Glutenvrije soezen, basisrecept

Super luchtige glutenvrije soezen waar je zelf volop mee kan variëren. Met dit basisrecept is het maken van glutenvrije soezen appeltje-eitje voor jou! Glutenvrij, lactosevrij en melkvrij te maken.
glutenvrije soezen
3.9
(20)

Glutenvrije soezen maken

Ze stonden al heel lang op mijn lijstje om te delen maar steeds kwam het er niet van. Een uitgebreide blog over soezen met de do’s en de don’ts. Met Koningsdag in zicht leek het mij super leuk om oranje soezen te maken. Met dit recept is soezen maken nu appeltje-eitje voor jou. Als basis heb ik het glutenvrij basismeel van Koopmans gebruikt maar je zou ook een andere melenmix kunnen gebruiken. Bijvoorbeeld Schär mix C of Peaks. Kijk gerust even wat voor jou past en werkt. Met de vulling kun je volop variëren. Ik heb ervoor gekozen om ze te vullen met slagroom maar je kan ook kiezen voor gele room bijvoorbeeld! De keuze is aan jou!

Oranje soezen voor Koningsdag

Lijkt het jou super leuk om zelf soezen te maken voor Koningsdag? Dan zijn deze glutenvrije oranje soezen echt iets voor jou! Met dit basisrecept maak je de lekkerste soezen maar je kan er ook oranje soezen van maken. Maak 5 grote soezen of 10 kleine glutenvrije soezen, geloof mij Koningsdag is nog nooit zo leuk geweest! Naast de glutenvrije tompoucen, de koninklijke ontbijttaart, de oranje koeken en de oranje cheesecake bites zijn deze soezen echte eye-catchers op tafel!

Glutenvrije soezen baktips

Soezen, wellicht heb je er een haat-liefdeverhouding mee of denk je gelijk, ik begin er gewoon niet aan. Zonde, want eigenlijk want ze zijn ZO lekker! Ik heb de glutenvrije soezen game voor jou uitgespeeld: alle fouten gemaakt maar ook alle dingen waardoor ze lukken op papier gezet. Komen ze!

 • Glutenvrij soezendeeg is stugger dan soezendeeg met gluten. Schrik er niet van als er toch klontjes ontstaan tijdens het roeren. Die gaan vanzelf weg door stevig te spatelen. Mochten ze er echt niet uit gaan? Maak het deeg dan glad met een staafmixer (dit werkt als een trein!).
 • Om te voorkomen dat de soezen hele gekke vormen krijgen kun het deeg met natte handen mooi egaal maken.
 • Haal de soezen pas uit de oven als ze helemaal goudbruin zijn, dus ook de plooien. Doe je dat niet dan is de kans groot dat de soezen inzakken, zonde want dit wil je niet. Ik laat altijd na de baktijd de oven op een kier staan met een handdoek er tussen. De soezen blijven nog 10 minuten in de oven.
 • Zorg ervoor dat de soezen helemaal zijn afgekoeld voordat je ze doorsnijd.
  glutenvrije soezen basisrecept

  Glutenvrije soezen, basisrecept

  5 from 2 votes
  Recipe by Marike Course: Tussendoor, Soezen, Gebak, KoningsdagCuisine: Glutenvrij, Lactosevrij, MelkvrijDifficulty: Gemiddeld
  Hoeveelheid

  5

  servings
  Voorbereding

  20

  minutes
  Baktijd

  40

  minutes
  Totale tijd

  1

  hour 

  Súper luchtige soezen waar je zelf volop mee kan variëren! Glutenvrij, lactosevrij én ongelofelijk lekker! Leuk voor Koningsdag en ieder ander moment!

  ingrediënten

  • 75 ml 75 water

  • 50 ml 50 melk (plantaardig of lactosevrij kan ook prima)

  • 80 g 80 (plantaardige) boter

  • 100 g 100 Koopmans basismeel -of ander glutenvrij wit meel

  • 3 3 eieren – eventueel 1/2 a 1 ei meer afhankelijk van de dikte van het deeg

  • Voor de vulling:
  • 300 ml 300 (plantaardige) slagroom

  • 1 tl 1 vanille

  • zoetmiddel naar wens

  • Optioneel 1 tl xanhtaangom of slagroomversteviger

  • Voor het glazuur
  • 200 g 200 (suikervrije) poedersuiker

  • 2 el 2 sinaasappelsap

  • 2 el 2 wortelsap OF gebruik een oranje kleurstof (1 tl)

  • Wat heb je nodig?
  • 2 2 spuitzakken

  • 1 1 spuitmondje naar keuze voor het opspuiten van de slagroom

  Zo maak je het!

