Glutenvrije chocoladetaart met kaneelswirl bodem

Lieve mensen, ga er maar even voor zitten. Ik denk dat ik zojuist mijn mooiste én lekkerste taart ooit heb gemaakt. Een glutenvrije chocoladetaart met een luchtige bodem met een kaneelswirl, een luchtige vulling en met fantastische chocoladekrullen! Glutenvrij, lactosevrij, melkvrij en voor de liefhebbers vegan en koolhydraatarm te maken!
glutenvrije chocoladetaart met kaneelswirl
3.2
(10)

Glutenvrije chocoladetaart met kaneelswirl in de bodem

In de herfst- en wintermaanden dan maak ik het liefste taarten met veel kaneel en chocolade. Thuis moeten ze er altijd een beetje om lachen omdat het dan vrij voorspelbaar is welke geuren er uit de keuken komen wanneer ik aan het bakken ben. 😉 Het leek mij nou zo leuk om mijn liefde voor kaneelbroodjes én chocoladetaart in één recept samen te brengen. Dat is gelukt! Zie hier een overheerlijke glutenvrije chocoladetaart met een luchtige bodem mét een kaneelswirl! Deze taart is GE-WEL-DIG! De eye-catcher op tafel tijdens de feestdagen, wanneer er iemand jarig is of gewoon wanneer je eens wat lekkers wil bakken. Stel je voor! Een smeuïge bodem met een kaneelswirl, gevolgd door een luchtige chocolade-vanillevulling afgedekt met een sticky chocoladetopping mét eventueel deze prachtige chocolade krullen. Vertel mij eens, wie eet er een puntje mee?

Glutenvrije chocoladetaart met kaneelswirl maken

Het lijkt een hele klus, het kost misschien even tijd maar ik laat je stap voor stap zien hoe jij deze taart kan maken! Allereerst maak ik de bodem vaak al de avond van tevoren, zo kan deze goed afkoelen voordat ik verder ga met deze glutenvrije chocoladetaart. Kies de ingrediënten en zorg ervoor dat je ze klaar heb staan wanneer je aan de slag gaat. De vulling stijft snel op, dat is mega handig zo kun je de lagen snel achter elkaar maken (daardoor kun je de vanillevulling en de chocoladevulling tegelijk maken en hoef je geen uren te wachten voordat de volgende laag er bovenop kan). De taart maak je heel strak door de zijkanten van de springvorm te bedekken met acetaatfolie. Een dikke tip voor iedereen die graag kwarktaarten of wel eens een moussetaart maakt!

Glutenvrije chocoladetaart aansnijden

En dan de vraag hoe snijd je de taart strak aan zonder dat de taartpunten breken of de chocolade kapot gaat. Nou daar heb ik een trucje voor! Gebruik een warm scherp mes (houd het mes onder de kraan, droog het snel af) en laat het mes door de taart heen glijden. Zo krijg je mooie strakke punten en ziet de taart er ook heel mooi uit op de bordjes!

Glutenvrije chocoladetaart recepten

Dan is de Brownie Stracciatella cheescake, de Bounty taart, de glutenvrije tiramisutaart, de brownie en bosvruchten cheesecake of de chocolademousse taart echt iets voor jou!

glutenvrije chocoladetaart
glutenvrije chocoladetaart met kaneelswirl

Zo maak je de mooiste chocolade krullen

Chocolade krullen, ze sieren de taart en eerlijk is eerlijk hoe tof is het om te weten hoe je deze krullen zelf maakt? Ik heb hier een handige truc voor namelijk deze chocolade Flaker van Boska! Dit fijne apparaatje heb ik al een paar jaar in huis, alleen gebruik ik hem veel te weinig. Ik heb deze gevuld met gesmolten chocolade pure druppels. Laat de chocolade afkoelen zodat deze hard wordt en maak mooie krullen door aan rondjes te draaien met het binnenste gedeelte. Decoreren maar en genieten! Een dikke tip om in huis te hebben dus!

Maak de glutenvrije chocoladetaart lactosevrij, melkvrij of vegan!

