Vegan en glutenvrije aardbeien kwarktaart

Het is alweer bijna lente, daar hoort natuurlijk een kleurrijke aardbeien kwarktaart bij waar iedereen van kan genieten. Met een robuuste bodem gemaakt van havermout, dadels en kaneel en een luchtige aardbeienvulling. Met deze taart scoor jij gegarandeerd punten! Glutenvrij, lactosevrij én vegan!
vegan en glutenvrije aardbeien kwarktaart
4
(36)

Vegan en glutenvrije aardbeien kwarktaart maken

Jaa dit is weer een pareltje om toe te voegen aan jouw collectie favoriete recepten. Deze vegan en glutenvrije aardbeien kwarktaart is niet alleen mooi om te zien, de smaak is ook echt heel goed. Lenna Omrani en ik zijn aan de slag gegaan in de keuken om zo’n mooie taart te maken. Je hebt geen oven nodig voor de taart want de bodem hoef je niet te bakken. Deze is gemaakt van havermout, dadels en amandelmeel. Een vleugje kaneel maakt het helemaal af. Voor de vulling hebben we maar liefst 400 gram (diepvries) aardbeien gebruikt. Laat ze goed ontdooien en pureer ze fijn. Dit vormt de basis van de vulling. De taart is dus van zichzelf al aardig zoet, ideaal. We voegen er wat kwark aan toe en je hebt een heerlijke kwarktaart! Ook de mensen om ons heen die niet vegan of glutenvrij hoeven te eten liepen ermee weg. 😉

Glutenvrije aardbeien kwarktaart bewaren

De aardbeien kwarktaart is super lekker om mee te ontbijten, als tussendoortje, als traktatie maar ook als toetje. Geloof mij, je zal hem niet lang hoeven te bewaren. Mocht je de taart eerder willen maken of toch wat langer moeten bewaren dan bewaar je de taart het beste afgedekt in de koelkast. Je kan de plakjes aardbei er het beste opleggen net voordat je van de taart gaat genieten. Zo blijven ook de verse aardbeien het lekkerste.

vegan aardbeien kwarktaart

Bakken met agar gagar

Om de taart vegan te maken laten we dit keer gelatine achterwegen en gebruiken we agar agar. Hoe gebruik je agar-agar, in welke verhouding en wanneer moet je het juist niet gebruiken? Agar-agar, of gewoon ‘agar’ zoals het ook wel genoemd wordt, is een vegan bind- en geleermiddel. Je kunt er taarten of toetjes door op laten stijven, soepen mee binden of pudding mee maken. Het wordt gemaakt van gedroogd roodwier, dat is een soort alg/zeewier. De smaak, geur en kleur van agar-agar is neutraal, waardoor het heel goed is te gebruiken in de keuken. Belangrijk om te weten is dat je agar agar altijd eerst moet koken met een vloeistof zo’n 3 a 4 minuten. Dit heeft agar agar nodig om te binden, doe je dit niet dan is de kans groot dat jouw taart uiteindelijk niet op zal stijven.

Waar te koop?

Meer en meer mensen eten vegan of vegetarisch waardoor agar-agar steeds bekender wordt. Online is agar agar goed verkrijgbaar evenals bij de Toko en in bio-winkels. Persoonlijk vind ik poeder het best en meest makkelijk werken, dus ga daar absoluut voor als je kan kiezen. Bij het gebruik van poeder is de kans van slagen het grootst zeg ik altijd. De flakes zijn namelijk minder sterk in hun bindkracht.

Meer glutenvrije aardbeientaart recepten

Nu het bijna lente is kun je wellicht niet wachten om aan de slag te gaan met recepten die bij de lente passen. Deze luchtige aardbeien kwarktaart is ook heel erg lekker, net als dit aardbeien ontbijttaartje, de aardbeien slof, de frisse aardbeientaart en de aardbeien cake!

vegan aardbeien kwarktaart
vegan en glutenvrije aardbeien kwarktaart

Vegan en glutenvrije aardbeien kwarktaart

3 from 14 votes
Recipe by Marike Course: Ontbijt, Tussendoor, Dessert, TraktatieCuisine: Glutenvrij, Lactosevrij, VeganDifficulty: Makkelijk
Hoeveelheid

10

puntjes
Voorbereiding

20

minutes
Wachttijd

3

hours 
Totale tijd

3

hours 

20

minutes

Een overheerlijke vegan en glutenvrije aardbeien kwarktaart waar iedereen dol op is! Met een robuuste bodem gemaakt van havermout, dadels en amandelmeel en een luchtige aardbeienvulling. Perfect voor deze lente en zomer. We laten je zien hoe je deze taart zelf kan maken. Glutenvrij, lactosevrij én vegan!

ingrediënten

 • Voor de bodem:
 • 75 g 75 glutenvrije havermout

 • 75 g 75 amandelmeel

 • 7 7 zachte Medjoul dadels ontpit- zijn de dadels nog wat hard? Laat ze dan eerst weken in warm water.

