Glutenvrije en vegan MonChoutaart met Bastogne koekbodem

Het recept voor een heerlijke glutenvrije MonChou taart met een krokante Bastogne koekbodem. Kruidig, vol van smaak en makkelijk om te maken. Ik laat je zien hoe je zo’n overheerlijke taart maakt! Glutenvrij én vegan.
glutenvrije MonChoutaart
4.2
(40)

Glutenvrije MonChoutaart maken

Een glutenvrije MonChoutaart, het recept stond al heel lang op mijn website alleen stammen de foto’s uit het jaar kruik dus tijd voor een update. De bodem is nu nóg lekkerder doordat ik er meer specerijen aan toegevoegd heb waardoor deze écht proeft naar Bastogne koeken, ja écht die lekkere koeken. De vulling is lekker romig, zoals je van een echte MonChoutaart gewend bent. Ik heb ervoor gekozen om de taart extra luchtig te maken, zo is het maximaal genieten wanneer je een hap van zo’n puntje taart neemt. Voor dit MonChoutaart recept maak ik de kersen topping zelf en ik gebruik hier verse of diepvries kersen voor, inclusief het kersenvocht. Als je sneller klaar wilt zijn (of het lekkerder vindt), kun je ook een kant-en-klare kersenvulling kopen. Persoonlijk vind ik het lekkerder om een zelfgemaakte topping te gebruiken, omdat je dan meer kersen hebt en minder gelei.

Zo maak je de glutenvrije MonChoutaart vegan!

Maar Monchou is toch niet vegan? Klopt, deze roomkaas bevat melk en lactose. Door een plantaardige roomkaas en agar agar te gebruiken kun je de taart vegan maken. Ben je geen fan van agar agar maar wil je de taart toch vegan maken? Gebruik dan 500 g plantaardige roomkaas en laat de slagroom weg. De taart wordt dan ook ontzettend lekker alleen iets minder hoog.

Meer glutenvrije recepten met kersen

Naast de glutenvrije MonChoutaart met kersen is ook de glutenvrije cake met kersen een aanrader. Of wat dacht je van de glutenvrije kruimelbites met kersen en het ijs met kersen? Ben je meer fan van cheesecake? Dan is de luchtige aardbeien kwarktaart, frambozen taartjes met kokosmakronen bodem of de mango-passievrucht cheesecake bites!

Glutenvrije MonChoutaart
Glutenvrije MonChoutaart
Vegan MonChoutaart

Glutenvrije MonChoutaart

Recipe by Marike
4.3 from 19 votes
Course: Taart, Gebak, DessertCuisine: Glutenvrij, Lactosevrij, VeganDifficulty: Makkelijk
Hoeveelheid

10

puntjes
Voorbereiding

20

minutes
Baktijd

15

minutes
Wachttijd

2

hours 
Total time

35

minutes

Het recept voor een heerlijke glutenvrije MonChou taart met een krokante Bastogne koekbodem. Kruidig, vol van smaak en makkelijk om te maken. Ik laat je zien hoe je zo’n overheerlijke taart maakt! Glutenvrij én vegan.

ingrediënten

 • Voor de bodem:
 • 50 g amandelmeel

 • 90 g glutenvrij havermeel of rijstmeel

 • 1 tl (wijnsteen)bakpoeder

 • snufje zout

 • 45 g (plantaardige) boter

 • 25 g kokosbloesemsuiker

 • 25 g stroop

 • 1 tl vanille-extract

 • 2 tl koekkruiden of speculaaskruiden

 • Optioneel: snufje kardemom, nootmuskaat of kruidnagel extra

 • Voor de vulling:
 • 250 g MonChou of (plantaardige) roomkaas

 • 400 ml (plantaardige) slagroom

 • 7 blaadjes gelatine OF 4 g agar agar

 • 50 g ahornsiroop of agavesiroop

 • 2 tl vanille-extract

 • Voor de topping:
 • 250 g kersen- diepvries of vers

 • 1 el arrowroot of maïzena

 • 2 el ahornsiroop of agavesiroop

 • Wat heb je nodig?
 • springvorm 18 cm

 • (hand)mixer

 • bakpapier

 • optioneel: acetaatfolie

Zo maak je het!

