Glutenvrije sandwich broodjes met maar 3 ingrediënten

Overheerlijke glutenvrije broodjes gemaakt van lijnzaad! Jaja, het kan echt. Ze zijn krokant van buiten en zacht van binnen, ze blijven lang vers én ideaal om pistoletjes van te maken. Glutenvrij, lactosevrij en vegan!
Glutenvrije sandwich broodjes gemaakt van lijnzaad
3.6
(43)

Glutenvrij sandwich broodjes gemaakt van lijnzaad

Het leek mij te mooi om waar te zijn, overheerlijke glutenvrije sandwich broodjes gemaakt van 3 ingrediënten. Dat lijnzaad een goede werking in brood had dat wist ik wel maar dat je ook brood van lijnzaad kan maken zonder meel, dat had ik nog niet eerder geprobeerd. In Amerika is het al een lange tijd een hit. Begin april ging ik aan de slag in de keuken om te experimenteren met een passend recept. Na een aantal experimenten kwamen er hele mooie glutenvrije sandwich broodjes uit de oven! Ze zijn krokant van buiten en lekker chewy van binnen. Daarnaast blijven ze lang goed én zijn ze heel voedzaam. De broodjes hebben een beetje een nootachtige smaak die ook weer niet te overheersend is. Ik ben fan!

Bakken met lijnzaad

Misschien heb je wel een verdwaalde zak lijnzaad in de kast staan en bedenk je je regelmatig: “Wat is het nou precies en wat kan ik ermee maken?”. I’ve got your back! Lijnzaad is het zaad van vlas (een plant). Het is rijk aan omega 3 vetzuren en ook een goede bron van voedingsvezels. Door de voedingsvezels kan het vier maal zijn eigen gewicht aan vocht opnemen. Dit zorgt voor een toenemende druk op de darmwand en werkt daardoor als een soort smeermiddel wat goed is voor een goede stoelgang.

Klinkt allemaal niet verkeerd toch? In broden, crackers en koeken zorgt voor lijnzaad voor verbinding. Het verbetert de structuur en het geef voedingswaarde aan jouw baksels. Vaak heb je aan 1 a 2 eetlepels al genoeg. Daarnaast is gebroken lijnzaad een goede eivervanger en zie je het regelmatig terugkomen in mijn recepten.

Lees hier hoe je eieren kan vervangen in recepten.

Tips voor de perfecte glutenvrije sandwich broodjes

Ik zou Marike niet geen tips zou meegeven waar je op moet letten bij het maken van het recept. Op verschillende manieren heb ik de broodjes gemaakt en een klein verschil kan ook al verschil in resultaat geven. Ik leg je hieronder uit waar je op moet letten:

 • Maal de lijnzaad of het lijnzaadmeel extra fijn zodat er geen stukjes meer te zien zijn. Het voorkomt dat het meel gaat klonteren zodra het in aanraking komt met het water, dat wil je niet.
 • Geel lijnzaad ook wel blond lijnzaad vind ik zelf het lekkerste smaken, je kan ook wel gewoon lijnzaad gebruiken maar dat heeft wel een meer uitgesproken smaak.
 • Maak 2 grote of 4 kleine broodjes, de keuze is aan jou! Wanneer je 4 kleine broodjes maakt, kun je ze iets korter afbakken. Zo’n 40 a 45 minuten.
 • Voeg eventueel wat kruiden toe aan het deeg, zoals verse tijm, knoflook, Provençaalse kruiden of wat zaden en pitten zoals pompoen- zonnebloempitjes en sesamzaad.

Glutenvrij brood bakken

Ben je op zoek naar meer lekkere glutenvrije brood recepten? Maak dan eens dit lekkerste glutenvrije brood, de glutenvrije broodjes met linzen, de glutenvrije bagels, de glutenvrije panini’s, de pompoenbroodjes, het glutenvrije brood met gist of de glutenvrije focaccia!

Glutenvrije broodjes gemaakt van lijnzaad

Glutenvrije sandwich broodjes gemaakt met 3 ingrediënten!

