Glutenvrije rijstevlaai

Een glutenvrije rijstevlaai met een brosse bodem, een romige rijstvulling met echte vanille en bedekt met een royale laag slagroom met pure chocolade stukjes. Ongelofelijk lekker, misschien nog wel beter dan de old school rijstevlaai waar ik vroeger zo dol op was. 😉 Glutenvrij, lactosevrij én vegan te maken!
glutenvrije rijstevlaai
4
(43)

Glutenvrije rijstevlaai maken

Rijstevlaai, een taart waar ik vroeger enorm van kon genieten. Sinds ik glutenvrij eet, heb ik de taart eigenlijk nooit meer gegeten. Dat is nu verleden tijd, want met dit recept maak je de allerlekkerste glutenvrije rijstevlaai ooit! De rijstevlaai is misschien wel lekkerder dan de old school rijstevlaai die ik vroeger graag at. De bodem is niet gemaakt van een gistdeeg waardoor de bodem niet zo snel zompig wordt. De taart heeft een brosse bodem én dat maakt de taart uniek én heel erg lekker in combinatie met de rijstvulling. We voegen een stokje vanille toe tijdens het koken waardoor de dessertrijst een super lekkere smaak krijgt. Een echte rijstevlaai versier je met slagroom en pure chocolade alhoewel ik ook wel eens hoor dat ze kersen gebruiken om de taart mee te versieren. Dat laat ik verder aan jou over.

Glutenvrije rijstevlaai met slagroom en chocolade

Ik weet nog zo goed dat we vroeger uitkeken naar een verjaardagsfeestje. Als er iemand jarig was dan hadden we rijstevlaai in huis én dat vonden we allemaal ontzettend lekker. Vooral wanneer deze vers van de bakker kwam dan was het vechten geblazen. De rijstevlaai die ik vandaag deel lijkt heel erg op de rijstevlaai die wij vroeger hadden alleen heeft deze rijstevlaai echte vanille én is de slagroom nog lekkerder. We kloppen deze vers op en goed stevig zodat de slagroom niet gelijk inzakt. Schaaf er wat pure chocolade overheen en je bent al klaar!

Zo maak je de rijstevlaai vegan!

Kun je de taart ook vegan maken? Jazeker! Vervang het ei in de bodem door koud water en de eieren in de vulling door arrowroot opgelost in plantaardige melk. De taart wordt dan iets minder luchtig maar niet minder lekker. Kun je niet tegen eieren of ben je er geen fan van? Dan kun je ze op deze manier heel gemakkelijk vervangen. Dan heb je een vegan rijstevlaai.

glutenvrije rijstevlaai

Glutenvrije rijstevlaai

4 from 13 votes
Recipe by Marike Course: Taart, Dessert, GebakCuisine: Glutenvrij, Lactosevrij, Vegan optieDifficulty: Makkelijk
Hoeveelheid

10

puntjes
Voorbereiding

20

minutes
Baktijd

30

minutes
Wachttijd:

2

hours 
Totale tijd

2

hours 

50

minutes

Een overheerlijke glutenvrije rijstevlaai met een brosse bodem, een romige rijstvulling met vanille én een royale laag slagroom on top. Dit is de allerlekkerste rijstevlaai die ik ooit heb gegeten!

ingrediënten

 • 175 g 175 glutenvrij meel (of kies voor 100 g glutenvrij havermeel + 75 g amandelmeel + 1 el arrowroot)

 • 40 g 40 suiker, erythritol of agavesiroop

 • 70 g 70 (plantaardige) boter in blokjes

 • 1 ei 1 of 60 ml koud water

 • snufje zout

 • 1 tl 1 bakpoeder

 • 1 tl 1 vanille-extract

 • Voor de vulling:
 • 700 ml 700 melk of plantaardige melk

 • 125 g 125 dessertrijst

 • 80 g 80 agavesiroop, erythritol of basterd suiker

 • 1 1 vanillestokje- open gesneden

 • 2 2 eieren- gescheiden OF 1 el arrowroot opgelost in 75 ml plantaardige melk

 • Voor de topping:
 • 250 ml 250 (plantaardige) slagroom

 • 1 tl 1 vanille-extract

 • 30 g 30 agavesiroop

 • optioneel: 1 tl xanthaangom voor extra stevigheid

 • Wat heb je nodig?
 • bakvorm 20 a 22 cm

 • mengkom

 • spatel

 • steelpannetje

 • Optioneel spuitzak + spuitmondje

Zo maak je het!

