Glutenvrije frambozentaart met een bastognekoekbodem

Een luchtige glutenvrije frambozentaart. Met een robuuste bodem gemaakt van glutenvrije Bastogne koek en een frisse citroen-vanille vulling. De frambozen geven de taart een mooie roze kleur waardoor je gelijk een puntje wil proeven! Glutenvrij, lactosevrij en vegan te maken!
glutenvrije frambozentaart met bastognekoekbodem
3.7
(24)

Glutenvrije bastognekoeken!

Het is Moederdag en daar hoort natuurlijk een knaller van een taart bij. Deze glutenvrije frambozentaart is écht mijn lievelingstaart. Je begrijpt vast dat deze taart hier dan ook vandaag op tafel staat. 😉 De frambozen combineren super goed met een romige slagroom-yoghurtvulling en een krokante bastognekoekbodem zijn een feest voor iedereen! De bastognekoekbodem past perfect bij deze tijd van het jaar. Kruidig, doet mij denken aan speculaas én erg leuk om met een fruitige vulling te combineren. De glutenvrije bastognekoekbodem heb ik eerder gebruikt in de oh zo lekkere glutenvrije MonChoutaart, deze is zo goed in de smaak gevallen dat je hem vast vaker voorbij zal zien komen. 😉

Glutenvrije frambozentaart met bastognekoekbodem

Nu het seizoen van het zomerfruit toch echt is aangebroken én de temperaturen stijgen is een frisse fruitige taart toch wel op z’n plek. Net als deze luchtige aardbeientaart of de vegan en glutenvrije aardbeienkwarktaart en mangotaart is deze glutenvrije frambozentaart niet alleen heel lekker maar ook echt een hele mooie taart die je gerust ook als feesttaart zou kunnen gebruiken. De kunst van het maken van laagjes is niet heel spannend. Geloof mij het gaat sneller dan je denkt. Voor een strakke rand gebruik ik acetaatfolie. Dit is niet noodzakelijk maar wel ideaal om in huis te hebben (5 a 5,5 cm) daarnaast zet ik streepjes in het acetaatfolie of in de bakvorm van hoe hoog ik de lagen ongeveer wil hebben zodat ze gelijk zijn voor het oog. De vulling wordt vrij snel stevig. Loop je er tegenaan dat de gelatine of agar agar te snel uithard roer de vulling voordat je deze over de bodem of vorige laag heen schenkt nog even goed los of gebruik een staafmixer. 🙂

Moederdag! Hoe maak je een roze taart?

Dat is de vraag die ik vaak krijg. Laat ik voorop stellen dat ik in dit geval mooi gebruik kon maken van frambozen uit de diepvries. Ik heb de frambozen laten ontdooien en verwarmd. Door deze toe te voegen aan de luchtige vulling ontstaat er een roze kleur. Om de vulling een krachtigere roze kleur te geven heb ik wat extra sap van de frambozen gebruikt maar je zou ook dragonfruitpoeder of gedroogde frambozenpoeder kunnen gebruiken. Deze natuurlijke kleurstoffen zijn makkelijk te verwerken in recepten voor gezonde taartjes, rainbow pannenkoeken, vegan milk shakes en veel meer. Heb je dit niet in huis? Kies gerust voor een gewone roze kleurstof. Die kun je online bestellen of kopen bij Jamin of Xenos.

Bakken met natuurlijke kleurstoffen

Het is je vast niet ontgaan dat ik graag natuurlijke kleurstoffen gebruik om de taarten of cake vullingen mee te kleuren. Van dragonfruit poeder voor een roze kleur, gevriesdroogde aardbeien of frambozenpoeder voor een licht rode of roze kleur, Acai voor een paarse kleur en blauwe Spirulina voor een blauwe kleur. Ik kan het je alleen maar aanrader om het eens te proberen. De kleurstoffen koop ik graag bij De Notenshop, daar hebben ze deze allemaal in het assortiment. Heb je dit niet in huis of vind je het te duur? Gebruik gerust een andere kleurstof naar keuze.

Heb je toevallig die fantastische blauwe kwarktaart al gezien en de luchtige blauwe bessen mousse taart? Wanneer je iets wil vieren met een andere kleur. 😉

De lekkerste glutenvrije recepten voor Moederdag!

