Glutenvrije kruidnoten taart met speculaasbodem en amandelspijs

Een waanzinnige taart met kruidnoten, spijs, luchtige mousse en amandelspijs. De perfecte glutenvrije kruidnoten taart die je kan maken voor 5 december maar eigenlijk elk moment van het jaar! Glutenvrij, lacosevrij én vegan te maken!
glutenvrije kruidnoten taart
4
(8)

Glutenvrije kruidnoten taart

Het is december! De tijd van speculaas en feestelijke taarten. Ik vond het hoogtijd om weer eens uit te pakken met een knaller van een taart. Deze taart is met recht een feestje voor het oog en ook om van te genieten. Met een luchtige speculaascake bodem, laagje amandelspijs, luchtige kaneelmousse en een chocolade ganache met krokante kruidnoten on top. Het lijkt moeilijker dan het is, geloof mij als je goed kan lezen en de stappen kan volgen, dan kun je dit ook maken. 🙂 Ben je geen fan van amandelspijs? Laat dit gerust weg.

Bakken met agar agar

Daar hebben we hem weer hoor! Agar agar, de plantaardige vervanger van gelatine. Agar agar, of gewoon ‘agar’ zoals het ook wel genoemd wordt, is een vegan bind- en geleermiddel. Je kunt er taarten of toetjes door op laten stijven, soepen mee binden of pudding mee maken. Het wordt gemaakt van gedroogd roodwier, dat is een soort alg/zeewier. De smaak, geur en kleur van agar agar is neutraal, waardoor het heel goed is te gebruiken in de keuken. Ik raad altijd aan om agar agar poeder te gebruiken en geen flakes, de bindkracht van poeder is sterker waardoor jouw resultaat vaak net even beter zal zijn dan wanneer je flakes gebruikt.

Zo gebruik je agar agar

Verwarm de vloeistof samen met de aga agar op laag vuur en breng aan de kook. Zorg dat je continu blijft roeren en laat het geheel 4-5 minuten koken zodat de bindkracht wordt geactiveerd. Laat daarna een beetje afkoelen en voeg vervolgens de kwark of yoghurt toe. Verwarm dit nog even mee anders zal de bindkracht niet geactiveerd worden. Nu kun je vulling met de agar agar in de vorm gieten zodat je een mooie stevige taart krijgt. Laat het zo’n 3 a 5 uur opstijven in de koelkast voordat het stevig genoeg is.

Meer recepten met speculaas

Ben je fan van speculaas? Dan zijn de makkelijke speculaas koeken, speculaas brokken, Monchou taart of de gevulde speculaas echt iets voor jou!

glutenvrije kruidnoten taart
glutenvrije Sinterklaastaart

Glutenvrije kruidnoten taart met amandelspijs

0 from 0 votes
Recipe by Marike Course: Cake en brownie, Desserts, Feestdagen, Glutenvrije recepten, Sint, TaartCuisine: Tussendoor, Sinterklaas, Gebak, DessertDifficulty: Iets moeilijker
Hoeveelheid

10

puntjes
Voorbereiding

30

minutes
Baktijd

20

minutes
Wachttijd

3

hours 
Totale tijd

3

hours 

50

minutes

Een luchtige speculaastaart met een laagje amandelspijs, kaneelmousse en een zachte chocolade ganache én kruidnoten on top. Wat een feest om hiervan te kunnen genieten! Glutenvrij, lactosevrij én vegan te maken.

