Glutenvrije taart met aardbeien en een bastognekoekbodem

Een luchtige glutenvrije taart met een roze kleur. Wat een spektakel om te zien! Met een robuuste bodem gemaakt van glutenvrije Bastogne koek en een frisse citroen-vanille vulling. De aardbeien geven de taart een mooie roze kleur. Super leuk om te maken als glutenvrije verjaardagstaart, geboortetraktatie of als feesttaart wanneer je iets te vieren hebt! Glutenvrij, lactosevrij en vegan te maken!
glutenvrije taart met aardbeien
5
(3)

Glutenvrije taart maken

Het is zomer en daar horen recepten bij met seizoen fruit. Ik kan geen genoeg krijgen de verse aardbeien, frambozen en wat dacht je van de frambozen? De aardbeien gecombineerd met een romige slagroom-yoghurtvulling en een krokante bastognekoekbodem zijn een feest voor iedereen! De glutenvrije bastognekoekebodem heb ik eerder gebruikt in de oh zo lekkere glutenvrije MonChoutaart, deze is zo goed in de smaak gevallen dat je hem vast vaker voorbij zal zien komen. ;)

We hebben iets te vieren!

Ik kon het niet laten om een spectaculaire glutenvrije taart te maken met die lekkere aardbeien uit de moestuin van mijn vader. We hebben namelijk iets te vieren want op Facebook zijn er maar liefst 20.000 mensen die Oh My Pie! volgen en op Instagram maar liefst 60.000. Al deze lieve mensen zijn zo betrokken, dat vind ik fantastisch! Om jullie allemaal te bedanken heb ik dit recept ontwikkeld. Een oh zo herkenbare Oh My Pie! taart met een zomers karakter! De taart ziet er ‘ingewikkeld’ uit maar ik beloof je dat dit ontzettend meevalt. Je kan de taart gerust een paar dagen bewaren in de koelkast. Zo kun je er op elk moment van genieten!

Hoe maak je een mooie roze glutenvrije taart?

Dat is de vraag die ik vaak krijg. Doordat we aardbeien toevoegen aan de vulling zal je zien dat de vulling al snel licht roze wordt. Om de vulling een krachtigere roze kleur te geven heb ik dragonfruit poeder gebruikt. Dragonfruit poeder, ook wel drakenfruit poeder of Pitaya poeder wordt gemaakt van het vruchtvlees van deze vrucht. De Pink Pitaya is een superfruit die zijn oorsprong vindt in de tropische gebieden van Zuid-Amerika en is er in 2 varianten: een met roze vruchtvlees en een met wit vruchtvlees. De variant met roze vruchtvlees is vele malen rijker aan gezonde voedingsstoffen en rijker van smaak Het fel roze poeder is een uitstekende natuurlijke kleurstof en voegt meteen gezonde voedingsstoffen toe aan baksels, smoothies en ontbijtjes, hoe leuk is dat?!

Bakken met natuurlijke kleurstoffen

Het is je vast niet ontgaan dat ik graag natuurlijke kleurstoffen gebruik om de taarten of cake vullingen mee te kleuren. Van dragonfruit poeder voor een roze kleur, gevriesdroogde aardbeien of frambozenpoeder voor een licht rode of roze kleur, Acai voor een paarse kleur en blauwe Spirulina voor een blauwe kleur. Ik kan het je alleen maar aanrader om het eens te proberen. De kleurstoffen koop ik graag bij De Notenshop, daar hebben ze deze allemaal in het assortiment. Heb je dit niet in huis of vind je het te duur? Gebruik gerust een andere kleurstof naar keuze.

Heb je toevallig die fantastische blauwe kwarktaart al gezien? Wanneer je iets wil vieren met een andere kleur. ;)

De lekkerste glutenvrije taart recepten!

Ben je fan van kwarktaart? Dan moet je hier zijn! Wat dacht je van de luchtige aardbeientaart, de mango-passievrucht kwartaart bites, zebrataart met blauwe bessen of de Stracciatella Brownie taart?

glutenvrije taart met aardbeien en bastognekoekbodem
glutenvrije taart met aardbeien
glutenvrije taart met aardbeien en bastognekoekbodem

Glutenvrije kwarktaart met blauwe bessen

Recipe by Marike
5.0 from 5 votes
Course: Ontbijt, Tussendoor, Taart, Dessert, Geboortetraktatie, Moederdag, ValentijnCuisine: Glutenvrij, Lactosevrij, VeganDifficulty: Makkelijk
Hoeveelheid

8

puntjes
Voorbereiding

20

minutes
Wachttijd

3

hours 
Total time

1

hour 

Een luchtige glutenvrije taart met een fantastische roze kleur. Wat een spektakel om te zien! Met een robuuste bastognekoekbodem en een frisse aardbeienvulling met een vleugje vanille en citroen. Glutenvrij én vegan te maken!

ingrediënten

 • Voor de bodem:
 • 50 g amandelmeel

 • 90 g glutenvrij havermeel of rijstmeel

 • 1 tl (wijnsteen)bakpoeder

 • snufje zout

 • 45 g (plantaardige) boter

 • 25 g kokosbloesemsuiker

 • 25 g keukenstroop

 • 1 eidooier OF 1 el appelmoes

 • 2 tl koekkruiden of speculaaskruiden

 • Optioneel: snufje kardemom, nootmuskaat of kruidnagel extra

 • Voor de vulling:
 • 300 ml (plantaardig) slagroom

 • 500 g (plantaardige) kwark of Griekse yoghurt

 • 250 g aardbeien- diepvries of vers

 • 50 ml ahornsiroop of agavesiroop

 • rasp van 1/2 citroen

 • 2 tl vanille-extract

 • 11 blaadjes gelatine of 8 g agar agar

 • Optioneel: 2 el dragonfruit poeder of gevriesdroogd aardbeienpoeder

 • Voor de topping:
 • verse aardbeien

 • optioneel: witte (vegan) chocolade druppels- gesmolten

 • Wat heb je nodig?
 • springvorm 18 a 20 cm

 • mengkom

 • optioneel: mixer of handmixer

 • optioneel: acetaatfolie

Zo maak je het!

