Glutenvrije perentaart met kruimeldeeg

De allerlekkerste glutenvrije perentaart met een krokante bodem, een laagje spijs, een overheerlijke vulling van peren en vijgen én een krokante crumble on top. Wie wil hier nou niet z’n tanden in zetten?;) Makkelijk om te maken én ook nog eens lactosevrij, vegan én zonder geraffineerde suikers!
glutenvrije perentaart
3.6
(18)

Glutenvrije perentaart met perenspijs en kruimeldeeg

Op dit moment is het helemaal het seizoen van de peer. Combineer peren met een super lekker speculaasdeeg en je hebt een fantastische perentaart! Als kind was ik al dol op perentaart, je kan er namelijk volop mee variëren. Vandaag deel ik het recept van één van mijn favoriete taarten, namelijk de glutenvrije perentaart met perenspijs en kruimeldeeg! De krokante koek combineert zo goed met het laagje perenspijs en de perenvulling met een vleugje kaneel. Dit recept maak ik al een tijd, en beetje bij beetje is het bijgeschaafd. Het deeg is perfect, de vulling torenhoog en echt geweldig op smaak, dan nog niet gesproken over de super lekkere crumble!

Glutenvrije perentaart bakken

De basis van de taart is gemaakt van voedzame ingrediënten, minder boter én dadelstroop of honing i.p.v. heel veel suiker. Toch heeft de glutenvrije perentaart de smaak van een normale perentaart. Zorg ervoor dat het deeg niet te warm is wanneer je het gaat bakken of de vorm ermee bekleed. Is jouw deeg te plakkerig? Zet het deeg dan even koud, dit helpt enorm. Het laagje spijs is net even anders dan het amandelspijs wat je vaak voorbij ziet komen. Ik heb het gemaakt van peer en amandelmeel oftewel perenspijs! Het zorgt ervoor dat het vocht van de peren wordt opgenomen én de korst lekker knapperig blijft! Ideaal! Snijd de perenschijfjes niet te dik, zo worden ze mooi gaar wanneer je ze bakt. Door arrowroot of maïzena toe te voegen aan de vulling in combinatie met abrikozenjam of ahornsiroop, zal je zien dat de vulling heel mooi bij elkaar blijft en de taart heel blijft bij het aansnijden. Bak de taart in zo’n 50 a 60 minuten goudbruin. Plaats eventueel halverwege de baktijd een aluminiumfolie over de taart heen om aanbranden te voorkomen.

Perentaart bewaren

De glutenvrije perentaart is eigenlijk het allerlekkerste wanneer je deze een paar uur in de koelkast laat staan. Dan zijn de smaken goed in de taart getrokken en is het feest nog groter om ervan te genieten! Invriezen kan natuurlijk ook, laat de taart ontdooien op kamertemperatuur en warm hem nog even op in de oven, dan is de taart weer net zo lekker als toen hij net uit de oven kwam.

Pertentaart recepten!

Ben je gek op perentaart? Dan is deze perencake ook echt iets voor jou, of wat dacht je van de kruidcake ontbijttaartjes met gebakken peer? De mini perenkruimeltaartjes zijn ook nog steeds favoriet! Op zoek naar een lekkere appeltaart? Maak dan deze appeltaart!

Extra lekker met een toef (plantaardige) slagroom!

Als je het écht goed wil doen klop je zelf wat (plantaardige) slagroom op en spuit je er een mooie toef op. Zelf maak ik de slagroom graag steviger met een theelepel xanthaangom en geef ik de slagroom extra smaak met wat citroenrasp, vanille en zoetmiddel. Eetsmakelijk!

glutenvrije perentaart
glutenvrije perentaart met kruimeldeeg
glutenvrije perentaart

De lekkerste glutenvrije perentaart

Recipe by Marike
5.0 from 6 votes
Course: Tussendoor, Gebak, DessertCuisine: Glutenvrij, Lactosevrij, VeganDifficulty: Makkelijk
Hoeveelheid

8

puntjes
Voorbereiding

20

minutes
Baktijd

1

hour 
Totale tijd

1

hour 

20

minutes

Perentaart met een krokante kruimellaag, het is één van mijn favoriete taarten. Met dit recept bak je de allerlekkerste glutenvrije perentaart met een overheerlijke vulling en een laagje perenspijs. Glutenvrij, vegan én ook nog eens een stukje gezonder dan de doorsnee perentaart.

ingrediënten

 • Voor het deeg:
 • 225 g glutenvrij havermeel of rijstmeel

 • 100 g amandelmeel

 • 90 g dadelstroop, ahornsiroop of honing

 • 80 g (plantaardige) boter of kokosolie

 • 2 tl speculaaskruiden

 • 1 tl bakpoeder

 • 50 g appelmoes of 1 ei

 • snuf zout

 • Voor de perenspijs:
 • 125 g amandelmeel

 • 100 g peer- gepureerd

 • rasp van 1/4 citroen + scheutje citroensap

 • Optioneel: extra zoetmiddel

 • Voor de vulling
 • 3 a 4 peren

 • 40 g vijgen- geweld

 • 2 tl kaneel

 • 1,5 el arrowroot of Maizena

 • 2 el abrikozenjam

 • Voor de crumble:
 • 1/3 van het basisdeeg

 • Optioneel: amandelschaafsel, enkele noten grof gehakt

 • Wat heb je nodig?
 • springvorm 18 cm a 20 cm

 • mengkom

 • spatel

 • bakpapier

Zo maak je het!

