Glutenvrije tompoucen maken!

Glutenvrije tompoucen met krokant bladerdeeg, een overheerlijke gele room een fris glazuurtje on top. Super leuk om te maken voor Koningsdag, 5 mei of voor elke andere gelegenheid waarbij jij denkt, die tompouce die lust ik nu! Ik laat je stap voor stap zien hoe ik mijn glutenvrije tompoucen het liefste maak. Zit je er klaar voor? Bakken maar!
Glutenvrije tompouce
4.9
(9)

Glutenvrije tompoucen bakken

Als kind was ik er al gek op, tompoucen. Zo heel soms stonden ze op tafel. Als dat zo was, dan was het écht feest! Sinds ik glutenvrij moet eten, heb ik ze eigenlijk niet vaak meer op. Ze zijn moeilijk verkrijgbaar én zelf maken leek mij erg lastig. Ik besloot de keuken in te duiken om de tompoucen zelf te maken. Eerlijk is eerlijk, zo moeilijk is het niet! Glutenvrije tompoucen zijn écht het allerlekkerste wanneer je ze zelf maakt, dat beloof ik je. Je kan ze maken met een oranje glazuur of natuurlijk met een roze glazuur.

Glutenvrije tompoucen maken

Tompoucen bakken met Schär bladerdeeg

Voor de tompoucen heb ik het bladerdeeg van Schär gebruikt. Het bladerdeeg is niet alleen glutenvrij, maar ook lactosevrij en vegan. Je kan het gebruiken voor zowel hartige baksels als zoete baksels. Zo bak je er een heerlijke glutenvrije hartige taart mee, appelflappen en ook glutenvrije tompoucen. Het is belangrijk om het bladerdeeg op kamertemperatuur te laten komen, uit te rollen en af te dekken met een vochtige theedoek zodat het bladerdeeg niet uitdroogt. Vervolgens heb ik hier 8 plakken uit gesneden van 5 bij 10 cm. Prik met een vork gaatjes in de plakjes bladerdeeg en zet er iets zwaars op tijdens het bakken. Zo voorkom je dat het bladerdeeg tijdens het bakken te bol gaat staan. Na zo’n 20 minuten bakken heb je een geweldige basis voor jouw tompoucen!

Extra lekker met zelfgemaakte gele room

Ik gaf het al aan, de glutenvrije tompouce staat of valt (letterlijk) met de gele room. Ik heb deze gemaakt van plantaardige melk (je kan ook gewone melk gebruiken). Door dit te koken met een vanille stokje ontstaat al snel de perfecte basis. De kunst is om de gele room te koken, te roeren en nog heel even door te laten koken wanneer het begint in te dikken. Dan heb je namelijk wanneer deze is afgekoeld de perfecte gele room! Spuit er mooie strepen van op de tompoucen én geniet!

Glutenvrije tompoucen maken
gele room maken

Glutenvrije tompoucen maken!

Recipe by Marike
4.5 from 11 votes
Course: Tussendoor, GebakCuisine: Glutenvrij, Lactosevrij, MelkvrijDifficulty: Makkelijk
Hoeveelheid

4

tompoucen
Voorbereiding

30

minutes
Baktijd

20

minutes
Totale tijd

50

minutes

Glutenvrije tompoucen met krokante koekbodems, een zelfgemaakte gele room en een fris glazuurtje. Leuk om te maken én ook nog eens hartstikke lekker! Glutenvrij, lactosevrij en melkvrij te maken!

ingrediënten

 • Voor de koekbodems:
 • 1 rol Schär bladerdeeg

 • Voor de gele room:
 • 500 ml (plantaardige) melk

 • 1 vanillestokje

 • 100 g suiker

 • 45 g arrowroot of maizena

 • 2 eidooiers*

 • Voor het oranje glazuur:
 • 100 g poedersuiker

 • 3 elc wortelsap OF sinaasappelsap + 1 el citroensap

 • Optioneel: mespuntje oranje kleurstof voor een fel-oranje kleur

 • Voor de slagroomtoefjes:
 • 100 ml (plantaardige) slagroom

 • 2 el suiker of ahornsiroop

 • 1 tl vanille-extract

 • Wat heb je nodig?
 • Bakplaat

 • Bakpapier

 • 2 Spuitzakken + spuitmondje

 • Mengkom

 • Vershoudfolie

 • Garde

Zo maak je het!