Ben je op zoek naar iets leuks om glutenvrij te maken voor Moederdag? Wat dacht je van deze glutenvrije aardbeientaart, de MonChou ontbijttaartjes, de aardbeienslof, de citroenkoeken met frambozen of deze glutenvrije Monchoutaart!

frambozenmoussetaart glutenvrij
frambozenmoussetaart glutenvrij

Glutenvrije frambozentaart met een Bastognekoekbodem

5 from 2 votes
Recipe by Marike Course: Ontbijt, Tussendoor, Taart, Dessert, GeboortetraktatieCuisine: Glutenvrij, Lactosevrij, VeganDifficulty: Makkelijk
Hoeveelheid

8

puntjes
Voorbereiding

20

minutes
Wachttijd

3

hours 
Total time

1

hour 

Een luchtige glutenvrije frambozentaart met een fantastische roze kleur. Vrolijk, smaakvol én echt een plaatje om te zien. Met een robuuste bastognekoekbodem en een frisse aardbeienvulling met een vleugje vanille en citroen. Glutenvrij én vegan te maken!

ingrediënten

 • Voor de bodem:
 • 50 g 50 amandelmeel

 • 90 g 90 glutenvrij havermeel of rijstmeel

 • 1 tl 1 (wijnsteen)bakpoeder

 • snufje zout

 • 45 g 45 (plantaardige) boter

 • 25 g 25 kokosbloesemsuiker

 • 25 g 25 keukenstroop

 • 1 1 eidooier OF 1 el appelmoes

 • 2 tl 2 koekkruiden of speculaaskruiden

 • Optioneel: snufje kardemom, nootmuskaat of kruidnagel extra

 • Voor de vulling:
 • 300 ml 300 (plantaardig) slagroom

 • 300 g 300 (plantaardige) kwark of Griekse yoghurt

 • 400 g 400 frambozen– uit de diepvries, ontdooid

 • 60 a 75 ml 60 a 75 ahornsiroop of agavesiroop

 • rasp van 1/2 citroen

 • 2 tl 2 vanille-extract

 • 10 10 blaadjes gelatine of 8 g agar agar

 • Optioneel: 2 tl dragonfruitpoeder of 1 tl roze kleurstof

 • Voor de topping:
 • verse frambozen

 • optioneel: pure chocolade- gesmolten

 • Wat heb je nodig?
 • springvorm 18 a 20 cm

 • mengkom

 • optioneel: mixer of handmixer

 • optioneel: acetaatfolie

Zo maak je het!

 • Verwarm de oven voor op 170 graden. Bekleed de bodem van de bakvorm met bakpapier en vet de randen in.
 • Kneed alle ingrediënten tot een plakkerig deeg. Verdeel het deeg over de bodem van de bakvorm. Gebruik de bolle kant van een natte lepel om de bodem mooi te egaliseren.
 • Bak de bodem in 13 a 15 minuten goudbruin in de oven. Ga ondertussen aan de slag met het maken van de vulling.
 • Bekleed de randen van de springvorm met acetaatfolie (optioneel) voor een strakke rand. We gaan nu aan de slag met het maken van de vulling.
 • Klop de slagroom lobbig met het zoetmiddel, vanille en de citroen. Spatel hier 4/5 van de kwark doorheen.
 • Gebruik je gelatine? Wel 6 blaadjes los van elkaar in koud water. Verwarm de blaadjes gelatine in een pannetje op laag vuur. Wanneer ze zijn opgelost kun je het vuur uitzetten. Voeg hier 1/5 van de kwark aan toe en roer goed door elkaar. Voeg de gelatine toe aan de slagroom in een dun stroompje terwijl je mixt. Zo voorkom je klontjes. Ga door naar stap 8.
 • Gebruik je agar agar? Verwarm 5 gram agar agar in een pannetje met 100 ml (plantaardige) melk of water. Laat het zo’n 4 minuten zachtjes koken. Wanneer de agar agar teveel indikt kun je hier iets meer melk of water aan toevoegen. Roer ondertussen goed. Zet het vuur uit en voeg 1/5 van de kwark toe. Voeg de agar agar toe aan de slagroom in een dun stroompje terwijl je mixt. Zo voorkom je klontjes.
 • Verdeel iets meer dan 1/3 van de vulling over de bodem van de springvorm. Klop een paar keer zachtjes op het aanrecht om de bubbels uit de vulling te halen. Zet de springvorm in de koelkast.
 • Pureer de frambozen inclusief het sap. Ben je geen fan van stukjes? Zeef de frambozen dan even. Gebruik je gelatine? Wel dan de overige blaadjes gelatine in koud water, knijp ze uit en verwarm ze met de frambozen totdat ze zijn opgelost.
 • Gebruik je agar agar? Verwarm de frambozen met de agar agar en laat dit zo’n 3 a 4 minuten pruttelen. Zet het vuur uit en laat de frambozen iets afkoelen.
 • Voeg een beetje van de afgekoelde frambozenpuree toe aan één van de bakjes met vulling en roer goed door elkaar. Zodat er geen klontjes te zien zijn. Gebruik eventueel een staafmixer of mixer als dit wel het geval is.
 • Verdeel de lichtroze vulling over de witte vulling en zet deze weer in de koelkast.
 • Mix de overige vulling nog even luchtig met de overige frambozen voeg eventueel wat roze kleurstof toe voor een intens roze kleur (los dit op met 1 el water voordat je het toevoegt) en schenk dit over de licht roze vulling heen. Klop nog een keer op het aanrecht en zet de taart in de koelkast. Laat de taart zo’n 3 uur opstijven.
 • Versier de taart met verse frambozen of ander fruit. Swirl hier overheen met wat gesmolten chocolade. Ik doe hiervoor altijd de gesmolten chocolade in een boterhamzakje en ik knip het puntje van het zakje zodat je de chocolade mooi kan begeleiden.
 • Snijd de taart in punten en GENIET!

