Glutenvrije poffertjes met gebakken appeltjes

Echte glutenvrije poffertjes, ze stonden ál zo lang op mijn lijstje om te maken. Super luchtig, vol van smaak én met een basis van zoete aardappel. Hierdoor zijn ze niet alleen heel erg lekker maar ook nog eens heel voedzaam. Glutenvrij, lactosevrij én vegan te maken!
glutenvrije poffertjes met gebakken appeltjes
4
(9)

Glutenvrije poffertjes bakken

Glutenvrije poffertjes als ontbijt, dat klinkt niet slecht toch? Vroeger was ik al dol op pannenkoeken en poffertjes, als we ze aten dan was het écht feest. Hoog tijd om een lekker poffertjesrecept toe te voegen aan de website want die was er nog niet. Met twee jonge kids thuis waar ik graag iets lekkers voor maak, maar toch ook graag zie dat ze voedzaam eten, heb ik een twist gegeven aan het poffertjes recept waardoor ze super voedzaam zijn. Ik heb er namelijk zoete aardappel in verstopt. Zoete aardappel? Yes, je leest het goed. Je proeft er niets van, ze zijn misschien nog wel luchtiger en lekkerder dan normale poffertjes.

Glutenvrije poffertjes gemaakt van zoete aardappel

Ik heb de poffertjes gemaakt van glutenvrij havermeel én zoete aardappel. Ze zijn super fluffy, smaakvol én voedzaam. Het beslag hoort zo iets dikker te zijn dan een pannenkoekenbeslag, meer richting cakebeslag. Ik heb zelf een spuitzak gebruikt om de poffertjes mooi te doseren. Je kan ook een lepel of flesje met doseerdop gebruiken. De poffertjespan scoorde ik op Marktplaats voor een paar euro. Zo blijft het ook een betaalbaar feestje. De poffertjes zijn extra lekker met gebakken appeltjes en een scheutje ahornsiroop. Ik zeg, bakkers klaar? Bakken maar!

Vegan poffertjes met zoete aardappel

Je kan de eieren ook prima vervangen in het recept waardoor de poffertjes ook vegan zijn, oftewel vegan poffertjes! Ik heb 50 g extra zoete aardappel toegevoegd + 1 el arrowroot opgelost met 3 el water. Blijft het beslag te dik? Voeg dan iets meer water toe. De poffertjes hebben dan ook iets meer tijd nodig om goed gaar te worden. Zet het vuur daarom niet te hoog.

Meer recepten met zoete aardappel

Je hebt het misschien al door, ik bak graag met zoete aardappel. Deze triatleet onder de groentes is een regelrechte allrounder in de keuken. Hij neemt letterlijk de smaak over van het gerecht en zorgt voor smeuïgheid. Heb je de smaak te pakken? Dan is deze zoete aardappelpizza echt iets voor jou, de zoete aardappel brownies of de stroopwafels met zoete aardappel.

glutenvrije poffertjes

Glutenvrije poffertjes met gebakken appeltjes

5 from 6 votes
Recipe by Marike Course: Ontbijt, Tussendoor, Lunch, PoffertjesCuisine: Glutenvrij, Lactosevrij, Vegan optieDifficulty: Makkelijk
Hoeveelheid

3

porties
Voorbereiding

5

minutes
Baktijd

10

minutes
Totale tijd

15

minutes

Echte glutenvrije poffertjes, ze stonden ál zo lang op mijn lijstje om te maken. Super luchtig, vol van smaak én met een basis van zoete aardappel. Hierdoor zijn ze niet alleen heel erg lekker maar ook nog eens heel voedzaam. Glutenvrij, lactosevrij én vegan te maken!

ingrediënten

 • 120 g 120 glutenvrij havermeel (of een combinatie van havermeel en rijstmeel dan worden de poffertjes lichter van kleur)

 • 250 g 250 zoete aardappel-gekookt

 • 1 tl 1 bakpoeder

 • snufje zout

 • 1 tl 1 kaneel of speculaaskruiden

 • 1 el 1 ahornsiroop of agavesiroop

 • 1/2 tl 1/2 baking soda + scheutje citroensap

 • 2 2 eieren*

 • Voor de topping:
 • 2 2 appels- in kleine stukjes

 • 30 g 30 rozijnen

 • 2 el 2 ahornsiroop of agavesiroop

 • 2 tl 2 kaneel

Zo maak je het!

 • Bak de appelstukjes als eerste in een bakpan met een heel klein beetje boter of kokosolie samen met de overige ingrediënten. Zet het vuur uit en maak ondertussen de glutenvrije poffertjes.
 • Pureer de zoete aardappel tot puree. Voeg hier het meel, zout, bakpoeder, kaneel, ahornsiroop, eieren of eivervanger en de opgeloste baking soda aan toe. Spatel goed door elkaar tot een egaal beslag. Het moet zo dik zijn als een cakebeslag..
 • Verwarm een poffertjespan op hoog vuur, wanneer de pan heet genoeg is kun je deze invetten. Verdeel het beslag met een spuitzak, lepel of flesje met doseerdop het beslag over de poffertjes pan. Doe de vormpjes niet te vol, ze bollen nog op. Zet het vuur ondertussen iets lager.
 • Keer de poffertjes na zo’n 3 minuten om met een vork of lepel (de omschep manier). Bak ze nog heel even en wanneer ze gaar zijn kun je ze op een bord leggen en versieren met de appelstukjes. Eetsmakelijk!

Notities

 • Bewaartip! Bewaar de poffertjes in een afgesloten bakje in de koelkast. Dan blijven ze zo’n 3 dagen goed. Warm ze even op voordat je ze op gaat eten en GENIET!
 • Variatietip! Deze poffertjes zijn natuurlijk ook gewoon heel erg lekker met boter en poedersuiker.
 • Eivrij of vegan? Vervang de eieren door 50 g extra zoete aardappel gepureerd + 1 el arrowroot opgelost in 3 el water.

#ohmypie

Ga je deze glutenvrije poffertjes maken? Laat even een berichtje achter, dat vind ik leuk! Heb je een foto? Post deze op mijn Facebook of Instagram. Vergeet mij niet te taggen of de hashtag #ohmypie te gebruiken. Bewaar deze foto ook op een van jouw Pinterest borden.

Ben je op zoek naar meer inspiratie?

Bestel mijn boeken Oh My Pie! of  ‘Bakken zonder Tarwe‘!

Pinterest

Wil je de recepten bewaren op Pinterest? Bewaar dan deze foto op jouw Pinterestbord zodat je de recepten makkelijk terug kan vinden.

glutenvrije poffertjes met gebakken appeltjes

Wat vind je van dit bericht?

Gemiddeld 4 / 5. Reacties: 9

Geef als eerste je mening!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Related Posts