Voedzaam glutenvrij brood boordevol vezels

Jaa wat is dit een topper! Een voedzaam glutenvrij brood boordevol vezels én gemaakt zonder gist. Het brood staat binnen een uurtje versgebakken bij jou op tafel is een echte winnaar als het gaat om voedzaam én smaak. Zacht van binnen én een krokante korst. Glutenvrij, lactosevrij én vegan!
voedzaam glutenvrij brood
4
(139)

Glutenvrije brood bakken

“Marik, hoe bak ik nou een lekker glutenvrij brood dat niet als een baksteen uit de oven komt? ” Dat is toch wel de meest gestelde vraag die ik binnen krijg via de mail én via Instagram of Facebook. Ik begrijp de vraag naar lekker én voedzaam glutenvrij brood goed. De glutenvrije broden uit de supermarkt bestaan vaak alleen uit witmeel en vulmiddelen. Gelukkig komen er steeds meer betere broden op de markt maar hoe fijn zou het zijn als jij jouw eigen glutenvrije brood kan bakken zonder moeite. Ik heb voor jou een recept op papier gezet dat ik al jaren maak maar nog niet eerder op de website heb gepubliceerd.

Voedzaam glutenvrij brood gemaakt van volkoren meelsoorten

Glutenvrij brood uit de supermarkt is vaak gemaakt van witmelen én vulmiddelen om het maar op brood te laten lijken en het enigszins houdbaar te houden. Het vult minder goed dan een voedzaam brood én het is vaak prijzig. Eerder deelde ik deze informatieve blog over glutenvrij brood bakken én het lekkerste glutenvrije brood. Twee hele toegankelijke recepten waar al zoveel mensen van hebben genoten én nog steeds genieten. Het brood dat ik vandaag deel is gemaakt zonder gist, zonder eieren én ook heel voedzaam. Het staat binnen 10 minuten in de oven én het is binnen een uurtje gebakken. Ik ben fan!

Glutenvrij brood bakken zonder gist

Echt, kan dat? Jazeker! Er staan al meerdere glutenvrije broodrecepten online die ik heb gemaakt zonder gist. Ik heb de gist vervangen door bakpoeder én baking soda. In dit recept werkt dit ontzettend goed. Het brood blijft lang vers én het is luchtig. Wat wil je nog meer? Ik kan je niet beloven dat deze verhouding ook altijd werkt in andere recepten die niet van mijn site afkomstig zijn aangezien het ook gaat om de combinatie met de andere ingrediënten.

Voedzaam glutenvrij brood bewaren

Het allerlekkerste is het brood natuurlijk wanneer het net vers is gebakken. Dat is ook zo wanneer je brood koopt bij de bakker. Gelukkig blijft dit brood wél langer dan 1 dag vers. Ik bewaar het brood in een papierenzak of in een schone theedoek op het aanrecht. Je kan het brood ook per plak invriezen. Wil je het brood na een dag of twee, drie eten? Maak het een beetje nat en bak het nog even in de oven. Het proeft dan weer alsof het net vers is gebakken!

Bakken met glutenvrije melen

De ingrediënten die ik je meegeef in dit recept vormen een basis. Kun je bijvoorbeeld niet tegen havermeel of ben je geen fan van kikkererwtenmeel (je proeft het niet trouwens) dan moet je jezelf niet af laten schrikken. Je kan namelijk met de ingrediënten spelen zodat het een recept wordt wat goed bij jou past. Ik heb hieronder mijn fijnste variaties gezet:

 • Glutenvrij havermeel, geeft een fijne en toegankelijke smaak aan het brood. Je kan glutenvrije havermeel vervangen door boekweitmeel, sorghummeel of rijstmeel.
 • Rijstmeel, ik heb bruine rijstmeel gebruikt maar je kan natuurlijk ook kiezen voor volkoren rijstmeel. Dit geeft een zachte smaak aan het brood en een fijne structuur. Je kan dit inruilen voor glutenvrij havermeel of boekweitmeel.
 • Kikkererwtenmeel, een eiwitrijke meelsoort die in combinatie met de andere meelsoorten zorgt voor een voedzaam maar ook heel lekker glutenvrij brood. Je kan het vervangen door havermeel of sorghummeel. Let er wel op dat kikkererwtenmeel meer vocht opneemt waardoor je de 450 ml water wellicht iets moet minderen.
glutenvrij brood bakken
voedzaam glutenvrij brood
Voedzaam glutenvrij brood
Super lekker met pompoen feta spread als beleg! Het recept kun je HIER terugvinden.