De glutenvrije chocoladetaart met kaneelswirl bodem is heel gemakkelijk lactosevrij, melkvrij en/of vegan te maken. Daar geef ik je nu gelijk de tips voor mee. Wil je de taart vegan maken? Gebruik dan de eivervanger voor de bodem. Gebruik plantaardige yoghurt of roomkaas in de vulling en gebruik agar agar als bindmiddel. Kies voor vegan pure chocolade. Eerlijk is eerlijk de taart is een feest ook vegan! Wil je de taart koemelkvrij of lactosevrij maken, dan kun je i.p.v. mascarpone (plantaardige) roomkaas gebruiken en plantaardige slagroom en gebruik pure chocolade zonder melk of lactose.

Zo maak je de glutenvrije chocoladetaart koolhydraatarm!

Marike, maar hoe maak ik dit recept dan koolhydraatarm? Nou dat is heel simpel! Ik heb even de tips op een rijtje gezet. Gebruik (volle) kwark in de bodem en gebruik erythritol als zoetmiddel. Kies voor mascarpone, roomkaas of Griekse yoghurt in de vulling en kies ook hier voor erythritol als zoetmiddel. In plaats van normale chocolade met suiker kun je kiezen voor chocolade die laag is in koolhydraten. Lieve mensen, geniet!

glutenvrije chocoladetaart met kaneelswirl

Glutenvrije chocoladetaart met kaneelswirl bodem

5 from 2 votes
Recipe by Marike Course: Taart, gebak, toetje, feestdagenCuisine: Glutenvrij, Melkvrij, Lactosevrij, VeganDifficulty: Gevorderd
Hoeveelheid

10

hoeveelheid
Voorbereiding

30

minutes
Bakijtijd

15

minutes
Wachttijd

2

hours 

40

minutes
Total time

3

hours 

25

minutes

Een glutenvrije chocoladetaart met een fantastische bodem die smaakt naar cinnamonrolls! Dit is toch de droom van iedereen? De taart is is lactosevrij, vegan én koolhydraatarm te maken is. Een feestje voor de smaakpapillen én een lust voor het oog!

ingrediënten

 • Voor de glutenvrije brownie bodem:
 • 80 g 80 amandelmeel of 80 g glutenvrij havermeel

 • 15 g 15 arrowroot of maïzena

 • 100 g 100 appelmoes of (plantaardige) kwark

 • 30 ml 30 ahornsiroop of erythritol

 • 1 1 ei

 • 1 tl 1 bakpoeder  OF 1/2 tl baking soda + 1 el citroensap

 • Voor de kaneelswirl:
 • 3 el 3 kokosbloesemsuiker

 • 1/2 el 1/2 kaneel

 • 1 a 2 el 1 a 2 (plantaardige) melk

 • Voor de vulling:
 • 300 ml 300 (plantaardige) slagroom

 • 400 g 400 (kokos)yoghurt, plantaardige roomkaas of voor degene die tegen lactose en melk kunnen ricotta of mascarpone.

 • 1 tl 1 vanille-extract

 • 60 g 60 agavesiroop of erythritol

 • 7 7 blaadjes gelatine of 7 g agar agar

 • 2 el 2 cacao

 • 50 g 50 pure chocolade

 • Voor de topping:
 • 125 g 125 pure chococlade

 • 125 ml 125 kokosmelk of (plantaardige) slagroom

 • Optioneel: 50 g pure chocolade om krullen mee te maken.

 • Wat heb je nodig?
 • Springvorm 18 a 20 cm

 • Bakpapier

 • Mengkom

 • Spatel

 • Mixer of handmixer

 • Steelpannetje + schaaltje om chocolade in te smelten

 • Optioneel: acetaatfolie

 • Optioneel: Choco Flaker

Zo maak je het!

