Cheesecake met een appelroos, glutenvrij en vegan

Met een krokante bodem van hazelnoten, een romige vanille vulling en een WAANZINNIG mooie appelroos on top. Oftewel het allerlekkerste én leukste recept dat ik ooit heb gemaakt. Niet voor niets kreeg deze taart dan ook een ereplek in mijn eerste boek! Vandaag deel ik een vernieuwd recept met jou én deel ik alle tips hoe je deze GEWELDIGE taart mooi kan snijden!
appel cheesecake
0
(0)

Glutenvrije en vegan cheesecake met appel

Is het geen plaatje deze appel cheesecake met een geweldige roos van gebakken appeltjes? Zoals ik al aangaf is dit by far al jaren mijn favoriete taart. Het basisrecept kun je vinden in mijn eerste OH MY PIE! boek. Dit keer heb ik gekozen voor een heerlijke hazelnoten bodem. Je kan er ook voor kiezen om andere noten te gebruiken of de noten weg te laten en glutenvrij havermeel te gebruiken. Voor de vulling heb ik gekozen voor kwark en slagroom. Hierdoor wordt de vulling lekker romig, mild maar ook niet te vet. Voor de topping heb ik Elstar appeltjes gebruikt. Ik vind deze écht het lekkerste, maar je kan ook prima kiezen voor een ander soort appel waar jij heel blij van wordt!

Zo maak je een appelroos

De kunst voor het maken van een mooie appelroos is om de appelpartjes niet te dik te snijden. Zorg ervoor dat de appelpartjes allemaal even dik zijn en dat je ze bakt totdat ze buigzaam zijn. Laat de appelpartjes goed uitlekken én afkoelen. Doe je dit niet dan kan de taart instorten doordat de vulling dan te warm wordt. Laat de springvorm om de taart heen zitten. Zo blijf je mooi binnen de randjes wanneer je van start gaat met het maken van de appelroos. Leg de appeltjes van buiten naar binnen. Eindig met een klein roosje in het midden. Zet de taart nog even in de koelkast en dan…. GENIETEN MAAR! Zoals je kan zien op de foto’s heb ik er wel een bende van gemaakt in huis om deze taart voor jullie te maken, fotograferen én te filmen. ; )

Hoe snijd je een appelroos cheesecake?

Vaak krijg ik de vraag: “Marik, hoe snijd je nou zo’n taart netjes?” Ik gebruik hiervoor altijd een scherp koksmes. Maak jouw koksmes voor gebruik goed warm onder de kraan en droog deze vervolgens af. Laat het koksmes voorzichtig door jouw taart heen gelijk en je zal zien, vanaf nu snij jij alleen nog maar strakke taartpunten!

Zo maak je de appelroos cheesecake koolhydraatarm

Naast glutenvrij, lactosevrij én vegan is deze taart ook koolhydraatarm te maken. Door in plaats van ahornsiroop Syrup gold of Erythritol te gebruiken is jouw taart in een handomdraai koolhydraatarm/koolhydraatbeperkt (afhankelijk van de appeltjes). Uiteindelijk eet je per puntje maar een paar appelpartjes, dus dat valt best mee!

Meer recepten met appel

Appel liefhebbers opgelet! Met deze glutenvrije appeltaart scoor je altijd punten. De appeltaart wafels als ontbijt zijn een feest voor iedereen. De appeltaart cheesecake bites zijn de lekkerste allertijden en het appeltaart ontbijttaartje is ongelofelijk lekker nu we de herfst weer in gaan. Ik zeg, eetsmakelijk!

appelroos cheesecake
appelroos cheesecake glutenvrij en vegan

Cheesecake met een appelroos, glutenvrij en vegan

5 from 1 vote
Recipe by Marike Course: Ontbijt, Tussendoor, Gebak, DessertCuisine: Glutenvrij, Lactosevrij, Koemelkvrij, VeganDifficulty: Makkelijk
Hoeveelheid

8

puntjes
Voorbereiding

30

minutes
Baktijd

10

minutes
Wachttijd

3

hours 
Totale tijd

3

hours 

40

minutes

De allerlekkerste appelroos cheesceeake met een overheerlijke bodem van hazelnoten, een romige vulling én een waanzinnig mooie appelroos on top! Ik zeg, genieten maar! Glutenvrij, lactosevrij, vegan én koolhydraatarm te maken.