 • Vet de bakvorm in en doe alle ingrediënten voor de bodem in een mengkom. Kneed het deeg tot een soepel deeg. Bekleed de taartbodem met het deeg. Prik met een vork gaatjes in de bodem, zet de taartbodem in de koelkast.
 • Maak ondertussen de rijstvulling. Kook de melk in een pannetje. Voeg de overige ingrediënten toe en blijf ondertussen roeren. De vulling is klaar wanneer er een egale rijstepap is ontstaan. Zet het vuur uit en laat de rijstepap afkoelen.
 • Roer de eidooiers of eivervanger door de lauwwarme rijstvulling.
 • Klop de eiwitten stijf en schep door de rijstvulling en verspreid het over de bodem van de vorm.
 • Zet de rijstevlaai voor 25-30 minuten in de oven op 170 graden onder en bovenwarmte. Houd hem de laatste minuten goed in de gaten. Wanneer de rijstevlaai goudbruin kleurt is deze klaar!
 • Als de taart helemaal is afgekoeld kun je de slagroom er op spuiten. Klop de slagroom luchtig met het zoetmiddel, xanthaangom en de vanille en verdeel deze over de vlaai. Verdeel nog wat stukjes pure chocolade over de slagroom én geniet!

Notities

 • Bewaartip! Bewaar de rijstevlaai in de koelkast dan blijft deze zo’n 4 dagen goed.
 • Variatietip! Varieer er gerust op los wat betreft de topping. Ik heb gekozen voor slagroom met chocolade maar je kan er jouw eigen variatie van maken.

#ohmypie

Ga je deze glutenvrije rijstevlaai maken? Laat even een berichtje achter, dat vind ik leuk! Heb je een foto? Post deze op mijn Facebook of Instagram. Vergeet mij niet te taggen of de hashtag #ohmypie te gebruiken. Bewaar deze foto ook op een van jouw Pinterest borden.

Ben je op zoek naar meer inspiratie?

Bestel mijn boeken Oh My Pie! of  ‘Bakken zonder Tarwe‘!

Pinterest

Wil je de recepten bewaren op Pinterest? Bewaar dan deze foto op jouw Pinterestbord zodat je de recepten makkelijk terug kan vinden.

glutenvrije rijstevlaai

Wat vind je van dit bericht?

Gemiddeld 4 / 5. Reacties: 43

Geef als eerste je mening!

10 comments
 1. Lekker hoor!
  Onder punt 4 lees ik: Klop de eiwitten stijf en schep door de rijstvulling . Hoe vervang je dit als je geen ei kan gebruiken? Groet Marlies

 2. Een heerlijke taart maar hij werd niet dik en vast genoeg om te snijden. De smaak is voortreffelijk. Ik heb er een scheptaart van gemaakt.

  1. Taart was verrukkelijk, wel heel machtig, je kunt wat een pruttaartje qua grootte maar 8-10 stukken haal je er echt wel uit. Ik had wel vulling over, maar beter teveel dan te weinig. Heb de extra vulling apart gebakken en verwerk het morgen in een ontbijtgerecht.

 3. Taart was verrukkelijk, wel heel machtig, je kunt wat een pruttaartje qua grootte maar 8-10 stukken haal je er echt wel uit. Ik had wel vulling over, maar beter teveel dan te weinig. Heb de extra vulling apart gebakken en verwerk het morgen in een ontbijtgerecht.

 4. Hoi Marieke, wat lijkt me dit een lekker recept, ik wil hem graag als kleine 1 persoons taartjes maken, zou hij ook goed in te vriezen zijn zonder de slagroom topping?

  Groet, Nienke

 5. Hallo Marieke,

  Bij ons bleef de taart vloeibaar… we hebben ei gebruikt ipv arrowrooot. Verder alles volgens recept gedaan.
  Kun jij aangeven wat er fout is gegaan?

  Groeten,
  Geke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Related Posts