Glutenvrije gevulde speculaas

De allerlekkerste gevulde speculaas, met een krokante kruidige koeklaag en een smeuïge volle amandelspijs. Ik ben hier zó dol op! Na lang sleutelen en bijschaven deel ik vandaag dan eindelijk mijn allerbeste glutenvrije gevulde speculaas OOIT! Glutenvrij, lactosevrij én vegan!
glutenvrije gevulde speculaas
4.5
(23)

Glutenvrije gevulde speculaas recept

Gevulde speculaas, toch wel één van mijn favoriete Sinterklaas recepten. Een knapperige kruidige korst gecombineerd met een fris zoete amandelspijs. Ik kan daar zó ontzettend van genieten. De afgelopen jaren heb ik al een aantal gevulde speculaasrecepten met jou gedeeld, toch bleef ik er aan sleutelen en zie hier mijn fijnste en allerlekkerste gevulde speculaas recept! De laag spijs is lekker dik, en de koek is echt fantastisch. Je proeft absoluut niet dat het glutenvrij is, daardoor kan iedereen er van genieten!

Glutenvrije gevulde speculaas bewaren

Het leuke van gevulde speculaas vind ik toch wel, dat het steeds lekkerder wordt naarmate het langer blijft liggen. De kruiden trekken helemaal in de koek en zijn na een dag op 2 optimaal, waardoor de koek extra veel smaak heeft. Ik bewaar de gevulde speculaas in een afgesloten bakje op het aanrecht. Vaak haalt de speculaas de bewaartip niet, hij is namelijk zo lekker!

Zelf amandelspijs maken

Amandelspijs kun je kant en klaar kopen maar nog leuker is toch wel om het zelf te maken. Ik gebruik hier amandelmeel voor dat ik meng met wat citroenrasp, water en wat ahornsiroop of honing. Je kan er ook voor kiezen om een half eitje toe te voegen dan blijft het spijs lekker smeuïg tijdens het bakken. 🙂

Meer glutenvrije speculaas recepten

glutenvrije gevulde speculaas
gevulde speculaas

Glutenvrije gevulde speculaas

4 from 5 votes
Recipe by Marike Course: Tussendoor, Gebak, SinterklaasCuisine: glutenvrij, lactosevrij, vegan otpieDifficulty: makkelijk
Hoeveelheid

9

bites
Voorbereiding

20

minutes
Baktijd

40

minutes
Totale tijd

1

hour 

Een overheerlijke glutenvrije gevulde speculaas met zelfgemaakt amandelspijs. Een feestje om te maken én om van te genieten.

ingrediënten

 • 150 g 150 glutenvrij havermeel

 • 100 g 100 amandelmeel

 • 80 g 80 (plantaardige) boter

 • 75 g 75 kokosbloesemsuiker of Brown (erythritol)

 • 2 tl 2 bakpoeder

 • 1 1 snufje zout

 • 1 1 ei OF 50 g appelmoes

 • 2 el 2 speculaaskruiden

 • Voor het spijs:
 • 250 g 250 amandelmeel

 • 80 g 80 ahornsiroop (meer mag ook als je een zoetekauw bent)

 • rasp van 1 citroen + 50 ml water

 • Voor de topping:
 • handje blanke amandelen of amandelschaafsel

 • 0,5 ei 0,5 of scheutje sojamelk

 • Wat heb je nodig?
 • bakvorm 16 x 16 of 18 x 18 cm

 • mengkom

 • spatel

 • bakpapier

Zo maak je het!

 • Verwarm de oven voor op 170 graden onder en bovenwarmte. Bekleed de bakvorm met bakpapier.
 • Kneed alle ingrediënten voor de speculaas door elkaar tot een soepel deeg. Verdeel de helft van het deeg over de bodem van de bakvorm. Rol met een recht glas over de bodem om deze mooi egaal te maken. Zet de bakvorm even in de koelkast.
 • Roer alle ingrediënten voor het spijs door elkaar. Is het spijs nog wat droog? Voeg dan wat extra citroensap, water of ahornsiroop toe. Verdeel het spijs over de speculaasbodem. Hoe kleiner de vorm hoe hoger de spijslaag. 🙂
 • Rol het overige speculaasdeeg uit tussen twee vochtige bakpapiertjes of op het aanrecht in de vorm van de bakvorm en verdeel het deeg over het amandelspijs. Duw de randjes goed aan.
 • Smeer het deeg in met ei of sojamelk. Versier de gevulde speculaas met amandelen of met amandelschaafsel en bak de gevulde speculaas in zo’n 35 a 40 minuten goudbruin. De baktijd kan nog weleens per oven verschillen.
 • Laat de koek iets afkoelen buiten de oven, snijd in stukken en GENIET!

Notities

 • Bewaartip! Bewaar de gevulde speculaas in een afgesloten bakje. Dan blijft de koek zeker wel een week goed. Ik zal je zeggen, hoe ouder hoe lekkerder geloof mij.
 • Nootvrij? Je kan amandelmeel eventueel vervangen door chufameel extra fijn. Zo maak je de koek nootvrij.
 • Geen havermeel? Vervang dit door glutenvrij meel, dat werkt net zo goed.

#ohmypie

Ga je deze glutenvrije gevulde speculaas maken? Laat even een berichtje achter, dat vind ik leuk! Heb je een foto? Post deze op mijn Facebook of Instagram. Vergeet mij niet te taggen of de hashtag #ohmypie te gebruiken. Bewaar deze foto ook op een van jouw Pinterest borden.

Ben je op zoek naar meer inspiratie?

Bestel mijn boeken Oh My Pie! of  ‘Bakken zonder Tarwe‘!

Pinterest

Wil je de recepten bewaren op Pinterest? Bewaar dan deze foto op jouw Pinterestbord zodat je de recepten makkelijk terug kan vinden.

gevulde speculaas

Wat vind je van dit bericht?

Gemiddeld 4.5 / 5. Reacties: 23

Geef als eerste je mening!

4 comments
 1. Het smaakt wel heel lekker maar het deeg bleef nogal korrelig waardoor het makkelijk uit elkaar viel en het er niet zo mooi uitziet als op de foto. Volgende keer proberen met Koopmans meel! (Dat zal niet zo lang duren want het smaakt heerlijk

 2. Hee Margriet,

  Wat jammer! Je kan er de volgende keer iets meer vocht aan toevoegen zodat het deeg mooi en stevig genoeg is om mee te werken en waardoor het resultaat ook beter zal worden. Eventueel kun je een tl xanthaangom toevoegen om meer binding te krijgen, Dan is het helemaal een toppertje! Glutenvrij basismeel kan natuurlijk ook. Geniet van de speculaas! Liefs, Marike

 3. Hey Marieke, wat een geweldige recepten weer! Ik las net dit recept door en er staat dat je om de spijs te maken, 250 gr amandelspijs nodig hebt, bedoel je daar “amandel meel”?
  Ik hoor het graag!
  Groetjes Elja

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Related Posts