 • Verwarm de oven voor op 170 graden. Bekleed de bodem van de bakvorm met bakpapier en vet de randen in.
 • Kneed alle ingrediënten tot een plakkerig deeg. Verdeel het deeg over de bodem van de bakvorm. Gebruik de bolle kant van een natte lepel om de bodem mooi te egaliseren.
 • Bak de bodem in 13 a 15 minuten goudbruin in de oven. Ga ondertussen aan de slag met het maken van de vulling.
 • Gebruik je gelatine? Wel de blaadjes gelatine totdat ze zacht geworden zijn. Knijp ze uit en verwarm ze in een pannetje met enkele eetlepels water. Roer totdat de gelatine volledig is opgelost. Klop in een mengkom de MonChou of roomkaas los en luchtig met een mixer, mix met de mixer de slagroom tot een lobbige substantie voeg het zoetmiddel en de vanille toe. Spatel de slagroom door de MonChou of roomkaas heen, niet te vaak anders zal je zien dat de vulling niet meer zo luchtig is. Roer nu de gelatine door het mengsel en spatel door elkaar of mix met de mixer totdat je geen klontjes meer ziet. Ga door naar stap 6.
 • Gebruik je agar agar? Kook de agar agar in een 50 ml water en roer dit goed door, er mogen geen klontjes ontstaan, gebeurt dit toch? Voeg dan iets meer water toe. Voeg de MonChou of roomkaas toe en roer dit goed door elkaar heen. Zet het vuur vervolgens uit. Mix met de mixer de slagroom tot een lobbige substantie voeg het zoetmiddel toe. Spatel de slagroom door de MonChou of roomkaas heen, niet te vaak anders zal je zien dat de vulling niet meer zo luchtig is.
 • Bekleed de randen van de bakvorm met acetaatfolie voor mooie strakke randen. Heb je dit niet in huis? Dan is dat geen probleem, het kan ook zonder. Schenk de vulling over de koekbodem en zet de taart zo’n 3 uur in de koelkast. Ga vervolgens aan de slag mat het maken van de topping.
 • Ontpit de kersen (als deze nog niet ontpit zijn), verwarm ze in een pannetje met het zoetmiddel en de arrowroot of maïzena. Laat de kersen zo’n 3 minuten zachtjes koken en roer ondertussen regelmatig. Wanneer de kersen coulis begint in te dikken kun je het vuur uitzetten.
 • Verdeel de afgekoelde coulis over de taart en snijd deze in punten. Geniet!

Notities

 • Variatietip! Vervang de kersen door aardbeien of door bosvruchten.

#ohmypie

Ga je deze glutenvrije MonChou taart maken? Laat even een berichtje achter, dat vind ik leuk! Heb je een foto? Post deze op mijn Facebook of Instagram. Vergeet mij niet te taggen of de hashtag #ohmypie te gebruiken. Bewaar deze foto ook op een van jouw Pinterest borden.

Ben je op zoek naar meer inspiratie?

Bestel mijn boeken Oh My Pie! of  ‘Bakken zonder Tarwe‘!

Pinterest

Wil je de recepten bewaren op Pinterest? Bewaar dan deze foto op jouw Pinterestbord zodat je de recepten makkelijk terug kan vinden.

glutenvrije MonChoutaart

Wat vind je van dit bericht?

Gemiddeld 4.2 / 5. Reacties: 40

Geef als eerste je mening!

5 comments
 1. Hoi Marike,

  Kan ik de rijst/havermeel ook vervangen door boekweitmeel? De eerste kan ik hier niet (glutenvrij) krijgen namelijk.. bedankt!

 2. Hey Marike,
  Lijkt me heerlijk! en als ik een bakvorm wil gebuiken van 24 cm zou je dan de ingrediënten verdubbelen voor de bodem?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Related Posts