Glutenvrije tompouce cake

Wauw, is het een eyecatcher deze glutenvrije tompouce cake? Waanzinnig lekker met een vanille-citroen cake als basis. Rijkelijk gevuld met gele room en bedekt met een fris glazuur met frambozen. De droom van iedere tompouce liefhebber! Ik laat je zien hoe je hem glutenvrij, lactosevrij én evt. vegan kan maken!
glutenvrije tompouce
3.8
(36)

Glutenvrije tompouce cake

Zeg maar hallo tegen jouw nieuwe favoriet! Deze glutenvrije tompouce cake is een combinatie van twee toppers in één. Een luchtige glutenvrije citroen-vanille cake én de smaak van een overheerlijke tompouce. Alle credits voor dit geweldige idee gaan naar de enige echte bak koningin Sabine van OhMyFoodness, bekijk hier haar recept. Ik kon het niet laten om er een glutenvrije versie van te maken a la Marike. Zie hier het resultaat! De cake is heel makkelijk om te maken en je kan er volop mee variëren. Ik heb de roze koeken taart als basis gebruikt voor het recept en daar heb ik een draai aan gegeven. De cake is super luchtig, de room is zijdezacht en het glazuur is fris door de frambozen en citroen.

Handige baktips om de glutenvrije tompouce cake te maken

Ondertussen heb ik het recept meerdere malen gemaakt. Je kan als basis rijstmeel en amandelmeel gebruiken, glutenvrij havermeel en amandelmeel maar ook Koopmans glutenvrij basismeel en amandelmeel. Door 1 tl xhantaangom toe te voegen wordt de cake nog mooier en minder kruimelig. Het is alleen geen noodzaak. Ik heb de cake en de room de avond van tevoren gemaakt, zo kon ik ‘s ochtends gelijk van start met het opbouwen van de tompouce cake zonder dat ik hoefde te wachten. Mijn laatste tip: zet de cakelaag met het glazuur pas als laatste op de cake, dan voorkom je dat de bovenste laag gaat schuiven, geloof mij. 🙂 Ik zou zeggen, maak er een feest van én bakken maar!

Ben je dol op tompoucen? Dan zijn deze glutenvrije tompoucen echt iets voor jou!

Meer glutenvrije cake recepten

Ben je dol op cake? Dan is de glutenvrije appel kruimel cake, de blauwe bessen cake, chocolade hazelnoot cake of de citroen-maanzaad cake.

glutenvrije tompouce cake
glutenvrije tompouce cake

Extra lekker met zelfgemaakte gele room

Ik gaf het al aan, de glutenvrije tompouce cake staat of valt (letterlijk) met de gele room. Je kan natuurlijk de Koopmans room uit een pakje gebruiken waar je alleen (plantaardige) melk of water aan toe hoeft te voegen maar zelfgemaakte gele room is nóg lekkerder. Ik heb deze gemaakt van plantaardige melk (je kan ook gewone melk gebruiken). Door dit te koken met een vanillestokje ontstaat al snel de perfecte basis. De kunst is om de gele room te koken, te roeren en nog heel even door te laten koken wanneer het begint in te dikken. Dan heb je namelijk wanneer deze is afgekoeld de perfecte gele room!

Glutenvrije tompouce cake

4 from 10 votes
Recipe by Marike Course: tussendoor, cake, traktatie, Valentijnsdag, MoederdagCuisine: Glutenvrij, Lactosevrij, Vegan optieDifficulty: Makkelijk
Hoeveelheid

10

plakken
Voorbereiding

30

minutes
Baktijd

40

minutes
Totale tijd

1

hour 

10

minutes

Wauw, is het een eyecatcher deze glutenvrije tompouce cake? Waanzinnig lekker met een vanille-citroen cake als basis. Rijkelijk gevuld met gele room en bedekt met een fris glazuur met frambozen. De droom van iedere tompouce liefhebber! Ik laat je zien hoe je hem glutenvrij, lactosevrij én evt. vegan kan maken!

ingrediënten

 • 150 g 150 rijstmeel, glutenvrij havermeel of Koopmans glutenvrij basismeel

 • 100 g 100 amandelmeel

 • snufje zout

 • 1 tl 1 bakpoeder

 • 2 tl 2 vanille-extract

 • 3 3 eieren*

 • 60 g 60 (plantaardige) boter

 • 75 g 75 agavesiroop of ahornsiroop OF 85 g erythritol

 • 200 a 220 g 200 a 220 (plantaardige) kwark of Griekse yoghurt

 • rasp van 1 citroen

 • optioneel: 1 tl xanthaangom

 • 1 tl 1 baking soda + scheutje citroensap

 • Voor de gele room:
 • 400 ml 400 (plantaardige) melk

 • 75 g 75 suiker of erythritol

 • 35 g 35 maïzena of arrowroot

 • 2 2 eidooiers OF 15 g extra maïzena of arrowroot + 50 g plantaardige room

 • 1 1 vanillestokje

 • Voor het glazuur:
 • 150 g 150 poedersuiker OF Icing poedersuiker – Greensweet Stevia

 • 2 a 3 el 2 a 3 frambozensap – ik heb hiervoor 50 g frambozen uitgedrukt in een zeef. Je kan eventueel ook dragonfruitpoeder of een andere (natuurlijke) kleurstof gebruiken voor een mooie roze kleur.

