Blauwe zebrataart, glutenvrij en vegan

Een luchtige blauwe zebrataart, super kleurrijk én een eyecatcher op tafel. Super leuk om te maken als geboorte traktatie, verjaardagstaart of gewoon voor jezelf! Glutenvrij, lactosevrij én vegan te maken.
blauwe zebrataart
3.5
(12)

Blauwe zebrataart maken

De zebrataart is toch wel mijn lievelingstaart om te maken, met een klein beetje creativiteit maak je zonder al teveel moeite een geweldige taart! Omdat we iets te vieren hebben wilde ik heel graag een blauwe zebrataart maken. Met een speculaas koekbodem, gemaakt van het deeg van mijn lievelings speculaaskoeken, bedekt met een zachte mousse van slagroom en yoghurt met een vleugje vanille, citroen en blauwe bessen. De blauwe kleur van blauwe spirulina geeft de taart een natuurlijke blauwe kleur. Super leuk om te maken als geboortetraktatie, verjaardagstaart of gewoon voor tussendoor.

We hebben iets te vieren!

De titel zegt het al, we hebben iets te vieren! We krijgen namelijk een jongen. Wat blijft dit geluk toch bijzonder. Om dit te vieren met de mensen om ons heen leek het mij leuk om eens uit te pakken en een makkelijke zebrataart op tafel te toveren. Wellicht inspireert het jou om het zelf eens te proberen. Het is namelijk echt niet moeilijk!

blauwe zebrataart

Glutenvrije geboorte traktaties

Wanneer er een meisje wordt geboren is het vrij eenvoudig om een leuke geboortetraktatie te bedenken. Wat dacht je van de roze donuts, de roze koeken, roze koeken taart, aardbeien taart, frambozen taartjes of de roze zebrataart? Wanneer je een jongen krijgt is er op glutenvrij gebied weinig te vinden. Nu inspireerde de blauwe taart mij om er een zebrataart van te maken. Ook de muffins op de foto zijn een aanrader trouwens, het recept zal ik nog delen!

glutenvrije zebrataart

Tips voor de perfecte zebra taart

 • Zorg ervoor dat de vulling niet te dik is, anders worden de strepen niet zo mooi zichtbaar. Wanneer de vulling snel stevig wordt kun je met een staafmixer de vulling in de schaaltjes op een makkelijke manier dunner maken.
 • Het klinkt misschien gek maar klop tussendoor met de springvorm een paar keer tussendoor op het aanrecht (voorzichtig) om de strepen goed in elkaar over te laten lopen en de luchtbellen te laten verdwijnen.
 • Voor een intense blauwe kleur kun je een klein beetje (natuurlijke) kleurstof toevoegen. Zoals blauwe spirulina! Je hebt er niet veel van nodig voor een mooi resultaat.
blauwe zebrataart

Zo maak je de zebra taart vegan

Yes, de zebrataart is glutenvrij maar je kan haar ook heel makkelijk vegan maken. Gebruik i.p.v. de gelatine agar agar (bereiding staat in het recept) en je hebt een vegan cheesecake! Let er wel op dat je de hoeveelheid agar agar die je nodig hebt even checkt op de verpakking. Het kan nog wel eens verschillen. Daarnaast kan agar agar sneller opstijven dan gelatine, wanneer de vulling te snel stevig wordt wanneer je ermee werkt kun je het beste de vulling nog even glad maken met een blender of staafmixer.

zebrataart met blauwe spirulina
blauwe spirulina
zebra taart glutenvrij

Blauwe zebrataart, glutenvrij en vegan

5 from 1 vote
Recipe by Marike Course: Taart, Traktatie, Geboorte traktatieCuisine: Glutenvrij, Lactosevrij, Vegan optieDifficulty: Makkelijk
Servings

10

servings
Prep time

20

minutes
Cooking time

15

minutes
Calories

300

kcal
Total time

0

minutes

Een luchtige blauwe zebrataart, super kleurrijk én een eyecatcher op tafel. Super leuk om te maken als geboorte traktatie, verjaardagstaart of gewoon voor jezelf! Glutenvrij, lactosevrij én vegan te maken.

