Glutenvrije havermoutbroodjes

Zelf havermoutbroodjes maken hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn. Met dit fijne basisrecept maak je in een handomdraai zelf hele fijne glutenvrije havermoutbroodjes waar je geen bijzondere ingrediënten voor nodig hebt. Ze zijn voedzaam én neutraal van smaak. Ideaal wanneer je trek hebt in een versgebakken glutenvrij broodje maar geen zin hebt om lang in de keuken te staan. Glutenvrij, lactosevrij én vegan!
glutenvrije havermoutbroodjes zonder gist
3.8
(62)

Glutenvrije havermoutbroodjes bakken

Glutenvrij brood bakken hoeft niet altijd een kunst te zijn, dat laat dit recept maar weer eens zien. Nu de kleine Bram geboren is, is het soms even zoeken wat ik kan maken wanneer hij slaapt. Je weet namelijk nooit wanneer hij wakker wordt. Het regende, ik had geen brood meer in huis maar wél heel veel zin in een vers broodje bij de lunch. Dus ik besloot om zelf broodjes te maken van maar een paar ingrediënten: havermout, havermeel, kwark en bruiswater. Bruiswater? Jazeker geloof mij de broodjes krijgen een extra dimensie hierdoor. De glutenvrije havermoutbroodjes kwamen zó mooi uit de oven en waren zo lekker dat het recept niet uit mocht blijven. Ze zijn eigenlijk te makkelijk om ze te delen als recept, maar ik denk dat jij hier net als ik heel blij van kan worden. Ze zijn krokant van buiten en lekker zacht van binnen, luchtig maar ook stevig. De smaak is neutraal en ze zijn ongelofelijk voedzaam. Ik zou zeggen, bakken maar!

Bakken met havermout

Op het gebied van bakken kun je ontzettend veel met havermout. Je kunt er niet alleen de lekkerste ontbijtjes, maar ook cake, broodjes en taart mee maken. Havermout gebruik ik graag in de keuken, ik koop altijd de havermout met het gecertificeerde glutenvrije logo. Het is veelzijdig, gezond, (in principe) glutenvrij en een enorm toegankelijk product doordat de smaak neutraal is. Eén van de redenen dat havermout zo veelzijdig is, komt doordat het in veel vormen voorkomt: grove vlokken, fijne vlokken en havermeel. Als puur ‘havermout’ staat vermeld in een recept, worden meestal de grove vlokken bedoeld. Wanneer je ermee wil bakken moetje er rekening mee houden dat havermout meer vocht opneemt dan meel of bloem. Gebruik je te weinig vocht dan ontstaat er al snel een baksteen, dat wil je niet. Door een combinatie van havermout en havermeel te gebruiken wordt de structuur van de havermoutbroodjes net wat fijner.

Meer glutenvrije brood recepten

De afgelopen jaren heb ik al heel wat fijne glutenvrije broodrecepten gemaakt en gedeeld. Van glutenvrij zuurdesembrood, glutenvrij bagels, voedzaam glutenvrij brood, een informatief artikel over glutenvrij brood bakken, het lekkerste glutenvrije brood, luchtige glutenvrije broodjes, linzenbroodjes, pompoenbroodjes, krentenbollen, suikerbrood, borrelbrood tot glutenvrije focaccia. Dit super fijne basisrecept waarmee je glutenvrije havermoutbroodjes kan bakken is dan ook een hele mooie toevoeging.

glutenvrije havermoutbroodjes zonder gist

Glutenvrije havermoutbroodjes

4 from 35 votes
Recipe by Marike Course: Brood, Glutenvrij ontbijt, Glutenvrije lunch, Glutenvrije recepten, HartigCuisine: ontbijt, lunch, glutenvrij brood, havermoutDifficulty: glutenvrij, lactosevrij, vegan
Hoeveelheid

4

broodjes
Voorbereiding

5

minutes
Baktijd

30

minutes
Totale tijd

35

minutes

Krokante glutenvrije havermoutbroodjes met een zachte binnenkant en een fijne structuur. Je maakt ze met maar een paar ingrediënten, ze zijn voedzaam, makkelijk om maken én heel erg lekker. Beleg ze met jouw favoriete ingrediënten en genieten maar! Glutenvrij en vegan!

ingrediënten

 • 150 g 150 glutenvrije havermout

 • 100 g 100 glutenvrij havermeel

 • 3 g 3 zout

 • 2 tl 2 bakpoeder

 • 240 g 240 Griekse yoghurt of (plantaardige) kwark

 • 140 a 150 ml 140 a 150 bruiswater- daarmee bedoel ik spa rood

 • optioneel: 1 el gebroken lijnzaad

 • voor de topping: sesamzaad of glutenvrije havermout

Zo maak je het!

 • Verwarm de oven voor op 200 graden onder- en bovenwarmte. Bekleed de bakplaat met bakpapier. Zet een ovenbestendig bakje met heet water op de bodem van de oven, dit zorgt tijdens het bakken voor een stoomeffect waardoor de korst mooi knapperig wordt en de binnenkant mooi zacht blijft.
 • Doe alle ingrediënten in een mengkom en spatel tot een egaal deeg. Laat het deeg zo’n 10 minuten staan.
 • Maak je handen nat met koud water en vorm 4 a 5 bollen van het deeg en plaats deze op de bakplaat. Spray de bollen met water of smeer ze in met een beetje eigeel of sojamelk. Strooi de zaden en/of havermout over de broodjes en bak ze in 30 a 35 minuten goudbruin in de oven.
 • Laat ze een klein beetje afkoelen, beleg ze met jouw favoriete toppings en genieten maar!

