Gezonde speculaascake, glutenvrij en lactosevrij

Een overheerlijke glutenvrije speculaascake waar je niet van af kan blijven. Vooral dat laatste is erg gevaarlijk wanneer je toch besluit om de cake te maken. 😉 Glutenvrij, lactosevrij en vegan te maken.
glutenvrije speculaascake
4.3
(26)

Gezonde glutenvrije speculaascake

Wanneer het herfst is bak ik het liefste iedere dag met kaneel en speculaaskruiden. Zeker nu het kouder begint te worden is het extra fijn om even op de bank te kruipen met een kopje thee en een plak glutenvrije speculaascake! Eerder deelde ik al deze speculaascake en die is nog altijd een hit, alleen het recept heb ik verbeterd en hoe! Met dit recept maak je een topper van een cake waar je eigenlijk iedere dag van het jaar van kan genieten. De basis van de speculaascake heb ik gemaakt van amandelmeel en havermeel. Kun je niet tegen havermeel? Gebruik dan eens rijstmeel of standaard glutenvrije meel van Koopmans of Doves Farm bijvoorbeeld, dit werkt net zo fijn. Ik heb stukjes dadel in de cake verstopt. Dit geeft extra smaak aan de cake en een verrassende twist evenals de nootjes waarmee je de cake kan versieren. Bak de cak in zo’n 40 a 45 minuten goudbruin en het genieten kan beginnen!

Meer glutenvrije speculaas recepten

Ben je enthousiast? Dan zijn deze recepten echt iets voor jou! Wat dacht je van de gevulde speculaaskoeken, de glutenvrije kruidnoten, de speculaastaart of de kruidcake ontbijttaartjes?

vegan speculaascake
glutenvrije speculaascake

Gezonde speculaascake, glutenvrij en lactosevrij

4 from 14 votes
Recipe by Marike Course: Ontbijt, Tussendoor, CakeCuisine: Glutenvrij, Lactosevrij, VeganDifficulty: Makkelijk
Servings

10

servings
Prep time

10

minutes
Cooking time

45

minutes
Calories

300

kcal
Total time

0

minutes

Een gezonde glutenvrije speculaascake, super smeuïg, kruidig én echt een aanrader om te maken. Binnen 10 minuten staat de cake in de oven en dan kun je er de hele week van genieten! Glutenvrij, tarwevrij, melkvrij, lactosevrij én vegan te maken!

ingrediënten

 • 150 g 150 glutenvrij havermeel of rijstmeel

 • 100 g 100 amandelmeel

 • snufje zout

 • 1 tl 1 bakpoeder

 • 1 el 1 speculaaskruiden

 • 2 tl 2 kaneel

 • 3 3 eieren*

 • 225 g 225 appelmoes

 • 35 g 35 (gesmolten) kokosolie of boter

 • 60 g 60 appelstroop, dadelstroop OF keukenstroop

 • 2 tl 2 vanille-extract

 • 1 tl 1 baking soda + scheutje citroensap

 • Optioneel: 50 a 75 ml plantaardige melk als het beslag te stevig blijft

 • Voor de vulling en topping:
 • 5 5 grote zachte dadels in stukjes

 • handje amandelschaafsel + optioneel pecannoten grof gehakt

 • Wat heb je nodig?
 • Mengkom

 • Spatel

 • Cakevorm 21 a 25 cm

Zo maak je het!

 • Verwarm de oven voor op 165 graden onder en bovenwarmte. Bekleed de cakevorm met bakpapier.
 • Doe alle ingrediënten in een mengkom en voeg als laatste de opgeloste baking soda toe. Spatel alles goed door elkaar tot een egaal beslag. Is het beslag erg dik? Voeg een beetje plantaardige melk toe. Het beslag moet zo dik zijn als een cakebeslag. Proef ook even of het beslag op smaak is voeg zo nodig meer zoetmiddel of speculaaskruiden toe.
 • Verdeel het beslag over de bodem van de cakevorm. Duw hier wat ontpitte dadels in en versier de speculaascake met amandelschaafsel en eventueel de pecannoten. Bak de gezonde speculaascake in zo’n 45 minuten goudbruin. GENIET!

Notities

 • Eivrij of vegan? Vervang de eieren door 50 g appelmoes extra + 3 grote el gebroken lijnzaad geweld in 80 ml water.
 • Bewaartip! Bewaar de cake in een afgesloten trommel buiten de koelkast. Dan blijft de cake zo’n 3 a 5 dagen goed. Je kan de speculaascake ook per plak invriezen.

