Glutenvrije broodjes gemaakt van linzen

Glutenvrije broodjes gemaakt van linzen, je leest het goed! Deze voedzame broodjes maak je met slechts een paar ingrediënten, ze zijn voedzaam én ideaal als lunch of om te serveren op een borrelplank! Glutenvrij en vegan!
glutenvrije broodjes gemaakt van linzen
3.7
(119)

Glutenvrije broodjes van linzen

Dag lieve mensen, welkom bij weer een nieuw recept waar ik zelf SUPER enthousiast over ben. De rode linzen keken mij al tijden aan in de kast, ik gebruik ze eigenlijk alleen om wraps van te maken. Hoe leuk zou het zijn om hier een brood mee te bakken? Zoals je kan zien is het gelukt! Een groot glutenvrij brood van rode linzen vond ik iets te compact dus werden het deze schattige glutenvrije broodjes. Ik heb ze 6 keer getest om jou alle tips en tricks mee te kunnen geven zodat jouw broodjes lukken. Lees ze goed door voordat je aan de slag gaat, dat maakt het bakken een stuk makkelijker. :)

Bakken met rode linzen

Linzen zijn, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, geen groenten maar peulvruchten. Ze worden steeds populairder en worden overal ter wereld gebruikt voor heerlijke en voedzame maaltijden. Rode en gele linzen hebben vaak geen velletjes meer en vallen onder de splitlinzen. Deze koken sneller en worden voornamelijk gebruikt voor soepen en puree. Linzen bevatten veel gezonde koolhydraten en leveren dan ook volop energie. Bovendien zijn linzen een goede bron van plantaardige eiwitten. Ook vitamines, mineralen en vezels zijn ruimschoots aanwezig. Ideaal dus om te gebruiken in de keuken! Deze broodjes zijn gemaakt zonder meel en enkel van linzen als basis. Het zijn dan ook hele voedzame broodjes met veel eiwitten, goede koolhydraten en bouwstoffen.

Tip om rode linzen beter te kunnen verteren

Door de linzen een aantal uren te weken in water met een scheutje appelazijn of citroensap en goed schoon te spoelen, kunnen ze makkelijker worden verteerd waardoor ook de mensen (waaronder ik) die gevoelig zijn voor het eten van peulvruchten minder snel of geen last zullen krijgen.

Baktips van Marike:

Zoals ik al schreef heb ik de broodjes een aantal keren getest om de perfecte broodjes te krijgen. Met deze tips, gaat het jou zeker lukken!

 • Het is belangrijk dat je de rode linzen welt in koud of warm water. Geef ze een aantal uur de tijd. Zelf zet ik ze vaak ‘s avonds klaar voor de volgende dag. Dat scheelt weer tijd.
 • Je kan de psylliumvezels oplossen in het water en toevoegen aan de linzen of gewoon als droge vezels. Zorg ervoor dat je alles heel goed blend/mixt en roert, anders is er een kans dat je een kleurverschil te zien krijgt in de broodjes. Dat doet niets af aan de smaak maar het zicht wil ook wat.
 • Ben je geen fan van psylliumvezels? Gebruik dan gebroken lijnzaad, dit werkt ook heel goed. Het kan zijn dat het deeg iets plakkeriger is, maak je handen goed nat en vorm er broodjes van. Dan krijg je heerlijke broodjes.
 • Bak de broodjes niet langer dan 25 minuten anders worden ze snel te compact.
 • Baking soda is noodzakelijk om luchtige broodjes te krijgen. Je kan dit dus beter niet vervangen.

Meer glutenvrije brood recepten

Glutenvrij brood bakken, het is één van de dingen die ik heel graag doe! Van glutenvrij zuurdesembrood tot luchtige glutenvrije broodjes, krentenbollen, glutenvrije foccacia, glutenvrij suikerbrood, glutenvrij brood , het lekkerste glutenvrije brood tot de glutenvrije kaas-uienbroodjes!

rode linzen broodjes
glutenvrije linzenbroodjes
glutenvrije linzenbroodjes

Glutenvrije broodjes gemaakt van linzen

Recipe by Marike
4.2 from 47 votes
Course: Brood, Glutenvrije recepten, HartigCuisine: Glutenvrij, Lactosevrij, Eiwitrijk, VeganDifficulty: Makkelijk
Hoeveelheid

4

broodjes
Prep time

10

minutes
Baktijd

25

minutes
Totale tijd

35

minutes

Glutenvrije broodjes gemaakt van rode linzen! Jaja je leest het goed, deze broodjes maak je met slechts een paar ingrediënten. Ze zijn voedzaam, fijn van smaak én je kan er volop meer variëren. Glutenvrij, boordevol vezels en vegan!

ingrediënten

 • 160 g gedroogde rode linzen

 • 50 ml water

 • 2 el olijfolie

 • 16 g psylliumvezels OF 20 g gebroken lijnzaad (de broodjes worden dan wel iets compacter)

 • 3 g zout

 • 3 g baking soda + 15 ml appelazijn of citroensap

 • Voor de topping:
 • sesamzaadjes, pompoenpitten, maanzaad etc.