 • Verwarm je oven voor op 160 graden onder- en bovenwarmte. Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier en vet de randen in.
 • Begin met het maken van de vulling. Was de peren, snijd het klokhuis eruit en snijd ze in dunne plakjes. Roer hier de andere ingrediënten doorheen en bak ze even in een bakpan beetgaar.
 • Ga verder met de bodem en kruimellaag. Doe alle ingrediënten in een mengkom en kneed deze tot een soepel deeg.
 • Vorm een bal van het deeg en leg 1/3 van het deeg even apart. Bekleed de bodem en de randen van de springvorm met het deeg. Ik doe dit zelf door de deegbal iets te verkruimelen over de bodem en hem daarna in model te drukken met mijn handen. De rand hoeft niet helemaal tot aan de bovenkant van de vorm te komen, ik zou zeggen zo’n 4 a 5 cm.
 • Maak de perenspijslaag door alle ingrediënten te mengen tot je een plakkerige substantie hebt en verdeel dit met een lepel over de bodem van de taart. Verdeel hier de schijfjes peer overheen en duw de perenstukjes goed aan.
 • Pak het overgebleven deeg er weer bij, strooi hier het amandelschaafsel bij en maak grove kruimels. Verdeel de kruimels over de perentaart.
 • Schuif de vorm voor 50 a 60 minuten in het midden van je oven. Houd de kruimeltaart na 20 minuutjes even in de gaten want elke oven is anders. Dek de glutenvrije perentaart eventueel af met een aluminiumfolie als de taart te snel bruin wordt.
 • En klaar is’ie! Het beste is om de taart een paar uur (of een nachtje) in de koelkast te laten staan. Zo is de taart stevig genoeg om aan te snijden én zal de taart nog lekkerder smaken!

Notities

 • Bewaartip! Bewaar de perentaart afgedekt in de koelkast, na een dag of zelfs na 3 dagen is de perentaart het allerlekkerste!
 • Kun je niet tegen amandelmeel? Vervang dit door tijgernotenmeel extra fijn bijvoorbeeld! Dit meel is nootvrij en geeft dezelfde structuur.
 • Ben je geen fan van gedroogde vijgen? Je kan ze ook weglaten of rozijnen gebruiken.

#ohmypie

Ga je deze glutenvrije perentaart maken? Laat even een berichtje achter, dat vind ik leuk! Heb je een foto? Post deze op mijn Facebook of Instagram. Vergeet mij niet te taggen of de haghtag #ohmypie te gebruiken. Bewaar deze foto ook op een van jouw Pinterest borden.

Ben je op zoek naar meer inspiratie?

Bestel mijn boeken Oh My Pie! of  ‘Bakken zonder Tarwe‘!

Pinterest

Wil je de recepten bewaren op Pinterest? Bewaar dan deze foto op jouw Pinterestbord zodat je de recepten makkelijk terug kan vinden.

vegan perentaart

Wat vind je van dit bericht?

Gemiddeld 3.6 / 5. Reacties: 18

Geef als eerste je mening!

7 comments
 1. Hoi Marike,

  Als ik dit recept koolhydraatarmer wil maken, kan ik dat dan met alleen amandelmeel of combi amandel/sojameel doen? En zoja; in welke hoeveelheid?

  1. Hi Renate, dat kan. Ik zou een combinatie maken van amandelmeel en kokosmeel. Ik zou inzetten op 275 g amandelmeel en 50 g kokosmeel. Voeg een tl xanthaangom toe voor meer binding van het deeg. Amandelmeel wil nog weleens flink kruimelen.

   Liefs,
   Marike

 2. Dankjewel Marike, voor deze heerlijke variant .

  Helaas was mij spijs iets te droog en niet zo mooi smeuïg als die ik op jou foto zie.
  is er een speciale reden waarom de perenmassa eerst beetgaar moet worden gebakken?

  Ik ben een groot fan van jou altijd heerlijke recepten, ondanks dat ik het grote geluk heb dat ik geen glutenintolerantie heb. Vooral blij dat je geen geraffineerde suikers in je recepten verwerkt.

  Nogmaals dankjewel

  Groetjes Lia de Jong-Wellin

  1. Hee Lia, wat tof om te lezen zeg! Fijn dat de taart lekker heeft gesmaakt.
   Wanneer je ziet dat het spijs wat droog blijft kun je altijd iets meer vocht toevoegen, dat wil nog weleens per keer verschillen. Zo krijg je een lekker smeuïg spijslaagje.
   De peertjes bak ik zodat ze beetgaar zijn wanneer de taart uit de oven komt.

   Liefs,
   Marike

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Related Posts