Vegan cheesecake met mango

Een frisse zomerse taart, dat is deze vegan cheesecake met mango absoluut! Met een krokante bodem, een romige frisse mango vulling en verse mango on top. Een pareltje om in te lijsten! Glutenvrij, lactosevrij en vegan!
4
(13)

Vegan cheesecake met mango

Samen met Lenna Omrani ging ik een dag aan de slag in de keuken om een aantal overheerlijke glutenvrije en vegan recepten te maken. Van hartige couscous salade tot overheerlijke vegan cheesecake met mango! Vandaag delen we het recept van deze zomerse parel. Súper makkelijk om te maken én echt een feestje op tafel. Het leuke is dat we laten zien HOE je met agar agar werkt zonder dat de taartvulling uit de springvorm stroomt wanneer je deze openmaakt na 3 uur. Ik beloof je, dit kun jij ook! De koekbodem is zo lekker, bak hem iets langer als je de bodem krokanter zou willen hebben. De vulling is heel romig en lekker fris doordat er al mango in zit. Top de taart met verse mango en pistachenootjes. Beter kan niet!

vegan kwarktaart

Bakken met agar agar

Hoe gebruik je agar-agar, in welke verhouding en wanneer moet je het juist niet gebruiken?Agar-agar, of gewoon ‘agar’ zoals het ook wel genoemd wordt, is een vegan bind- en geleermiddel. Je kunt er taarten of toetjes door op laten stijven, soepen mee binden of pudding mee maken. Het wordt gemaakt van gedroogd roodwier, dat is een soort alg/zeewier. De smaak, geur en kleur van agar-agar is neutraal, waardoor het heel goed is te gebruiken in de keuken.

Waar te koop?

Meer en meer mensen eten vegan of vegetarisch waardoor agar-agar steeds bekender wordt. Toch is het niet in elke supermarkt te krijgen (in sommige trouwens wel!). Waar je het sowieso kunt vinden: de AH, de toko, Ekoplaza of andere Aziatische of biowinkels. Agar-agar is verkrijgbaar in verschillende vormen: geperste blokken (kanten), vlokken en poeders. Persoonlijk vind ik poeder het best en meest makkelijk werken, dus ga daar absoluut voor als je het voor ’t kiezen hebt.

Is agar-agar gezond?

Agar-agar is 100% natuurlijk en onbewerkt, omdat het anders de bindkracht zou verliezen. Er zitten praktisch geen calorieën in en dus ook geen suiker, koolhydraten of vetten. Ook is Agar glutenvrij, lactosevrij en vegan. Daarnaast bevat het wel calcium en ijzer én is het een goede bron voor vezels. Er wordt daarnaast ook gezegd dat agar-agar goed is voor de spijsvertering en de zuivering van het lichaam. Hoewel dat hartstikke leuk klinkt gebruik ik het zelf alleen vanuit praktisch oogpunt, d.w.z. om mijn taartjes op te laten stijven.

vegan cheesecake

Hoe werkt agar-agar?

Zo gebruik je agar-agar: Verwarm de vloeistof samen met de agar-agar op laag vuur en breng aan de kook. Zorg dat je continu blijft roeren en laat het geheel 4-5 minuten koken zodat de bindkracht wordt geactiveerd. Laat daarna een beetje afkoelen en roer het door de andere ingrediënten. Wacht hier niet te lang mee, want de stolling van agar-agar begint al vanaf 40 graden! Zet het baksel daarna in de koelkast om volledig op te stijven. Dit is geen must als de taart niet per se in de koeling hoeft, maar raad ik wel aan.

Nadelen van agar-agar

Agar-agar heeft een beperkte geleerkracht van max. 2-3 dagen. Maak je baksel dus niet te ver vooruit. Sommige ingrediënten bevatten enzymen die de bindkracht van agar-agar afbreken, zoals spinazie, kiwi, mango, ananas of chocolade. Door deze enzymen eerst te neutraliseren door middel van ze te koken, kun je dit omzeilen.

Meer glutenvrije en vegan recepten!