Voedzaam glutenvrij brood boordevol vezels

Recipe by Marike
4.1 from 47 votes
Course: Ontbijt, Lunch, BroodCuisine: Glutenvrij, Lactosevrij, VeganDifficulty: Makkelijk
Hoeveelheid

12

plakken brood
Voorbereiding

10

minutes
Baktijd

1

hour 
Totale tijd

1

hour 

10

minutes

Jaa wat is dit een topper! Een voedzaam glutenvrij brood boordevol vezels én gemaakt zonder gist. Het brood staat binnen een uurtje versgebakken bij jou op tafel is een echte winnaar als het gaat om voedzaam én smaak. Zacht van binnen én een krokante korst. Glutenvrij, lactosevrij én vegan!

ingrediënten

 • 100 g glutenvrij havermeel of boekweitmeel

 • 100 g bruine rijstmeel of glutenvrij havermeel

 • 100 g kikkererwtenmeel- of glutenvrij havermeel voor een neutralere smaak

 • 40 g tapiocameel (dit kun je inruilen voor Maizena of arrowroot, gebruik hier iets minder van).

 • 30 g psylliumvezels OF 15 g psylliumpoeder

 • 5 g zout

 • 2 tl bakpoeder

 • 40 g zaden en pitten

 • 450 ml heet water

 • 2 el olijfolie

 • 1 tl baking soda + scheutje azijn

Zo maak je het!

 • Verwarm de oven voor op 200 graden onder en bovenwarmte. Bekleed de bakplaat met bakpapier.
 • Doe de melen, psylliumvezels, bakpoeder, zout en de zaden en pitten in een mengkom. Spatel alles goed door elkaar met een garde, zo voorkom je klontjes in jouw brood of eventuele verkleuringen.
 • Voeg het hete water toe samen met de olijfolie en spatel de ingrediënten door elkaar heen, gebruik eventueel een mixer met deeghaken als je het jezelf gemakkelijk wil maken.
 • Los de baking soda op met de azijn of het citroensap en voeg dit ook toe. Kneed het deeg tot een mooie soepele deegbal. Wees niet bang dat het deeg te nat blijft, de psylliumvezels hebben een aantal minuten nodig om al het water op te nemen. Laat het deeg daarom zo’n 10 minuten rusten.
 • Plaats de deegbal op een bakplaat en spray het brood in met water, hierdoor blijven de pitjes mooi plakken én krijg je een mooie korst.
 • Zet een bakje heet water in de oven, op de bakplaat of op de bodem voordat je het brood in de oven schuift. Dit zorgt voor een stoomeffect waardoor het brood super smeuïg van binnen wordt én de kortst mooi krokant zal worden.
 • Bak het brood in 50 a 60 minuten goudbruin. De baktijd kan iets langer zijn, dat verschilt nog weleens per oven. Laat het helemaal afkoelen buiten de oven en dan GENIETEN maar!

Notities

 • Bewaartip! Bewaar het brood in een papierenzak of een schone theedoek op het aanrecht. Geloof mij het brood blijft zeker 2 a 3 dagen super lekker. Je kan het brood ook invriezen in plakjes OF je kan het brood nog even opwarmen in de oven. Dan is het weer net zo lekker als toen je het net bakte!
 • Variatietip! Voeg eens rozijnen toe ipv zaden en pitten aan het brood met 2 tl kaneel.

#ohmypie

Ga je dit voedzame glutenvrije brood boordevol vezels maken? Laat even een berichtje achter, dat vind ik leuk! Heb je een foto? Post deze op mijn Facebook of Instagram. Vergeet mij niet te taggen of de hashtag #ohmypie te gebruiken. Bewaar deze foto ook op een van jouw Pinterest borden.

Ben je op zoek naar meer inspiratie?

Bestel mijn boeken Oh My Pie! of  ‘Bakken zonder Tarwe‘!

Pinterest

Wil je de recepten bewaren op Pinterest? Bewaar dan deze foto op jouw Pinterestbord zodat je de recepten makkelijk terug kan vinden.

glutenvrij brood bakken

Wat vind je van dit bericht?

Gemiddeld 4 / 5. Reacties: 139

Geef als eerste je mening!

30 comments
 1. In je ingrediëntenlijst staat 2 el olijfolie, maar ik zie het nergens terugkomen in het recept. Ik heb nu aangenomen dat je het tegelijk met het water toevoegt. Wanneer voeg jij het toe?

 2. Wat als je geen onder en bovenwarmte hebt. Kan het dan ook op 200 graden in de oven en kun je ook dezelfde baktijd aanhouden?

 3. Oh shoot! Ik heb net per ongeluk een 2 sterren beoordeling gegeven (mn vinger belandde op de sterren bij het scrollen…) terwijl ik het brood nog niet eens gemaakt heb… Argh, sorry!
  Het ziet er echt super lekker uit. Ik ga het zeker maken en dan kom ik terug voor de échte review!

 4. Vandaag dit brood gebakken, maar, het is lang niet zo mooi gerezen als bij jou op de foto. Nochtans alles netjes gevolgd zoals in het recept. Het is dan ook niet echt luchtig geworden. Ik heb wel maïzena gebruikt omdat ik geen tapiocameel had. Kan dit de oorzaak zijn? Alvast bedankt voor uw toelichting. Hartelijke groeten.