ingrediënten

 • Voor de bodem:
 • 50 g 50 glutenvrij havermeel

 • 50 g 50 amandelmeel

 • 2 tl 2 speculaaskruiden

 • 1 tl 1 bakpoeder

 • 40 g 40 appelstroop of dadelstroop

 • 1 1 ei OF 1 el gebroken lijnzaad + 3 el water

 • 100 g 100 appelmoes

 • Voor het spijs:
 • 130 g 130 amandelmeel

 • 70 g 70 ahornsiroop of honing

 • rasp van 1/2 citroen + sap van 1/2 citroen

 • scheutje water

 • Voor de kaneelvulling:
 • 150 ml 150 (plantaardige) slagroom

 • 300 g 300 plantaardige vanille yoghurt van Alpro of andere vanille kwark

 • 1 el 1 kaneel

 • 5 5 blaadje gelatine of 4 g agar agar

 • 50 g 50 ahornsiroop of kokosbloesemsuiker

 • Voor de topping:
 • 125 g 125 kokosmelk (vol) of slagroom

 • 125 g 125 pure chocolade

 • glutenvrije kruidnoten

 • Wat heb je nodig?
 • springvorm 18 cm

 • Mengkom

 • spatel

 • (hand)mixer

 • optioneel: acetaatfolie

Zo maak je het!

 • Verwarm de oven voor op 170 graden. Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier. Roer alle ingrediënten door elkaar voor de bodem, verdeel over de bodem van de bakvorm. Strooi er eventueel nog wat kruidnoten door het beslag. Bak de bodem in zo’n 15 a 20 minuten goudbruin.
 • Spatel de ingrediënten voor het amandelspijs door elkaar tot een smeuïg spijs. Verdeel over de speculaasbodem. Maak ondertussen de vulling.
 • Klop de slagroom lobbig, voeg 1/2 van de kwark toe samen met het zoetmiddel en de kaneel.
 • Gebruik je gelatine? Wel de blaadje gelatine in koud water. Verwarm ze in een pannetje op laat vuur, voeg de overige kwark toe als de gelatine is opgelost. Zet het vuur uit en klop de slagroom met een (hand)mixer, voeg de gelatine toe in een stroompje terwijl je mixt. Ga verder naar stap 6,
 • Gebruik je agar agar? Kook de agar agar met 100 ml water in een pannetje voor zo’n 3 a 4 minuten. Voeg de overige yoghurt of kwark toe en kook dit nog even mee, blijf ondertussen goed roeren. Zet het vuur uit (laat een klein beetje afkoelen) en klop de slagroom met een (hand)mixer en voeg de agar agar in een stroompje toe. Mix tot een egaal geheel. Blijft het klonterig? Gebruik dan een staafmixer voor een egale strucuur.
 • Bekleed de taartvorm eventueel met acetaatfolie voor een mooie strakke rand. Schenk de vulling over het amandelspijs, klop een paar keer met de vorm op het aanrecht om luchtbellen te voorkomen. Zet de taart in de koelkast.
 • Wanneer de vulling stevig genoeg is kun je de topping maken. Verwarm de kokosmelk of slagroom totdat het bijna kookt. Zet het vuur uit en los de chocolade hierin op tot een egale ganache. Roer goed zodat de chocolade mooi egaal zal worden en zal gaan glimmen. Verdeel de chocolade voorzichtig over de (stevige) vulling. Zet in de koelkast zodat de chocolade uit kan harden.
 • Versier de taart met de kruidnoten en GENIET! TIP! Snijd de taart aan met een warm koksmes dan glijd je zo door de vulling. Eetsmakelijk. 😉

Notities

 • Bewaartip! Bewaar de taart afgedekt in de koelkast dan blijft deze zeker 5 dagen goed.
 • Amandelmeel vervangen? Gebruik 40 gram glutenvrij havermeel.
 • Glutenvrij havermeel vervangen? Gebruik 60 gram amandelmeel

#ohmypie

Ga je deze glutenvrije kruidnootjes taart maken? Laat even een berichtje achter, dat vind ik leuk! Heb je een foto? Post deze op mijn Facebook of Instagram. Vergeet mij niet te taggen of de hashtag #ohmypie te gebruiken. Bewaar deze foto ook op een van jouw Pinterest borden.

Ben je op zoek naar meer inspiratie?

Bestel mijn boeken Oh My Pie! of  ‘Bakken zonder Tarwe‘!

Pinterest

Wil je de recepten bewaren op Pinterest? Bewaar dan deze foto op jouw Pinterestbord zodat je de recepten makkelijk terug kan vinden.

glutenvrije kruidnoten taart

Wat vind je van dit bericht?

Gemiddeld 4 / 5. Reacties: 8

Geef als eerste je mening!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Related Posts