Vegan en glutenvrije kwarktaart met bosvruchten

Een overheerlijke vegan en glutenvrije kwarktaart met bosvruchten. Een zomerse verrassing waar je elk moment van de dag van kan genieten! Snijd er kleine bites van en je hebt gelijk een kleurrijke traktatie. Glutenvrij en vegan!
vegan en glutenvrije bosvruchten kwarktaart
4.7
(88)

Vegan kwarktaart met bosvruchten

Nu de temperaturen regelmatig flink stijgen ben ik helemaal fan van de no-bake recepten. Deze no-bake vegan en glutenvrije kwarktaart met bosvruchten is dan ook één van mijn favorieten. Makkelijk om te maken en geliefd bij heel veel mensen. De bodem heb ik gemaakt van dadels en geroosterde noten en de vulling van bosvruchten (uit de diepvries, ontdooid) en wat plantaardige kwark. Lekker met vers fruit on top en wat pure chocolade. Je maakt de kwarktaart vegan door agar agar te gebruiken. Wil je dit niet? Kies dan voor gelatine. De bereiding vind je terug in het recept.

Bakken met agar gagar

Om de taart vegan te maken laten we dit keer gelatine achterwegen en gebruiken we agar agar. Hoe gebruik je agar-agar, in welke verhouding en wanneer moet je het juist niet gebruiken? Agar-agar, of gewoon ‘agar’ zoals het ook wel genoemd wordt, is een vegan bind- en geleermiddel. Je kunt er taarten of toetjes door op laten stijven, soepen mee binden of pudding mee maken. Het wordt gemaakt van gedroogd roodwier, dat is een soort alg/zeewier. De smaak, geur en kleur van agar-agar is neutraal, waardoor het heel goed is te gebruiken in de keuken. Belangrijk om te weten is dat je agar agar altijd eerst moet koken met een vloeistof zo’n 3 a 4 minuten. Dit heeft agar agar nodig om te binden, doe je dit niet dan is de kans groot dat jouw taart uiteindelijk niet op zal stijven.

Waar te koop?

Meer en meer mensen eten vegan of vegetarisch waardoor agar-agar steeds bekender wordt. Online is agar agar goed verkrijgbaar evenals bij de Toko en in bio-winkels. Persoonlijk vind ik poeder het best en meest makkelijk werken, dus ga daar absoluut voor als je kan kiezen. Bij het gebruik van poeder is de kans van slagen het grootst zeg ik altijd. De flakes zijn namelijk minder sterk in hun bindkracht.

Meer vegan recepten?

Ben je opzoek naar plantaardige recepten? Dan ben je hier aan het juiste adres! Maak eens de vegan aardbeien kwarktaart, de gezonde lions repen, de chocolade yoghurt bites met banaan, dit overheerijke brood, de knoflookbroodjes of de no-bake carrot cake cheesecake!

vegan en glutenvrije bosvruchten kwarktaart

Vegan en glutenvrije kwarktaart met bosvruchten

4 from 17 votes
Recipe by Marike Course: Tussendoor, Kwarktaart, Dessert, OntbijtCuisine: Glutenvrij, Lactosevrij, VeganDifficulty: Makkelijk
Hoeveelheid

8

servings
Voorbereiding

20

minutes
Wachttijd

2

hours 
Totale tijd

2

hours 

20

minutes

Vegan en glutenvrije kwarktaart met bosvruchten. Wat een heerlijk recept waar je op elk moment van de dag van kan genieten! Gebruik een cakevorm als basis en snijd er kleine of grote bites van. Eetsmakelijk!

ingrediënten

 • Voor de bodem:
 • 10 10 zachte Medjoul dadels- ontpit

 • 150 g 150 gemengde notenmix- geroosterd

 • snufje zout

 • Voor de vulling:
 • 400 g 400 bosvruchten (vers of ontdooid)

 • 350 g 350 (plantaardige) kwark of kokosyoghurt – wil je de vulling romig maken? Vervang de kwark dan voor 200 ml opgeklopte (plantaardige) slagroom

 • 50 ml 50 agavesiroop (of meer naar smaak)

 • 1 tl 1 vanille-extract

 • rasp van 1/4 citroen

 • 6 g 6 agar agar (poeder) of 7 blaadjes gelatine

 • Optioneel: verse bosvruchten voor de versiering

 • Optioneel: pure chocolade au bain marie gesmolten voor de versiering

Zo maak je het!

 • Mix de dadels, noten en het zout tot een kruimelig deeg. Verdeel het deeg over de bodem van een met bakpapier beklede cakevorm met de bolle kant van een natte lepel. Zet de bakvorm in de koelkast.
 • Pureer de bosvruchten en de helft apart. Ben je geen fan van pitjes? Haal de gepureerde bosvruchten dan even door een zeef. Roer de helft van de gepureerde bosvruchten door de kwark samen met de vanille, het zoetmiddel en de citroenrasp.
 • Gebruik je agar agar? Verwarm in een pannetje de helft van de bosvruchten en voeg de agar agar toe. Kook de agar agar zo’n 3 a 4 minuten met de bosvruchten in het pannetje en roer ondertussen goed. Zet 2 el van de bosvruchten apart om te gebruiken voor de swirl. Voeg de bosvruchten-kwark toe en roer alles nog een keer goed door elkaar en laat het even pruttelen. Zet het vuur uit en schenk de vulling over de taartbodem, maak een swirl van de overige bosvruchten door dit met een lepel over de vulling te verdelen en er doorheen te roeren met een satéprikker, en zet de bakvorm in de koelkast.
 • Gebruik je gelatine (niet vegan)? Wel de blaadjes gelatine los van elkaar in koud water. Knijp ze uit en verwarm de bosvruchten in een pannetje op het vuur. Roer totdat de gelatineblaadjes zijn opgelost. Haal er 2 el bosvruchten uit die je later kan gebruiken om een mooie swirl te maken. Zet het vuur uit. Voeg beetje bij beetje de bosvruchten-kwark toe en roer goed door elkaar totdat er geen klontjes meer te zien zijn. Schenk over de taartbodem. Verdeel de overgebleven bosvruchten met een lepel over de vulling en ga er doorheen met een satéprikker voor een mooie swirl. Zet de bakvorm in de koelkast.
 • Wanneer de vulling stevig genoeg is kun je de taart met bosvruchten versieren en eventueel wat pure chocolade. Zelf smelt ik dit au bain marie en doe ik dit in een plastic zakje. Knip het puntje af en swirl over de vegan bosvruchten kwarktaart. Eetsmakelijk!

Notities

 • Bewaartip! De kwarktaart blijft zo’n 3 a 5 dagen goed afgedekt in de koelkast.
 • Variatietip! Ook heel lekker met mango, bramen of blauwe bessen.
vegan en glutenvrije bosvruchten kwarktaart

Wat vind je van dit bericht?

Gemiddeld 4.7 / 5. Reacties: 88

Geef als eerste je mening!

3 comments
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Related Posts