Glutenvrije lemon meringue taart

Wat een feest deze glutenvrije lemon meringue taart! Met een krokante koekbodem, een laagje amandelspijs en een frisse citroenvulling afgetopt met een fantastische snelle meringue die iedereen kan maken! Glutenvrij, lactosevrij én vegan te maken!
glutenvrije lemon meringue taart
4.2
(17)

Glutenvrije lemon meringue taart bakken

Wauw lieve mensen, wat een fantastische taart is dit! Stiekem ben ik er gewoon trots op. Het leek mij super leuk om weer een lemon meringue te maken. Het was alweer even geleden, eerder deelde ik al deze glutenvrije lemon meringue taartjes maar daar is het bij gebleven. Met het oog op Pasen ging ik weer aan de slag met een fijn recept en dit is het resultaat! Met een krokante koekbodem, een dun laagje amandelspijs, een frisse citroenvulling én een zachte, wolkige snelle meringue on top! Snelle meringue? Jup je leest het goed, bij collega foodie Eefsfood zag ik de snelle meringue voorbij komen en dat is echt een aanrader voor wanneer je niet zoveel tijd hebt maar toch zo’n toffe taart wil maken!

Lemon meringue taart

Het was vroeger één van mijn lievelingstaarten, de lemon meringue taart. Sinds ik glutenvrij eet heb ik hem niet vaak meer gegeten. Eigenlijk zo jammer want de taart is helemaal niet zo moeilijk om te maken. Ik heb voor jou de tips en tricks op een rijtje gezet om zo’n heerlijke taart te maken! Je kan de taart mét of zonder amandelspijs maken. Dat is aan jou. Het amandelspijs geeft een extra rijke smaak maar is geen noodzaak. Dan de meringue, iets waar veel mensen bang voor zijn. Niet doen, dat is niet nodig, het kost vaak even tijd vooral wanneer je de Italiaanse meringue maakt. Deze maak je van een kookschuim, je kookt de suiker met wat water en dit voeg je toe aan de opgeklopte eiwitten. Het idee is dan dat de meringue langer blijft staan op de taart. Ik heb het gemaakt met een snelle meringue dat ging veel sneller én de meringue blijft zeker 2 dagen mooi!

Meringue zonder suiker

Yes, het kan echt! Ik maakte drie meringues, waarvan 1 met erythritol. Dat is een natuurlijk zoetmiddel met dezelfde smaak als suiker en dezelfde structuur. Dit werkt ook prima, probeer het eens!

Glutenvrije lemon meringue taart
glutenvrije lemon meringue

Glutenvrije lemon meringue taart

Recipe by Marike
5.0 from 4 votes
Course: Desserts, Glutenvrije recepten, Pasen, TaartCuisine: Glutenvrij, Lactosevrij, Melkvrij, Vegan
Hoeveelheid

8

puntjes
Voorbereiding

30

minutes
Baktijd

15

minutes
Wachttijd

2

hours 
Totale tijd

45

minutes

Wat een feest deze glutenvrije lemon meringue taart! Met een krokante koekbodem, een laagje amandelspijs en een frisse citroenvulling afgetopt met een fantastische snelle meringue die iedereen kan maken! Glutenvrij, lactosevrij én vegan te maken!

ingrediënten

 • Voor de koekbodem:
 • 120 g amandelmeel

 • 110 g glutenvrij havermeel

 • 60 g (plantaardige) boter

 • 60 a 70 g ahornsiroop of Erythritol

 • 1 tl vanille-extract

 • Snufje zout

 • Optioneel spijs:
 • 80 g amandelmeel

 • 30 g ahornsiroop of agavesiroop

 • scheutje citroensap

 • Voor de citroenvulling:
 • 250 ml (plantaardige) slagroom

 • 130 g lemoncurd

 • 3 blaadjes gelatine of 2 g agar agar

 • rasp van 1 citroen

 • 2 tl vanille-extract

 • Voor de snelle meringue:
 • 60 ml gepasteuriseerd eiwit of aquafaba

 • 1 el citroensap

 • 55 suiker of erythritol

 • Wat heb je nodig?
 • springvorm hoog 18 cm of 20 cm laag

 • mengkom

 • spatel

 • pannetje

 • spuitzak + spuitmondje

 • gasbrandertje

Zo maak je het!