ingrediënten

 • 150 g 150 hazelnootmeel OF amandelmeel

 • 30 g 30 hazelnoten

 • 30 g 30 ahornsiroop OF syrup gold OF Erythritol

 • 30 g 30 (plantaardige) boter

 • snufje zout

 • Voor de vulling:
 • 500 g 500 (plantaardige) kwark of Griekse yoghurt

 • 200 ml 200 (plantaardige) slagroom

 • 1 tl 1 vanille-extract

 • 40 ml 40 ahornsiroop of Erythritol – ben je een zoetekauw? Gebruik gerust iets meer

 • rasp van 1/2 citroen

 • 7 7 blaadjes gelatine OF 6 g agar agar

 • Voor de topping:
 • 5 5 appels- ik heb Elstar gebruikt

 • snufje kaneel

 • 15 g 15 (plantaardige) boter of kokosolie

 • 15 g 15 ahornsiroop OF Erythritol

 • Wat heb je nodig?
 • springvorm 18 cm

 • mengkom

 • spatel

 • (hand) mixer

Zo maak je het!

 • Bekleed de bodem met bakpapier en vet de randen in. Hak de hazelnoten grof en kneed ze met de overige ingrediënten tot een soepel deeg. Verdeel het deeg over de bodem van de bakvorm en bak in 10 minuten goudbruin op 170 graden. Wanneer de bodem is afgekoeld kun je de randen van de bakvorm eventueel invetten en bekleden met acetaatfolie. Hierdoor worden de taartranden mooi strak.
 • Gebruik je gelatine? Wel de blaadjes gelatine in koud water. Knijp ze uit en verwarm ze in een pannetje. Roer ondertussen de gelatine totdat deze is opgelost. Zet het vuur uit en roer hier 1/3 van de kwark doorheen. Ga door naar stap 4.
 • Gebruik je agar agar? Kook de agar agar zo’n 3 a 4 minuten in een pannetje met 100 ml water. Blijf ondertussen roeren. Voeg vervolgens 1/3 van de kwark toe en roer alles goed door elkaar, laat het heel even mee koken en zet het vuur uit.
 • Klop de slagroom lobbig, voeg het zoetmiddel, vanille, de overige kwark en citroen toe. Mix vervolgens de opgeloste gelatine door de vulling en verdeel over de taartbodem. Zet de taart zo’n 3 uur in de koelkast.
 • Bak de appelpartjes met de boter in de pan totdat ze niet meer hard zijn. Zet het vuur uit en laat de appelpartjes uitlekken en afkoelen.
 • Maak een appelroos door van buiten naar binnen de partjes dakpansgewijs over elkaar heen te leggen.
 • Zet de taart nog even in de koelkast. Snijd de taart aan met een scherp koksmes en geniet!

Notities

 • Bewaartip! De taart kun je het beste afgedekt in de koelkast bewaren. Zo blijft de taart zeker 3 dagen goed.
 • Geen appels in huis? Deze taart is ook heel lekker met mango (deze hoef je niet te bakken) of gebakken peertjes!

#ohmypie

Ga je deze appel cheesecake maken? Laat even een berichtje achter, dat vind ik leuk! Heb je een foto? Post deze op mijn Facebook of Instagram. Vergeet mij niet te taggen of de haghtag #ohmypie te gebruiken. Bewaar deze foto ook op een van jouw Pinterest borden.

Ben je op zoek naar meer inspiratie?

Bestel mijn boeken Oh My Pie! of  ‘Bakken zonder Tarwe‘!

Pinterest

Wil je de recepten bewaren op Pinterest? Bewaar dan deze foto op jouw Pinterestbord zodat je de recepten makkelijk terug kan vinden.

appel cheesecake

Wat vind je van dit bericht?

Gemiddeld 0 / 5. Reacties: 0

Geef als eerste je mening!

1 comment
 1. Goedenavond,
  In de receptenlijst staat dat je voor de topping 15 gram ahornsiroop nodig hebt alleen dit komt in de beschrijving verder nergens meer voor?
  Sprenkel je dit er later overheen of moet je dit erbij toevoegen als je de appeltjes bakt?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Related Posts