 • 30 g 30 kokosolie – gesmolten

 • snuf zout

 • 2 tl 2 kaneel

 • Voor de vulling:
 • 400 g 400 aardbeien- diepvries of vers

 • 500 g 500 plantaardige kwark of yoghurt

 • 45 a 60 g 45 a 60 agavesiroop

 • 2 tl 2 vanille-extract

 • rasp van 1/2 citroen

 • 8 g 8 agar agar poeder (indien niet vegan, 9 blaadjes gelatine)

 • Voor de topping:
 • verse aardbeien in plakjes

 • Wat heb je nodig?
 • Springvorm 18 cm (hoog) of 20 cm

 • Mengkom

 • Spatel

 • Pannetje

 • Optioneel: acetaatfolie

Zo maak je het!

 • Bekleed de springvorm met bakpapier en vet de randen in. Kneed alle ingrediënten voor de bodem tot een soepel deeg. Blijft het deeg te droog? Dan kun je een scheutje plantaardige melk of kokosolie toevoegen. Verdeel het deeg met de bolle kant van een natte lepel over de bodem van de springvorm en duw goed aan.
 • Ga vervolgens aan de slag met het maken van de vulling. Pureer de aardbeien en verwarm ze in een pannetje samen het de vanille, het zoetmiddel, citroen én de agar agar. Roer alles goed door elkaar en kook het zo’n 4 minuten. Blijf ondertussen goed roeren, je wil niet dat de vulling aan zal branden. Houd 3 el aardbeienvulling achter de hand, dit heb je nodig voor de swirl. Zet het vuur uit en spatel de kwark door de aardbeienvulling.
 • Bekleed de springvorm eventueel met acetaatfolie voor een strakke taart en schenk de aardbeienvulling over de taartbodem. Verdeel met een lepel de overgebleven aardbeienpuree over de taart en roer hier met een satéprikker doorheen zodat er een mooie swirl ontstaat.
 • Zet de taart zo’n 3 uur in de koelkast zodat de vulling stevig kan worden. Versier de taart met wat verse aardbeien én geniet!

Notities

 • Bewaartip! De taart kun je zo’n 3 dagen afgedekt in de koelkast bewaren.
 • Variatietip! De taart is ook erg lekker met frambozen, mango of blauwe bessen.

#ohmypie

Ga je deze vegan kwarktaart maken? Laat even een berichtje achter, dat vind ik leuk! Heb je een foto? Post deze op mijn Facebook of Instagram. Vergeet mij niet te taggen of de haghtag #ohmypie te gebruiken. Bewaar deze foto ook op een van jouw Pinterest borden.

Ben je op zoek naar meer inspiratie?

Bestel mijn boeken Oh My Pie! of  ‘Bakken zonder Tarwe‘!

Pinterest

Wil je de recepten bewaren op Pinterest? Bewaar dan deze foto op jouw Pinterestbord zodat je de recepten makkelijk terug kan vinden.

glutenvrije aardbeien kwarktaart

Wat vind je van dit bericht?

Gemiddeld 4 / 5. Reacties: 36

Geef als eerste je mening!

8 comments
 1. Hallo Marike,

  Deze taart ziet er heerlijk uit. Mijn dochter heeft helaas ook een intolerantie voor amandel en haver. ( naast spelt, tarwe en melkeiwit). Kan ik de haver en amandelmeel vervangen door iets anders ?

  Vriendelijke groeten
  Gerjanne Tolkamp

 2. Mijn moeder heeft ook een allergie voor amandelen. Heb je een vervanger voor amandelmeel in dit recept. Haar andere allergieën zoals lactose en tarwe ondervangen we al met di recept.

 3. Precies aan’t recept gehouden en het taartje zag er heel mooi uit, maar de structuur was net gum. Wij vinden de dadels overheersen in de bodem qua smaak, en vinden we niet heel lekker. Maar dat zal natuurlijk smaak afhankelijk zijn. Op naar een volgend baksel 🙂

  1. Hi Fleur, wat vervelend dat de taart niet in de smaak viel. Wat jammer dat de vulling zo stevig was, de werking van agar agar wil per merk nog weleens verschillen. Meestal pakt deze verhouding juist goed uit, zodat de vulling zacht is en niet gum. Daar zou je nog mee kunnen spelen. De smaak van dadels is natuurlijk persoonsgebonden, ik vind deze bodem juist heel lekker. Op de site staan heel veel taarten met bodems zonder dadels, kies er gerust daar één van uit. Zo optimaliseer je de taart naar jouw eigen smaak.

   Liefs,
   Marike

 4. Hi Marike, wat een lekkere taart. We hebben ervan gesmuld.
  Ik heb verse aardbeien gebruikt maar als ik diepvriesfruit gebruik moet je ze dan na het ontdooien in een vergiet doen omdat ze anders te vochtig zijn en daardoor de taart niet stevig wordt?

 5. Heerlijke taart! Ik heb een wat groter bakblik waardoor de taart niet zo hoog wordt maar de smaak is super lekker!
  Waarschijnlijk heb ik een iets te veel zout gebruikt maar verder is de bodem ook heerlijk.
  Goed recept!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Related Posts