Gezond mueslibrood, glutenvrij en lactosevrij

Super smeuïg, kruidig en ook nog eens ontzettend voedzaam. Eén van mijn favoriete tussendoortjes is toch wel dit glutenvrije mueslibrood. Makkelijk om te maken en altijd een succes! Glutenvrij, lactosevrij én met een vegan optie!
gezond glutenvrij mueslibrood
4.1
(30)

Gezond glutenvrij mueslibrood bakken

Mueslibrood is voor echt jeugdsentiment! Ik at het zo graag met een beetje appelstroop of met een plakje oude kaas. Eerder deel ik dit glutenvrije mueslibrood op basis van tijgernotenmeel én het glutenvrije mueslibrood boordevol vezels. Het is tijd voor een 3.0 versie! Misschien is dit wel het beste glutenvrije mueslibrood dat ik ooit heb gegeten! Door appelmoes te gebruiken als basis en het broodje licht te zoeten met dadel- of appelstroop is het glutenvrije mueslibrood heerlijk zacht en licht zoet. Het fijne van dit recept is dat je er volop mee kan variëren. Ben je fan van rozijnen en abrikozen? Voeg ze gerust toe! Gebruik je liever stukjes dadel of gedroogde vijg? Dan kan dat natuurlijk ook! Het is helemaal aan jou! Ik vind het scheutje sinaasappelsap en rasp echt super lekker, dit is natuurlijk geen noodzaak alleen een suggestie. Het fijne is toch wel dat je er plakjes van kan snijden en in kan vriezen. Waarschijnlijk heb je hier helemaal geen tijd voor, mijn ervaring is dat het mueslibrood ontzettend snel op is.

Mijn favoriete glutenvrije tussendoortjes

Glutenvrije tussendoortjes, ik maak ze het liefste zelf. Dat scheelt 1. geld én het is vaak ook nog veel lekkerder. De komende periode zal ik jullie in kijkje geven in wat ik graag maak en wat wij standaard in de vriezer hebben liggen. Een aantal van onze favoriete glutenvrije tussendoortjes zijn toch wel de havermoutkoekjes, de glutenvrije appel kruimel cake, de glutenvrije bananencake, speculaascake en de glutenvrije carrot cake!

Heb je geen psylliumvezels in huis? Je kan het brood ook zonder psylliumvezels bakken laat dan ook de 50 ml plantaardige melk weg.

glutenvrij mueslibrood
gezond mueslibrood
glutenvrij mueslibrood
v

Gezond mueslibrood, glutenvrij en vegan

5 from 5 votes
Recipe by Marike Course: Ontbijt, Tussendoor, BroodCuisine: Glutenvrij, Lactosevrij, Vegan optieDifficulty: Makkelijk
Hoeveelheid

12

plakken
Voorbereiding

15

minutes
Baktijd

40

minutes
Totale tijd

55

minutes

Super smeuïg, kruidig én ook nog eens boordevol vezels. Dit overheerlijke mueslibrood is één van mijn favoriete tussendoortjes. Handig om mee te nemen voor onderweg maar ook heel lekker om mee te ontbijten. Glutenvrij, lactosevrij én vegan te maken!

ingrediënten

 • 150 g 150 glutenvrij havermeel of rijstmeel

 • 125 g 125 amandelmeel of tijgernotenmeel extra fijn

 • 25 g 25 glutenvrije havermout

 • 2 tl 2 kaneel + evt. 2 tl speculaaskruiden

 • 1 el 1 psylliumvezels OF 0,5 el psylliumpoeder

 • snuf zout

 • 1 tl 1 bakpoeder

 • 2 2 eieren*

 • 325 g 325 appelmoes, plantaardige kwark OF gepureerde peer

 • 50 a 75 ml 50 a 75 plantaardige melk

 • 50 g 50 dadelstroop of appelstroop

 • optioneel: rasp en sap van 1/2 sinaasappel

 • 1 tl 1 baking soda + scheutje citroensap

 • 50 g 50 rozijnen

 • 60 g 60 gedroogde abrikozen of vijgen

 • 50 g 50 (geroosterde) noten

 • Wat heb je nodig?
 • cakevorm 23 a 25 cm

 • bakpapier

 • mengkom

 • spatel

Zo maak je het!