 • Verwarm de oven voor op 170 graden onder en bovenwarmte. Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier en vet de randen in.
 • Kneed alle ingrediënten voor het de bodem tot een soepel deeg, Blijf het deeg wat droog? Voeg dan een beetje appelmoes toe), en bekleed hier de bodem van de bakvorm mee met een lage opstaande rand. Bak de bodem in zo’n 15 a 18 minuten gaar.
 • Spatel de ingrediënten voor het amandelspijs door elkaar en verdeel dit over de afgekoelde bodem. Ga ondertussen verder met het maken van de citroenvulling.
 • Gebruik je gelatine? Wel de blaadjes los van elkaar in koud water. Knijp ze uit en verwarm ze in een pannetje. Voeg de lemoncurd toe en roer alles door elkaar tot er geen klontjes meer te zien zijn. Zet het vuur uit. Klop de slagroom lobbig en voeg de iets afgekoelde lemoncurd toe samen met de vanille en de citroenrasp. Verdeel dit over de bodem van de bakvorm. Zet de taart zo’n 2 uur in de koelkast.
 • Gebruik je agar agar? Verwarm de agar agar in een pannetje met 70 ml water, laat dit zo’n 4 minuten zachtjes koken en voeg de lemoncurd toe. Kook dit even mee terwijl je ondertussen goed blijft roeren. Voeg de vanille en citroenrasp toe. Klop de slagroom lobbig, roer hier de iets afgekoelde lemoncurd doorheen schenk de vulling over bodem van de taart.
 • Voor deze taart heb ik een snelle meringue gebruikt. Ideaal wanneer je hem dezelfde dag nog wil serveren. Klop het eiwit stevig met de citroensap en het zoetmiddel totdat er mooie pieken ontstaan. Doe de meringue in een spuitzak en spuit mooie toeven op de taart. Gebruik vervolgens een gasbrandertje om de meringue een mooi kleurtje te geven. Ik zou zeggen Eetsmakelijk!

Notities

 • Bewaartip! De taart kun je het beste dezelfde dag serveren omdat we een sneller meringue hebben gebruikt. Wil je de taart later gebruiken? Maak dan de Italiaanse meringue uit deze blog!
 • Variatietip! De taart is óók heel lekker met limoen in plaats van citroen.
 • TIP! De gele kleur hangt af van de lemoncurd die je gebruikt. Het lekkerste is om de lemoncurd zelf te maken natuurlijk. Blijft jouw vulling lichter van kleur? Dan kun je altijd een klein beetje kurkuma toevoegen voor een mooie gele kleur. :)

#ohmypie

Ga je deze glutenvrije lemon meringue maken? Laat even een berichtje achter, dat vind ik leuk! Heb je een foto? Post deze op mijn Facebook of Instagram. Vergeet mij niet te taggen of de hashtag #ohmypie te gebruiken. Bewaar deze foto ook op een van jouw Pinterest borden.

Ben je op zoek naar meer inspiratie?

Bestel mijn boeken Oh My Pie! of  ‘Bakken zonder Tarwe‘!

Pinterest

Wil je de recepten bewaren op Pinterest? Bewaar dan deze foto op jouw Pinterestbord zodat je de recepten makkelijk terug kan vinden.

glutenvrije lemon meringue taart

Wat vind je van dit bericht?

Gemiddeld 4.2 / 5. Reacties: 17

Geef als eerste je mening!

7 comments
 1. Marike, hoe krijg jij die taart zo geel? Ik heb zelfs iets meer lemon card gebruikt, maar de room is er nauwelijks geel door gekleurd.

 2. Nog een vraagje: ik heb de Italiaanse Merengue gemaakt, precies volgens het recept. Na een paar uur begon er water te lopen uit de merengue. Hoe voorkom ik dat? Overigens is de taart verrukkelijk van smaak, dus mijn complimenten Marike!

 3. Nog een vraagje: ik heb de Italiaanse Merengue gemaakt, precies volgens het recept. Na een paar uur begon er water te lopen uit de merengue. Hoe voorkom ik dat? Overigens is de taart verrukkelijk van smaak, dus mijn complimenten Marike!

 4. Beste Marike,

  Hoe zorg je ervoor dat de lemon curd niet schift zodra je de slagroom erbij doet? Bij mij kreeg ik de vulling helaas niet egaal.

  Verder super lekkere taart, eenvoudig om te maken. Zeker voor herhaling vatbaar!

  Groetjes Irene

  1. Hee Irene, door de lemon curd niet warm toe te voegen.Mocht je toch klontjes krijgen, gebruik dan even een staafmixer. Dit verricht wonderen. :)

   Lieve groet,
   Marike

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Related Posts