Glutenvrij kerstbrood

Een smeuïg kerstbrood, rijkelijk gevuld met rozijnen en amandelspijs – dit mag natuurlijk niet ontbreken tijdens de feestdagen. Ik ben de uitdaging aangegaan en tadaa, bij deze presenteer ik: het lekkerste glutenvrije kerstbrood OOIT!
glutenvrij kerstbrood
3.7
(71)

Glutenvrij kerstbrood bakken

Een smeuïg kerstbrood, rijkelijk gevuld met rozijnen en amandelspijs – dit mag natuurlijk niet ontbreken tijdens de feestdagen. Ik ben de uitdaging aangegaan en tadaa, bij deze presenteer ik: het lekkerste glutenvrije kerstbrood OOIT! Het proeft en voelt als een kerstbrood mét gluten. Speciaal voor jou ben ik de keuken in gedoken om een heerlijk kerstbrood te maken. Na een aantal pogingen had ik het PERFECTE recept in handen zodat jij tijdens de feestdagen de sterren van de hemel bakt en kan genieten van zo’n lekker vers brood!

Kerstbrood waar iedereen van kan genieten!

Glutenvrij kerstbrood heeft niet bij iedereen de beste reputatie, wanneer je het in de winkel koopt is het niet altijd even lekker. Zonde van je geld, daarom raad ik je echt aan om het eens zelf te maken. Als basis heb ik een witte broodmix gebruikt, dit geeft de perfecte basis. Lekker met rozijnen, cranberry’s en wat grof gehakte noten. Amandelspijs mag natuurlijk ook niet ontbreken! Wil je het zelf maken? Gebruik dan 180 g amandelmeel en 75 g ahornsiroop, wat rasp van een citroen en een scheutje water zodat je een mooi kneedbaar spijs kan maken. Eetsmakelijk! 😉

Mijn tip voor luchtig glutenvrij kerstbrood

Door de melk lauwwarm te gebruiken wordt de gist goed geactiveerd. Dit zorgt ervoor dat jouw brood geen baksteen wordt maar dat het heel luchtig én groot uit de oven komt! Merk je dat jouw gist niet begint te bruisen. Dan kun je beter de gist opnieuw oplossen in lauwwarm melk samen met wat suiker. Aan de gist kun je namelijk zien of het brood lukt of niet.

Meer glutenvrije kerstrecepten

De afgelopen jaren heb ik heel wat fijne kerstrecepten gemaakt. Wat dacht je van de de volgende recepten:

glutenvrij kerstbrood

Glutenvrij kerstbrood

4 from 23 votes
Recipe by Marike Course: Brood, Feestdagen, Glutenvrije recepten, KerstCuisine: Glutenvrij, lactosevrij, Vegan optieDifficulty: Makkelijk
Hoeveelheid

12

porties
Voorbereiding

30

minutes
Baktijd

45

minutes
Wachttijd

1

hour 

30

minutes
Totale tijd

2

hours 

45

minutes

Een smeuïg kerstbrood, rijkelijk gevuld met rozijnen en amandelspijs – dit mag natuurlijk niet ontbreken tijdens de feestdagen. Ik ben de uitdaging aangegaan en tadaa, bij deze presenteer ik: het lekkerste glutenvrije kerstbrood OOIT!

ingrediënten

 • 500 g 500 witte broodmix (ik heb Schär Mix-B gebruikt)

 • 1 el 1 psylliumvezels of 1/2 el psylliumpoeder

 • 350 ml 350 lauwwarm (plantaardige) melk- niet te heet want dan slaat de gist dood

 • 10 g 10 gedroogde gist

 • 40 g 40 (kokosbloesem) suiker

 • 50 g 50 gesmolten (plantaardige) boter

 • 2 2 eieren of 100 g appelmoes

 • 1 el 1 Ceylon kaneel

 • 150 g 150 rozijnen en/of cranberry’s

 • optioneel: grof gehakte noten

 • 250 g 250 amandelspijs

 • 30 g amandelschaafsel

 • 5 g 5 zout

Zo maak je het!

 • Doe de gist in een kommetje samen met de suiker. Voeg al roerend de helft van de lauwwarme melk toe. Laat dit 10 minuten staan.
 • Doe het meel in een mengkom, voeg het zout, de kaneel en de psylliumvezels toe. Roer door elkaar.
 • Voeg de eieren of eivervanger, overige melk, boter en de gist toe terwijl je de keukenmachine met deeghaken aanzet op een lage stand. Als laatste kun je de rozijnen en grof gehakte noten toevoegen. Laat de mixer zo’n 10 minuten draaien op een lage stand.
 • Maak een bol van het deeg en plaats deze in een mengkom ingesmeerd met olie. Dek het deeg af met een warme natte theedoek en laat het rijzen voor zo’n 45 minuten.
 • Rol het deeg uit op het aanrecht in een ovale lap. Verdeel hier de amandelspijs overheen en vouw het deeg dicht. Draai het brood om, zodat de naden onderop zitten. Dek het deeg nog 30 minuten af om het te laten rijzen.
 • Smeer het brood in met ei of sojamelk en strooi hier amandelschaafsel overheen. Bak het brood in zo’n 40 a 45 minuten op 175 graden goudbruin, laat het even afkoelen, strooi er royaal poedersuiker overheen en GENIET!

