Glutenvrije mousse taart met blauwe bessen en een bastognekoekbodem

Een luchtige glutenvrije mousse taart met een waanzinnige paarse kleur. Met een robuuste bodem gemaakt van glutenvrije Bastogne koek en een frisse citroen-vanille vulling. De blauwe bessen geven de taart een mooie paarse kleur waardoor je gelijk een puntje wil proeven! Glutenvrij, lactosevrij en vegan te maken!
glutenvrije mousse taart
3.5
(17)

Glutenvrije bastognekoeken!

Een overheerlijke glutenvrije moussetaart stond al heel lang op mijn verlanglijstje om te maken. Ik had nog wat blauwe bessen in de vriezer en het duurde niet lang voor ik er een mooie taart mee maakte. De blauwe bessen gecombineerd met een romige slagroom-yoghurtvulling en een krokante bastognekoekbodem zijn een feest voor iedereen! De bastognekoekbodem past perfect bij deze tijd van het jaar. Kruidig, doet mij denken aan speculaas én erg leuk om met een fruitige vulling te combineren. De glutenvrije bastognekoekebodem heb ik eerder gebruikt in de oh zo lekkere glutenvrije MonChoutaart, deze is zo goed in de smaak gevallen dat je hem vast vaker voorbij zal zien komen. 😉

Hoe maak je een paarse taart?

Dat is de vraag die ik vaak krijg. Laat ik voorop stellen dat ik in dit geval mooi gebruik kon maken van de blauwe bessen uit de diepvries. Ik heb de blauwe bessen laten ontdooien en verwarmd. Door deze toe te voegen aan de luchtige vulling ontstaat er een licht paarse kleur. Om de vulling een krachtigere paarse kleur te geven heb ik Acai poeder gebruikt. Acai poeder, geeft een waanzinnig mooie paarse kleur aan je recept. Acai poeder is makkelijk te verwerken in recepten voor gezonde taartjes, rainbow pannenkoeken, vegan milk shakes en veel meer. Heb je dit niet in huis? Kies gerust voor een gewone paarse kleurstof. Die kun je online bestellen of kopen bij Jamin of Xenos.

Bakken met natuurlijke kleurstoffen

Het is je vast niet ontgaan dat ik graag natuurlijke kleurstoffen gebruik om de taarten of cake vullingen mee te kleuren. Van dragonfruit poeder voor een roze kleur, gevriesdroogde aardbeien of frambozenpoeder voor een licht rode of roze kleur, Acai voor een paarse kleur en blauwe Spirulina voor een blauwe kleur. Ik kan het je alleen maar aanrader om het eens te proberen. De kleurstoffen koop ik graag bij De Notenshop, daar hebben ze deze allemaal in het assortiment. Heb je dit niet in huis of vind je het te duur? Gebruik gerust een andere kleurstof naar keuze.

Heb je toevallig die fantastische blauwe kwarktaart al gezien? Wanneer je iets wil vieren met een andere kleur. 😉

De lekkerste glutenvrije taart recepten!

Appeltaart, peren kruimeltaart, zebrataart met bosvruchten, chocolade mousse taart, pompoen cheesecake bites of abrikozen kruimeltaart, allemaal zijn ze een feestje om te maken en om van te genieten! Welke is jouw favoriet?

glutenvrije mousse taart met blauwe bessen
glutenvrije mousse taart met blauwe bessen
glutenvrije mousse taart met blauwe bessen

Glutenvrije mousse taart met blauwe bessen en Bastognekoekbodem

4 from 10 votes
Recipe by Marike Course: Ontbijt, Tussendoor, Taart, Dessert, GeboortetraktatieCuisine: Glutenvrij, Lactosevrij, VeganDifficulty: Makkelijk
Hoeveelheid

8

puntjes
Voorbereiding

20

minutes
Wachttijd

3

hours 
Total time

1

hour 

Een luchtige glutenvrije mousse taart met een fantastische paarse kleur. Vrolijk, smaakvol én echt een plaatje om te zien. Met een robuuste bastognekoekbodem en een frisse blauwe bessen vulling met een vleugje vanille en citroen. Glutenvrij én vegan te maken!

ingrediënten

 • Voor de bodem:
 • 50 g 50 amandelmeel

 • 90 g 90 glutenvrij havermeel of rijstmeel

 • 1 tl 1 (wijnsteen)bakpoeder

 • snufje zout

 • 45 g 45 (plantaardige) boter

 • 25 g 25 kokosbloesemsuiker

 • 25 g 25 keukenstroop

 • 1 1 eidooier OF 1 el appelmoes

 • 2 tl 2 koekkruiden of speculaaskruiden

 • Optioneel: snufje kardemom, nootmuskaat of kruidnagel extra

 • Voor de vulling:
 • 300 ml 300 (plantaardig) slagroom

 • 500 g 500 (plantaardige) kwark of Griekse yoghurt

 • 250 g 250 blauwe bessen- diepvries en ontdooid

 • 50 ml 50 ahornsiroop of agavesiroop

 • rasp van 1/2 citroen

 • 2 tl 2 vanille-extract

 • 11 11 blaadjes gelatine of 8 g agar agar

 • Optioneel: 2 tl Acai poeder OF 1/2 tl paarse kleurstof

 • Voor de topping:
 • verse blauwe bessen en/of bramen

 • optioneel: pure chocolade- gesmolten

 • Wat heb je nodig?
 • springvorm 18 a 20 cm

 • mengkom

 • optioneel: mixer of handmixer

 • optioneel: acetaatfolie

Zo maak je het!

