Glutenvrije flammkuchen met zalm

Een lekkere glutenvrije flammkuchen, het stond al zo lang op mijn lijstje om te maken. Vandaag deel ik een heerlijk basisrecept waarmee je volop kan variëren. Glutenvrij, lactosevrij én met een vegan optie.
glutenvrije flammkuchen
3.8
(24)

Wat is een flammkuchen?

Flammkuchen, letterlijk “brandende taart”, is een traditioneel en authentiek Duits gerecht. Deze hartige taart wordt overal in Duitsland verkocht – van restaurants en cafés tot in biertuinen en op straat. Flammkuchen mit Speck wordt als maaltijd geserveerd op een houten bord of als een snack voor tussendoor. Hoewel flammkuchen een beetje op een dunne pizza lijkt is dit niet hoe het smaakt! Hij is perfect voor een makkelijke, snelle maaltijd maar ook ideaal als uitgebreide lunch en doet het ook goed als lekker hapje voor bij de borrel. Het nadeel alleen van flammkuchen is dat het niet glutenvrij is van origine. Daarom ben ik de keuken in gedoken om een super lekkere flammkuchen voor jou te maken!

Glutenvrije flammkuchen maken

Met dit recept maak je in een handomdraai een heerlijke glutenvrije flammkuchen. De basis van het deeg is glutenvrij havermeel maar je kan ook sorghummeel gebruiken. De laatste is een super voedzame glutenvrije meelsoort waar je heel makkelijk glutenvrij mee kan bakken. We hebben geen gist gebruikt maar bakpoeder en de psylliumvezels geven de flammkuchen een super fijne structuur waardoor jouw flammkuchen niet alleen heel licht is maar ook heel voedzaam. De glutenvrije flammkuchen heb ik heel dun uitgerold, in de oven zal de korst nog wat opbollen. Maak je een te dikke flammkuchen dan is dat minder lekker. Probeer het maar eens uit in de keuken!

Glutenvrije flammkuchen met zalm

Voor deze flammkuchen heb ik uitgepakt met de topping! Nadat hij 10 minuten in de oven is geweest heb ik hem rijkelijk belegd met (plantaardige) kruidenkaas, zalm, rode uit en gerookte amandelen. Vervolgens heb ik er crema balsamico en rucola overheen verdeeld. Ik beloof je dit is een smaaksensatie eerste klas! Ben je geen fan van deze topping? Laat gerust jouw creativiteit de vrije loop!

Meer glutenvrije hartige recepten?

Dan moet je de glutenvrije zoete aardappel pizza eens proberen, de pita broodjes zijn ook geliefd evenals de glutenvrije wraps van kikkererwtenmeel, de glutenvrije quiche en plaattaart en het glutenvrije borrelbrood!

glutenvrije flammkuchen
glutenvrije flammkuchen

glutenvrije flammkuchen

Glutenvrije flammkuchen met zalm

Recipe by Marike
4.5 from 4 votes
Course: Lunch, Snack, Borrelhapje, DinerCuisine: Glutenvrij, Lactosevrij, Vegan optieDifficulty: Makkelijk
Hoeveelheid

1

flammkuchen
Voorbereding

10

minutes
Baktijd

20

minutes
Totale tijd

30

minutes

Een heel fijn basisrecept waarmee je een heerlijke glutenvrije flammkuchen kan maken. Rol hem dun uit en beleg hem met alles wat je maar lekker vindt! Glutenvrij, lactosevrij én met een plantaardige optie!

ingrediënten

 • 135 g glutenvrij havermeel of sorghummeel

 • 10 g psylliumvezels

 • 1 tl bakpoeder

 • Goede snuf zout

 • 150 g (plantaardige) kwark

 • 2 el olijfolie

 • 1 ei OF 1 el gebroken lijnzaad geweekt met 3 el warm water

 • Voor de topping:
 • 125 g (plantaardige) kruiden roomkaas

 • 100 g zalm plakjes of plantaardige zalm- je kan dit evt ook weglaten

 • 1 rode ui in ringen gesneden

 • handje gerookte amandelen

 • rucola

 • Optioneel: crema balsamico

Zo maak je het!

 • Verwarm de oven voor op 200 graden onder en bovenwarmte. Bekleed de bakplaat met bakpapier.
 • Doe het meel, de psylliumvezels, bakpoeder en het zout in een mengkom. Roer alles goed door elkaar. Voeg het ei of de eivervanger, kwark en olijfolie toe. Kneed tot een soepel deeg. Laat het deeg heel even rusten.
 • Rol het deeg uit tussen twee bakpapiertjes tot een dunne plak. Bak de glutenvrije flammkuchen zo’n 10 minuten in de oven.
 • Verdeel de kruidenkaas over de flammkuchen, garneer met de ui, plakjes zalm, grof gehakte gerookte amandelen en de verse tijm. Bak de glutenvrije flammkuchen nog zo’n 10 a 13 minuten. Maak de flammkuchen af met de rucola en de crema balsamico. GENIET!

Notities

 • Bewaartip! De flammkuchen is het lekkerste wanneer je deze gelijk eet. Als je hem wil bewaren kun je hem het beste afdekken en bewaren in de koelkast. Dan blijft de glutenvrije flammkuchen zo’n 3 dagen goed. Warm hem nog even op voor de ultieme smaakbeleving!
 • Variatietip! In plaats van zalm kun je ook gegrilde aubergine gebruiken, dit geeft een bite en veel smaak!
glutenvrije flammkuchen

Wat vind je van dit bericht?

Gemiddeld 3.8 / 5. Reacties: 24

Geef als eerste je mening!

1 comment
 1. Deze is gelukt! Ik heb alleen een andere topping gebruikt maar hij is goed gelukt en was lekker. Volgende keer breng ik ‘m alleen iets meer op smaak denk ik. Bedankt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Related Posts