Notities

 • Bewaartip! Bewaar het glutenvrije kerstbrood in een papierenzak of afgedekt buiten de koelkast. Dan blijft het brood zo’n 5 dagen lekker. Eventueel kun je het nog even opwarmen voor de ultieme glutenvrije kerstbrood ervaring!

#ohmypie

Ga je dit glutenvrije kerstbrood maken? Laat even een berichtje achter, dat vind ik leuk! Heb je een foto? Post deze op mijn Facebook of Instagram. Vergeet mij niet te taggen of de hashtag #ohmypie te gebruiken. Bewaar deze foto ook op een van jouw Pinterest borden.

Ben je op zoek naar meer inspiratie?

Bestel mijn boeken Oh My Pie! of  ‘Bakken zonder Tarwe‘!

Pinterest

Wil je de recepten bewaren op Pinterest? Bewaar dan deze foto op jouw Pinterestbord zodat je de recepten makkelijk terug kan vinden.

kerstbrood bakken

Wat vind je van dit bericht?

Gemiddeld 3.7 / 5. Reacties: 71

Geef als eerste je mening!

24 comments
  1. Hi Aranka,

   Dat durf ik niet te zeggen. Dat heb ik niet geprobeerd, ik kan je dan aanraden om het andere kerstbrood recept van de site te proberen.

   Lieve groet,
   Marike

  1. Hoi Marike
   Ik zit vol spanning te wachten of het me is gelukt:)
   Ik vroeg me wel af hoe dik je het deeg uitrolt, amandelspijs in het midden of geheel en hoe vouw je het op? Ik heb nu in lengte opgevouwen (dus van punt tot punt). Het zou mij helpen als er meer info komt bij stap 5 of evt een video?:)

   Groet
   Martine

   groet
   Martine

 1. Hoi Marieke, kun je de witte broodmix ook vervangen door ander glutenvrij meel? Zo ja, door welke en hoe is/zijn dan de verhouding(en)? Groetjes, Karin

  1. Hi Chris, het laatste moet lukken de mix heb ik nog niet getest met andere melen als vervanging. Wellicht is het andere kerstbrood van mijn site iets voor jou!

 2. Ik wilde deze erg graag maken nadat ik erachter kwam dat de gv stol die ik elk jaar haal, dit jaar niet verkocht wordt. Ik was wat huiverig vanwege een ooit eerder geprobeerde brood baksel wat uiteindelijk in de brand vloog dus ik vond het een ware uitdaging.
  Maar ik ben erg enthousiast ! de eerste keer melk met gist mislukte omdat de melk niet warm genoeg was. Na de 2e poging zag ik meteen resultaat. Het mengsel werd dikker, niet perse dat het ging bruisen maar voldoende om te zien dat het mengsel dit keer gelukt was. Inderdaad, de zout ontbrak in de opsomming van het recept maar ik heb er een snufje van gemaakt, meestal is dit een standaard gebruik bij recepten. De stol is helemaal gelukt, perfect voor mij. Ben zeer verrast. Dit wordt een topper voor de kerstdagen.

 3. Oh wauw. Dit brood net gemaakt als paasstol. Volgende keer voeg ik iets meer kaneel en rozijnen toe, want ik was wat zuinig. Maar het smaakt echt zo lekker. Mijn eerst gv brood die gelukt is. Ik ben bang dat ik nog 1 moet maken, want deze red pasen niet. BEDANKT Marike voor dit heerlijke recept

 4. Hoi Marike,
  heb je nog een suggestie voor een andere meelsoort glutenvrij? In de mix van Scharr zit heel veel maiszetmeel, dit beïnvloedt de bloedsuikerspiegel enorm en heeft nog meerdere niet zo gezonde eigenschappen.

  Hartelijke groet,
  Marianne

 5. Heerlijk brood dit, ik dacht probeer het even uit voor kerst, een topper!
  Maar inderdaad, maismeel….. ik ga het eens proberen met amandel- en havermeel, misschien nog even verder googlen voor meer tips omtrent deeg vervangen.
  Oh en jammer dat er niet gereageerd wordt op de opmerkingen van anderen.

  1. Hi Sandra, wat leuk om te lezen dat het een topper is! Het vergt enige vaardigheid om de mix te vervangen. Dit zou ik moeten testen voordat ik de suggestie kan geven. Mocht je liever een andere meelsoort gebruiken, dan kun je het paasbrood of het andere kerstbrood maken met pure melen.

   Lieve groet,
   Marike

   Oh en je hebt gelijk, alleen er komen dagelijks ZOVEEL reacties binnen dat ik het niet altijd van alle blogs kan volgen. Ik blijf mijn best doen.

 6. Vandaag deze stol gebakken. Wat een heerlijk recept. Ben fan van de B- mix, bakken hier ook worstenbroodjes mee. Maar terug naar het recept. Ik heb het recept gevolgt maar de krenten/cranberry’s eerst even laten wellen. Super blij met het resultaat en de smaak. Deze gaat in mijn receptenmap.

 7. Beste Marike,
  In het recept staat zout vermeld, maar deze staat niet bij de ingrediënten. Kun je aangeven hoeveel zout er toegevoegd moet worden?
  Ik heb het brood al een aantal keren gebakken, nooit eerder opgevallen:)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Related Posts