 • evt. 2 el plantaardige melk of eigeel om de broodjes mee te bestrijken

Zo maak je het!

 • Spoel de gedroogde linzen goed af onder koud stromend water. Doe de linzen daarna in een kom met water en voeg 1 el azijn of citroensap toe (dit is extra en niet het ingrediënt uit de ingrediëntenlijst). Laat de linzen enkele uren weken.
 • Spoel de linzen weer schoon en laat ze goed uitlekken. Pureer ze samen met het water tot een egale massa. Voeg de olie toe, de psylliumvezels en het zout. Meng alles weer heel goed door elkaar tot een soepel (nat) deeg. Los de baking soda op met appelazijn of citroensap en voeg dit toe aan het deeg. Roer alles nog een keer goed door elkaar.
 • Laat het deeg zo’n 30 minuten staan zodat de psylliumvezels het vocht op kunnen nemen zodat het deeg makkelijker te vormen is. Zet de oven aan op 180 graden onder- en bovenwarmte.
 • Bekleed de bakplaat met bakpapier en vorm met natte handen 4 bollen van het deeg. Smeer de bollen in met eigeel of (plantaardige) melk. Strooi er zaden naar keuze overheen en bak de bollen in 25 minuten gaar. Niet langer, dan worden de broodjes te compact is mijn ervaring.
 • Beleg ze met jouw favoriete toppings én GENIET!

Notities

 • Bewaartip! De broodjes zijn het allerlekkerste wanneer ze net gebakken zijn. Wil je ze een dag later eten? Dan zou ik ze nog even nat maken en opwarmen in de oven.
 • Variatietip! Geen linzen in huis maar wel gedroogde kikkererwten? Dan kun je dit recept even goed maken!
 • Ook heel lekker met rozemarijn, tomaatjes en andere kruiden naar wens!
 • Dol op pizza? Bak er een pizzabodem van! Plaats de pizza 20 minuutjes in de oven i.p.v. 30 minuten.

#ohmypie

Ga je deze glutenvrije broodjes van linzen maken? Laat even een berichtje achter, dat vind ik leuk! Heb je een foto? Post deze op mijn Facebook of Instagram. Vergeet mij niet te taggen of de hashtag #ohmypie te gebruiken. Bewaar deze foto ook op een van jouw Pinterest borden.

Ben je op zoek naar meer inspiratie?

Bestel mijn boeken Oh My Pie! of  ‘Bakken zonder Tarwe‘!

glutenvrije broodjes gemaakt van linzen

Wat vind je van dit bericht?

Gemiddeld 3.7 / 5. Reacties: 119

Geef als eerste je mening!

19 comments
 1. Laat je de gedroogde kikkererwten dan ook een nacht weken of moet je die tot meel malen?
  Nb. Ik wou 5 sterren geven, maar drukte er perongeluk naast en kon het niet meer aanpassen. 😌

 2. In je recept staat niet wanneer de soda (met citroensap?) wordt toegevoegd. In je reel is dat na het toevoegen van de vezels etc. Dat houd ik maar aan. De linzen staan te wellen, morgen bakken!

 3. Heerlijke broodjes! Net bij de lunch gegeten en vanmiddag nog wat in stukjes met een dipje bij de borrel! Geniaal recept!

  1. Ik vries ze regelmatig in. Na ontdooien de bovenkant even natmaken met wat water en een paar minuutjes in de oven.
   Ze worden denk ik wel iets droger, maar wij eten ze bij de soep, dat gaat prima!

 4. Heerlijke broodjes! Al verschillende keren gemaakt! Lekker en voedzaam bij de soep.
  Ik lees dat je er ook pizzabodem van kunt maken. Bak je dan 20 min voor? En daarna de vulling erop? En hoe lang moet het dan nog afbakken?

  1. Niet echt gelukt bij me. Misschien dat het aan m’n iets te oude baking soda lag wat ik bovendien vergeten was aan te leggen met azijn maar in plaats daarvan los van elkaar toe had gevoegd? Broodjes bleven heel compact. Zien er ook niet echt gaat uit. Ik eet ze wel op. Zonde anders. Met een goede laag filet American en sla gaat het wel …

 5. Super lekkere en makkelijk te maken broodjes! Ik wilde de foto erbij voegen, maar dat lukt niet helaas. Bedankt voor het recept!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Related Posts