 • Verwarm de oven voor op 170 graden onder- en bovenwarmte of 160 graden hetelucht. Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier en vet de rand in.
 • Doe de melen in een mengkom, spatel hier de eieren, appelmoes, zoetmiddel en het bakpoeder doorheen. Spatel alles goed door elkaar.
 • Verdeel het beslag over de bodem van een springvorm. Roer de kaneel, kokosbloesemsuiker en plantaardige melk door elkaar en verdeel dit over het beslag. Roer er doorheen met een satéprikker en bak de bodem in zo’n 15 a 20 minuten goudbruin in de oven. Ga ondertussen aan de slag met het maken van de vulling.
 • Gebruik je gelatine? Wel de blaadjes gelatine totdat ze zacht geworden zijn. Knijp ze uit en verwarm ze in een pannetje met enkele eetlepels water. Roer totdat de gelatine volledig is opgelost. Klop in een mengkom de kokosyoghurt of roomkaas los en luchtig met een mixer, mix met de mixer de slagroom tot een lobbige substantie voeg het zoetmiddel en de vanille toe. Spatel de slagroom door de yoghurt of roomkaas heen, niet te vaak anders zal je zien dat de vulling niet meer zo luchtig is. Roer nu de gelatine door het mengsel en spatel door elkaar of mix met de mixer totdat je geen klontjes meer ziet. Ga door naar stap 6.
 • Gebruik je agar agar? Kook de agar agar in een 100 ml water en roer dit goed door, er mogen geen klontjes ontstaan, gebeurt dit toch? Voeg dan iets meer water toe. Voeg de roomkaas of yoghurt toe en roer dit goed door elkaar heen. Zet het vuur vervolgens uit. Mix met de mixer de slagroom tot een lobbige substantie voeg het zoetmiddel en de vanille toe. Spatel de slagroom door de yoghurt of roomkaas heen, niet te vaak anders zal je zien dat de vulling niet meer zo luchtig is.
 • Bekleed de randen van de springvorm eventueel met acetaatfolie (voor een strakke rand). Verdeel de helft van de vulling over de afgekoelde bodem. Zet de taart even in de koelkast zodat de vanillevulling stevig kan worden.
 • Wanneer de vanillevulling stevig genoeg is kun je de chocoladevulling maken. Klop de overige vulling los met de (hand)mixer, zeef de cacao en smelt de chocolade au bain marie en voeg het allebei toe terwijl je mixt. Zorg ervoor dat er een egale vulling ontstaat. Ontstaan er toch klontjes? Gebruik dan even een staafmixer om de vulling egaal te maken. Schenk de chocoladevulling over de vanilllevulling. Wanneer deze stevig genoeg is, dat varieert tussen 1 uur a 2 uur. Kun je de chocolade topping maken.
 • Verwarm de kokosmelk of slagroom op laag vuur en voeg de pure chocolade toe wanneer dit warm is, let op niet te warm. Zet het vuur uit en roer alles goed door elkaar totdat er geen klontjes meer zijn. Laat de chocolade iets afkoelen en verdeel het voorzichtig over de vanille topping wanneer deze stevig genoeg is.
 • Schuif de glutenvrije chocoladetaart nog even de koelkast in zodat deze op kan stijven. Maak ondertussen chocolade krullen als je dat graag wilt!
 • Wil je chocolade krullen maken? Gebruik de Choco Flaker van Boska, verwarm pure chocolade en vul de Flaker hiermee. Laat de chocolade afkoelen en draai mooie krullen. Andere optie: Neem de halve reep in je handen en schaaf met de dunschiller over de lange kant van de chocoladereep chocoladekrullen van de reep of koop ze kant-en-klaar.

Notities

 • Eivrij of vegan? Vervang het ei door 1 el notenpasta en gebruik baking soda ipv bakpoeder.

#ohmypie

Ga je deze glutenvrije chocoladetaart maken? Laat even een berichtje achter, dat vind ik leuk! Heb je een foto? Post deze op mijn Facebook of Instagram. Vergeet mij niet te taggen of de haghtag #ohmypie te gebruiken. Bewaar deze foto ook op een van jouw Pinterest borden.

Ben je op zoek naar meer inspiratie?

Bestel mijn boeken Oh My Pie! of  ‘Bakken zonder Tarwe‘!

Pinterest

Wil je de recepten bewaren op Pinterest? Bewaar dan deze foto op jouw Pinterestbord zodat je de recepten makkelijk terug kan vinden.

glutenvrije chocoladetaart

Wat vind je van dit bericht?

Gemiddeld 3.2 / 5. Reacties: 10

Geef als eerste je mening!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Related Posts