt dit of kun je mij tips geven zodat het ook luchtig wordt met courgette?
  Heb verder het recept aangehouden alleen de kwark/yoghurt vervangen door courgette.
  Thnxx voor je reactie en ga vooral zo door met je mooie recepten:)

 11. Gisteren jouw glutenvrije brood gebakken (meteen 2 broden) en wat zag het er super mooi uit! Was goed gerezen en had een krokante korst toen ik er boterhammen van ging snijden nadat het was afgekoeld (haalde er wel 18 snedes uit!) maar………. toen ik de eerste hap van een boterham nam…… was het veeeeeel te zout!!! 😖 Het ligt niet aan mijn weegschaaltje, want ik heb verschillende kleine verpakte producten, waar het gewicht op stond, gewogen en die klopten precies! Het was echt zó zout dat ik de twee prachtige broden weg heb moeten gooien (waren door biologisch gekochte ingredienten ruim €5,- per brood!)

  Dus mijn advies: doe er niet meer dan 4 of 5 gram zout in!

  Ik geef het nog niet op, ga zo weer een brood met dit recept maken… met 4 gram zout… Ik verwacht dan een heerlijk glutenvrij brood!

  Welke (meeste biologische) ingredienten heb ik gebruikt;

  150 gram wit rijstmeel
  200 gram volkoren havermeel
  20 gram psyllium vezels
  1 theelepel bakpoeder
  4 gram zeezout

  300 gram volle kwark (dik)
  3 eieren
  130 ml heet water
  2 eetlepels olijfolie
  1 theelepel baking soda + halve citroen (op het laatst pas erdoor roeren!)
  1 eetlepel honing
  Extra toegevoegd : 3 eetlepels gebroken lijnzaad, 3 eetlepels zonnebloempitten, 3 eetlepels haverzemelen (maar kunnen ook andere zaden in)

  Topping: haverzemelen en zonnebloempitten

  Twee gevulde cake-bakblikken in voorverwarmde heteluchtoven op 175 graden (had geen mogelijkheid om m op 185 graden te zetten)
  1 uur in de oven
  Uit de bakblikken gehaald op rooster af laten koelen
  Ik kon er 18 sneden van snijden! Ik heb mooie fotoos van de broden gemaakt, maar kan die hier helaas niet plaatsen 😉

  Veel succes met bakken!
  Groet, Alexandra

 12. Al meerdere malen gebakken, het brood rijst goed. Maar het blijft te compact. Zelfs na 70 minuten in de oven. Toch maar wat minder vocht toevoegen dan? De kwark had ik al laten uitlekken en bevatte al minder vocht dus.

 13. Hallo Marike,
  Gisteren je brood gemaakt in de airfryer in een bakblik op 165 graden voor 50 min. toen omgedraaid en nog 5 min. gebakken. Ik had nog 150gr. griekse yoghurt (0%) en aan gevuld met gewone volle yoghurt en 20gr. minder water gebruikt, een prachtig en heerlijk brood geworden.

 14. Hi Marike, ik ben van plan dit recept uit te proberen. Kan ik in plaats van psylliumvezels ook lijnzaad gebruiken?

  Groetjes,
  Joanneke

 15. Ik heb het brood gebakken vandaag. Het is prima gelukt, ik ruik alleen een soort ammoniak geur eraan. Ik heb alpro nature gebruikt als yoghurt. Wat is er mis gegaan? Ik heb gewone baking soda gebruikt, oranje pakje.

 16. Hoi Marike,

  Afgelopen week het glutenvrije brood gebakken met jouw recept.
  Goed gelukt en eenvoudig om te maken. Komt zeker vervolg.
  Een nadeel : te snel op omdat het zo lekker is.
  Bakgroet , Joke

 17. Heb al verschillende malen een glutenvrij brood gemaakt maar dit is echt een super lekker recept! Krokante korst, helemaal niet droog (met geraspte courgette gewerkt) en heel lekker van smaak. Je kunt variëren met verschillende glutenvrije meelsoorten en met de zaden, pitten.
  Dankjewel Marike voor dit stukje geluk elke dag!

 18. Heerlijk brood!! Niet te zout, niet zompig of nat (dit nav andere reviews) Gewoon perfect en de smaak al helemaal! En mijn oven is niet de allerbeste en dan toch een goed gebakken brood!

 19. Vandaag voor het eerste gemaakt! Wist niet welk formaat bakblik ik moest gebruiken, heb een 30cm gepakt en daardoor is hij iets platter geworden dan gehoopt. 25cm was beter geweest! Volgende keer ook een kwark ipv yoghurt (hij is nog een beetje nat) en iets minder zout toevoegen. MAAR, nu al zoveel beter dan dat vieze kant en klare glutenvrije brood dat je kunt kopen 👏🏻

 20. Het is een heerlijk broodje, dank je wel Marike!
  Ik gebruikte boekweitmeel, rijstmeel, Griekse yoghurt en een grotere cakevorm.

 21. DANKJEWEL Marike!! Het is zó’n lekker brood! Hij is bij mij de derde keer het beste gelukt. Heb een beetje met melen geëxperimenteerd. Deze keer heb ik 100 gram Gierstmeel gebruikt (ik had niet meer) en dan 250 gram havermeel (zelf gemaakt van haver in de keukenmachine). Ik gebruik psylliumpoeder dus heb 15 gram genomen. Voor de rest je recept aangehouden met eieren en stevige yoghurt en 60 min in de oven. De andere keren was hij bij mij ook aan de onderkant nog een soort van niet gaar, maar nu helemaal perfect luchtig! Ik ben zo blij!!
  Ik verheug me nu al op het volgende brood momentje!!

 22. Hallo Marike,

  Ik heb gisteren voor het eerst dit glutenvrij brood gemaakt in mijn broodmachien van panasonic met het glutenvrij bakprogramma. Maar het is jammer genoeg niet gelukt. Ik heb alle verhoudingen gebruikt zoals het geschreven staat. Maar het brood bleef bodding/cake achtig. Zelf nog in de gewone oven bij gezet maar het kwam niet goed. Ook vond ik het brood te zout proeven.
  Hebt u soms nog tips voor het maken van dit brood in het broodbakmachien. (Ik heb de zelfde aangekocht als op u site staat)
  Mvg,
  Stéphanie

  1. Hee Stephanie,

   Ai, wat vervelend. Ik zie ook wat er mis is gegaan. Het is belangrijk dat je de baktijden en temperaturen aan blijft houden van de recepten die je volgt dus niet standaard altijd het glutenvrije programma. Dit recept hoeft niet te rijzen en bakt het makkelijkste in de oven. Bak het brood de eerste 20 minuten op 200 graden en je zal zien dat het beter uit de vorm komt. Daarnaast kun je minder zout gebruiken.

   Voor de broodbakmachine zou ik eerder kiezen voor broden met gist zoals deze: https://marikebol.com/2021/10/16/glutenvrij-brood-bakken/

   Mocht je nog hulp nodig hebben, geef gerust een gil.

   Lieve groet,
   Marike

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Related Posts