 • optioneel: 1 a 2 el citroensap

 • Wat heb je nodig?
 • cakevorm 25 cm

 • mengkom

 • spatel

 • Wat heb je nodig?
 • mengkom

 • spatel

 • cakevorm 25 cm

Zo maak je het!

 • Verwarm de oven voor op 170 graden onder en bovenwarmte of 155 graden hetelucht. Bekleed de cakevorm met bakpapier of vet de cakevorm goed in.
 • Spatel de melen door elkaar, voeg het zout, bakpoeder, vanille, kwark, zoetmiddel, citroen, de eieren en de zachte boter toe. Mix tot een glad beslag voor zo’n 5 a 10 minuten.
 • Voeg als laatste evt. de xanthaangom toe en de opgeloste baking soda. Schenk het beslag in het bakblik en bak in zo’n 40 a 45 minuten goudbruin.
 • Maak ondertussen de gele room. Doe de melk (houd 3 el achter de hand) samen met de vanillemerg en het leeg geschraapte vanille stokje in een pannetje en verwarm dit totdat de damp er vanaf komt.
 • Klop het zoetmiddel samen met de eidooiers (of extra maïzena + room), maïzena, en de achtergebleven melk tot een dik papje zonder klontjes.
 • Haal het vanillestokje uit de melk. Schenk al roerend de warme melk bij het maïzena papje en breng het aan de kook in een pannetje. Blijf ondertussen goed roeren, zo’n 3 a 5 minuten totdat de room begint in te dikken. Schep de room in een spuitzak of in een diep bord en laat het zo’n 2 uur afkoelen en stevig worden in de koelkast.
 • Snijd de cake horizontaal door de midden. Wanneer de gele room stevig genoeg is kun je dit over de cake verdelen. Ik heb hiervoor een spuitzak zonder spuitmondje gebruikt.
 • Het bovenste gedeelte van de cake leg je even op een bakpapiertje. Ondertussen maken we het glazuur. Druk de frambozen door een fijne zeef, zodat je alleen sap over zal houden. Meng dat beetje bij beetje met de poedersuiker Icing of poedersuiker tot een dik glazuur dat mooi roze is. Verdeel het glazuur over bovenkant van de cake. Let op! Smeer het glazuur niet te dicht op de randjes omdat het glazuur uit kan lopen.
 • Plaats de cake met het glazuur op de cake met de gele room en versier de cake eventueel nog met frambozen. Ik zou zeggen, tijd om te genieten… Eetsmakelijk!

Notities

 • Bewaartip! De cake blijft zo’n 3 dagen goed, let er wel op dat de cake wat minder stabiel kan zijn als deze helemaal klaar is.
 • Geen fan van frambozen? Aardbeien zijn ook heel lekker in deze combinatie!
 • Eivrij of vegan? Vervang de eieren door 100 g plantaardige kwark, 2 el arrowroot + 50 ml plantaardige melk. Bak de cake 10 minuten langer.

#ohmypie

Ga je deze glutenvrije tompouce cake maken? Laat even een berichtje achter, dat vind ik leuk! Heb je een foto? Post deze op mijn Facebook of Instagram. Vergeet mij niet te taggen of de hashtag #ohmypie te gebruiken. Bewaar deze foto ook op een van jouw Pinterest borden.

Ben je op zoek naar meer inspiratie?

Bestel mijn boeken Oh My Pie! of  ‘Bakken zonder Tarwe‘!

Pinterest

Wil je de recepten bewaren op Pinterest? Bewaar dan deze foto op jouw Pinterestbord zodat je de recepten makkelijk terug kan vinden.

glutenvrije tompouce

Wat vind je van dit bericht?

Gemiddeld 3.8 / 5. Reacties: 36

Geef als eerste je mening!

2 comments
 1. Deze ziet er fantastisch uit! 😍 qua meel is het mij echter niet geheel duidelijk wat je bedoelt… 150 gr rijstmeel EN 150gr haver? Of 150gr rijstmeel OF 150gr haver? Alvast bedankt voor de verduidelijking, dan kan ik mijn kind blij gaan maken voor de de verjaardag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Related Posts