Glutenvrije kwarktaart met blauwe bessen en granola bodem

Een luchtige glutenvrije kwarktaart met een blauw kleurtje. Wat een spektakel om te zien! Met een robuuste granola taartbodem en een frisse citroen-vanille vulling. De blauwe Spirulina geeft de taart een natuurlijke blauwe kleur én de blauwe bessen maken het feest compleet. Glutenvrij én vegan te maken!
Glutenvrije kwarktaart met blauwe bessen
3.8
(13)

Glutenvrije kwarktaart maken

Speciaal voor Loek maakte ik een taart in zijn favoriete kleur met de smaken vanille, citroen en blauwe bessen. Zie hier het resultaat! Met een krokante no-bake bodem gemaakt van heerlijke granola en een romige maar vooral frisse vulling. Vaderdag of niet, deze glutenvrije kwarktaart is een enorme aanrader! De taart ziet er ‘ingewikkeld’ uit maar ik beloof je dat dit ontzettend meevalt. Je kan de taart gerust een paar dagen bewaren in de koelkast. Zo kun je er op elk moment van genieten! De granola heb ik gebruikt van OOT granola. Dat is wat mij betreft de lekkerste glutenvrije granola. Ik heb de nieuwe versie gebruikt citroen-maanzaad. Deze is zooo fris! Een dikke tip voor iedereen die de granola zou willen proberen.

Een blauwe taart maak je met blauw Spirulina poeder

Blauwe Spirulina is een natuurlijke kleurstof die een felblauwe kleur geeft aan maaltijden en drankjes. Het wordt veel gebruikt voor smoothiebowls, taarten, vullingen en cakes. Blauwe spirulina poeder kan op verschillende manieren worden ingezet. Naast de gezonde voedingsstoffen waaronder eiwitten, vitamines en ijzer die bijdragen aan de inname van de gezonde voedingsstoffen heeft de Spirulina natuurlijk een heel bijzondere kleur. De blauwe kleur heeft het poeder te danken aan de herkomst: Spirulina algen en het is daarom een zeer geschikt middel om op een gezonde manier kleur te geven aan gerechten, hoe leuk is dat?!

Bakken met natuurlijke kleurstoffen

Het is je vast niet ontgaan dat ik graag natuurlijke kleurstoffen gebruik om de taarten of cake vullingen mee te kleuren. Van dragonfruitpoeder voor een roze kleur, gevriesdroogde aardbeien of frambozenpoeder voor een licht rode of roze kleur, Acai voor een paarse kleur en blauw Spirulina voor een blauwe kleur. Ik kan het je alleen maar aanrader om het eens te proberen. De kleurstoffen koop ik graag bij De Notenshop, daar hebben ze deze allemaal in het assortiment. Heb je dit niet in huis of vind je het te duur? Gebruik gerust een andere kleurstof naar keuze.

De lekkerste glutenvrije kwarktaart recepten!

Ben je fan van kwarktaart? Dan moet je hier zijn! Wat dacht je van de luchtige aardbeientaart, de mango-passievrucht kwartaart bites, zebrataart met blauwe bessen of de Stracciatella Brownie taart?

glutenvrije-kwarktaart-met-blauwe-bessen-en-granola-bodem
Glutenvrije kwarktaart met blauwe bessen

Glutenvrije kwarktaart met blauwe bessen

Recipe by Marike
4.1 from 10 votes
Course: Ontbijt, Tussendoor, Taart, Dessert, VaderdagCuisine: Glutenvrij, Lactosevrij, VeganDifficulty: Makkelijk
Hoeveelheid

8

puntjes
Voorbereiding

20

minutes
Wachttijd

3

hours 
Total time

1

hour 

Een luchtige glutenvrije kwarktaart met een blauw kleurtje. Wat een spektakel om te zien! Met een robuuste granola taartbodem en een frisse citroen-vanille vulling. De blauwe Spirulina geeft de taart een natuurlijke blauwe kleur én de blauwe bessen maken het feest compleet. Glutenvrij én vegan te maken!

ingrediënten

 • Voor de bodem:
 • 150 g glutenvrije granola- ik heb de citroen-maanzaad granola van OOT gebruikt

 • 6 Medjoul dadels- ontpit

 • Voor de vulling:
 • 300 ml (plantaardig) slagroom

 • 500 g (plantaardige) kwark of Griekse yoghurt

 • 50 ml ahornsiroop of agavesiroop

 • rasp van 1/2 citroen

 • 2 tl vanille-extract

 • 8 blaadjes gelatine of 6 agar agar

 • 2 el blauwe Spirulina of andere blauwe kleurstof

 • Voor de topping:
 • verse blauwe bessen en bramen

 • optioneel: pure chocolade- gesmolten

 • Wat heb je nodig?
 • springvorm 18 a 20 cm

 • mengkom

 • optioneel: mixer of handmixer

 • optioneel: acetaatfolie

Zo maak je het!

 • Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier en vet de randen in.
 • Zorg ervoor dat de dadels zacht zijn, wel ze eventueel in heet water. Kneed of mix ze kort tot kruimelig deeg (het mag niet te droog zijn, voeg evt. een extra dadel toe of een scheutje water).
 • Bekleed de randen van de springvorm met acetaatfolie (optioneel) voor een strakke rand. We gaan nu aan de slag met het maken van de vulling.
 • Klop de slagroom lobbig met het zoetmiddel, vanille en de citroen. Spatel hier 4/5 van de kwark doorheen.
 • Gebruik je gelatine? Wel de blaadjes los van elkaar in koud water. Verwarm de blaadjes gelatine in een pannetje op laag vuur. Wanneer ze zijn opgelost kun je het vuur uitzetten. Voeg hier 1/5 van de kwark aan toe en roer goed door elkaar. Voeg de gelatine toe aan de slagroom in een dun stroompje terwijl je mixt. Zo voorkom je klontjes. Ga door naar stap 7.
 • Gebruik je agar agar? Verwarm de agar agar in een pannetje met 100 ml (plantaardige) melk of water. Laat het zo’n 4 minuten zachtjes koken. Wanneer de agar agar teveel indikt kun je hier iets meer melk of water aan toevoegen. Roer ondertussen goed. Zet het vuur uit en voeg de kwark toe. Voeg de agar agar toe aan de slagroom in een dun stroompje terwijl je mixt. Zo voorkom je klontjes.
 • Verdeel 1/3 van de vulling over de bodem van de springvorm. Klop een paar keer zachtjes op het aanrecht om de bubbels uit de vulling te halen. Zet de springvorm in de koelkast.
 • Voeg 1 eetlepel Spirulina toe aan de overige vulling en mix dit nog even goed door elkaar. Verdeel 1/2 van de overige vulling over de witte vulling en zet deze weer in de koelkast.
 • Mix de overige vulling nog even luchtig met de laatste lepel blauwe Spirulina en schenk ook deze vulling over de lichtblauwe vulling heen. Klop nog een keer op het aanrecht en zet de taart in de koelkast. Laat de taart zo’n 3 uur opstijven.
 • Versier de taart met verse blauwe bessen, bramen of ander fruit. Swirl hier overheen met wat gesmolten pure chocolade. Ik doe hiervoor altijd de gesmolten chocolade in een boterhamzakje en ik knip het puntje van het zakje zodat je de chocolade mooi kan begeleiden.
 • Snijd de taart in punten en GENIET!

Notities

 • Bewaartip! De blauwe kwarktaart blijft zo’n 4 dagen goed afgedekt in de koelkast.
 • Geen Spirulina in huis? Gebruik gerust andere blauwe kleurstof.
 • Liever een andere kleur? Dat kan je kan de taart ook prima roze maken met dragonfruitpoeder.

#ohmypie

Ga je deze glutenvrije kwarktaart maken? Laat even een berichtje achter, dat vind ik leuk! Heb je een foto? Post deze op mijn Facebook of Instagram. Vergeet mij niet te taggen of de hashtag #ohmypie te gebruiken. Bewaar deze foto ook op een van jouw Pinterest borden.

Ben je op zoek naar meer inspiratie?

Bestel mijn boeken Oh My Pie! of  ‘Bakken zonder Tarwe‘!

Pinterest

Wil je de recepten bewaren op Pinterest? Bewaar dan deze foto op jouw Pinterestbord zodat je de recepten makkelijk terug kan vinden.

blauwe kwarktaart

Wat vind je van dit bericht?

Gemiddeld 3.8 / 5. Reacties: 13

Geef als eerste je mening!

1 comment
 1. Bij mij is het mislukt om met agar agar een stevige vulling te krijgen. Dit recept maar ook het andere recept (de roze) is niet helemaal duidelijk maar zoals ik het lees moet ik 1/5 van de kwark mengen met de agar agar en daarna dat bij de vulling doen….. of alleen bij de slagroom?? En wat gebeurt er dan met de 4/5 van de kwark?
  Ik heb de kwark toegevoegd aan de agar agar en daarna dat aan de rest van de vulling dus slagroom plus kwark. Is dat mijn fout? Het werd een soort pudding zeg maar en niet stevig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Related Posts