ingrediënten

 • Voor de bodem:
 • 80 g 80 glutenvrij havermeel

 • 60 g 60 amandelmeel

 • 50 g 50 (plantaardige) boter

 • 45 g 45 kokosbloesemsuiker of bruine Erythritol

 • 1/2 1/2 ei of 2 el appelmoes

 • 1 el 1 speculaaskruiden

 • 1 tl 1 bakpoeder

 • Voor de vulling:
 • 300 ml 300 (plantaardige) slagroom

 • 500 g 500 (plantaardige) kwark

 • rasp van 1/2 citroen

 • 2 tl 2 vanille-extract

 • 60 g 60 ahornsiroop of agavesiroop

 • 9 9 blaadjes gelatine OF 7 g agar agar (poeder)

 • 2 el 2 blauwe spirulina

 • Optioneel: blauwe bessen om de taart mee te versieren

 • Wat heb je nodig?
 • mengkom

 • spatel

 • (hand)mixer

 • hoge springvorm van 18 cm

Zo maak je het!

 • Verwarm de oven voor op 170 graden. Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier en vet de randen in.
 • Kneed alle ingrediënten voor de speculaas koekbodem tot een soepel deeg. Verdeel over de bodem van de springvorm en duw goed aan de bolle kant van een koude, natte lepel. Bak de bodem in zo’n 15 minuten goudbruin.
 • Klop de slagroom lobbig en voeg de vanille, 4/5 van de kwark, zoetmiddel en citroen toe.
 • Gebruik je gelatine? Wel de blaadjes gelatine in een pannetje met koud water. Knijp ze uit en verwarm ze in een pannetje op laag vuur. Wanneer ze zijn opgelost kun je het vuur uitzetten en de overige kwark toevoegen. Roer goed door elkaar totdat er geen klontjes te meer te zien zijn. Laat de gelatine een klein beetje afkoelen voordat je dit in een stroompje toevoegt aan de luchtig geklopte slagroom. Roer de slagroom goed door elkaar.
 • Gebruik je agar agar? Verwarm de agar agar met 100 ml water in een pannetje, blijf goed roeren. Het mag zo’n minuten zachtjes koken. Dikt het te snel in en wordt het te stevig? Voeg dan meer water toe. Voeg vervolgens ook de overige kwark toe. Roer alles goed door elkaar en laat het nog even zachtjes meekoken. Spatel vervolgens de agar agar door de overige vulling.
 • Zet 3 bakjes klaar, verdeel over elk bakje 1/3 van de vulling. Verdeel de blauwe Spirulina over de 2 bakjes zodat je lichtblauw, donkerblauw en een witte vulling zal hebben. Om klontjes te voorkomen kun je het de kleurstof eerst oplossen in 1 a 2 eetlepels water.
 • Bekleed de randen van de springvorm eventueel met acetaatfolie. Verdeel een lepel van de witte vulling in het midden van de taartbodem, plaats hier een lichtblauwe en een lepel van de donkerblauwe vulling op. Herhaal dit totdat de vulling op is. Klop tussendoor regelmatig over het aanrecht met de taartvorm zodat de vulling zich mooi zal verspreiden. Als laatste ben ik met een satéprikker door de taart gegaan om een mooie swirl te creëren. Hoe leuk ziet dit er uit?
 • Zet de taart 3 uur in de koelkast zodat de vulling op kan stijven. Versier de taart met verse blauwe bessen en eventueel wat bramen en pure chocolade. GENIET!

Notities

 • Bewaartip! Bewaar de zebra taart afgedekt in de koelkast, dan blijft deze zeker zo’n 3 a 4 dagen goed.
 • Geen fan van blauwe bessen? Gebruik gerust bosvruchten, mango, frambozen of blauwe bessen.

Pinterest

Wil je de recepten bewaren op Pinterest? Bewaar dan deze foto op jouw Pinterestbord zodat je de recepten makkelijk terug kan vinden.

glutenvrije zebrataart

#ohmypie

Ga je deze blauwe zebrataart maken? Laat even een berichtje achter, dat vind ik leuk! Heb je een foto? Post deze op mijn Facebook of Instagram. Vergeet mij niet te taggen of de haghtag #ohmypie te gebruiken. Bewaar deze foto ook op een van jouw Pinterest borden.

Ben je op zoek naar meer inspiratie?

Bestel mijn boeken Oh My Pie! of  ‘Bakken zonder Tarwe‘!

Wat vind je van dit bericht?

Gemiddeld 3.5 / 5. Reacties: 12

Geef als eerste je mening!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Related Posts