New York cheesecake, vegan en glutenvrij

Als ik aan Amerika denk dan denk ik aan cheesecake! Een échte New York cheesecake is een aanrader om eens te maken én te proeven. Súper romig, de vulling smelt letterlijk weg op je tong én een heerlijke bodem, zo hoort een echte New York cheesecake te zijn. Ik heb voor jou het recept van de lekkerste glutenvrije en vegan New York cheesecake! Zit je er klaar voor?
New York Cheescake glutenvrij en vegan
0
(0)

New York cheesecake bakken

We kennen allemaal de no-bake cheesecakes wel. Ook wel in de volksmond “kwarktaart” genoemd. Als je het over een échte cheescake hebt, dan wordt de vulling gebakken en als basis van de cheesecake wordt een romige kaas gebruikt. Ik heb al meerdere gebakken cheesecakes op mijn website staan, je kan er niet omheen. ;) Toch wil ik een recept met jullie delen die écht anders is dan anderen. Ik deel de tips met jou zodat jouw cheesecake als een pareltje uit de oven komt zonder te scheuren. Romig, vol van smaak en met een heerlijke koekbodem, zo wil je de New York cheesecake toch echt het liefste zien!

Zo voorkom je scheuren in jouw cheesecake

Een cheesecake die scheurt nadat je hem uit de oven haalt is een veel voorkomend probleem. Omdat ik iets te vaak cheesecake maak weet ik genoeg manieren waarop je deze scheuren kunt voorkomen en de lekkerste én mooiste cheesecakes kan bakken. Hier komen mijn tips!

 • Zorg ervoor dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn voordat je begint.
 • Klop de ingrediënten voor de vulling niet luchtig maar spatel enkel zo vaak als nodig is om de grote klontjes eruit te krijgen. Een te luchtige vulling zorgt ervoor dat de cheesecake in kan zakken.
 • Plaats de cheesecake met springvorm en al in een waterbad, hierdoor wordt de cheesecake gestoomd. Dat doe je zo! Bedek de buitenkant van je springvorm stevig met aluminiumfolie en plaats de gevulde springvorm in een grotere ovenschaal. Zet dit geheel alvast in de oven en vul vervolgens met kokend water. Op deze manier bak je de cheesecake af. De stoom uit het bad zal er tegelijkertijd voor zorgen dat de bovenkant van de cheesecake niet uitdroogt.
 • Laat de cheesecake afkoelen in de oven met de ovendeur op een kiertje (ik doe er vaak een theedoek tussen).

Hoe is de New York cheesecake ontstaan?

Als ik aan Amerika denk, dan denk ik aan cheesecake! Waar komt dit vandaan? Ik ging op onderzoek uit, we gaan even terug naar heel wat jaren geleden. Amerika bekend geworden met de cheesecakes toen de Europeanen de oversteek maakten. De romige smaak die ik zo lekker vind aan de New York cheesecake is per ongeluk ontstaan toen in 1872 een boer uit New York in plaats van Franse kaas een veel softere, romigere kaas maakte. Deze nieuwe kaas gaf de New York cheesecake de romigheid zoals we hem nu kennen. En doordat deze boer uit New York kwam. Vandaar ook ‘New York cheesecake’.

Meer glutenvrije cheesecake recepten

Degene die Oh My Pie! al langer volgen weten dat er bijna wekelijks een heerlijk cheesecake recept op mijn website verschijnt. Ik heb mijn favoriete cheesecake recepten voor jou op een rijtje gezet!

New York Cheescake glutenvrij en vegan
New York Cheescake glutenvrij en vegan

New York cheesecake, vegan en glutenvrij

Recipe by Marike
4.8 from 11 votes
Course: Ontbijt, Tussendoor, Toetje, GebakCuisine: Glutenvrij, Lactosevrij, VeganDifficulty: Makkelijk
Hoeveelheid

8

servings
Voorbereiding

30

minutes
Baktijd

1

hour 
Wachttijd

6

hours 
Totale tijd

7

hours 

30

minutes

Hoe goed ziet deze New York cheesecake er uit? Super smeuïg, met een bodem van pecannoten en een lekkere frisse topping met frambozen. De smaak is net zo goed of misschien wel beter dan de old school New York cheesecake! Glutenvrij én vegan!

ingrediënten

 • Voor de bodem:
 • 150 g pecannoten

 • Snufje zout

 • 30 g (plantaardige) boter

 • 30 g agavesiroop of ahornsiroop

 • Voor de vulling:
 • 700 g (plantaardige) roomkaas of kwark

 • 200 ml (plantaardige) (slag)room

 • 4 el 4 el maïzena of arrowroot

 • 80 g agavesiroop

 • 1 tl vanille-extract

 • Rasp van 1 citroen

 • Voor de topping:
 • 150 g frambozen- diepvries of vers

 • 1 el maïzena of arrowroot

 • 30 g agavesiroop of ahornsiroop

Zo maak je het!

 • Verwarm de oven voor op 160 graden. Bekleed de bodem van de bakvorm met bakpapier.
 • Maal de pecannoten fijn en kneed dit tot een soepel deeg met de overige ingrediënten. Duw het deeg uit met de bolle kant van een koude lepel over de bodem van de bakvorm.
 • Roer de roomkaas/kwark los in een kom met de agavesiroop, vanille en citroenrasp. Los de maïzena op met de room en voeg dit toe aan de cheesecakevulling. Verdeel dit over de bodem van de bakvorm.
 • Pak de bodem van de bakvorm in met aluminiumfolie en zet de springvorm in een laagje water op de bakplaat of in een ovenschaal. Zet de ovenschaal en springvorm in de oven en bak de cheesecake in 60 minuten goudbruin. Laat deze afkoelen in de oven en zet de oven op een kiertje, laat de cheesecake vervolgens nog zo’n 6 uur in de koelkast. Zo voorkom je dat jouw cheesecake gaat scheuren.
 • Verwarm de frambozen met de overige ingrediënten, wanneer de coulis indikt kun je het vuur uitzetten. Laat de frambozencoulis helemaal afkoelen.
 • Verdeel de frambozencoulis over de cheesecake en GENIET!

Notities

 • Ben je geen fan van pecannoten? Gebruik gerust andere noten naar wens, Kun je niet tegen noten? Gebruik eens havermeel of tijgernotenmeel extra fijn (deze laatste heeft dezelfde structuur als notenmelen maar is nootvrij.
 • Tip voor de juiste smaak! De (plantaardige) roomkaas maakt de cheesecake voller van smaak dan kwark. Houd je van een fris accent? Gebruik dan kwark of gebruik voor de helft kwark en voor de andere helft roomkaas.
 • Geen fan van frambozen? Gebruik gerust ander fruit zoals aardbeien, blauwe bessen, bosvruchten, abrikozen of mango.

#ohmypie

Ga je deze glutenvrije New York cheesecake maken? Laat even een berichtje achter, dat vind ik leuk! Heb je een foto? Post deze op mijn Facebook of Instagram. Vergeet mij niet te taggen of de hashtag #ohmypie te gebruiken. Bewaar deze foto ook op een van jouw Pinterest borden.

Ben je op zoek naar meer inspiratie?

Bestel mijn boeken Oh My Pie! of  ‘Bakken zonder Tarwe‘!

Pinterest

Wil je de recepten bewaren op Pinterest? Bewaar dan deze foto op jouw Pinterestbord zodat je de recepten makkelijk terug kan vinden.

New York Cheescake glutenvrij en vegan

Wat vind je van dit bericht?

Gemiddeld 0 / 5. Reacties: 0

Geef als eerste je mening!

2 comments
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Related Posts