 • Verwarm de oven voor op 170 graden. Bekleed de bodem van de bakvorm met bakpapier en vet de randen in.
 • Kneed alle ingrediënten tot een plakkerig deeg. Verdeel het deeg over de bodem van de bakvorm. Gebruik de bolle kant van een natte lepel om de bodem mooi te egaliseren.
 • Bak de bodem in 13 a 15 minuten goudbruin in de oven. Ga ondertussen aan de slag met het maken van de vulling.
 • Bekleed de randen van de springvorm met acetaatfolie (optioneel) voor een strakke rand. We gaan nu aan de slag met het maken van de vulling.
 • Klop de slagroom lobbig met het zoetmiddel, vanille en de citroen. Spatel hier 4/5 van de kwark doorheen.
 • Gebruik je gelatine? Wel 8 blaadjes los van elkaar in koud water. Verwarm de blaadjes gelatine in een pannetje op laag vuur. Wanneer ze zijn opgelost kun je het vuur uitzetten. Voeg hier 1/5 van de kwark aan toe en roer goed door elkaar. Voeg de gelatine toe aan de slagroom in een dun stroompje terwijl je mixt. Zo voorkom je klontjes. Ga door naar stap 7.
 • Gebruik je agar agar? Verwarm 6 gram agar agar in een pannetje met 100 ml (plantaardige) melk of water. Laat het zo’n 4 minuten zachtjes koken. Wanneer de agar agar teveel indikt kun je hier iets meer melk of water aan toevoegen. Roer ondertussen goed. Zet het vuur uit en voeg 1/5 van de kwark toe. Voeg de agar agar toe aan de slagroom in een dun stroompje terwijl je mixt. Zo voorkom je klontjes.
 • Verdeel iets meer dan 1/3 van de vulling over de bodem van de springvorm. Klop een paar keer zachtjes op het aanrecht om de bubbels uit de vulling te halen. Zet de springvorm in de koelkast.
 • Pureer de blauwe bessen inclusief het sap. Ben je geen fan van stukjes? Zeef de blauwe bessen dan even. Gebruik je gelatine? Wel dan de blaadjes gelatine in koud water, knijp ze uit en verwarm ze met de blauwe bessen totdat ze zijn opgelost.
 • Gebruik je agar agar? Verwarm de blauwe bessen met de agar agar en laat dit zo’n 3 a 4 minuten pruttelen. Zet het vuur uit en laat de aardbeien iets afkoelen.
 • Voeg een beetje van de afgekoelde blauwe bessenpuree toe aan één van de bakjes met vulling en roer goed door elkaar. Zodat er geen klontjes te zien zijn. Gebruik eventueel een staafmixer of mixer als dit wel het geval is.
 • Verdeel de lichtpaarse vulling over de witte vulling en zet deze weer in de koelkast.
 • Mix de overige vulling nog even luchtig met de overige blauwe bessen puree voeg eventueel wat paarse kleurstof toe voor een intens paarse kleur (los dit op met 1 el water voordat je het toevoegt) en schenk dit over de licht paarse vulling heen. Klop nog een keer op het aanrecht en zet de taart in de koelkast. Laat de taart zo’n 3 uur opstijven.
 • Versier de taart met verse blauwe bessen, bramen of ander fruit. Swirl hier overheen met wat gesmolten chocolade. Ik doe hiervoor altijd de gesmolten chocolade in een boterhamzakje en ik knip het puntje van het zakje zodat je de chocolade mooi kan begeleiden.
 • Snijd de taart in punten en GENIET!

Notities

 • Bewaartip! De blauwe kwarktaart blijft zo’n 4 dagen goed afgedekt in de koelkast.
 • In plaats van blauwe bessen kun je ook bramen gebruiken.
 • Geen Acai poeder in huis? Gebruik gerust andere paarse kleurstof. Deze kun je tegenwoordig online bestellen of kopen bij Jamin of de Xenos.

#ohmypie

Ga je deze glutenvrije mousse taart met blauwe bessen maken? Laat even een berichtje achter, dat vind ik leuk! Heb je een foto? Post deze op mijn Facebook of Instagram. Vergeet mij niet te taggen of de hashtag #ohmypie te gebruiken. Bewaar deze foto ook op een van jouw Pinterest borden.

Ben je op zoek naar meer inspiratie?

Bestel mijn boeken Oh My Pie! of  ‘Bakken zonder Tarwe‘!

Pinterest

Wil je de recepten bewaren op Pinterest? Bewaar dan deze foto op jouw Pinterestbord zodat je de recepten makkelijk terug kan vinden.

glutenvrije mousse taart

Wat vind je van dit bericht?

Gemiddeld 3.5 / 5. Reacties: 17

Geef als eerste je mening!

2 comments
 1. Hoi Marike,

  Als ik geen glutenvrije bastogne bodem nodig heb, hoe zou ik dan bij dit recept de bodem kunnen maken van echte bastogne koekjes? Bij een monchou-taart meng ik de verkruimelde bastogne met boter en doe het zonder te bakken in de springvorm. Hoe zou jij het voor dit recept adviseren te doen?

  Groetjes! Marijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Related Posts