 • Verwarm de oven voor op 170 graden. Bekleed de bodem van de bakvorm met bakpapier en vet de randen in.
 • Kneed alle ingrediënten tot een plakkerig deeg. Verdeel het deeg over de bodem van de bakvorm. Gebruik de bolle kant van een natte lepel om de bodem mooi te egaliseren.
 • Bak de bodem in 13 a 15 minuten goudbruin in de oven. Ga ondertussen aan de slag met het maken van de vulling.
 • Bekleed de randen van de springvorm met acetaatfolie (optioneel) voor een strakke rand. We gaan nu aan de slag met het maken van de vulling.
 • Klop de slagroom lobbig met het zoetmiddel, vanille en de citroen. Spatel hier 4/5 van de kwark doorheen.
 • Gebruik je gelatine? Wel 8 blaadjes los van elkaar in koud water. Verwarm de blaadjes gelatine in een pannetje op laag vuur. Wanneer ze zijn opgelost kun je het vuur uitzetten. Voeg hier 1/5 van de kwark aan toe en roer goed door elkaar. Voeg de gelatine toe aan de slagroom in een dun stroompje terwijl je mixt. Zo voorkom je klontjes. Ga door naar stap 7.
 • Gebruik je agar agar? Verwarm 6 gram agar agar in een pannetje met 100 ml (plantaardige) melk of water. Laat het zo’n 4 minuten zachtjes koken. Wanneer de agar agar teveel indikt kun je hier iets meer melk of water aan toevoegen. Roer ondertussen goed. Zet het vuur uit en voeg 1/5 van de kwark toe. Voeg de agar agar toe aan de slagroom in een dun stroompje terwijl je mixt. Zo voorkom je klontjes.
 • Verdeel iets meer dan 1/3 van de vulling over de bodem van de springvorm. Klop een paar keer zachtjes op het aanrecht om de bubbels uit de vulling te halen. Zet de springvorm in de koelkast.
 • Pureer de aardbeien. Gebruik je gelatine? Wel dan de blaadjes gelatine in koud water, knijp ze uit en verwarm ze met de aardbeienmoes totdat ze zijn opgelost.
 • Gebruik je agar agar? Verwarm de aardbeienmoes met de agar agar en laat dit zo’n 3 a 4 minuten pruttelen. Zet het vuur uit en laat de aardbeien iets afkoelen.
 • Voeg een beetje van de aardbeien toe aan één van de bakjes met vulling en roer goed door elkaar. Zodat er geen klontjes te zien zijn. Gebruik eventueel een staafmixer of mixer als dit wel het geval is.
 • Verdeel de lichtroze vulling over de witte vulling en zet deze weer in de koelkast.
 • Mix de overige vulling nog even luchtig met de overige aardbeienpuree voeg eventueel dragonfruit poeder toe voor een intense roze kleur (los dit op met 1 el water voordat je het toevoegt) en schenk dit over de lichtroze vulling heen. Klop nog een keer op het aanrecht en zet de taart in de koelkast. Laat de taart zo’n 3 uur opstijven.
 • Versier de taart met verse aardbeien, aalbessen, frambozen of ander fruit. Swirl hier overheen met wat gesmolten witte chocolade. Ik doe hiervoor altijd de gesmolten chocolade in een boterhamzakje en ik knip het puntje van het zakje zodat je de chocolade mooi kan begeleiden.
 • Snijd de taart in punten en GENIET!

Notities

 • Bewaartip! De blauwe kwarktaart blijft zo’n 4 dagen goed afgedekt in de koelkast.
 • Geen dragonfruitpoeder in huis? Gebruik gerust andere blauwe kleurstof.

#ohmypie

Ga je deze glutenvrije taart maken? Laat even een berichtje achter, dat vind ik leuk! Heb je een foto? Post deze op mijn Facebook of Instagram. Vergeet mij niet te taggen of de hashtag #ohmypie te gebruiken. Bewaar deze foto ook op een van jouw Pinterest borden.

Ben je op zoek naar meer inspiratie?

Bestel mijn boeken Oh My Pie! of  ‘Bakken zonder Tarwe‘!

Pinterest

Wil je de recepten bewaren op Pinterest? Bewaar dan deze foto op jouw Pinterestbord zodat je de recepten makkelijk terug kan vinden.

Glutenvrije bastogne koek

Wat vind je van dit bericht?

Gemiddeld 5 / 5. Reacties: 3

Geef als eerste je mening!

2 comments
 1. Prachtige taart! 😍 Lijkt me heerlijk ook! Begrijp ik het goed dat je na stap 7 de vulling verdeelt over 3 bakjes? En voeg je ook nog xantaangom toe? Ik las op een ander blog dat je hier wel eens mee werkt en ben benieuwd naar je ervaringen hiermee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Related Posts