Gevulde appelkoeken, glutenvrij én vegan

Ze kunnen eigenlijk altijd deze super lekkere glutenvrije gevulde appelkoeken. Met een krokante koek en een overheerlijke appelvulling. Makkelijk om te maken. Glutenvrij, lactosevrij én vegan!
glutenvrije appelkoeken
4.4
(13)

Glutenvrije gevulde appelkoeken bakken

Zien ze er niet heerlijk uit deze glutenvrije gevulde appelkoeken? Ze stonden al zó lang op mijn lijstje om met jullie te delen, alleen kwam het er steeds niet van. We hadden nog een aantal appels over uit de tuin en daar heb ik dit super lekkere recept mee gemaakt. De gevulde koeken en gevulde speculaaskoeken zijn al heel lang een groot succes, deze gevulde appelkoeken konden dan ook niet achterblijven. Met een krokant koekdeeg, gevuld met een dun laagje spijs en een warme appelvulling. Ideaal om te bakken in het weekend of op een moment dat je daar de tijd voor hebt. Ik beloof je ook de mensen die niet glutenvrij eten zullen ervan genieten!

Glutenvrije koek met appel

Een lekkere glutenvrije koek hoort smaak te hebben en niet van ellende uit elkaar te kruimelen. Deze gevulde appelkoeken zijn dan ook met vlag en wimpel door de test heen gekomen. Ik heb als basis het recept van de speculaaskoeken gebruikt maar dan net even anders. Door ze te vullen met een dun laagje amandelspijs én de appelvulling zijn ze super smeuïg en totaal niet droog. Als optie heb ik aangegeven dat je 1 tl xanthaangom toe kan voegen aan het deeg, dit is geen noodzaak maar zorgt wel voor een nóg soepeler deeg. Door de appelstukjes op smaak te brengen en even te bakken in een pan wordt de appelvulling nog lekkerder. Ik heb iedere stap voor jou op de foto gezet, zodat ze niet kunnen mislukken. Ik zou zeggen, veel bakplezier!

Glutenvrije recepten met appel

Naast de oh zo lekkere glutenvrije appeltaart staan er nog veel meer lekkere glutenvrije recepten met appel online. Wat dacht je van de appeltaart wafels, appel ontbijttaartje, appeltaart granola, gezonde appelkruimel cake en de appeltaart cheesecake bites.

glutenvrije gevulde appelkoeken
glutenvrije appelkoeken

Hoe maak je de gevulde appelkoeken vegan?

Het is uniek dat deze heerlijke koeken glutenvrij zijn maar voor veel mensen nog fijner dat ze ook vegan te maken zijn. In plaats van het ei kun je plantaardige melk toevoegen aan het deeg. Tip voor jou! Voeg dan ook een theelepel xanthaangom toe om ervoor te zorgen dat de koeken niet zullen brokkelen. Xanthaangom is een natuurlijk bindmiddel en echt een musthave in de glutenvrije keuken. Je hebt er maar een heel klein beetje van nodig voor een perfect resultaat!

Zo maak je de speculaaskoeken koolhydraatbeperkt!

Jaja, speciaal voor de liefhebbers heb ik de koeken maar liefst vier keer gemaakt. Waaronder ook een koolhydraatarme versie. Zo kunnen ook de mensen die glutenvrij eten én koolhydraatarm of beperkt nu heerlijk meegenieten van dit lekkers. Allereerst gebruik enkel amandelmeel om de koeken te maken en geen havermeel. Als zoetmiddel raad ik jou aan om de Brown van Greensweet stevia te gebruiken of erythritol. Het enige nadeel, wanneer je erythritol gebruikt zullen de koeken een lichtere kleur krijgen. Wanneer je het speculaasdeeg koolhydraatarm maakt is het belangrijk dat je als bindmiddel een ei gebruikt en geen plantaardige melk. Anders blijft het deeg en ook de koek heel kruimelig. Gebruik als zoetmiddel van het amandelspijs erythritol (voeg dan wel iets meer vocht toe) of een suikervrije stroop. Bakken maar!

glutenvrije appelkoeken
Steek de koeken uit met een deegsteker of met een glas. Zo krijg je mooie ronde koeken.
glutenvrije gevulde appelkoeken
Verdeel over 4 a 6 plakken deeg het amandelspijs en laat de randen vrij. Hierdoor kun je de koeken makkelijker op elkaar plaatsen.
glutenvrije gevulde appelkoeken
Hmmm, extra lekker met de gebakken appelvulling!
glutenvrije appelkoeken
Smeer de koeken in met wat ei of sojamelk en bestrooi ze met amandelschaafsel.