 5. Ik heb dit brood gebakken en het was lekker. Voor mijn kleinkinderen ingevroren en nu bij het eten zit er een nasmaak aan…niet lekker. Baal behoorlijk, hoop dat iemand weet wat er niet goed is gegaan.
  B VB dank groetjes Fransje

  1. Die nasmaak heb ik dus ook! Ik twijfel of dat het Kikkererwtenmeel of ed psylliumvezels zouden kunnen zijn. Weet jij dat Marike?

  2. Die nasmaak heb ik dus ook! Ik twijfel of dat het Kikkererwtenmeel of ed psylliumvezels zouden kunnen zijn. Weet jij dat Marike?

 6. In de beschrijving van de bereiding staat niet opgenomen wanneer je het zout moet toevoegen. Als je dat dus netjes volgt zit je met zoutloos brood. Wel belangrijk om hier even op te letten tijdens het maken :)

 7. Super lekker brood, ik gebruik alleen soghrum ipv kikkererwten meel omdat ik dat niet lekker vind in brood.
  Heb het al 2x gemaakt.

  1. Hee Anouk wat tof om te lezen! Yes, dat is een hele goede oplossing. Je kan kikkererwtenmeel prima vervangen in dit brood. Geniet ervan!
   Liefs,
   Marike

 8. Ik heb het recept gevolgd zoals het is beschreven.
  Helaas blijft het brood nat en is het ook niet luchtig. Erg jammer. Zijn er tips om dit te voorkomen?

  1. Hee M,

   Wat jammer om te lezen. Ik begrijp de teleurstelling, glutenvrij bakken is helaas vaak net iets meer dan alleen een recept volgen. Dat het brood niet luchtig was en vochtig bleef kan te maken hebben met meerdere factoren; heb je baking soda gebruikt voor het recept? Dit is nodig om het brood luchtig te maken. Soms kan een baking soda die over de datum is al roet in het eten gooien. Heb je echt psylliumvezels gebruikt en geen poeder? Poeder daar heb je maar de helft van de aangegeven hoeveelheid van nodig. Was het deeg al stug of juist flexibel? Soms nemen meelsoorten de ene keer meer vocht op dan de andere keer. Als het deeg al brokkelig is is mijn tip altijd; voeg een beetje water toe. Glutenvrij deeg hoort eerder te nat te zijn dan te droog. En als laatste: iedere oven bakt anders. Het kan zijn dat jouw oven minder warm bakt dan de aangegeven temperatuur waardoor het brood niet helemaal gaar is geworden. Je kan het brood langer bakken of op een iets hogere temperatuur.

   Ik denk graag met je mee. Laat het mij maar weten!

   Lieve groet,
   Marike

 9. Hoi Marieke

  Er staat2 el olijflolie, gaat dat in het brood, en wanneer? Het zit nu in de oven zonder olie en zout omdat er niet in de beschrijving staat wanneer dat erin moet. Gaat het zout erin met de melen?

  Ben benieuwd wat er straks uitkomt 😉

  1. Hee Lidewij,

   Ah wat vervelend. Ik heb het even nagekeken. Het zout staat er wel bij, dit kun je toevoegen bij de droge ingrediënten. De olijfolie voeg je toe wanneer je ook het water toevoegt.

   Lieve groet,
   Marike

 10. Ha Marike,
  Ben zo benieuwd naar dit brood!
  We hebben sinds kort een broodbakmachine. Weet jij of dit 1-op-1 over te nemen is in de broodbakmachine op de glutenvrije stand of gewoon het normale programma?

  Groetjes Ramona

 11. Echt een top recept, lukt altijd. Inmiddels maak ik deze wekelijks, en gooi ik gewoon wat meelsoorten bij elkaar tot het 300 gram is. Succes gegarandeerd en ik heb niet de hele dag door honger :)

 12. Hi Marike, precieste het recept gevolgd maar het meel blijft toch iets te nat. wat bedoel je met de regel; kikkererwtenmeel neemt iets MEER vocht op waardoor je waarschijnlijk iets in 450 ml vocht moet verminderen? Dit is toch juist tegenstrijdig? Ik hoor graag van je of dit de reden is dat mijn deeg helaas iets te nat is gebleven!

 13. Hoi Marike, brood diverse malen gemaakt. Heerlijk brood. Het beste recept wat ik in de laatste jaren ben tegen gekomen. Bedankt.
  groet DinG

 14. Beste Marike,
  Je geeft aan dat je het brood moet natsprayen met water. Wat doe je er na het natsprayen bovenop? En in welke hoeveelheid?
  Hartelijke groet,
  Roelande Hilbers

 15. Ik heb lang gezocht naar het perfecte glutenvrije brood. Meestal was buitenkant hard en binnenkant niet gaar. Deze is het geworden. Zoektocht is beeindigd.
  Bedankt, groet Dini

 16. Hee Marike,
  Zou dit recept ook met gist gemaakt kunnen worden? En zo ja wat is dan de verhouding ?

 17. Mooie korst en zacht kruim. Je proeft de kikkererwten wel maar met beleg stoorde hat niet. Fijn dat het een snel en lekker recept is. Dankjewel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Related Posts