Er zijn ondertussen heel veel glutenvrije en vegan recepten op mijn site te vinden. Vrijwel ieder recept is ook vegan te maken. We eten veelal plantaardig thuis en ik vind het ook heel fijn om andere mensen ook te inspireren met plantaardige opties! Heb je de vegan chesecake bites al geprobeerd, de mokka taartjes, carrot cake koeken, Solero toetjes, kersen kruimeltaart of de luchtige aardbeientaart? Genoeg lekkers om te maken!

vegan cheesecake met mango

Vegan cheesecake met mango

5 from 2 votes
Recipe by Marike Course: Ontbijt, Tussendoor, Dessert, GebakCuisine: Glutenvrij, Lactosevrij, VeganDifficulty: Makkelijk
Hoeveelheid

10

puntjes
Voorbereiding

30

minutes
Baktijd

11

minutes
Wachttijd

3

hours 
Totale tijd

3

hours 

41

minutes

Een frisse zomerse taart waar iedereen wel een hap van zou willen nemen. Deze vegan cheesecake met mango is een feestje om van te genieten. Ik laat je zien hoe je deze vegan cheesecake maakt zonder al teveel moeite.

ingrediënten

 • Voor de bodem:
 • 75 g 75 glutenvrij havermeel

 • 75 g 75 amandelmeel

 • 30 g 30 kokosolie

 • 30 g 30 ahornsiroop

 • snufje zout

 • 2 tl 2 kaneel of koekkruiden

 • Voor de vulling:
 • 8 g 8 agar agar + 100 ml water

 • 200 g 200 mango- gepureerd

 • 1000 g 1000 plantaardige kwark of stevige yoghurt

 • 1 tl 1 vanille-extract

 • rasp van 1/2 citroen

 • 50 g 50 ahornsiroop

 • Voor de topping:
 • 1 1 verse mango

 • Optioneel: grof gehakte pistachenoten, (vegan) witte chocolade au bain marie gesmolten

 • Wat heb je nodig?
 • springvorm 18 a 20 cm

 • mengkom + spatel

 • pannetje

 • bakpapier

 • Optioneel: acetaatfolie (niet noodzakelijk)

Zo maak je het!

 • Verwarm de oven voor op 175 graden onder en bovenwarmte. Bekleed de bodem met bakpapier en vet de randen in.
 • Doe de ingrediënten voor de bodem in een mengkom en kneed tot een soepel deeg. Verdeel het deeg over de bodem van de bakvorm. Duw aan met de bolle kant van een koude natte lepel.
 • Bak de bodem in 10 minuten goudbruin. Laat afkoelen buiten de oven. Verdeel eventueel acetaatfolie aan de binnenkant van de bakvorm wanneer deze is afgekoeld.
 • Ga verder met het maken van de vulling. Kook de agar agar zo’n 3 a 4 minuten in een pannetje met het water. Blijf ondertussen roeren. Voeg vervolgens de mango toe en roer alles goed door elkaar. Voeg nu ook de kwark, vanille, citroen en het zoetmiddel aan toe. Zet het vuur uit en schenk de vulling over de taartbodem. Zet de taart zo’n 2 a 3 uur in de koelkast.
 • Snijd de mango in plakjes en verdeel deze over de taart. Strooi hier de pistachenootjes overheen en maak het feest compleet met een swirl van (vegan) witte chocolade. Eetsmakelijk!

Notities

 • Bewaartip! Bewaar de vegan cheesecake afgedekt in de koelkast dan blijft deze zeker zo’n 3 dagen goed.
 • Variatietip! Ben je geen fan van mango of heb je geen mango in huis? Gebruik gerust perzik, aardbeien, bramen, bosvruchten of frambozen.
 • Wil je liever geen agar agar gebruiken maar gelatine (de taart is dan niet meer vegan)? Gebruik dan 12 blaadjes gelatine.

#ohmypie

Ga je deze vegan cheesecake maken? Laat even een berichtje achter, dat vind ik leuk! Heb je een foto? Post deze op mijn Facebook of Instagram. Vergeet mij niet te taggen of de haghtag #ohmypie te gebruiken. Bewaar deze foto ook op een van jouw Pinterest borden.

Ben je op zoek naar meer inspiratie?

Bestel mijn boeken Oh My Pie! of  ‘Bakken zonder Tarwe‘!

Pinterest

Wil je de recepten bewaren op Pinterest? Bewaar dan deze foto op jouw Pinterestbord zodat je de recepten makkelijk terug kan vinden.

vegan cheesecake

Wat vind je van dit bericht?

Gemiddeld 4 / 5. Reacties: 13

Geef als eerste je mening!

1 comment
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Related Posts