Glutenvrije yoghurtcake met bramen

Een smeuïge glutenvrije yoghurtcake gevuld met bramen en een vleugje citroen. Deze cake is zo lekker da het bijna jammer is dat ik hem niet via het beeldscherm uit kan delen. Wanneer de bramen in het seizoen zijn dan is het een feest om hier iets lekkers mee te maken, deze bramencake scoort nu al 10 punten! Glutenvrij, lactosevrij en vegan te maken.
Glutenvrije yoghurtcake met bramen
5
(1)

Glutenvrije yoghurtcake met bramen

Wanneer de bramen volop verkrijgbaar zijn dan is toch wel een geweldig recept om eens te maken. Een smeuïge glutenvrije yoghurtcake gevuld en versierd met bramen. Een smaaksensatie voor iedereen! De basis van de cake is gemaakt van rijstmeel en amandelmeel maar je kan ook heel goed glutenvrij havermeel in plaats van rijstmeel gebruiken. In plaats van boter heb ik gebruik gemaakt van een milde yoghurt. Hierdoor wordt de cake lekker smeuïg. Voeg er een vleugje vanille en citroen aan toe en je zit gebakken! Lekker met een frosting van (suikervrije) poedersuiker en bramensap, maar ook heel erg lekker zonder frosting. Ik beloof je, dit recept is nu al een succes op tafel. 😉

Glutenvrije cake recepten

De afgelopen tijd heb ik veel glutenvrije cake recepten gedeeld, gewoon omdat ik fan ben! Fruit uit het seizoen staat centraal. Wat dacht je van de blauwe bessen cake, de frambozen cake, citroen maanzaad cake met cheesecakevulling, de aardbeien ontbijtcake, de mango ontbijtcake of de luchtige citroen cake? Stuk voor stuk pareltjes om te onthouden!

Bakken met bramen

Bramen, wat zijn ze lekker. Ik weet nog goed dat ik als kind graag op pad ging met mijn rubber laarzen en een emmertje om bramen te plukken in de duinen. Het was een sport om zoveel mogelijk bramen te plukken. We maakten hier thuis bramenjam van of bramensap, Extra genieten omdat we de bramen zelf hadden geplukt. Ondertussen is het plukken van bramen in het wild verboden. We plukken ze dit jaar weer, alleen dan in de moestuin van mijn vader. Ik ben benieuwd hoe Vera dit zal vinden. Ik vrees dat er weinig bramen in het emmertje belanden omdat zij ze zelf het liefste op eet. Ben jij ook zo dol op bramen? Dan zijn deze ontbijtcake met bramen, de ricotta taart met bramen, de yoghurttaartjes met bramen of de ontbijttaartjes met bramen echt iets voor jou!

Glutenvrije yoghurtcake met bramen
glutenvrije cake
Glutenvrije cake

Glutenvrije yoghurtcake met bramen

5 from 1 vote
Recipe by Marike Course: Cake en brownie, Glutenvrije recepten, TussendoortjesCuisine: Glutenvrij, Lactosevrij, Vegan
Hoeveelheid

10

plakjes
Voorbereiding

10

minutes
Baktijd

45

minutes
Totale tijd

55

minutes

Een smeuïge glutenvrije yoghurtcake met citroen, een vleugje vanille en bramen. Glutenvrij, lactosevrij en vegan te maken!

ingrediënten

 • 150 g 150 rijstmeel of glutenvrij havermeel

 • 100 g 100 amandelmeel

 • 1 tl 1 bakpoeder

 • snufje zout

 • rasp van 1/2 citroen

 • 60 g 60 ahornsiroop of erythritol

 • 2 tl 2 vanille-extract

 • 210 210 (plantaardige) yoghurt

 • 35 g 35 gesmolten kokosolie of plantaardige boter

 • 3 3 eieren *

 • 100 g 100 bramen + 1 el arrowroot of maizena

 • 1 tl 1 baking soda + scheutje citroensap

 • 30 g 30 amandelschaafsel

 • Voor de frosting:
 • 125 g 125 (suikervrije) poedersuiker

 • Sap van een handje bramen

 • 150 g 150 bramen

 • Wat heb je nodig?
 • mengkom

 • cakevorm 25 cm

 • spatel

Zo maak je het!