 • Verwarm de oven voor op 170 graden onder en bovenwarmte en bekleed de bakvorm met bakpapier. Wel het gedroogde fruit in warm water voor zo’n 10 a 15 minuten.
 • Doe alle melen, havermout, psylliumvezels, bakpoeder, specerijen en het zout in een mengkom. Spatel alles goed door elkaar. Voeg vervolgens de appelmoes, eieren of eivervanger, plantaardige melk, dadelstroop, rasp en sap van de sinaasappel toe. Spatel dit ook weer goed door elkaar, laat het beslag even staan.
 • Los de baking soda op met het citroensap en voeg dit toe aan het beslag, roer nog één door elkaar.
 • Dep het gedroogde fruit goed droog, snijd in stukjes en voeg dit samen met de noten toe, houd een klein beetje achter om het het broodje mee te bestrooien. Roer het beslag nog één keer door elkaar en verdeel het beslag over de bodem van de met bakpapier beklede bakvorm. Strooi jouw favoriete toppings over het broodje en bak het mueslibrood in 40 a 45 minuten goudbruin. Let op, dek het broodje halverwege de baktijd af met allumiumfolie om het aanbranden van de abrikozen en rozijnen (mocht dit jouw topping zijn) te voorkomen.
 • Laat het mueslibrood afkoelen buiten de oven en geniet!

Notities

 • Bewaartip! Bewaar het broodje afgedekt dan blijft het zo’n 5 dagen goed, of vries het broodje per plak in.
 • Eivrij of vegan? Vervang de eieren door 2 el gebroken lijnzaad geblend met 70 ml plantaardige melk. Bak het broodje eventueel 10 minuten langer.
 • Variatietip! Geen fan van appelmoes? Gebruik gepureerde peer, ook heel erg lekker.
 • Budgettip! Geen noten in huis? Laat ze gerust weg of voeg wat pompoenpitten toe. Het is natuurlijk ook niet nodig om alle soorten gedroogd fruit toe te voegen. Gebruik rozijnen en laat de abrikozen of vijgen weg, vervang het amandelmeel door glutenvrij havermeel. 🙂

#ohmypie

Ga je dit gezonde glutenvrije mueslibrood maken? Laat even een berichtje achter, dat vind ik leuk! Heb je een foto? Post deze op mijn Facebook of Instagram. Vergeet mij niet te taggen of de hashtag #ohmypie te gebruiken. Bewaar deze foto ook op een van jouw Pinterest borden.

Ben je op zoek naar meer inspiratie?

Bestel mijn boeken Oh My Pie! of  ‘Bakken zonder Tarwe‘!

Pinterest

Wil je de recepten bewaren op Pinterest? Bewaar dan deze foto op jouw Pinterestbord zodat je de recepten makkelijk terug kan vinden.

glutenvrij mueslibrood

Wat vind je van dit bericht?

Gemiddeld 4.1 / 5. Reacties: 30

Geef als eerste je mening!

2 comments
 1. Hoi Marike,
  Wat heb je ontzettend leuke (en voor mij uitdagende) broodrecepten op de site.
  Mijn man en zoontje hebben net te horen gekregen dat zij Coeliakie hebben. Ik ben begonnen met zelf brood te bakken in een broodbakmachine. De ‘gewone’ broden lukken…maar nu zou ik wel meer willen experimenteren en ontdekken.
  Kunnen jou recepten allemaal gemaakt worden in de broodbakmachine? Of moet je daarin nog iets aanpassen?

  Ben erg benieuwd naar je antwoord.

 2. Hoi Marike,

  Ik heb een glutenvrij muesli brood gebakken met psyliumvezels en appelmoes, maar het deeg rijst niet. Ik heb alle ingrediënten gebruikt behalve die abrikozen. En rozijnen. Kan je me nog meer tips geven aub? Ik vind het zo jammer dat het niet gekomen is. Zou ik teveel water gebruikt hebben?

  Met vriendelijke groeten,
  Vera Fonck

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Related Posts