  • Verwarm de oven voor op 200 graden onder en bovenwarmte en bekleed de bakplaat met bakpapier.
  • Doe het water samen met het zout, melk en de boter in een steelpannetje. Zet dit op middel hoog vuur en roer regelmatig. Wanneer de boter is gesmolten kun je het vuur hoger zetten zodat het gaat koken.
  • Haal het pannetje van het vuur en voeg in één keer het gezeefde meel toe. Je zeeft het meel om klontjes te voorkomen. Spatel alles goed door elkaar op laag vuur. Je zal zien dat er snel een deegbal vormt, dat is goed! Blijf het deeg zo’n 2 a 3 minuten doorroeren in de pan. Het deeg maakt een sissend geluid en er kan een klein laagje achterblijven in de pan, dat hoort.
  • Doe het deeg in een mengkom en laat het een aantal minuten afkoelen. Kluts ondertussen de eieren los in een kommetje. Voeg in 4 delen de eieren toe. Elke keer als je wat ei toevoegt roer je net zo lang totdat het ei is opgenomen in het deeg. Je hebt 3 a 3 1/2 ei nodig om een mooi soepel deeg te krijgen.
  • Doe het deeg in een spuitzak zonder spuitmond met een opening van 1 cm. Maak 5 grote of 10 kleine soezen op het bakpapier en laat voldoende ruimte tussen de soezen. Maak met natte vingers de soezen glad. Bak de soezen 25 a 30 minuten in de oven (grote soezen), kleine soezen 20 a 25 minuten. Wanneer de baktijd voorbij is moeten de soezen lichtbruin gekleurd zijn. Zie je tussen de plooien nog witte plekken? Bak ze dan iets langer. Wanneer de soezen klaar zijn doe je de oven op een kier met een handdoek er tussen voor zo’n 10 minuten. Haal de soezen er daarna pas uit, zo voorkom je dat ze inzakken.
  • Laat de soezen afkoelen buiten de oven. Klop de slagroom op met de overige ingrediënten. Snijd de soezen door of prik een gaatje in de onderkant. Vul ze met slagroom en dip de bovenkant van de soes in het glazuur of wanneer je chocolade soezen maakt in de chocolade. Laat ze goed uitharden en GENIET!

  Notities

  • Bewaartip! Je kan de soezen prima ongevuld een aantal dagen bewaren of invriezen. Heb je ze gevuld bewaar ze dan niet langer dan 2 dagen of eet gelijk op. 🙂
  • Variatietip! Ook heel lekker met chocolade of gevuld met gele room.

  #ohmypie

  Ga je deze glutenvrije soezen maken? Laat even een berichtje achter, dat vind ik leuk! Heb je een foto? Post deze op mijn Facebook of Instagram. Vergeet mij niet te taggen of de hashtag #ohmypie te gebruiken. Bewaar deze foto ook op een van jouw Pinterest borden.

  Ben je op zoek naar meer inspiratie?

  Bestel mijn boeken Oh My Pie! of  ‘Bakken zonder Tarwe‘!

  Pinterest

  Wil je de recepten bewaren op Pinterest? Bewaar dan deze foto op jouw Pinterestbord zodat je de recepten makkelijk terug kan vinden.

  glutenvrije oranje soezen

  Wat vind je van dit bericht?

  Gemiddeld 3.9 / 5. Reacties: 20

  Geef als eerste je mening!

  1 comment
  1. Hoi!
   Er staat dat er zout bij de melk/water en boyer moet. Ik neem aan dat dat een snufje zout is? Staat niet bij de ingredienten. Ze staan nu in de oven. Ik ben benieuwd😅

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Related Posts