#ohmypie

Ga je deze glutenvrije speculaascake maken? Laat even een berichtje achter, dat vind ik leuk! Heb je een foto? Post deze op mijn Facebook of Instagram. Vergeet mij niet te taggen of de hashtag #ohmypie te gebruiken. Bewaar deze foto ook op een van jouw Pinterest borden.

Ben je op zoek naar meer inspiratie?

Bestel mijn boeken Oh My Pie! of  ‘Bakken zonder Tarwe‘!

Pinterest

Wil je de recepten bewaren op Pinterest? Bewaar dan deze foto op jouw Pinterestbord zodat je de recepten makkelijk terug kan vinden.

gezonde speculaascake

Wat vind je van dit bericht?

Gemiddeld 4.3 / 5. Reacties: 26

Geef als eerste je mening!

12 comments
 1. Een heerlijke cake!
  Ik had geen appelmoes in huis, dat heb ik vervangen door een laagje (niet gewogen) gewelde chiazaad.
  Voor de nootjes bovenop heb ik hazelnoten gebruikt, had wederom niks anders, maar dat is ook een heerlijke combinatie!

  Dank je wel voor een overheerlijk recept, past lekker bij de herfst 😊

 2. Hoi Marike, wat een makkelijk en smakelijk recept. Hij is alleen niet helemaal gaar van binnen, wat doe ik de volgende keer( want ik hem zeker nog vaker maken) langer in de oven of oven warmer?

  1. Hi Anita, wat leuk om te lezen dat je blij bent met het recept! Iedere oven verschilt dus het kan soms zijn dat baktijden of temperaturen iets verschillen. Als de cake nu nog niet helemaal gaar was zou ik hem de volgende keer iets langer bakken. Dan gaat het helemaal goed komen! Liefs, Marike

 3. Hai Marike,
  Wat een fijne site met lekkere gerechten! Ik wil deze cake heel graag maken, maar ik mag ook geen appels. Heb jij hier misschien een alternatief voor?

 4. Ha Marike,
  Wat word ik toch blij van al je heerlijke EN makkelijke recepten! Zoals je jezelf ook noemt bij je recept van je glutenvrije Ierse sodabrood: ik ben een luie bakker, die niet tegen tarwe kan en vind op jouw site steeds wat ik nodig heb! Dank je wel!
  groetjes Mieke

 5. hoi!
  Ik ben bezig met een lectinevrij dieet, betekend alle granen vermijden. Zou ik de haver ook voor iets anders kunnen vervangen? Er zijn mailen als tapioca, banaan, kokos, maar ook druivenpit e tijgernotenmeel. Heb je daar ook een lekker recept van? Ik merk dat dingen niet echt lekker lukken, blijft droog of iets, ik kan wel wat inspiratie gebruiken! liefs Susanne

 6. Hoi Marike,
  Vanavond heb ik deze lekkere cake gebakken, zonder eieren met lijnzaad zoals je had aangegeven. In de oven was de cake mooi hoog maar buiten de oven helemaal ingezakt helaas. Dit komt denk ik door her gebrek aan eieren. Maar kan ik het inzakken van de cake ook voorkomen?

  Groetjes Annemarie

  1. Hee Annemarie,

   Ahh wat vervelend! In principe kun je de cake heel goed bakken met de eivervanger. Soms kan het zijn dat je de cake wat langer moet bakken wanneer je geen eieren gebruikt. Wat ik je daarnaast aan kan raden, om een mooi stevig fundament aan de cake te geven, om iets meer meel te gebruiken zo’n 30 gram. Dan krijgt de cake iets meer body en zal deze minder snel inzakken, bak de cake ook 10 minuten langer.

   Liefs,
   Marike

 7. Oeps ik dacht 300 calorieën per cake maar dit is ongeveer per portie. Ik heb 150 gr appelmoes vervangen door 2 bananen , incl 5 dadels. dan kom ik op 2370 calorieën uit.( via de voeding app ) Maar wel heel erg lekker hoor.

 8. Afgelopen dinsdag heb ik de vegan versie gebakken. De baktjd heb ik 2x met 10 minuten verlengd. Toen de cake al even in de oven stond kwam ik de afgewogen kokosolie tegen die ik in de cake moest 🥴. Het was ondanks dat een groot succes (smeuïg ook) met een flinke lepel vegan slagroom erbij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Related Posts