 • Als eerste gaan we aan de slag met het maken van de gele room. Giet 450 ml melk in een pan. Snijd het vanillestokje met een scherp mesje open en schraap het merg eruit. Voeg zowel de peul als het merg toe aan de melk en breng alles aan de kook.
 • Doe de overige melk met de suiker en de eidooiers in een kom en klop dit goed door elkaar. Zeef als laatste de maïzena erdoor en maak er een mooi glad papje van. Verwijder als de melk kookt het vanillestokje. Giet al roerende de helft van de hete melk bij het suikermengsel. Schenk dit mengsel vervolgens bij de melk in de pan en breng aan de kook. Blijf ondertussen goed roeren met een garde om aanbranden te voorkomen. Wanneer het mengsel dikker wordt, laat je het nog een minuut zachtjes doorkoken terwijl je goed blijft roeren. Zet het vuur uit.
 • Giet de gele room in een schaal en dek deze af met keukenfolie. Plaats het folie direct op de room om te voorkomen dat er een vel op de room ontstaat. Laat de room helemaal afkoelen.
 • Verwarm de oven voor op 190 graden onder- en bovenwarmte. Snijd het bladerdeeg in 8 stukken van 5 bij 10 cm. Leg deze op een bakplaat bekleed met bakpapier en prik met een vork gaatjes in elk stukje bladerdeeg. Plaats hier bakpapier bovenop en een bakplaat of een bakvorm om ervoor te zorgen dat het bladerdeeg niet opbolt.
 • Bak de glutenvrije tompoucen in 20 minuten goudbruin.
 • Laat het bladerdeeg afkoelen. Maak in de tussentijd het glazuur door de poedersuiker te mengen met het wortelsap of sinaasappelsap. Doe dit voorzichtig, want glazuur wordt snel te dun. Dus zorg voor een dik stroperig glazuur. Is jouw glazuur nog iets te dik? Voeg dan een scheutje citroensap toe.
 • Verdeel het glazuur over 4 plakjes bladerdeeg en laat het glazuur uitharden.
 • Klop de room los met een handmixer of garde en vul hiermee de spuitzak met een kartelspuitmondje. Spuit mooie banen of toeven op de 4 overgebleven tompoucebodems en dek ze voorzichtig af met de geglazuurde bladerdeegplakjes.
 • Wil je er echt een feest van maken? Versier de tompoucen dan met toefjes slagroom. Klop de slagroom stevig met vanille en suiker of ahornsiroop, spuit een aantal toeven op de glutenvrije tompoucen en geniet!

Notities

 • Bewaartip! De glutenvrije tompoucen zijn het allerlekkerste wanneer je ze dezelfde dag nog opeet.
 • Variatietip! Maak eens roze tompoucen. Gebruik 3 el frambozensap om een mooie roze kleur te maken.

#ohmypie

Ga je deze glutenvrije tompoucen maken? Laat even een berichtje achter, dat vind ik leuk! Heb je een foto? Post deze op mijn Facebook of Instagram. Vergeet mij niet te taggen of de haghtag #ohmypie te gebruiken. Bewaar deze foto ook op een van jouw Pinterest borden.

Ben je op zoek naar meer inspiratie?

Bestel mijn boeken Oh My Pie! of  ‘Bakken zonder Tarwe‘!

Pinterest

Wil je de recepten bewaren op Pinterest? Bewaar dan deze foto op jouw Pinterestbord zodat je de recepten makkelijk terug kan vinden.

Glutenvrije tompouce

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met het Schär. Ik bepaal zelf met welke merken/bedrijven ik samenwerk. Hierdoor kies ik er bewust voor om alleen samen te werken met bedrijven en merken waar ik volledig achter sta.

Wat vind je van dit bericht?

Gemiddeld 4.9 / 5. Reacties: 9

Geef als eerste je mening!

6 comments
 1. Hoi,
  Welke plantaardige melk gebruik jij voor de gele room. Mijn kinderen eten koemelk vrij i.v.m. hun allergie en gele room is eigenlijk het enige dat ik nog steeds niet net zo lekker heb gekregen met plantaardige melk als met gewone melk. Er blijft een “rare” bijsmaak aanzitten vind ik.
  Heel benieuwd welke plantaardige melk jij gebruikt hebt.
  Groetjes Joyce

  1. Hey Joyce,

   Ik gebruik amandelmelk van Alpro of AH eigen merk uit de koeling, die vind ik prettig werken. Wunda vind ik ook prettig. Het is maar net wat je smaak is.

   Lieve groet,
   Marike

 2. Hallo Marieke,

  Het recept ziet er heerlijk uit. Ik gebruik liever geen eidooiers. Heb jij een tip waarmee ik deze kan vervangen?

  Groeten van Astrid

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Related Posts