4 from 9 votes
Recipe by Marike Course: Brood, Glutenvrije lunch, Glutenvrije recepten, koolhydraatarm broodCuisine: Glutenvrij, Lactosevrij, Koolhydraatarm, VeganDifficulty: Makkelijk
Hoeveelheid

2

broodjes
Voorbereiding

10

minutes
Baktijd

50

minutes
Totale tijd

1

hour 

Overheerlijke glutenvrije broodjes gemaakt van lijnzaad! Jaja, het kan echt. Ze zijn krokant van buiten en zacht van binnen, ze blijven lang vers én ideaal om pistoletjes van te maken. Glutenvrij, lactosevrij en vegan!

ingrediënten

 • 240 g 240 blond lijnzaad(meel)

 • 30 g 30 psylliumvezels

 • 320 ml 320 lauwwarm water

 • 2 tl 2 bakpoeder

 • 3 g 3 zout

 • optioneel voor de topping: sesamzaadjes, zonnebloempitjes of pompoenpitjes

Zo maak je het!

 • Verwarm de oven voor op 190 graden onder- en bovenwarmte. Maal het lijnzaad fijn tot heel fijn meel zonder klontjes. Gebruik je lijnzaadmeel? Maal dit ook fijn, dat komt de structuur uiteindelijk ten goede. Doe je dat niet? Dan krijg je geen mooi soepel deeg.
 • Voeg de psylliumvezels, zout en de bakpoeder toe aan het meel, roer alles door elkaar met een garde, zodat alles goed is gemengd. Doe je dit niet, dan kun je een kleurverscshil in het brood terugzien. Doet niet af aan de smaak, maar het oog wil ook wat. Voeg al roerende het water toe en meng net zo lang totdat er een soepel deeg ontstaat. Let op voeg niet meer water toe dan wordt het deeg
 • Maak je handen nat en vorm er een deegbal van, verdeel het deeg in twee stukken en vorm er broodjes van.
 • Snijd de broodjes in met een mesje, hiermee voorkom je luchtbellen onder de korst. Spray of smeer de broodjes in met water en strooi er wat sesamzaadjes of zonnebloempitjes overheen. Bak de broodjes in zo’n 50 minuten goudbruin. Laat ze afkoelen buiten de oven.
 • Beleg ze met jouw favoriete ingrediënten en GENIET! Ik heb ze belegd met hummus, avocado, tomaatjes, kiemgroente, Dukkah en wat sla.

Notities

 • Bewaartip! Bewaar de broodjes afgedekt buiten de koelkast dan blijven ze zo’n 2 a 3 dagen vers.
 • Variatietip! Voeg eens wat kruiden toe aan het deeg, verse tijm, Italiaanse kruiden, noem maar op. Ze geven het brood net weer een andere smaak.

#ohmypie

Ga je deze glutenvrije sandwich broodjes lijnzaad maken? Laat even een berichtje achter, dat vind ik leuk! Heb je een foto? Post deze op mijn Facebook of Instagram. Vergeet mij niet te taggen of de hashtag #ohmypie te gebruiken. Bewaar deze foto ook op een van jouw Pinterest borden.

Ben je op zoek naar meer inspiratie?

Bestel mijn boeken Oh My Pie! of  ‘Bakken zonder Tarwe‘!

Glutenvrij lijnzaadrbood met maar 3 ingrediënten

Wat vind je van dit bericht?

Gemiddeld 3.6 / 5. Reacties: 43

Geef als eerste je mening!

8 comments
   1. Hee Debbie,
    Wat jammer, dat hoort inderdaad niet. Heb je bakpoeder gebruikt dat nog werkt? Daar kun je net het verschil mee maken.

    Liefs,
    Marike

 1. Net gemaakt van bruine lijnzaad, gemalen in een elektr koffiemolen. Goed recept alleen veeeel minder zout nodig. Met 2 gram nog bremzout. Rozijnen erdoor gemengd en gerold in zonnebloempitten. 4 broodjes, 40 minuten.

 2. Ik heb ze gemaakt, zijn heel zwaar, wel heel lekker, alleen zo vreemd ze werden niet mooi bruin bij mij. Hoe kan dat? Ze zijn we helemaal gaar. Heb ze nog wat kanker laten bakken omdat ik op het bruine kleurtje wachtte. Maar die kwam niet. Ik heb bruine lijnzaadolie gebruikt.

  1. Hee Monique,
   Heb je blond lijnzaad gebruikt? Wat kan helpen is door de broodjes in te sprayen met water. Zo krijgen ze een mooie krokante korst én worden ze goudbruin.

   Lieve groet,
   Marike

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Related Posts