 • Verwarm de oven voor 170 graden onder en bovenwarmte. Bekleed de bakvorm met bakpapier en vet de randen in.
 • Spatel de melen, zoetmiddel, kwark, boter, zout, bakpoeder en de citroenrasp door elkaar. Los de baking soda op met het citroensap. Voeg dit toe aan het beslag en spatel het beslag nog één keer door elkaar. Verdeel de helft van het beslag over de bodem van de cakevorm.
 • Roer de bramen door de maïzena of arrowroot heen. Verdeel de bramen over het beslag. Dek de bramen af met het overige beslag. Roer met de achterkant van een vork of met door het beslag zodat de bramen mooi verdelen. Garneer de cake met amandelschaafsel.
 • Bak de glutenvrije cake in zo’n 40 a 45 minuten goudbruin. Laat de cake helemaal afkoelen buiten de oven voordat je het glazuur maakt.
 • Roer voor het glazuur de (suikervrije) poedersuiker en het bramensap door elkaar. Voeg het bramensap lepel voor lepel toe. Het glazuur mag niet te dun worden. Verdeel het glazuur over de cake. Laat het glazuur even uitharden in de koelkast en versier de cake met bramen en GENIET!

Notities

 • Bewaartip! Bewaar de cake afgedekt in de koelkast (de cake blijft dan zo’n 4 dagen goed) of snijd de cake in plakken en vries deze in.
 • Eivrij of vegan? Vervang de eieren door 2 afgestreken eetlepels arrowroot + 6 el water + 50 g extra (plantaardige) yoghurt. Blijft het beslag erg dik? Voeg dan iets meer water toe.
 • Wist je dat je amandelmeel één op één kan vervangen door tijgernotenmeel extra fijn? De structuur blijft daardoor hetzelfde en deze meelsoort is nootvrij.
 • Geen verse bramen in huis? Gebruik gerust diepvries bramen. Ook een stuk duurzamer als de bramen niet in het seizoen zijn.

#ohmypie

Ga je deze glutenvrije yoghurtcake met bramen maken? Laat even een berichtje achter, dat vind ik leuk! Heb je een foto? Post deze op mijn Facebook of Instagram. Vergeet mij niet te taggen of de haghtag #ohmypie te gebruiken. Bewaar deze foto ook op een van jouw Pinterest borden.

Ben je op zoek naar meer inspiratie?

Bestel mijn boeken Oh My Pie! of  ‘Bakken zonder Tarwe‘!

Pinterest

Wil je de recepten bewaren op Pinterest? Bewaar dan deze foto op jouw Pinterestbord zodat je de recepten makkelijk terug kan vinden.

Glutenvrije yoghurtcake met bramen

Wat vind je van dit bericht?

Gemiddeld 5 / 5. Reacties: 1

Geef als eerste je mening!

6 comments
 1. Hi Marike,

  Ik kan de boter/ olie toevoeging ook
  Niet vinden.. maar ik denk dat alles toegevoegd moet worden zoals je het chronologisch omschrijft bij de ingredienten? Of heb ik het dan mis? En stel nou je hebt de baking soda oplossing al toegevoegd maar je bent een ingrediënt vergeten en voegt deze alsnog toe, moet je dan opnieuw zo’n baking soda oplossing toevoegen om het nog een kans van slagen te geven? Groetjes Kim
  Groetjes Kim

  1. Hey Kim,

   Het moet worden toegevoegd wanneer je de kwark ook toevoegt. Het is niet erg als je een ingrediënt na de baking soda toevoegt, dat hoeft geen verschil te maken. 🙂

   Kun je hier verder mee?

   Liefs,
   Marike

 2. Dag Marike, wat een lekker recept. Precies wat ik zocht. Maar er mist een stap in de beschrijving van dit recept. Het begint bij toevoegen van melen, ipv bij het kloppen van het ei (?)… hartelijke groeten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Related Posts