Notities

 • Bewaartip! De broodjes blijven zeker een dag lekker vers. Bewaar ze op het aanrecht in een papierzak of schone theedoek of vries ze in per stuk.
 • Wil je ze de volgende dag eten? Maak ze dan een beetje vochtig en bak ze zo’n 7 minuten op 180 graden in de oven. Geloof mij, ze zijn weer net zo lekker vers als het moment dat ze voor het eerst uit de oven rolden.
 • Variatietip! Ook heel lekker met rozijnen, hartige kruiden of met zongedroogde tomaatjes.
 • Kun je niet tegen havermout? Vervang het meel door sorghummeel of volkoren rijstmeel en de vlokken door boekweitvlokken of quinoavlokken.

#ohmypie

Ga je deze glutenvrije havermoutbroodjes maken? Laat even een berichtje achter, dat vind ik leuk! Heb je een foto? Post deze op mijn Facebook of Instagram. Vergeet mij niet te taggen of de hashtag #ohmypie te gebruiken. Bewaar deze foto ook op een van jouw Pinterest borden.

Ben je op zoek naar meer inspiratie?

Bestel mijn boeken Oh My Pie! of  ‘Bakken zonder Tarwe‘!

Pinterest

Wil je de recepten bewaren op Pinterest? Bewaar dan deze foto op jouw Pinterestbord zodat je de recepten makkelijk terug kan vinden.

glutenvrij brood van havermout

Wat vind je van dit bericht?

Gemiddeld 3.8 / 5. Reacties: 62

Geef als eerste je mening!

15 comments
 1. Hoi Marike,

  Ik ben in Frankrijk op vakantie en heb de broodjes net voor het eerst gebakken. Ze zien er prachtig uit! 😋

 2. Vandaag voor het eerst deze broodjes gebakken. Heb er 6 kleine broodjes van gemaakt. Klopt het dat ze van binnen nog wat plakkerig zijn of zijn ze dan nog niet gaar? En klopt het ook dat de broodjes niet echt groter worden?
  Wel lekker overigens:)

 3. Vandaag de haverbroodjes gemaakt maar het deeg bleef vloeibaar en rijzen deden ze ook niet helaas. Platte broodjes en ik hoop dat ze misschien toch smaken. 🙂

  1. Hé wat jammer! Heb je het deeg even laten staan? Dat wil nog weleens helpen én heb je havermout gebruikt en geen havervlokken? Havervlokken nemen minder vocht op namelijk.

   Lieve groet,
   Marike

   1. Wel havermout gebruikt maar ik heb het deeg niet laten staan. Ga ik proberen. Ze smaakten wel erg lekker 😋 ondanks dat ze plat waren.

 4. Ik heb deze broodjes ‘proef’ gebakken voor iemand die volgende week een aantal nachten te gast is in onze B&B.. Ze zien er heerlijk uit en smaken prima! Zelfs voor iemand die wél gewoon brood mag eten. Ik ga ze nu invriezen en zal ze oppiepen zoals je hebt aanbevolen. Overigens: kruisbestuiving is voor deze gast nog geen probleem
  Veel dank voor alle inspiratie op je site! Ik ga kijken of ik nog iets van te voren kan klaar maken.

 5. De smaak is top en de buitenkant lekker knapperig. Alleen de binnenkant blijft wat plakkerig.
  Heb ze best lang gebakken, heb alleen een hetelucht combi oven. Misschien had ik de temp niet goed? Had deze aangepast naar 160 graden.
  Heb je misschien tips voor me?

  1. Hee Nienke, ah wat vervelend. Ik zou de temperatuur toch iets ophogen. Zeker als het gaat om een combi-oven kan het zijn dat het anders niet goed gaart van binnen. Daarnaast zou je het wat nog iets kunnen reduceren dan moet het zeker lukken!

   Groetjes,
   Marike

 6. De smaak is goed en de buitenkant is krokant, maar van binnen is het broodje plakkerig. Jammer.
  Ik heb ze 15 minuten langer in de oven laten staan, maar dat heeft niet geholpen.

 7. Bij mij zijn ze ook te plakkerig. Ook nadat ik ze gemaakt heb met psylliumvezels..
  Langer, heter, maakt allemaal niet uit. Maar de smaak is goed en ze zijn gemakkelijk, dus probeer de volgende keer rijstmeel. De aanhouder wint. En we eten ze natuurlijk wel lekker op hè. ☺️

  1. Hee Rina,

   Je zou eventueel iets minder water toe kunnen voegen. Dat helpt wellicht. Om er mooie bollen van te vormen kun je je handen nat maken waardoor ze niet blijven plakken. 🙂

   Lieve groet,
   Marike

 8. Voor het maken van glutenvrije broodjes gebruik ik een ijsknijper van groot formaat. Zo krijg je geen vieze handen maar wel mooi gevormde broodjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Related Posts