Notities

 • Bewaartip! De roze kwarktaart blijft zo’n 4 dagen goed afgedekt in de koelkast.
 • Variatietip! In plaats van frambozen kun je ook aardbeien gebruiken. 🙂

#ohmypie

Ga je deze glutenvrije frambozentaart met blauwe bessen maken? Laat even een berichtje achter, dat vind ik leuk! Heb je een foto? Post deze op mijn Facebook of Instagram. Vergeet mij niet te taggen of de hashtag #ohmypie te gebruiken. Bewaar deze foto ook op een van jouw Pinterest borden.

Ben je op zoek naar meer inspiratie?

Bestel mijn boeken Oh My Pie! of  ‘Bakken zonder Tarwe‘!

Pinterest

Wil je de recepten bewaren op Pinterest? Bewaar dan deze foto op jouw Pinterestbord zodat je de recepten makkelijk terug kan vinden.

glutenvrije frambozentaart

Wat vind je van dit bericht?

Gemiddeld 3.7 / 5. Reacties: 24

Geef als eerste je mening!

1 comment
 1. Hi Marieke,

  Ik wil graag deze taart maken voor mijn dochter die zondag 13 wordt en dol op frambozen is.
  Het kan aan mij liggen, maar ik begrijp het recept niet helemaal.
  Kan ik de lobbig geklopte slagroom, zoetstof, citroensap en niet mixen met alle gr.yoghurt en dat in 1/3 eenheden in 3 bakjes doen. En dan per laag gelatine toevoegen en vervolgens op laten opstijven.

  Dus ik meng 1/3 van het witte mengsel met 3 blaadjes gelatine, giet dat over de bodem en laat dat opstijven.
  Hoe lang moet het opstijven voor de volgende laag er op kan?

  Vervolgens 1/3 van het yoghurt slagroom mengsel mengen met een beetjes (1/4 bv) frambozen puree welke gemixt is met 2 of 3 blaadjes gelatine, dit voor de licht roze laag. Taart weer terug in de koelkast voor ? hoelang……

  Tot slot de resterende 1/3 yoghurt slagroom mengsel mengen met 2/3, 3/4 van de frambozen puree welke gemixt is met 4 blaadjes gelatine, en deze op de 2 andere licht opgesteven laagjes gieten en dan 3 uur op laten stijven.

  In je recept meld je bij stap 11 verdeel over bakjes, maar er staat nergens anders dat je bakjes nodig hebt. 😅Dus vandaar dat ik dacht, kan je niet 3 bakjes in gelijke delen maken met het slagroom yoghurt Mengsel en dan gaan opbouwen?
  Ik weet alleen, met deze manier, niet zo goed hoeveel blaadjes gelatine er per laag nodig zijn.

  Grote dank voor een antwoord.

  Zonnegroet, Hedwig

  En dan het geheel 3 uur laten opstijven, versieren en smikkelen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Related Posts