Gevulde appelkoeken, glutenvrij én koolhydraatarm

5 from 3 votes
Recipe by Marike Course: Feestdagen, Glutenvrije recepten, Koeken, TussendoortjesCuisine: Glutenvrij, Koolhydraatarm, Lactosevrij, VeganDifficulty: Makkelijk
Hoeveelheid

5

hoeveelheid
Voorbereiding

15

minutes
Baktijd

15

minutes
Wachttijd

30

minutes
Totale tijd

1

hour 

Glutenvrije gevulde appelkoeken met een overheerlijke koek gevuld met amandelspijs en een kruidige appelvulling. Vooral wanneer ze nog warm zijn, het allerlekkerste! Glutenvrij én ook vegan te maken!

ingrediënten

 • 130 g 130 glutenvrij havermeel, boekweitmeel OF 150 g amandelmeel

 • 100 g 100 amandelmeel

 • 75 g 75 (plantaardige) boter of roomboter- koud in blokjes

 • 1 1 ei of 45 ml (plantaardige) melk

 • 70 g 70 kokosbloesemsuiker of Greensweet Brown

 • snufje zout

 • 1 tl 1 bakpoeder

 • 2 tl 2 kaneel of speculaaskruiden

 • optioneel: 1 tl xanthaangom

 • Voor het spijs:
 • 100 g 100 amandelmeel

 • 45 g 45 ahornsiroop OF Syrup gold

 • 2 tl 2 citroenrasp

 • 30 ml 30 water

 • Voor de appelvulling:
 • 2 2 appels

 • 2 tl 2 kaneel (optioneel: voeg ook een vleugje kardemon en kruidnagel toe)

 • 2 tl 2 maïzena of arrowroot + 1 el water

 • scheutje ahornsiroop

 • Voor de topping:
 • losgeklopt ei of sojamelk

 • amandelschaafsel

 • Wat heb je nodig?
 • Mengkom

 • Bakplaat

 • Bakpapier

 • keukenfolie

Zo maak je het!

 • Doe alle ingrediënten voor het deeg in een mengkom en kneed dit tot een stevige deegbal. Is het deeg te droog? Voeg dan een scheutje plantaardige melk toe. Maak een bal van het deeg en wikkel het in keukenfolie en plaats het een half uurtje in de koelkast zodat de smaken beter tot hun recht zullen komen en de koeken minder uit zullen lopen.
 • Vervolgens gaan we aan de slag met het maken van het amandelspijs. Doe de ingrediënten in een mengkom en spatel dit door elkaar totdat er een smeuïge amandelspijs ontstaat.
 • Maak ook alvast de appelvulling: snijd de appels in kleine stukjes, roer hier de specerijen doorheen en bak ze totdat ze zacht worden in een bakpan met een beetje kokosolie of boter, zoetmiddel en voeg als laatste de opgeloste maïzena toe. Roer alles door elkaar en zet het vuur uit.
 • Verwarm de oven voor op 180 graden onder- en bovenwarmte of 170 graden hetelucht. Bekleed de bakplaat alvast met bakpapier.
 • Rol het deeg uit (zo’n 3 mm dik) tussen twee bakpapiertjes met een deegroller of wijnfles. Steek of snijd 8 a 12 cirkels uit van zo’n 8,5 a 10 cm. Leg de helft daarvan op de bakplaat. Verdeel het amandelspijs over de speculaas deegrondjes en daarop de appelvulling.
 • Maak de randjes van het deeg vochtig met een klein beetje koud water en bedek de koeken met de overige deegrondjes. Druk de zijkanten goed dicht, gebruik hier eventueel een vork voor.
 • Bestrijk de koeken met een los geklutst ei of met sojamelk en verdeel wat amandelschaafsel over de koeken.
 • Bak de gevulde appelkoeken in zo’n 20 a 25 minuten goudbruin. Laat ze goed afkoelen buiten de oven en geniet!

Notities

 • Bewaartip! De gevulde speculaaskoeken blijven zo’n 5 dagen vers in een afgesloten trommel. Je kan ze ook per stuk invriezen., bak ze dan af voor zo’n 12 minuten in een voorverwarmde oven wanneer je er van wil genieten.
 • Spijstip! Maak het spijs een dag of een paar dagen van tevoren, je zal zien dat het dan nog lekkerder is!

#ohmypie

Ga je deze gevulde appelkoeken maken? Laat even een berichtje achter, dat vind ik leuk! Heb je een foto? Post deze op mijn Facebook of Instagram. Vergeet mij niet te taggen of de hashtag #ohmypie te gebruiken. Bewaar deze foto ook op een van jouw Pinterest borden.

Ben je op zoek naar meer inspiratie?

Bestel mijn boeken Oh My Pie! of  ‘Bakken zonder Tarwe‘!

Pinterest

Wil je de recepten bewaren op Pinterest? Bewaar dan deze foto op jouw Pinterestbord zodat je de recepten makkelijk terug kan vinden.

glutenvrije appelkoeken

Wat vind je van dit bericht?

Gemiddeld 4.4 / 5. Reacties: 13

Geef als eerste je mening!

5 comments
 1. Graag zou ik willen weten waar je die 100 gr amandelmeel voor gebruikt die zie ik nergens terug in het recept je moet voor het deeg 150 gr amandelmeel gebruiken

 2. Echt super lekker!
  Ik heb het gewoon met ei en roomboter gedaan omdat het niet vegan hoeft voor mij. Heerlijk! En lekker vullend ook.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Related Posts